
97 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν ανοιχτά για την πανσέληνο του Αυγούστου.
Επιμέλεια: Στεφανία Τζακώστα
Το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου μπορεί ν’ απολαύσει το κοινό και αυτό το καλοκαίρι σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας, που φέτος συμπίπτει με τον δεκαπενταύγουστο.
Οι εκδηλώσεις που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχουν ήδη ξεκινήσει, από τις 11 Αυγούστου, και θα ολοκληρωθούν στις 19 Αυγούστου, ενώ η κορύφωσή τους θα είναι την Πέμπτη 15 Αυγούστου.
97 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία της χώρας θα παραμείνουν ανοιχτά για να απολαύσει το κοινό το πιο λαμπερό φεγγάρι του καλοκαιριού και σε 48 από αυτά θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις – κυρίως μουσικές συναυλίες.
Οι εκδηλώσεις που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχουν ήδη ξεκινήσει, από τις 11 Αυγούστου, και θα ολοκληρωθούν στις 19 Αυγούστου, ενώ η κορύφωσή τους θα είναι την Πέμπτη 15 Αυγούστου.
→ Οι εκδηλώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία της Ελλάδας καταγράφονται σε πίνακες που θα επικαιροποιούνται για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού και θα είναι αναρτημένοι στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΑ στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.
→ Η είσοδος σε όλους τους χώρους είναι ελεύθερη για το κοινό.
— ΑΤΤΙΚΗ
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα συμμετάσχει όπως και κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις της Πανσελήνου του Αυγούστου 2019 με μουσικά σύνολα και θεματικές περιηγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου.
Ο Αρχαιολογικός χώρος Αμφιαρείου στον Ωρωπό θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό έως τις 24:00 με εκδήλωση που περιλαμβάνει ηχογραφημένη απαγγελία ποιημάτων από καταξιωμένους Έλληνες ποιητές και μουσική, ενώ ο χώρος των Δυτικών Λόφων στην Αθήνα θα παραμένει ανοικτός για το κοινό όλο το 24ωρο.
Το Κάστρο Χώρας Κυθήρων, που ανήκει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, όπως και η Μόνιμη Έκθεση Οικοσήμων θα παραμείνουν επισκέψιμα για το κοινό μέχρι τις 24:00 χωρίς εκδηλώσεις.
Το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τους επισκέπτες του, την Πέμπτη 15 Αυγούστου στις 09:00 μ.μ. στον αύλειο χώρο του σε μια μουσική βραδιά υπό το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού. Νέοι τραγουδιστές όπως οι: Ειρήνη Τουμπάκη, Ανδρέας Λάφης, Μαρία Αναματερού και Σωτήρης Καρυστινός και η ορχήστρα τους θα ερμηνεύσουν πολυαγαπημένα τραγούδια για το φεγγάρι και όχι μόνο.
Τον δεκαπενταύγουστο οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτοί από τις 8:00 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 8:00 το βράδυ), δίνοντας την δυνατότητα στους επισκέπτες να περιηγηθούν στις μόνιμες συλλογές αλλά και στην φωτογραφική έκθεση «Σμίλη και Μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης». Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου, καθώς και το καφέ του ισογείου.
Την ίδια μέρα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στις παρουσιάσεις της αρχαιολογικής ανασκαφής με τίτλο «Περπατώντας στην αρχαία γειτονιά του Μουσείου Ακρόπολης». Οι εγγραφές θα γίνονται τις ημέρες των παρουσιάσεων στο Γραφείο Πληροφοριών του Μουσείου, με έως 20 επισκέπτες ανά παρουσίαση, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
— ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στη Θεσσαλονίκη, σε εμβληματικά μνημεία της πόλης, τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά και εκτός κανονικού ωραρίου, για τον εορτασμό της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Ειδικότερα:
Το Ανάκτορο του Γαλέριου θα είναι ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο από τις 20:00 έως τις 23:00 και θα φιλοξενήσει μουσική εκδήλωση από τριμελές σχήμα (πιάνο, βιολί και λαούτο).
Η Ροτόντα θα είναι ανοιχτή από τις 20:00 έως τις 22:00 για όσους θέλουν να επισκεφθούν την έκθεση «Η λάμψη του ψηφιδωτού. Αυθεντικά και αντίγραφα από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβέννα», η οποία παρουσιάζει αντίγραφα εντοίχιων ψηφιδωτών από μνημεία της Ραβέννας (5ος-6ος αι.) σε «συνομιλία» με φωτογραφίες εντοίχιων ψηφιδωτών από μνημεία της Θεσσαλονίκης της παλαιοχριστιανικής περιόδου, αλλά και με τα πρωτότυπα ψηφιδωτά της Ροτόντας. Η έκθεση που διοργανώνεται από την Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Δήμο Ραβέννας, παρουσιάζει τα εξαιρετικής τέχνης και παγκοσμίου φήμης ψηφιδωτά των δύο πόλεων, δίνοντας τη μοναδική ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει μέσα από αυτά τον πολιτιστικό πλούτο της Ραβέννας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και να εξοικειωθεί με την τέχνη του ψηφιδωτού.
Στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς συνεχίζεται η περιοδική έκθεση «Κώμες και πολίσματα στον μυχό του Θερμαϊκού κόλπου», η οποία διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.
Στο Επταπύργιο φιλοξενείται η ομαδική έκθεση φωτογραφίας «Yedi Kule Conquest Photos», η οποία αποτυπώνει φωτογραφικά το Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης 2018 μέσα από τον φακό 17 φωτογράφων.
Στο Γενί Τζαμί συνεχίζεται η περιοδική επετειακή έκθεση «Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου. Από τα χαρακώματα των μαχών...στα σκάμματα των ανασκαφών», η οποία διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.
Στον κεντρικό αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το συγκρότημα «Γης Μαδιάμ» με παραδοσιακά τραγούδια αλλά και έντεχνα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό στις υπαίθριες εκθέσεις του Μουσείου από τις 20:00 έως τις 23:00
Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Πανσέληνος στο Μουσείο» όπου το κοινό θα απολαύσει αγαπημένα τραγούδια από το ελληνικό και το διεθνές ρεπερτόριο (ώρα έναρξης 21:30). Το Μουσείο θα παραμείνει επισκέψιμο για το κοινό έως τις 21:00 με ελεύθερη είσοδο στη μόνιμη & τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου.
ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 2019
Αναλυτικά οι εκδηλώσεις, για την Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019
* Η ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΤΖΑΚΩΣΤΑ είναι δημοσιογράφος.