alt

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρουμε για τον Σκωτσέζο Martin MacInnes και το μυθιστόρημά του «Γη χωρίς τέλος» (μτφρ. Αλέξης Καλοφωλιάς), που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Κριτική.

Επιμέλεια: Στεφανία Τζακώστα

Τα λεπτά όρια του ανθρώπινου και του μη ανθρώπινου πραγματεύεται το μυθιστόρημα Γη χωρίς τέλος, του Σκωτσέζου Martin MacInnes, το οποίο απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, κέρδισε το Somerset Maugham Award το 2017 και επιλέχθηκε από τον Guardian ως το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς, χαρακτηρίζοντάς το ως μια «Μπορχεσιανή ιστορία μυστηρίου. Μια εντυπωσιακή και λεπτοδουλεμένη εμφάνιση. Ο λαβύρινθος του μυαλού μας μεταφερμένος σε ένα μυθιστόρημα». 

«Παράξενο, υπέροχο, μοναδικό»
Justine Jordan, The Guardian

Η ιστορία διαδραματίζεται σε κάποια άγνωστη χώρα της Νότιας Αμερικής. Μια ημέρα ενός αποπνικτικού καλοκαιριού, μια οικογένεια προσκαλείται σ’ ένα εστιατόριο και στα μισά του δείπνου ο 29χρονος Κάρλος εξαφανίζεται. Την υπόθεση αναλαμβάνει ένας έμπειρος συνταξιούχος επιθεωρητής. Αρχικά έμοιαζε με έρευνα ρουτίνας, όμως ο επιθεωρητής στην προσπάθειά του να βρει τον Κάρλος, ανακρίνοντας μάρτυρες και βάζοντάς τους να του δείχνουν τι συνέβη, ακολουθεί τα στοιχεία, τα οποία τον οδηγούν έξω από την πόλη, στην καρδιά ενός τροπικού δάσους. Και εκεί έρχεται αντιμέτωπος με τον τρόμο αλλά και το θαύμα.

«Παράξενο, στοιχειωμένο, πολυεπίπεδο»
Ian Rankin

Στο κεφάλαιο «Τι συνέβη με τον Κάρλος – Υποψίες, φήμες, συνδέσεις», ο αναγνώστης αρχίζει να αναρωτιέται τι είναι αληθινό και τι όχι απ' όλα αυτά που διαβάζει. Ο MacInnes παραθέτει διάφορες εικασίες σχετικά με την εξαφάνιση του 29χρονου, όλες πειστικά δοσμένες και όλες αντικρουόμενες. «Ο Κάρλος είναι ο Κάρλος; Έχει εξαφανιστεί ή είναι θύμα μιας αιφνίδιας και τεράστιας μοριακής παραμόρφωσης. Ο Κάρλος είναι εδώ, δεν έχει φύγει», αναφέρει η 29η εικασία. Ενώ η 5η καταγγέλει απερίφραστα ότι «η έρευνα δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα περισσότερο από μια επιεική και νοσηρή φαντασίωση που δημιουργήθηκε από έναν μεσήλικα άντρα με θλίψη για τη νεκρή του σύζυγο».

«Μια εξωπραγματική ιστορία μυστηρίου αλλά και μια περιπλάνηση στον εύθραυστο και μοναχικό τρόπο ζωής των ημερών μας»  
Saltire Literary Awards»

Ο συγγραφέας του Devil’s Garden, Έντουαρντ Ντοκ, γράφει στον Guardian πως το μυθιστόρημα Γη χωρίς τέλος «βρίσκεται βαθιά σε μια Μποχερσιανή περιοχή, κινείται σε έναν αλληγορικό λαβύρινθο του νου, όπου αυτό που συνέβη μπορεί ή δεν μπορεί να συνέβη πραγματικά. Τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίωσης είναι δυσδιάκριτα και όλα είναι τόσο αλήθεια όσο και ψέμα».

«Με μια επιδέξια… αδεξιότητα ο MacInnes βγαίνει κερδισμένος από την πλοκή αυτού του μυθιστορήματος», λέει ο Ντοκ και προτείνει έναν εναλλακτικό τρόπο να διαβάσουν οι αναγνώστες το βιβλίο: «ως διαλογισμό σχετικά με τη φύση της ανθρώπινης ψυχής υπό την έντονη πίεση της απώλειας και της απομόνωσης».

«Ο MacInnes δημιουργεί επιδέξια την ατμόσφαιρα μιας σκοτεινής απειλής. Η αφήγησή του αναστατώνει και προκαλεί. Ένα βαθιά υποβλητικό μυθιστόρημα»
Kirkus Reviews

Ο επιθεωρητής, σχεδόν στο μέσο της αφήγησης, χάνεται στην χωρίς όνομα πόλη και φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω του όταν παρασύρεται στη δίνη του ενθουσιασμού κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται στην περιφέρεια ενός συμβάντος αλλά, «δεν είχε καν παρατηρήσει ότι βρισκόταν στο μέσο του… ότι είχε περάσει μέσα από αυτό χωρίς να δει και να μάθει κάτι».

Το ύφος στην αφήγηση του MacInnes, δημιουργεί μια απόσταση από το σήμερα, σαν όλα αυτά να συμβαίνουν σε μια άλλη εποχή. Για παράδειγμα σε ένα σημείο στο δάσος, ενώ άλλοι είχαν κάμερες ο «δερμάτινος θύλακας» του επιθεωρητή περιέχει «τη δική του σειρά οπτικών φακών», γράφει χαρακτηριστικά ο Martin MacInnes. Οι λέξεις που επιλέγει προσδίδουν έναν επιδέξιο, λεπτοδουλεμένο ρυθμό σε όλη την αφήγηση. Επίσης, ξεχωρίζει η περιγραφή των εικόνων που δημιουργεί, χρησιμοποιώντας έναν πρωτότυπο, ακριβή και κάποιες φορές αλλόκοτο τρόπο.

alt
Ο Martin MacInnes σε παρουσίαση του βιβλίου του στο Waterstones.

Το τελευταίο μέρος του μυθιστορήματος ονομάζεται «Το δάσος», και ο συγγραφέας ξεχειλίζει από λυρισμό σαν να βρισκόμαστε σε όνειρο. Ακριβώς γι' αυτό το σημείο έχει γράψει ο Guardian: «μακράν εκεί υπάρχει η καλύτερη γραφή στο βιβλίο».

«Το μυθιστόρημα είναι γεμάτο με στιγμές απαράμιλλης και απόκοσμης ομορφιάς. Αντιλαμβάνεται κανείς τις επιρροές από τους Τζ. Γκρ. Μπάλαρντ, Κλαρίσε Λισπέκτορ, Σέζαρ Άιρα, Χόρχε Λουίς Μπόρχες, αλλά στο τέλος ο συγγραφέας έχει κατορθώσει να διαμορφώσει τη δική του εντελώς ξεχωριστή φωνή».  
Bomb Magazine

Στην εισαγωγή του βιβλίου θα συναντήσουμε μια αναφορά στο βιβλίο της βραζιλιάνας Κλαρίσε Λισπέκτορ, Τα κατά Α.Γ. πάθη (μτφρ. Μάριος Χατζηπροκοπίου, εκδ. Αντίποδες). Η Λισπέκτορ με τη μορφή ενός εφιαλτικού μονολόγου, περιγράφει μια υπαρξιακή κρίση ύστερα από την τυχαία συντριβή μιας κατσαρίδας. Η σύνδεση με τον Κάφκα και τη Μεταμόρφωση είναι κάτι παραπάνω από... εντομολογική. Γι' αυτό και το περιοδικό Library Journal κάνει λόγο για «ένα λαμπρό και απρόβλεπτο μυθιστόρημα που θυμίζει Κάφκα και Μπόρχες».

Ένα τελευταίο χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Το μόνο που τον κρατούσε στη ζωή ήταν ο φόβος. Συνέχισε να τρέχει, φανταζόταν ότι ξέσκιζαν το δικό του κορμί, λαχταρούσε το νερό, το ποτάμι. Η βροχή έπεφτε. Δεν είχε άλλη ανάσα για να τρέξει. Το αίμα και η μυρωδιά ξεπλύθηκαν αποπάνω του. Έφτασε όσο πιο μακριά μπορούσε και τότε κατέρρευσε. Έκλεισε τα μάτια και άνοιξε διάπλατα το στόμα του. Εκείνη τη νύχτα δεν κοιμήθηκε».

Ο Martin MacInnes ζει στο Εδιμβούργο γεννήθηκε όμως στο Ίνβερνες της Σκοτίας το 1983. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή επιστημονικά και λογοτεχνικά φεστιβάλ και έχει διακριθεί με τα βραβεία Manchester Fiction Prize και Scottish Book Trust Writers Award, ενώ έργα του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά. Το μυθιστόρημά του Γη χωρίς τέλος επιλέχτηκε ως καλύτερο βιβλίο της χρονιάς από τον Guardian, τους Irish Times, τη Herald και άλλα έντυπα, ενώ κέρδισε το Somerset Maugham Award από τη Society of Author’s το 2017.

* Η ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΤΖΑΚΩΣΤΑ είναι δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα σειρά για την Τεχνητή Νοημοσύνη από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία

Νέα σειρά για την Τεχνητή Νοημοσύνη από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία

Μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία τα δύο πρώτα βιβλία της νέας σειράς για την Τεχνητή Νοημοσύνη και αναμένεται η έκδοση ακόμα δύο έργων. 

Επιμέλεια: Book Press

Μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσε...

«Κική Δημουλά – Η ποιήτρια»: 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης

«Κική Δημουλά – Η ποιήτρια»: 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης

Μαθητές από πολλά σχολεία και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών συμμετέχουν στο 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας με θέμα: «Κική Δημουλά – Η ποιήτρια», που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζωγράφειο Λύκειο, από τις 19 έως τις 23 Μαρτίου 2...

«Βίος και Πολιτεία»: Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου έρχεται στο Υπόγειο

Στο 71ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με τον δημοσιογράφο και δημιουργό ντοκιμαντέρ Άρη Χατζηστεφάνου με αφορμή το βιβλίο του «Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση - Πώς τις εντοπίζουμε» που κυκλοφορεί από τ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Θεόδωρος Γρηγοριάδης: «Tα διηγήματα του Γιώργου Ιωάννου μου πρόσφεραν την ελληνικότητα της γλώσσας»

Θεόδωρος Γρηγοριάδης: «Tα διηγήματα του Γιώργου Ιωάννου μου πρόσφεραν την ελληνικότητα της γλώσσας»

Από «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» μέχρι τη «Νανά» και από τα «Ποιήματα» του Καβάφη μέχρι τη «Στέπα», αυτά είναι κάποια από τα βιβλία της ζωής του Θεόδωρου Γρηγοριάδη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το πρώτο βιβλίο που θυμάμαι

Πρώτη δημοτικού μο...

Γιατί κατακλύζουμε τα θέατρα; – Το θέατρο ως το τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας

Γιατί κατακλύζουμε τα θέατρα; – Το θέατρο ως το τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας

Σκέψεις για το θέατρο, τη «μοναδική θνησιγενή τέχνη», που όμως επιβιώνει ως το «τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας» στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό», του Σάμιουελ Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου στη Στέγη. ...

Τι είναι Ποίηση; «Ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου», «ενθύμια φρίκης» ή «αντικλείδια» – 15 ποιητές ιχνηλατούν μια απάντηση

Τι είναι Ποίηση; «Ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου», «ενθύμια φρίκης» ή «αντικλείδια» – 15 ποιητές ιχνηλατούν μια απάντηση

Τι είναι η ποίηση; Το ερώτημα είναι αδύνατον να απαντηθεί με πληρότητα, μια και η ίδια η φύση της ποίησης διαφεύγει κάθε ορισμού, κάθε περιορισμού, κάθε κλειστής ταυτότητας. Ίσως εξίσου προκλητικό θα ήταν να ρωτήσει κανείς, «τι κάνει η ποίηση;», ερώτημα που επίσης επιδέχεται πολλές και ποικίλες απαντήσεις. Κεντρική ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Μιχάλη Μακρόπουλου «...άμμος», το οποίο κυκλοφορεί στις 24 Μαρτίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Φυσοῦσε καὶ φυσοῦσε ἔπειτα ὁ βοριάς. Ἦταν λὲς καὶ ὁ κόσμος ἄφηνε ἐπιτέλους νὰ βγεῖ...

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη 
στην αναθεωρημένη επανέκδοση του Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] 
«Η εξομολόγηση» (μτφρ. Σ.Ι. Ζήζηλας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της νουβέλας της Γεωργίας Τάτση «γάμπαρη Αμβρακικού», με αφορμή την επανέκδοσή της από τις εκδόσεις Βακχικόν, την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Αλεξάνδρα έξι χρονών. Πικραλίδα. Φορούσε το κίτρινο ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τρία βιβλία εντελώς ανόμοια μεταξύ τους μας καλούν να σταθούμε, να διαβάσουμε και να στοχαστούμε την ποίηση και την ποιητική της. Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ