alt

97 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν ανοιχτά για την πανσέληνο του Αυγούστου.

Επιμέλεια: Στεφανία Τζακώστα

Το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου μπορεί ν’ απολαύσει το κοινό και αυτό το καλοκαίρι σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας, που φέτος συμπίπτει με τον δεκαπενταύγουστο.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχουν ήδη ξεκινήσει, από τις 11 Αυγούστου, και θα ολοκληρωθούν στις 19 Αυγούστου, ενώ η κορύφωσή τους θα είναι την Πέμπτη 15 Αυγούστου.

97 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία της χώρας θα παραμείνουν ανοιχτά για να απολαύσει το κοινό το πιο λαμπερό φεγγάρι του καλοκαιριού και σε 48 από αυτά θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις – κυρίως μουσικές συναυλίες.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχουν ήδη ξεκινήσει, από τις 11 Αυγούστου, και θα ολοκληρωθούν στις 19 Αυγούστου, ενώ η κορύφωσή τους θα είναι την Πέμπτη 15 Αυγούστου.

 Οι εκδηλώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία της Ελλάδας καταγράφονται σε πίνακες που θα επικαιροποιούνται για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού και θα είναι αναρτημένοι στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΑ στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.

 Η είσοδος σε όλους τους χώρους είναι ελεύθερη για το κοινό.

— ΑΤΤΙΚΗ 

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα συμμετάσχει όπως και κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις της Πανσελήνου του Αυγούστου 2019 με μουσικά σύνολα και θεματικές περιηγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου.

Ο Αρχαιολογικός χώρος Αμφιαρείου στον Ωρωπό θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό έως τις 24:00 με εκδήλωση που περιλαμβάνει ηχογραφημένη απαγγελία ποιημάτων από καταξιωμένους Έλληνες ποιητές και μουσική, ενώ ο χώρος των Δυτικών Λόφων στην Αθήνα θα παραμένει ανοικτός για το κοινό όλο το 24ωρο.

Το Κάστρο Χώρας Κυθήρων, που ανήκει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, όπως και η Μόνιμη Έκθεση Οικοσήμων θα παραμείνουν επισκέψιμα για το κοινό μέχρι τις 24:00 χωρίς εκδηλώσεις.

Το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τους επισκέπτες του, την Πέμπτη 15 Αυγούστου στις 09:00 μ.μ. στον αύλειο χώρο του σε μια μουσική βραδιά υπό το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού. Νέοι τραγουδιστές όπως οι: Ειρήνη Τουμπάκη, Ανδρέας Λάφης, Μαρία Αναματερού και Σωτήρης Καρυστινός και η ορχήστρα τους θα ερμηνεύσουν πολυαγαπημένα τραγούδια για το φεγγάρι και όχι μόνο.

Τον δεκαπενταύγουστο οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτοί από τις 8:00 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 8:00 το βράδυ), δίνοντας την δυνατότητα στους επισκέπτες να περιηγηθούν στις μόνιμες συλλογές αλλά και στην φωτογραφική έκθεση «Σμίλη και Μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης». Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου, καθώς και το καφέ του ισογείου.

Την ίδια μέρα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στις παρουσιάσεις της αρχαιολογικής ανασκαφής με τίτλο «Περπατώντας στην αρχαία γειτονιά του Μουσείου Ακρόπολης». Οι εγγραφές θα γίνονται τις ημέρες των παρουσιάσεων στο Γραφείο Πληροφοριών του Μουσείου, με έως 20 επισκέπτες ανά παρουσίαση, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

— ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στη Θεσσαλονίκη, σε εμβληματικά μνημεία της πόλης, τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά και εκτός κανονικού ωραρίου, για τον εορτασμό της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Ειδικότερα:

Το Ανάκτορο του Γαλέριου θα είναι ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο από τις 20:00 έως τις 23:00 και θα φιλοξενήσει μουσική εκδήλωση από τριμελές σχήμα (πιάνο, βιολί και λαούτο).  

Η Ροτόντα θα είναι ανοιχτή από τις 20:00 έως τις 22:00 για όσους θέλουν να επισκεφθούν την έκθεση «Η λάμψη του ψηφιδωτού. Αυθεντικά και αντίγραφα από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβέννα», η οποία παρουσιάζει αντίγραφα εντοίχιων ψηφιδωτών από μνημεία της Ραβέννας (5ος-6ος αι.) σε «συνομιλία» με φωτογραφίες εντοίχιων ψηφιδωτών από μνημεία της Θεσσαλονίκης της παλαιοχριστιανικής περιόδου, αλλά και με τα πρωτότυπα ψηφιδωτά της Ροτόντας. Η έκθεση που διοργανώνεται από την Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Δήμο Ραβέννας, παρουσιάζει τα εξαιρετικής τέχνης και παγκοσμίου φήμης ψηφιδωτά των δύο πόλεων, δίνοντας τη μοναδική ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει μέσα από αυτά τον πολιτιστικό πλούτο της Ραβέννας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και να εξοικειωθεί με την τέχνη του ψηφιδωτού.  

Στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς συνεχίζεται η περιοδική έκθεση «Κώμες και πολίσματα στον μυχό του Θερμαϊκού κόλπου», η οποία διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. 

Στο Επταπύργιο φιλοξενείται η ομαδική έκθεση φωτογραφίας «Yedi Kule Conquest Photos», η οποία αποτυπώνει φωτογραφικά το Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης 2018 μέσα από τον φακό 17 φωτογράφων.  

Στο Γενί Τζαμί συνεχίζεται η περιοδική επετειακή έκθεση «Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου. Από τα χαρακώματα των μαχών...στα σκάμματα των ανασκαφών», η οποία διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Στον κεντρικό αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το συγκρότημα «Γης Μαδιάμ» με παραδοσιακά τραγούδια αλλά και έντεχνα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό στις υπαίθριες εκθέσεις του Μουσείου από τις 20:00 έως τις 23:00

Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Πανσέληνος στο Μουσείο» όπου το κοινό θα απολαύσει αγαπημένα τραγούδια από το ελληνικό και το διεθνές ρεπερτόριο (ώρα έναρξης 21:30). Το Μουσείο θα παραμείνει επισκέψιμο για το κοινό έως τις 21:00 με ελεύθερη είσοδο στη μόνιμη & τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου.

alt

 ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 2019 

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις, για την Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

 

To Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00.
Το Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00.
Στον Αρχαιολογικό χώρο της Ζώνης θα πραγματοποιηθεί συναυλία έντεχνης Ελληνικής μουσικής με τη Γιώτα Νέγκα και ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό ως τις 24:00.
Ο Αρχαιολογικός χώρος Αβδήρων θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από τις 19:00 έως τις 24:00.
Στον Αρχαιολογικό χώρο Καλής Βρύσης θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με τίτλο «Στο Γήτεμα του Φεγγαριού».
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας θα είναι ανοιχτό για το κοινό από 21:00-24:00, ενώ ο Ελληνιστικός τάφος οδού Τροίας θα είναι νοιχτός για το κοινό από τις 20:00 έως τις 22:00
Στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Χώρου Αιγών στην Ημαθία θα πραγματοποιηθεί συναυλία παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής, ενώ στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων: «Στου φεγγαριού το ασήμι».
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας θα παραμείνει ανοιχτό έως τα μεσάνυχτα, όπως και το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας θα πραγματοποιηθεί  συναυλία, ενώ η Παλαιά Μητρόπολη Έδεσσας θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00
Ο Αρχαιολογικός Χώρος Λόγγου Έδεσσας θα είναι ανοιχτός για το κοινό από 20:00 έως τις 24:00, ενώ τις ίδιες ώρες θα είναι ανοιχτός και ο Αρχαιολογικός Χώρος Πέλλας.
Στο Βυζαντινό Κάστρο Αρχαίας Πύδνας θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με την Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης με τίτλο «Αυγουστιάτικη φεγγαράδα».
Το Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου θα είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00
Στο  Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας η μόνιμη έκθεση του μουσείου θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 20:00 έως τις 23:00.
Στον Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου
Στον Αρχαιολογικό Χώρο Κάστρου Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τους Δημήτρη Υφαντή και Αγγελική Τουμπανάκη
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, του νομού Πρεβέζης θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από 20.00 έως 24.00, όπως και ο Αρχαιολογικός Χώρος "Νεκρομαντείου"
Το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας στην Θεσσαλία θα είναι ανοιχτό για το κοινό από τις  20:00 έως τις 23:00, με ελεύθερη είσοδο.
Ο χώρος του Βυζαντινοού Κάστρου Τρικάλων θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00.
Στον Πύργο Δομενεγίνη, στο Αργάσι Ζακύνθου θα πραγματοποιηθεί εικαστική παράσταση και το μνημείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 21.00 έως και τις 24.00
Το Κάστρο Αγίας Μαύρας στη Λευκάδα θα είναι ανοιχτό για το κοινό
Στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας θα πραγματοποιηθεί μουσική Εκδήλωση
Στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αγρινίου θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση - παρουσίαση του ορχηστρικού έργου "Τα πουλιά ανήκουν στον ουρανό -Les Oiseaus sont dans les Ciel” (σουίτες για μπαλέτο και και κινηματογραφικές σουίτες για ορχήστρα εγχόρδων) και μελοποιημένα ποιήματα του Federico Garcia Lorca, του Γεώργιου Σεφέρη και άλλων Ευρωπαίων Ποιητών σε συνεργασία με τον κ. Α. Κατερινόπουλο και το Κουαρτέτο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «Αέναον»
Το Πάρκο Θερβάντες στον Ενετικό Λιμένα Ναυπάκτου θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με το κουαρτέτο Aegean jazz με τη χορηγία της Γέφυρα Α.Ε.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών θα παραμείνει ανοιχτό από 20:00 έως τις 24:00
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας
Ο Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 21:00 έως 24.00
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από 21:00 έως 24:00
Ο Αρχαιολογικός Χώρος Επικουρίου Απόλλωνα θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από τις 21:00 έως τις 24:00, και θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Ανδρίτσαινας - Κρεστένων
Ο Αρχαιολογικός χώρος Κάστρο Χλεμούτσι θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από τις 20:00 έως 24:00
Ο Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό έως τις 24.00 (τελευταία είσοδος στον χώρο στις 23:30)
Στον Αρχαιολογικό Χώρο Κάστρου Λαμίας θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση, και ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός από τις 20:00 έως τις 24:00
Στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση και ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός από τις 20:00 έως τις 24:00
Στην Ακρόπολη Πρόερνας - Νέο Μοναστήρι Δ. Δομοκού θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση και ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός από τις 20:00 έως τη 01:30
Στον Αρχαιολογικό χώρο Αλυκής θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση κοντά στην Ακρόπολη Σιφών (Τιφών) Αλυκής από το σωματείο Φροντιστήριον Θηβαϊκής Αρχαιολογίας
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών θα είναι ανοιχτό για το κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 08:00 έως τις 20:00
Στον Αρχαιολογικό Χώρο Φρουρίου Παλαμηδίου, στο Ναύπλιο θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση και ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00.
Ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου θα παραμείνουν ανοιχτοά για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00.
Ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο Ισθμίας θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00
Ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο Αρχαίας Νεμέας θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00
Ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο Σικυώνας θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00
Ο Αρχαιολογικός Χώρος Κάστρου Καλαμάτας θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό μέχρι τις 24:00.
Στο Αρχαίο Θέατρο Μαντινείας θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στον Μάνο Χατζηδάκι
Στο Φρούριο Μήθυμνας θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με τον Αναστάσιο Μαυρουδή (βιολί) και τον Ανδρέα Χαλκιά (κιθάρα)
Ο Αρχαιολογικός χώρος Εμποριού Χίου θα είναι ανοιχτός για το κοινό από τις 19:00 έως τη 01.00 πρωινή της επόμενης ημέρας και θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από αρχαιολόγους της Εφορείας
Το Παλάτι Ιουστινιάνι στο Κάστρο Χίου θα είναι ανοιχτό για το κοινό και φωταγωγημένο από τις 21.00 έως την 01.00 πρωινή της επόμενης ημέρας.
Το Βυζαντινό Μουσείο Χίου (Μετζητιέ Τζαμί) στην πόλη της Χίου θα είναι ανοιχτό για το κοινό και φωταγωγημένο από τις 21.00 έως την 01.00 πρωινή της επόμενης ημέρας.
Το Κτίριο της Σκοτεινής Φυλακής στο Κάστρο Χίου θα είναι ανοιχτό για το κοινό και φωταγωγημένο από τις 21.00 έως την 01.00 πρωινή της επόμενης ημέρας
Το Οθωμανικό Λουτρό στο Κάστρο Χίου θα είναι ανοιχτό για το κοινό και φωταγωγημένο από τις 21.00 έως την 01.00 πρωινή της επόμενης ημέρας
Στον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχοντίκι Ψαρρών θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά με συγκρότημα έντεχνης μουσικής από τις 21.00 έως την 01.00 πρωινή της επόμενης ημέρας.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος (Σάμος) θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00
Ο Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου (Σάμος) θα παραμείνει ανοιχτός από τις 20.00 έως τις 24.00
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγ. Κηρύκου (Ικαρία θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από 20:00 έως τις 24:00
Ο χώρος στην Αρχαία Ακρόπολη Ρόδου θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00, ενώ ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου θα παραμείνει ανοιχτό πέραν του ωραρίου του από τις 21.00 έως τις 24.00.
Το Ιερό του Ποσειδώνα και Αμφιτρίτης στα Κιόνια Τήνου θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από τις 21.00 έως 24.00
Ο χώρος στα Ύρια Νάξου θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από τις 21.00 έως 24.00
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από τις 21.00 έως 24.00
Ο Αρχαιολογικός Χώρος Αγίου Ανδρέα στη Σίφνο θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από τις 21.00 έως 24.00
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου θα παραμείνει ανοιχτό πέραν του ωραρίου του από τις 21.00 έως τις 24.00.
Στον κήπο του Αρχαιολογικοού Μουσείου Ηρακλείου θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση
Στον Αρχαιολογικό χώρο Ρόκκας θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης (χορωδίες Π.Ε. Χανίων και Ηρακλείου) υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, ώρες 20:00 έως 24:00.
Στον Αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά με τη συνδιοργάνωση του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων Μεσαράς και του Δήμου Γόρτυνας. Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 21:00 έως τη λήξη της εκδήλωσης.
Στον Αρχαιολογικό χώρο Τυλίσου θα πραγματοποιηθεί "Βραδιά τζαζ αφιερωμένη εις μνήμη Κωνσταντίνου Κουβίδη" με το μουσικό σχήμα "Tribute to Jazz Classics" με τη συνδιοργάνωση της ΕΦΑΗ, του Πολιτιστικού Συλλόγου Τυλίσου και του Δήμου Μαλεβιζίου. Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 21:00 έως τη λήξη της εκδήλωσης.

* Η ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΤΖΑΚΩΣΤΑ είναι δημοσιογράφος.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέθανε ο ποιητής και ζωγράφος Γιώργος Κακουλίδης

Πέθανε ο ποιητής και ζωγράφος Γιώργος Κακουλίδης

Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τον θάνατο του Γιώργου Κακουλίδη.

Η Εταιρεία Συγγραφέων εκφράζει τη λύπη της για τον θάνατο του καταξιωμένου ποιητή Γιώργου Κακουλίδη. Συγγραφέας αλλά και ζωγράφος, ο Γιώργος Κακουλίδης υιοθέτησε από νέος, έναν τρόπο ζωή...

Τι θα διαβάσουμε προσεχώς από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Τι θα διαβάσουμε προσεχώς από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Το νέο εκδοτικό πρόγραμμα των εκδόσεων Καστανιώτη για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε πρόσφατα. Με σημαντικά έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, νέες αναγνωστικές προτάσεις που συνδυάζουν την πολυφωνία με την ποιοτική γραφή, δοκίμια και μελέτες που αναδεικνύουν τους προβληματισμούς της εποχής, βιβλία γι...

Διάλεξη του Ρόντρικ Μπίτον στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Διάλεξη του Ρόντρικ Μπίτον στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Διάλεξη του διακεκριμένου ακαδημαϊκού Roderick Beaton με θέμα «Το '21 και ο Ευρωπαϊκός Φιλελληνισμός» θα πραγματοποιηθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 19:30.

Επιμέλεια: Book Press

Μετά από μακρά διακ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η τελευταία μονομαχία, του Ρίντλεϊ Σκοτ (κριτική)

Η τελευταία μονομαχία, του Ρίντλεϊ Σκοτ (κριτική)

Για την ταινία «Η τελευταία μονομαχία» σε σκηνοθεσία του Ridley Scott, η οποία προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Του Θόδωρου Σούμα

«Η τελευταία μονομαχία» του Ρίντλεϊ Σκοτ είναι μια θεαματική, δραματική και περιπετειώδης...

Πέθανε ο ποιητής και ζωγράφος Γιώργος Κακουλίδης

Πέθανε ο ποιητής και ζωγράφος Γιώργος Κακουλίδης

Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τον θάνατο του Γιώργου Κακουλίδη.

Η Εταιρεία Συγγραφέων εκφράζει τη λύπη της για τον θάνατο του καταξιωμένου ποιητή Γιώργου Κακουλίδη. Συγγραφέας αλλά και ζωγράφος, ο Γιώργος Κακουλίδης υιοθέτησε από νέος, έναν τρόπο ζωή...

Ιστορίες από τη ζωή

Ιστορίες από τη ζωή

Ιστορίες από τη ζωή των αρχαίων ημών – και όχι μόνο.

Του Κώστα Κουτσουρέλη

Συγγενής και σύντροφος του Αλκιβιάδη, ο Αξίοχος (γράφει ο Λυσίας) τον ακολούθησε στην Άβυδο. Εκεί και οι δυο τους νυμφεύθηκαν τη Μεδοντιάδα. Όταν από τον γάμο των τριών γεννήθηκ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες, του Δημήτρη Ινδαρέ (προδημοσίευση)

Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες, του Δημήτρη Ινδαρέ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Δημήτρη Ινδαρέ «Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες. Με αφορμή ένα δημοτικό τραγούδι του Μοριά», το οποίο κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Εστία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ι. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΡΙΖΕΣ

...
Πράκτορας Σόνυα, του Μπεν Μακιντάιρ (προδημοσίευση)

Πράκτορας Σόνυα, του Μπεν Μακιντάιρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ben Macintyre «Πράκτορας Σόνυα: Η κατάσκοπος που έκλεψε τα σχέδια της ατομικής βόμβας» (μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης), το οποίο κυκλοφορεί στις 13 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
Τα χρόνια, της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Τα χρόνια, της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Annie Ernaux «Τα χρόνια» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη, επίμετρο: Νίκος Μπακουνάκης), το οποίο κυκλοφορεί στις 14 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Σε τούτη την ασπρόμαυρη φωτογραφ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

25 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

1ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ

Ένα νέο βραβείο για τη μεταφρασμένη λογοτεχνία από ισπανικά, πορτογαλικά και καταλανικά στα ελληνικά είναι γεγονός. Διαβάστε τη βραχεία λίστα των υποψηφίων πρ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ