eniaia timi

Εντυ­πω­σια­κά ήταν τα απο­τε­λέ­σμα­τα της ανε­ξάρ­τη­της έρευ­νας που διε­νερ­γή­θη­κε για λο­γα­ρια­σμό της Γερ­μα­νι­κής Ένω­σης Εκ­δο­τών και Βι­βλιο­πω­λών (Börsenverein des Deutschen Buchhandels).

Η εν λό­γω έρευ­να ως στό­χο εί­χε να διε­ρευ­νή­σει αφε­νός, τον αντί­κτυ­πο του γερ­μα­νι­κού συ­στή­μα­τος της ενιαί­ας τι­μής του βι­βλί­ου στην αγο­ρά και αφε­τέ­ρου, τη συμ­βα­τό­τη­τά του με την ευ­ρω­παϊ­κή νο­μο­θε­σία, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας ως βά­ση τα πλέ­ον πρό­σφα­τα και πλή­ρη δε­δο­μέ­να.

Tα ευ­ρή­μα­τα της έρευ­νας κα­τα­δει­κνύ­ουν ότι το σύ­στη­μα της ενιαί­ας τι­μής όχι μό­νο προ­στα­τεύ­ει το βι­βλίο, ει­δι­κά στο πλαί­σιο των σύγ­χρο­νων συν­θη­κών αγο­ράς, αλ­λά εί­ναι και πλή­ρως συμ­βα­τό με το ευ­ρω­παϊ­κό δί­καιο.

Σύμ­φω­να με τον Alexander Skipis, διευ­θύ­νο­ντα σύμ­βου­λο της Γερ­μα­νι­κής Ένω­σης Εκ­δο­τών και Βι­βλιο­πω­λών, τα ευ­ρή­μα­τα της έρευ­νας κα­τα­δει­κνύ­ουν ότι το σύ­στη­μα της ενιαί­ας τι­μής όχι μό­νο προ­στα­τεύ­ει το βι­βλίο, ει­δι­κά στο πλαί­σιο των σύγ­χρο­νων συν­θη­κών αγο­ράς, αλ­λά εί­ναι και πλή­ρως συμ­βα­τό με το ευ­ρω­παϊ­κό δί­καιο. Εί­ναι ένας από τους λό­γους για τους οποί­ους η Γερ­μα­νία κα­θιε­ρώ­θη­κε ως πρό­τυ­πο σε διε­θνές επί­πε­δο, δια­τη­ρώ­ντας στα­θε­ρά τη δεύ­τε­ρη θέ­ση στην πα­γκό­σμια αγο­ρά βι­βλί­ου.

Την ερευ­νη­τι­κή ομά­δα που εκ­πό­νη­σε την έρευ­να, συ­γκρό­τη­σαν οι­κο­νο­μο­λό­γοι και νο­μι­κοί, οι οποί­οι προ­έρ­χο­νταν από το Πα­νε­πι­στή­μιο Justus Liebig του Γκί­σεν και από το Ιν­στι­τού­το Εται­ρι­κού και Εμπο­ρι­κού Δι­καί­ου του Πα­νε­πι­στη­μί­ου του Όσ­να­μπρουκ. Τα απο­τε­λέ­σμα­τα της έρευ­νας πα­ρου­σιά­στη­καν στο Βε­ρο­λί­νο στις 8 Νο­εμ­βρί­ου 2019.

Σύμ­φω­να με τον κα­θη­γη­τή Georg Götz του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Justus Liebig του Γκί­σεν, από οι­κο­νο­μι­κής άπο­ψης τα ευ­ρή­μα­τα της έρευ­νας, συ­νο­ψί­ζο­νται στα εξής:

Το σύ­στη­μα της ενιαί­ας τι­μής του βι­βλί­ου της Γερ­μα­νί­ας συμ­βάλ­λει στη δια­τή­ρη­ση ενός ευ­ρύ­τε­ρου δι­κτύ­ου ανε­ξάρ­τη­των βι­βλιο­πω­λεί­ων.

Εί­ναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ότι ενώ στο Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο ο αριθ­μός των ανε­ξάρ­τη­των βι­βλιο­πω­λεί­ων, με­τά την κα­τάρ­γη­ση της ενιαί­ας τι­μής, δη­λα­δή με­τα­ξύ 1995 και 2001, μειώ­θη­κε πε­ρί­που 12%, η αντί­στοι­χη μεί­ω­ση στη Γερ­μα­νία το ίδιο διά­στη­μα ήταν μό­νο 3%. Επί­σης ο βαθ­μός συ­γκέ­ντρω­σης της αγο­ράς στη Γερ­μα­νία εί­ναι αι­σθη­τά χα­μη­λό­τε­ρος συ­γκρι­τι­κά με το Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο, όπου το με­ρί­διο του Amazon δια­μορ­φώ­νε­ται στο 45%-50%, την ίδια στιγ­μή που το πο­σο­στό των μι­κρό­τε­ρων βι­βλιο­πω­λεί­ων κυ­μαί­νε­ται με­τα­ξύ 5%-10%. Στη Γερ­μα­νία το πο­σο­στό της ηλε­κτρο­νι­κής αγο­ράς βι­βλί­ου εί­ναι πε­ρί­που 20%, ενώ 30% των πω­λή­σε­ων γί­νο­νται από τα ανε­ξάρ­τη­τα βι­βλιο­πω­λεία και 20% από τις αλυ­σί­δες κα­τα­στη­μά­των.

Η στα­θε­ρό­τη­τα στην αγο­ρά του βι­βλί­ου αυ­ξά­νει την αγο­ρα­στι­κή ζή­τη­ση, ενώ το κλεί­σι­μο βι­βλιο­πω­λεί­ων επη­ρε­ά­ζει αρ­νη­τι­κά τις πω­λή­σεις.

Όταν ένα βι­βλιο­πω­λείο κλεί­νει στη Γερ­μα­νία, πω­λού­νται κα­τά μέ­σο όρο 6.100 λι­γό­τε­ροι τί­τλοι βι­βλί­ων σε ετή­σια βά­ση. Αυ­τό πρα­κτι­κά ση­μαί­νει ότι η με­τα­κί­νη­ση των αγο­ρα­στών προς τα ηλε­κτρο­νι­κά κα­τα­στή­μα­τα και τα e-books, εί­ναι μό­νο με­ρι­κή. Συ­νο­λι­κά πω­λή­θη­καν 3.5 εκ. λι­γό­τε­ρα βι­βλία στη Γερ­μα­νία λό­γω του κλει­σί­μα­τος βι­βλιο­πω­λεί­ων, την πε­ρί­ο­δο 2014-2017. Αυ­τό αντι­στοι­χεί σε πο­σο­στό 56% της συ­νο­λι­κής πτώ­σης των πω­λή­σε­ων. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα η μεί­ω­ση των πω­λή­σε­ων βι­βλί­ων στη Γερ­μα­νία δι­πλα­σιά­στη­κε με­τα­ξύ 2014-2017, σαν συ­νέ­πεια του κλει­σί­μα­τος των βι­βλιο­πω­λεί­ων.

Η ενιαία τι­μή συ­γκρα­τεί τη μέ­ση τι­μή του βι­βλί­ου.

Στο Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο την κα­τάρ­γη­ση της ενιαί­ας τι­μής του βι­βλί­ου, ακο­λού­θη­σε η αύ­ξη­ση της μέ­σης τι­μής των βι­βλί­ων κα­τά 80%, το διά­στη­μα 1996-2018. Σε αντι­δια­στο­λή, σε χώ­ρες όπου η ενιαία τι­μή δια­τη­ρή­θη­κε σε ισχύ, όπως η Γαλ­λία και η Γερ­μα­νία, η αύ­ξη­ση πε­ριο­ρί­στη­κε στο +24% και +29% αντι­στοί­χως.

Στο Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο την κα­τάρ­γη­ση της ενιαί­ας τι­μής του βι­βλί­ου, ακο­λού­θη­σε η αύ­ξη­ση της μέ­σης τι­μής των βι­βλί­ων κα­τά 80%, το διά­στη­μα 1996-2018. Σε αντι­δια­στο­λή, σε χώ­ρες όπου η ενιαία τι­μή δια­τη­ρή­θη­κε σε ισχύ, όπως η Γαλ­λία και η Γερ­μα­νία, η αύ­ξη­ση πε­ριο­ρί­στη­κε στο +24% και +29% αντι­στοί­χως. Μό­νο η κα­τη­γο­ρία των ευ­πώ­λη­των εί­ναι πιο φθη­νή στο Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο, συ­γκρι­τι­κά με τη Γερ­μα­νία. Με σχε­δόν το ίδιο με­ρί­διο στις συ­νο­λι­κές πω­λή­σεις, τα 500 πιο ευ­πώ­λη­τα βι­βλία, απο­φέ­ρουν κα­τά προ­σέγ­γι­ση το 26,6% του συ­νό­λου των εσό­δων στη Γερ­μα­νία˙ στο Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο το πο­σο­στό εί­ναι 21,5% του συ­νό­λου των εσό­δων. Η ανά­λυ­ση της λί­στας με τα 50.000 ευ­πώ­λη­τα βι­βλία στο Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο, από το 2005 έως το 2018, οδη­γεί στο συ­μπέ­ρα­σμα ότι όσο πιο ψη­λά σε πω­λή­σεις βρί­σκε­ται ένα βι­βλίο, τό­σο με­γα­λύ­τε­ρη εί­ναι η μέ­ση έκ­πτω­ση που προ­σφέ­ρουν τα κα­τα­στή­μα­τα λια­νι­κής πώ­λη­σης στην προ­τει­νό­με­νη από τον εκ­δό­τη τι­μή λια­νι­κής και συ­νε­πα­κό­λου­θα λι­γό­τε­ρο υψη­λή η τι­μή του βι­βλί­ου για τον αγο­ρα­στή.

Ενι­σχύ­ο­νται οι πω­λή­σεις βι­βλί­ων, πέ­ραν της κα­τη­γο­ρί­ας των ευ­πώ­λη­των.

Στη Γερ­μα­νία, η ζή­τη­ση των βι­βλί­ων κα­τα­νέ­με­ται ευ­ρέ­ως, σε όλες τις κα­τη­γο­ρί­ες τί­τλων. Για πα­ρά­δειγ­μα, το σύ­νο­λο των βι­βλί­ων που απο­φέ­ρει έσο­δα από 15.000-50.000 ανά τί­τλο αντι­στοι­χεί σε πο­σο­στό 20,5% επί των βι­βλί­ων που αγο­ρά­ζο­νται στη Γερ­μα­νία, αριθ­μός ο οποί­ος εί­ναι σα­φώς υψη­λό­τε­ρος από τον αντί­στοι­χο στο Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο (15,3% με­ρί­διο πω­λή­σε­ων).

Τα φυ­σι­κά βι­βλιο­πω­λεία ευ­νο­ούν την κα­θιέ­ρω­ση λι­γό­τε­ρο γνω­στών τί­τλων και συγ­γρα­φέ­ων.

Σύμ­φω­να με την έρευ­να, οι πω­λή­σεις που πραγ­μα­το­ποιού­νται σε φυ­σι­κά βι­βλιο­πω­λεία -όχι στα ηλε­κτρο­νι­κά- ευ­νο­ούν την ανά­δει­ξη τί­τλων και συγ­γρα­φέ­ων, οι οποί­οι εί­ναι λι­γό­τε­ρο γνω­στοί ή κα­θιε­ρω­μέ­νοι. Από τους 420 τί­τλους μυ­θο­πλα­σί­ας που δεν κα­τά­φε­ραν να κα­τα­λά­βουν μία θέ­ση στις λί­στες των ευ­πώ­λη­των κα­τά την πε­ρί­ο­δο 2011-2018, οι πω­λή­σεις στα το­πι­κά βι­βλιο­πω­λεία ήταν απο­κλει­στι­κά υπεύ­θυ­νες για την ανά­δει­ξή τους σε 237 πε­ρι­πτώ­σεις (πο­σο­στό 56,4%), ενώ σε 171 των πε­ρι­πτώ­σε­ων ήταν υπεύ­θυ­νες σε με­γά­λο βαθ­μό (πο­σο­στό 40,7%).

Ανα­φο­ρι­κά με τα συ­μπε­ρά­σμα­τα που προ­έ­κυ­ψαν από νο­μι­κή σκο­πιά, ο κα­θη­γη­τής Andreas Fuchs του Ιν­στι­τού­του Εται­ρι­κού και Εμπο­ρι­κού Δι­καί­ου του Πα­νε­πι­στη­μί­ου του Όσ­να­μπρουκ, ση­μειώ­νει:

Η ενιαία τι­μή του βι­βλί­ου δεν δη­μιουρ­γεί εμπό­δια ει­σό­δου στην αγο­ρά για τις εται­ρί­ες ηλε­κτρο­νι­κού εμπο­ρί­ου, που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στη Γερ­μα­νία. Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κή εί­ναι η πε­ρί­πτω­ση της Amazon, που ανα­δεί­χθη­κε στο με­γα­λύ­τε­ρο ηλε­κτρο­νι­κό κα­τά­στη­μα, δια­τη­ρώ­ντας με­ρί­διο από τις ηλε­κτρο­νι­κές πω­λή­σεις που αγ­γί­ζει το 50%.

Στην υπο­θε­τι­κή πε­ρί­πτω­ση, που υπήρ­χε εμπλο­κή της ενιαί­ας τι­μής με την ελεύ­θε­ρη κυ­κλο­φο­ρία των εμπο­ρευ­μά­των, θα μπο­ρού­σε να ξε­πε­ρα­στεί κα­θώς τα βι­βλία προ­στα­τεύ­ο­νται ως πο­λι­τι­στι­κά αγα­θά, όπως γί­νε­ται δε­κτό και από το Δι­κα­στή­ριο της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης.

Tο σύ­στη­μα της ενιαί­ας τι­μής του βι­βλί­ου της Γερ­μα­νί­ας εί­ναι συμ­βα­τό με το Ευ­ρω­παϊ­κό Δί­καιο αντα­γω­νι­σμού.

Αξί­ζει να ση­μειω­θεί ότι το σύ­στη­μα της ενιαί­ας τι­μής του βι­βλί­ου συ­να­ντά­ται στη Γερ­μα­νία ήδη από τα τέ­λη του 19ου αιώ­να, ενώ το νο­μι­κό πλαί­σιο ρυθ­μί­στη­κε το 2002. Ανά­λο­γα συ­στή­μα­τα εφαρ­μό­ζο­νται σε 13 ευ­ρω­παϊ­κές χώ­ρες, με­τα­ξύ των οποί­ων η Αυ­στρία, η Ισπα­νία, η Ιτα­λία, η Ολ­λαν­δία, η Νορ­βη­γία, η Ουγ­γα­ρία και η Ελ­λά­δα, αλ­λά και το Με­ξι­κό, η Αρ­γε­ντι­νή και η Ια­πω­νία.

Αρχική πη­γή: boersenverein.de
Δική μας πηγή: ΟΣΔΕΛ - https://www.osdel.gr/el/news/2100

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Εταιρεία Συγγραφέων στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η Εταιρεία Συγγραφέων στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η Εταιρεία Συγγραφέων συμμετέχει στη 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τέσσερις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με θέμα τις λογοτεχνικές ανθολογίες, την ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη, την Τεχνητή Νοημοσύνη και την πεζογραφία του Γιώργου Ιωάννου. 

Επιμέλεια: Boo...

21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Ένας «οδικός χάρτης» για τους περιηγητές της φετινής έκθεσης

21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Ένας «οδικός χάρτης» για τους περιηγητές της φετινής έκθεσης

Η 21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 11 Μαΐου 2025, από το νέο φορέα του βιβλίου, το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ), με τιμώμενη χώρα την Ιταλία. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Πέθανε ο κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Ραυτόπουλος – Η ζωή και το έργο του

Πέθανε ο κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Ραυτόπουλος – Η ζωή και το έργο του

Πέθανε σε ηλικία 101 ετών ο Δημήτρης Ραυτόπουλος. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους κριτικούς λογοτεχνίας της χώρας, δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος. Η παρουσία του στην Επιθεώρηση Τέχνης ήταν ένας από τους μεγάλους σταθμούς της ζωής του. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την νουβέλα του Αλέξανδρου Δουμά [Alexandre Dumas], «Η χλωμή κυρία» (εισαγωγή – μτφρ. – επίμετρο: Γιώργος Θάνος), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου στη σειρά «microMEGA/Λογοτεχνία», των εκδόσεων Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
Νίκος Δαββέτας: «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται με έκανε να θέλω να γίνω συγγραφέας»

Νίκος Δαββέτας: «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται με έκανε να θέλω να γίνω συγγραφέας»

Από το «Μαραμπού» και τους «Προσανατολισμούς», την «Πατρική κληρονομιά» και την «Κάθοδο των εννιά» στο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Αυτά είναι κάποια από τα βιβλία-της-ζωής του Νίκου Δαββέτα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το πρώτ...

Η Εταιρεία Συγγραφέων στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η Εταιρεία Συγγραφέων στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η Εταιρεία Συγγραφέων συμμετέχει στη 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τέσσερις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με θέμα τις λογοτεχνικές ανθολογίες, την ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη, την Τεχνητή Νοημοσύνη και την πεζογραφία του Γιώργου Ιωάννου. 

Επιμέλεια: Boo...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την νουβέλα του Αλέξανδρου Δουμά [Alexandre Dumas], «Η χλωμή κυρία» (εισαγωγή – μτφρ. – επίμετρο: Γιώργος Θάνος), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου στη σειρά «microMEGA/Λογοτεχνία», των εκδόσεων Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Νίκου Ιατρού «Αυτό έκανες πάντα», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Περπατώ κάτω από τον δυνατό ήλιο. Το δέρμα μου αντιστέκεται, τα πνευμόνια...

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Νταβίντε Κόπο [Davide Coppo] «Η λάθος πλευρά» (μτφρ. Μαρία Οικονομίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή του ντοκιμαντ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πέντε αξιοπρόσεκτες συλλογές από γυναίκες συγγραφείς – Διηγήματα μεταξύ υπογείωσης και απογείωσης

Πέντε αξιοπρόσεκτες συλλογές από γυναίκες συγγραφείς – Διηγήματα μεταξύ υπογείωσης και απογείωσης

Πέντε αξιοπρόσεκτες συλλογές διηγημάτων από γυναίκες συγγραφείς, που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2024 και ενδεχομένως πέρασαν κάτω από το ραντάρ μας. 

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Το διήγημα μένει συνήθως χαμηλόφωνο...

«Εις οσμήν ευωδίας πνευματικής» – Τρεις εκδόσεις με θεολογική αφετηρία και ανοιχτούς ορίζοντες

«Εις οσμήν ευωδίας πνευματικής» – Τρεις εκδόσεις με θεολογική αφετηρία και ανοιχτούς ορίζοντες

Για τα βιβλία «Ο παράδεισος και η κόλαση στη γη. Προσωπικές εμπειρίες του Βασιλείου Καισαρείας, του Γρηγορίου Νύσσης και του Ιωάννου Κωνσταντινουπόλεως» (εκδ. ΠΕΚ), «Αυγούστας Ευδοκίας, Βίος Κυπριανού» (εκδ. Αρμός) και για το λεύκωμα «Εις οσμήν ευωδίας πνευματικής. Φώτη Κόντογλου, διαχρονικές δημιουργίες» (εκδ....

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 επιλεγμένα βιβλία ψυχολογίας, αυτοβοήθειας και αυτογνωσίας

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 επιλεγμένα βιβλία ψυχολογίας, αυτοβοήθειας και αυτογνωσίας

Δώδεκα βιβλία ψυχολογίας, αυτοβοήθειας και αυτογνωσίας διαλεγμένα από τις πρόσφατες εκδόσεις στους πάγκους των βιβλιοπωλείων.  

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Αρκετοί θεωρούν πως οι οδηγοί αυτοβοήθειας κι αυτογνωσίας είναι μόδα που θα περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ