alt

Για την ταινία «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου, που βγαίνει αύριο, 14 Δεκεμβρίου, στις αίθουσες.

Του Νίκου Ξένιου

Η ιστορία της Πολυξένης, στην ομώνυμη ταινία της Δώρας Μασκλαβάνου, εκτυλίσσεται κυρίως στην Κωνσταντινούπολη. Το καστ περιλαμβάνει Έλληνες και Τούρκους ηθοποιούς που συνεργάζονται εξαιρετικά. Πρόκειται για μιαν αξιόλογη παραγωγή που, πέρα από τις εξέχουσες ερμηνείες του Οζγκούρ Εμρέ Γιλντιρίμ και της Λυδίας Φωτοπούλου, συγκεντρώνει μια ολόκληρη σειρά από κινηματογραφικές αρετές, όπως έξοχη φωτογραφία, δυνατό μοντάζ και υποβλητική μουσική. Η τολμηρή παραγωγός Φένια Κοσοβίτσα αναδεικνύει κάποιες γωνιές της Κωνσταντινούπολης που οδηγούν, συμπληρούμενες από τη φαντασία του θεατή, στη διαγραφή της Πόλης της δεκαετίας του '70, με όλες τις πτυχές της ζωής της εκεί ελληνικής παροικίας, με το Ταξίμ, την εκκλησία της Αγίας Τριάδας και τη θέα στον Βόσπορο.

Πλούσια κληρονόμος αλλά μοιραία

Η συμπεριφορά της και οι επιλογές της τη χαρακτηρίζουν ως επαναστάτρια, αντικομφορμίστρια και άκρως αυτοκαταστροφική, δεδομένων των κοινωνικών ρόλων της εποχής και του τόπου, δεδομένου του φύλου της και του ότι, εκτός από Πολυξένη, η ηρωίδα νιώθει διαρκώς και πολύ... ξένη.

Η ιστορία ξεκινά ήδη από το 1955, όταν το πλούσιο ζεύγος Σεριάδη από την Κωνσταντινούπολη υιοθετεί την Ελληνοπούλα Πολυξένη και της προορίζει μια τεράστια περιουσία. Το αφηγηματικό παρόν της δεκαετίας του εβδομήντα εμφανίζει την ενήλικη πια Πολυξένη ως αφομοιωμένη με την επίμεικτη κουλτούρα της ανθούσας ελληνικής παροικίας της Πόλης. Η Κάτια Γκουλιώνη αναγκάστηκε να κάνει μαθήματα Τουρκικής και Γαλλικής, ώστε να ανταποκριθεί στον δύσκολο πρωταγωνιστικό ρόλο της Πολυξένης Σεριάδη. Εκτός από το δωρικό της φυσιογνωμίας της, η Κάτια Γκουλιώνη έχει μια φυσική αμηχανία που αναδεικνύει τον περίεργο, αντιδραστικό και ευθύτατο χαρακτήρα της ηρωίδας.

Όταν πεθαίνει ο θετός της πατέρας και τής κληροδοτεί όλη του την περιουσία, η Πολυξένη οφείλει να απεκδυθεί τον ρόλο της παρακόρης που κάνει παρέα με τις μαγείρισσες και να υποδυθεί τον ρόλο της πολύφερνης νύφης με όλα όσα αυτός συνεπάγεται. Όμως, αρνείται να ενηλικιωθεί κατά το δοκούν και απορρίπτει το προξενιό με ένα εξέχον μέλος της κωνσταντινουπολίτικης κοινωνίας (τον υποδύεται ο Νίκος Καραθάνος με μεγάλη επιτυχία). Η συμπεριφορά της και οι επιλογές της τη χαρακτηρίζουν ως επαναστάτρια, αντικομφορμίστρια και άκρως αυτοκαταστροφική, δεδομένων των κοινωνικών ρόλων της εποχής και του τόπου, δεδομένου του φύλου της και του ότι, εκτός από Πολυξένη, η ηρωίδα νιώθει διαρκώς και πολύ... ξένη.

Μόνη της, «ανεπαισθήτως», αυτή η femme fatale υψώνει τα τείχη που θα την αποκλείσουν από τον κοινωνικό της περίγυρο, επιλέγοντας τον έρωτα ενός Τούρκου χαμηλής κοινωνικής τάξης και εισάγοντας το προγαμιαίο σεξ στο σπίτι «κεκλεισμένων των θυρών» αμέσως μετά τον θάνατο και της μητέρας της, μπροστά στα έκπληκτα μάτια της κουτσομπόλας της γειτονιάς (πειστικότατη στον ρόλο η Υβόννη Μαλτέζου). Το δράμα κορυφώνεται με τη σωρεία δολοπλοκιών, μηχανορραφιών και μικρότητας που ο περίγυρος αυτός μεθοδεύει εις βάρος της, πρωτοστατούντος του άλλοτε έμπιστου ορθόδοξου ιερέα της κοινότητας. Έντονο θέμα ανασφάλειας και έλλειψης εμπιστοσύνης εγκαθιδρύεται στον ψυχισμό της Πολυξένης, που αθροίζεται στο ασυμβίβαστο του χαρακτήρα της και στην εκρηκτική ιδιοσυγκρασιακή της δομή για να δυναμιτίσει την ευτυχία της και να την οδηγήσει στο φρενοκομείο, εκεί όπου το σενάριο ολισθαίνει σε κάπως μελοδραματικά μονοπάτια.

Απόλυτοι χαρακτήρες και άρωμα εποχής

Ενώ παρακολουθείς την κατρακύλα της Πολυξένης στη φαρμακευτική παραίσθηση και τη σύγχιση της φιγούρας του απολεσθέντος αδελφού με τη φιγούρα του εραστή, δεν μπορείς παρά ν' αναγνωρίσεις την παντοδύναμη φύση του έρωτα, τον καταλυτικό ρόλο της επιθυμίας, την υπεροχή του θηλυκού στοιχείου ακόμη και σε μια πατρογραμμική δομή κοινωνίας.

Η ιστορία, παρά τις μελοδραματικές της κορυφώσεις και τον ραγδαίο ρυθμό επισώρευσης των δυστυχιών στη ζωή της ηρωίδας, παραμένει άκρως συγκινητική. Η Δώρα Μασκλαβάνου με φεμινιστική οπτική αποκαλύπτει αδιόρατες πτυχές του γυναικείου ψυχισμού, επιλέγοντας ένα σκηνικό συνθλιπτικό για τη γυναικεία φύση. Αφήνει συχνά ανερμήνευτες κάποιες αντιδράσεις της ηρωίδας της, όπως ακριβώς κάνει ένας καλός μυθιστοριογράφος ανοίγοντας ένα «παράθυρο» στο υπερβατολογικό ή αποκλείοντας την εκλογίκευση, ιδιαίτερα στα σημεία όπου κυριαρχεί ο έρωτας. Για παράδειγμα, ο σχετικά παθητικός τρόπος με τον οποίο η Πολυξένη αποδέχεται την εισαγωγή της στο ψυχιατρείο και αρχίζει να υπογράφει την καταδίκη της παραχωρώντας τα πρωτοτόκιά της στους αδηφάγους «εντολοδόχους» του πατέρα της μοιάζει με εθελούσια θυσία. Και, φυσικά, δεν υποστηρίζεται σεναριακά. Μπαίνεις στη διαδικασία να υποθέσεις πως το σενάριο θέλει να βαδίσει η ηρωίδα τον προσωπικό της Γολγοθά χωρίς αυτή η απόφαση να απορρέει από μιαν αντικειμενική συνθήκη, σαν να είναι αποκύημα του ασύμπτωτου της ύπαρξής της με τον κόσμο.

Οι περίπατοι και η ανέμελη σωματική επαφή με τον Τούρκο εραστή στο συγκεκριμένο κοινωνικοϊστορικό πλαίσιο καθιστούν την Πολυξένη τόσο ακραία ως χαρακτήρα, που με τα τετριμμένα κριτήρια θα συνιστούσε όντως ψυχιατρική περίπτωση: όμως ο θεατής θυμώνει και ενίσταται με την ανεπίτρεπτη εισβολή στη ζωή της και την ποδηγέτησή της από έναν ασυνείδητο ψυχίατρο, που λειτουργεί και εμφανίζεται με λήψεις oblique ως ένα είδος σατύρου, σατανά ή παρωδίας επιστήμονα. Η βίαιη αντίδραση της Πολυξένης στο πατριαρχικό περιβάλλον της οικίας και της γειτονιάς είναι φυσική, αν αναλογιστεί κανείς το τραυματικό της παρελθόν: έχει βιώσει τον βίαιο θάνατο των γονιών της και τον εξίσου βίαιο αποχωρισμό από τον αδελφό της, τον οποίο δεν μπορεί να ξεχάσει και τον οποίο η σκηνοθέτις αποδίδει με κάπως τετριμμένα φλας μπακ.

Και, ενώ παρακολουθείς την κατρακύλα της Πολυξένης στη φαρμακευτική παραίσθηση και τη σύγχιση της φιγούρας του απολεσθέντος αδελφού με τη φιγούρα του εραστή, δεν μπορείς παρά ν' αναγνωρίσεις την παντοδύναμη φύση του έρωτα, τον καταλυτικό ρόλο της επιθυμίας, την υπεροχή του θηλυκού στοιχείου ακόμη και σε μια πατρογραμμική δομή κοινωνίας. Και να θριαμβολογήσεις (αναφωνώντας χαιρέκακα: «Ναι!») για το πλήγμα που υφίσταται η ψευδοσεμνότυφη, καννιβαλική εκδοχή καθωσπρεπισμού και εθνολογικής καθαρότητας των γύρω.

alt

Η μάνα που μαραζώνει και τα κοράκια

Παρά την επιφανειακή κοινωνική της εικόνα, η κυρία Φωτοπούλου διεισδύει στον εσώτερο ψυχισμό της μητέρας που υποδύεται και αποκαλύπτει ένα απύθμενο συναισθηματικό βάθος, που τη διαφοροποιεί έντονα από τα «κοράκια» που εποφθαλμιούν την περιουσία της και σφίγγουν γύρω της τον κλοιό.

Η Λυδία Φωτοπούλου στον ρόλο της μητέρας της Πολυξένης και ο Ακύλλας Καραζήσης στον ρόλο του πατέρα συμπληρώνουν το αξιόλογο καστ. Ιδιαίτερα η Λυδία Φωτοπούλου είναι συγκινητική στον τρόπο με τον οποίο υποστηρίζει αυτήν την πείσμονα αριστοκράτισσα που «μόνον αγοράζει» και αρνείται να πουλήσει, ενώ η περιουσία της διαλύεται στα εξ ών συνετέθη. Αυταρχική αλλά και τρυφερή, κυριολεκτικά μαραζώνει από την άρνηση της Πολυξένης να ενταχθεί στον μικρόκοσμό της και να υποδυθεί τους κοινωνικούς ρόλους που προσδοκά απ' αυτήν. Παρά την επιφανειακή κοινωνική της εικόνα, η κυρία Φωτοπούλου διεισδύει στον εσώτερο ψυχισμό της μητέρας που υποδύεται και αποκαλύπτει ένα απύθμενο συναισθηματικό βάθος, που τη διαφοροποιεί έντονα από τα «κοράκια» που εποφθαλμιούν την περιουσία της και σφίγγουν γύρω της τον κλοιό: αλλά νομίζω σε αυτό το σημείο αποκαλύπτεται, κυρίως, το ανατρεπτικό στοιχείο που κρύβει μέσα της η γυναικεία, ερωτική ματιά της Δώρας Μασκλαβάνου.

Η «Πολυξένη» φέρει ενστιγματικά τις ποιότητες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και τις κεραίες του σύγχρονου σκηνοθέτη. Το πρώτο γνώρισμα αποτυπώνεται στους διαλόγους, σεναριακά, ενώ το δεύτερο στο μοντάζ. Στην ταινία επικρατεί η μορφή του εραστή της Πολυξένης, που τον υποδύεται συγκλονιστικά ο Οζγκούρ Εμρέ Γιλντιρίμ. Άψογη φωτογραφία του Claudio Bolivar και αισθαντική μουσική του Νίκου Κυπουργού με την παιδική χορωδία «Rosarte» της Ρόζης Μαστροσάββα. Εξαιρετικά σκηνικά και κοστούμια του Γιώργου Γεωργίου και της Δέσποινας Χειμώνα. Σκηνοθέτις, σεναριογράφος, τραγουδίστρια και ηθοποιός, η Δώρα Μασκλαβάνου είναι γνωστή από την πρώτη μεγάλου μήκους της με τίτλο «Κι αύριο μέρα είναι», ενώ η δεύτερη με τίτλο «Κι αν φύγω... θα ξανάρθω» είχε διεθνή καριέρα. Έγραψε ακόμη, μαζί με τον Φίλιππο Τσίτο, το σενάριο της ταινίας του δεύτερου «Άδικος Κόσμος».

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το τελευταίο καλοκαίρι» της Κατρίν Μπρεγιά (κριτική) – Η ιστορία ενός έρωτα-ταμπού

«Το τελευταίο καλοκαίρι» της Κατρίν Μπρεγιά (κριτική) – Η ιστορία ενός έρωτα-ταμπού

Για την ταινία της Κατρίν Μπρεγιά «Το τελευταίο καλοκαίρι» («L’ été dernier») που βγαίνει στις αίθουσες στις 18 Απριλίου. Ένα ιδιότυπο ερωτικό τρίγωνο που ξεφεύγει από την πεπατημένη. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας 

...
«Το αγόρι του Θεού» του Μάρκο Μπελόκιο (κριτική) – Ο ταραχοποιός του ιταλικού σινεμά τα βάζει ανοιχτά με την Καθολική Εκκλησία

«Το αγόρι του Θεού» του Μάρκο Μπελόκιο (κριτική) – Ο ταραχοποιός του ιταλικού σινεμά τα βάζει ανοιχτά με την Καθολική Εκκλησία

Στα 85 του, ο Μάρκο Μπελόκιο [Μarco Bellochio] παραμένει ένας σκηνοθέτης αιχμής. Κριτική αποτίμηση της τελευταία του ταινίας «Το αγόρι του Θεού» («Rapito») που βγήκε μόλις στις αίθουσες, αλλά και της συνολικής φιλμογραφίας του. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας ...

Στίβεν Κινγκ με «Λάμψη» στη μεγάλη οθόνη του Δαναού

Στίβεν Κινγκ με «Λάμψη» στη μεγάλη οθόνη του Δαναού

Προβολή της ταινίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «Η Λάμψη» την Παρασκευή 8 Μαρτίου στον κινηματογράφο Δαναό [Λ. Κηφισίας 109, 11524 Αθήνα].

Επιμέλεια: Book Press

Οι εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος Δαναός διοργανώνουν μια ακόμη μοναδική προβολή, μετ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

«Βίος και Πολιτεία»: Ο συγγραφέας και μεταφραστής Κώστας Καλτσάς, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο συγγραφέας και μεταφραστής Κώστας Καλτσάς, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 35ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα και μεταφραστή Κώστα Καλτσά, με αφορμή την έκδοση του μυθιστορήματός του «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός). Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ