eniaia timi

Εντυ­πω­σια­κά ήταν τα απο­τε­λέ­σμα­τα της ανε­ξάρ­τη­της έρευ­νας που διε­νερ­γή­θη­κε για λο­γα­ρια­σμό της Γερ­μα­νι­κής Ένω­σης Εκ­δο­τών και Βι­βλιο­πω­λών (Börsenverein des Deutschen Buchhandels).

Η εν λό­γω έρευ­να ως στό­χο εί­χε να διε­ρευ­νή­σει αφε­νός, τον αντί­κτυ­πο του γερ­μα­νι­κού συ­στή­μα­τος της ενιαί­ας τι­μής του βι­βλί­ου στην αγο­ρά και αφε­τέ­ρου, τη συμ­βα­τό­τη­τά του με την ευ­ρω­παϊ­κή νο­μο­θε­σία, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας ως βά­ση τα πλέ­ον πρό­σφα­τα και πλή­ρη δε­δο­μέ­να.

Tα ευ­ρή­μα­τα της έρευ­νας κα­τα­δει­κνύ­ουν ότι το σύ­στη­μα της ενιαί­ας τι­μής όχι μό­νο προ­στα­τεύ­ει το βι­βλίο, ει­δι­κά στο πλαί­σιο των σύγ­χρο­νων συν­θη­κών αγο­ράς, αλ­λά εί­ναι και πλή­ρως συμ­βα­τό με το ευ­ρω­παϊ­κό δί­καιο.

Σύμ­φω­να με τον Alexander Skipis, διευ­θύ­νο­ντα σύμ­βου­λο της Γερ­μα­νι­κής Ένω­σης Εκ­δο­τών και Βι­βλιο­πω­λών, τα ευ­ρή­μα­τα της έρευ­νας κα­τα­δει­κνύ­ουν ότι το σύ­στη­μα της ενιαί­ας τι­μής όχι μό­νο προ­στα­τεύ­ει το βι­βλίο, ει­δι­κά στο πλαί­σιο των σύγ­χρο­νων συν­θη­κών αγο­ράς, αλ­λά εί­ναι και πλή­ρως συμ­βα­τό με το ευ­ρω­παϊ­κό δί­καιο. Εί­ναι ένας από τους λό­γους για τους οποί­ους η Γερ­μα­νία κα­θιε­ρώ­θη­κε ως πρό­τυ­πο σε διε­θνές επί­πε­δο, δια­τη­ρώ­ντας στα­θε­ρά τη δεύ­τε­ρη θέ­ση στην πα­γκό­σμια αγο­ρά βι­βλί­ου.

Την ερευ­νη­τι­κή ομά­δα που εκ­πό­νη­σε την έρευ­να, συ­γκρό­τη­σαν οι­κο­νο­μο­λό­γοι και νο­μι­κοί, οι οποί­οι προ­έρ­χο­νταν από το Πα­νε­πι­στή­μιο Justus Liebig του Γκί­σεν και από το Ιν­στι­τού­το Εται­ρι­κού και Εμπο­ρι­κού Δι­καί­ου του Πα­νε­πι­στη­μί­ου του Όσ­να­μπρουκ. Τα απο­τε­λέ­σμα­τα της έρευ­νας πα­ρου­σιά­στη­καν στο Βε­ρο­λί­νο στις 8 Νο­εμ­βρί­ου 2019.

Σύμ­φω­να με τον κα­θη­γη­τή Georg Götz του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Justus Liebig του Γκί­σεν, από οι­κο­νο­μι­κής άπο­ψης τα ευ­ρή­μα­τα της έρευ­νας, συ­νο­ψί­ζο­νται στα εξής:

Το σύ­στη­μα της ενιαί­ας τι­μής του βι­βλί­ου της Γερ­μα­νί­ας συμ­βάλ­λει στη δια­τή­ρη­ση ενός ευ­ρύ­τε­ρου δι­κτύ­ου ανε­ξάρ­τη­των βι­βλιο­πω­λεί­ων.

Εί­ναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ότι ενώ στο Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο ο αριθ­μός των ανε­ξάρ­τη­των βι­βλιο­πω­λεί­ων, με­τά την κα­τάρ­γη­ση της ενιαί­ας τι­μής, δη­λα­δή με­τα­ξύ 1995 και 2001, μειώ­θη­κε πε­ρί­που 12%, η αντί­στοι­χη μεί­ω­ση στη Γερ­μα­νία το ίδιο διά­στη­μα ήταν μό­νο 3%. Επί­σης ο βαθ­μός συ­γκέ­ντρω­σης της αγο­ράς στη Γερ­μα­νία εί­ναι αι­σθη­τά χα­μη­λό­τε­ρος συ­γκρι­τι­κά με το Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο, όπου το με­ρί­διο του Amazon δια­μορ­φώ­νε­ται στο 45%-50%, την ίδια στιγ­μή που το πο­σο­στό των μι­κρό­τε­ρων βι­βλιο­πω­λεί­ων κυ­μαί­νε­ται με­τα­ξύ 5%-10%. Στη Γερ­μα­νία το πο­σο­στό της ηλε­κτρο­νι­κής αγο­ράς βι­βλί­ου εί­ναι πε­ρί­που 20%, ενώ 30% των πω­λή­σε­ων γί­νο­νται από τα ανε­ξάρ­τη­τα βι­βλιο­πω­λεία και 20% από τις αλυ­σί­δες κα­τα­στη­μά­των.

Η στα­θε­ρό­τη­τα στην αγο­ρά του βι­βλί­ου αυ­ξά­νει την αγο­ρα­στι­κή ζή­τη­ση, ενώ το κλεί­σι­μο βι­βλιο­πω­λεί­ων επη­ρε­ά­ζει αρ­νη­τι­κά τις πω­λή­σεις.

Όταν ένα βι­βλιο­πω­λείο κλεί­νει στη Γερ­μα­νία, πω­λού­νται κα­τά μέ­σο όρο 6.100 λι­γό­τε­ροι τί­τλοι βι­βλί­ων σε ετή­σια βά­ση. Αυ­τό πρα­κτι­κά ση­μαί­νει ότι η με­τα­κί­νη­ση των αγο­ρα­στών προς τα ηλε­κτρο­νι­κά κα­τα­στή­μα­τα και τα e-books, εί­ναι μό­νο με­ρι­κή. Συ­νο­λι­κά πω­λή­θη­καν 3.5 εκ. λι­γό­τε­ρα βι­βλία στη Γερ­μα­νία λό­γω του κλει­σί­μα­τος βι­βλιο­πω­λεί­ων, την πε­ρί­ο­δο 2014-2017. Αυ­τό αντι­στοι­χεί σε πο­σο­στό 56% της συ­νο­λι­κής πτώ­σης των πω­λή­σε­ων. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα η μεί­ω­ση των πω­λή­σε­ων βι­βλί­ων στη Γερ­μα­νία δι­πλα­σιά­στη­κε με­τα­ξύ 2014-2017, σαν συ­νέ­πεια του κλει­σί­μα­τος των βι­βλιο­πω­λεί­ων.

Η ενιαία τι­μή συ­γκρα­τεί τη μέ­ση τι­μή του βι­βλί­ου.

Στο Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο την κα­τάρ­γη­ση της ενιαί­ας τι­μής του βι­βλί­ου, ακο­λού­θη­σε η αύ­ξη­ση της μέ­σης τι­μής των βι­βλί­ων κα­τά 80%, το διά­στη­μα 1996-2018. Σε αντι­δια­στο­λή, σε χώ­ρες όπου η ενιαία τι­μή δια­τη­ρή­θη­κε σε ισχύ, όπως η Γαλ­λία και η Γερ­μα­νία, η αύ­ξη­ση πε­ριο­ρί­στη­κε στο +24% και +29% αντι­στοί­χως.

Στο Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο την κα­τάρ­γη­ση της ενιαί­ας τι­μής του βι­βλί­ου, ακο­λού­θη­σε η αύ­ξη­ση της μέ­σης τι­μής των βι­βλί­ων κα­τά 80%, το διά­στη­μα 1996-2018. Σε αντι­δια­στο­λή, σε χώ­ρες όπου η ενιαία τι­μή δια­τη­ρή­θη­κε σε ισχύ, όπως η Γαλ­λία και η Γερ­μα­νία, η αύ­ξη­ση πε­ριο­ρί­στη­κε στο +24% και +29% αντι­στοί­χως. Μό­νο η κα­τη­γο­ρία των ευ­πώ­λη­των εί­ναι πιο φθη­νή στο Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο, συ­γκρι­τι­κά με τη Γερ­μα­νία. Με σχε­δόν το ίδιο με­ρί­διο στις συ­νο­λι­κές πω­λή­σεις, τα 500 πιο ευ­πώ­λη­τα βι­βλία, απο­φέ­ρουν κα­τά προ­σέγ­γι­ση το 26,6% του συ­νό­λου των εσό­δων στη Γερ­μα­νία˙ στο Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο το πο­σο­στό εί­ναι 21,5% του συ­νό­λου των εσό­δων. Η ανά­λυ­ση της λί­στας με τα 50.000 ευ­πώ­λη­τα βι­βλία στο Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο, από το 2005 έως το 2018, οδη­γεί στο συ­μπέ­ρα­σμα ότι όσο πιο ψη­λά σε πω­λή­σεις βρί­σκε­ται ένα βι­βλίο, τό­σο με­γα­λύ­τε­ρη εί­ναι η μέ­ση έκ­πτω­ση που προ­σφέ­ρουν τα κα­τα­στή­μα­τα λια­νι­κής πώ­λη­σης στην προ­τει­νό­με­νη από τον εκ­δό­τη τι­μή λια­νι­κής και συ­νε­πα­κό­λου­θα λι­γό­τε­ρο υψη­λή η τι­μή του βι­βλί­ου για τον αγο­ρα­στή.

Ενι­σχύ­ο­νται οι πω­λή­σεις βι­βλί­ων, πέ­ραν της κα­τη­γο­ρί­ας των ευ­πώ­λη­των.

Στη Γερ­μα­νία, η ζή­τη­ση των βι­βλί­ων κα­τα­νέ­με­ται ευ­ρέ­ως, σε όλες τις κα­τη­γο­ρί­ες τί­τλων. Για πα­ρά­δειγ­μα, το σύ­νο­λο των βι­βλί­ων που απο­φέ­ρει έσο­δα από 15.000-50.000 ανά τί­τλο αντι­στοι­χεί σε πο­σο­στό 20,5% επί των βι­βλί­ων που αγο­ρά­ζο­νται στη Γερ­μα­νία, αριθ­μός ο οποί­ος εί­ναι σα­φώς υψη­λό­τε­ρος από τον αντί­στοι­χο στο Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο (15,3% με­ρί­διο πω­λή­σε­ων).

Τα φυ­σι­κά βι­βλιο­πω­λεία ευ­νο­ούν την κα­θιέ­ρω­ση λι­γό­τε­ρο γνω­στών τί­τλων και συγ­γρα­φέ­ων.

Σύμ­φω­να με την έρευ­να, οι πω­λή­σεις που πραγ­μα­το­ποιού­νται σε φυ­σι­κά βι­βλιο­πω­λεία -όχι στα ηλε­κτρο­νι­κά- ευ­νο­ούν την ανά­δει­ξη τί­τλων και συγ­γρα­φέ­ων, οι οποί­οι εί­ναι λι­γό­τε­ρο γνω­στοί ή κα­θιε­ρω­μέ­νοι. Από τους 420 τί­τλους μυ­θο­πλα­σί­ας που δεν κα­τά­φε­ραν να κα­τα­λά­βουν μία θέ­ση στις λί­στες των ευ­πώ­λη­των κα­τά την πε­ρί­ο­δο 2011-2018, οι πω­λή­σεις στα το­πι­κά βι­βλιο­πω­λεία ήταν απο­κλει­στι­κά υπεύ­θυ­νες για την ανά­δει­ξή τους σε 237 πε­ρι­πτώ­σεις (πο­σο­στό 56,4%), ενώ σε 171 των πε­ρι­πτώ­σε­ων ήταν υπεύ­θυ­νες σε με­γά­λο βαθ­μό (πο­σο­στό 40,7%).

Ανα­φο­ρι­κά με τα συ­μπε­ρά­σμα­τα που προ­έ­κυ­ψαν από νο­μι­κή σκο­πιά, ο κα­θη­γη­τής Andreas Fuchs του Ιν­στι­τού­του Εται­ρι­κού και Εμπο­ρι­κού Δι­καί­ου του Πα­νε­πι­στη­μί­ου του Όσ­να­μπρουκ, ση­μειώ­νει:

Η ενιαία τι­μή του βι­βλί­ου δεν δη­μιουρ­γεί εμπό­δια ει­σό­δου στην αγο­ρά για τις εται­ρί­ες ηλε­κτρο­νι­κού εμπο­ρί­ου, που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στη Γερ­μα­νία. Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κή εί­ναι η πε­ρί­πτω­ση της Amazon, που ανα­δεί­χθη­κε στο με­γα­λύ­τε­ρο ηλε­κτρο­νι­κό κα­τά­στη­μα, δια­τη­ρώ­ντας με­ρί­διο από τις ηλε­κτρο­νι­κές πω­λή­σεις που αγ­γί­ζει το 50%.

Στην υπο­θε­τι­κή πε­ρί­πτω­ση, που υπήρ­χε εμπλο­κή της ενιαί­ας τι­μής με την ελεύ­θε­ρη κυ­κλο­φο­ρία των εμπο­ρευ­μά­των, θα μπο­ρού­σε να ξε­πε­ρα­στεί κα­θώς τα βι­βλία προ­στα­τεύ­ο­νται ως πο­λι­τι­στι­κά αγα­θά, όπως γί­νε­ται δε­κτό και από το Δι­κα­στή­ριο της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης.

Tο σύ­στη­μα της ενιαί­ας τι­μής του βι­βλί­ου της Γερ­μα­νί­ας εί­ναι συμ­βα­τό με το Ευ­ρω­παϊ­κό Δί­καιο αντα­γω­νι­σμού.

Αξί­ζει να ση­μειω­θεί ότι το σύ­στη­μα της ενιαί­ας τι­μής του βι­βλί­ου συ­να­ντά­ται στη Γερ­μα­νία ήδη από τα τέ­λη του 19ου αιώ­να, ενώ το νο­μι­κό πλαί­σιο ρυθ­μί­στη­κε το 2002. Ανά­λο­γα συ­στή­μα­τα εφαρ­μό­ζο­νται σε 13 ευ­ρω­παϊ­κές χώ­ρες, με­τα­ξύ των οποί­ων η Αυ­στρία, η Ισπα­νία, η Ιτα­λία, η Ολ­λαν­δία, η Νορ­βη­γία, η Ουγ­γα­ρία και η Ελ­λά­δα, αλ­λά και το Με­ξι­κό, η Αρ­γε­ντι­νή και η Ια­πω­νία.

Αρχική πη­γή: boersenverein.de
Δική μας πηγή: ΟΣΔΕΛ - https://www.osdel.gr/el/news/2100

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φεστιβάλ ΛΕΑ: Ανακοινώθηκε η λίστα με τους φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης

Φεστιβάλ ΛΕΑ: Ανακοινώθηκε η λίστα με τους φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης

Δημοσιοποιήθηκε η λίστα με τους φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ.

Επιμέλεια: Book Press

Δημοσιοποιείται η λίστα των φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. ...

Το «Εργαζόμενο αγόρι» της Λένας Διβάνη στην ευρωπαϊκή λίστα προτεινόμενων βιβλίων του Readers of Europe 2023

Το «Εργαζόμενο αγόρι» της Λένας Διβάνη στην ευρωπαϊκή λίστα προτεινόμενων βιβλίων του Readers of Europe 2023

Το «Εργαζόμενο αγόρι» της Λένας Διβάνη προτείνεται για την ευρωπαϊκή λίστα βιβλίων της Ευρωπαϊκής Βιβλιοθήκης Readers of Europe για το 2023.

Επιμέλεια: Book Press

Το ...

«Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Έλληνες ομότεχνοί του: Αλληλεπιδράσεις, συνάφειες και διαφωνίες» – Συνέδριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο

«Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Έλληνες ομότεχνοί του: Αλληλεπιδράσεις, συνάφειες και διαφωνίες» – Συνέδριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Με αφορμή τη συμπλήρωση 140 χρόνων από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη, θα διεξαχθεί το Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Έλληνες ομότεχνοί του: Αλληλεπιδράσεις, συνάφειες και διαφωνίες» στις 10 και 11 Ιουνίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Φεστιβάλ ΛΕΑ: Ανακοινώθηκε η λίστα με τους φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης

Φεστιβάλ ΛΕΑ: Ανακοινώθηκε η λίστα με τους φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης

Δημοσιοποιήθηκε η λίστα με τους φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ.

Επιμέλεια: Book Press

Δημοσιοποιείται η λίστα των φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. ...

Το «Εργαζόμενο αγόρι» της Λένας Διβάνη στην ευρωπαϊκή λίστα προτεινόμενων βιβλίων του Readers of Europe 2023

Το «Εργαζόμενο αγόρι» της Λένας Διβάνη στην ευρωπαϊκή λίστα προτεινόμενων βιβλίων του Readers of Europe 2023

Το «Εργαζόμενο αγόρι» της Λένας Διβάνη προτείνεται για την ευρωπαϊκή λίστα βιβλίων της Ευρωπαϊκής Βιβλιοθήκης Readers of Europe για το 2023.

Επιμέλεια: Book Press

Το ...

«Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Έλληνες ομότεχνοί του: Αλληλεπιδράσεις, συνάφειες και διαφωνίες» – Συνέδριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο

«Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Έλληνες ομότεχνοί του: Αλληλεπιδράσεις, συνάφειες και διαφωνίες» – Συνέδριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Με αφορμή τη συμπλήρωση 140 χρόνων από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη, θα διεξαχθεί το Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Έλληνες ομότεχνοί του: Αλληλεπιδράσεις, συνάφειες και διαφωνίες» στις 10 και 11 Ιουνίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκούναρ Στόλεσεν [Gunnar Staalesen] «Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» (μτφρ. Βαγγέλης Γιαννίσης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Ιουνίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Υπάρχουν κάποιε...

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Αρκτικό καλοκαίρι» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Οι δύο άντρες κάθονταν στις πο...

«Ο γυάλινος κήπος» της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ (προδημοσίευση)

«Ο γυάλινος κήπος» της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ [Tatiana Ţîbuleac] «Ο γυάλινος κήπος» (μτφρ. Άντζελα Μπράτσου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Μαΐου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Σε δημοσίευσή της στον Independent, η αρθρογράφος Clarisse Loughrey ξεχώρισε τα εικοσιπέντε σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν από γυναίκες συγγραφείς. Στη φωτογραφία, μία από αυτές, η Octavia E. Butler [1947 - 2006], συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας με έντονο κοινωνικό και πολιτικό υ...

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

Φάκελος αρχαιοκαπηλία με προτάσεις τριών βιβλίων: «Επιχείρηση “Νόστος”: Ένα χρυσό στεφάνι και μια Κόρη για τον Αλέξη Καρρά» (εκδ. Τόπος), του Νικόλα Ζηργάνου, «Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων – Μουσεία, έμποροι τέχνης, οίκοι δημοπρασιών, ιδιωτικές συλλογές» (εκδ. Άγρα), του Ανδρέα Αποστολίδη και  «Ίλ...

Bιβλία αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης: 20 επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις

Bιβλία αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης: 20 επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις

Κανείς δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημά σου, αν δεν κάνεις ο ίδιος την αρχή για να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Είκοσι επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις βιβλίων αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης από τους επαγγελματίες του είδους.

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ