grande-bellezza360

Της Εύας Στάμου

Η Τέλεια Ομορφιά είναι η πρόσφατη ταινία του Πάολο Σορεντίνο που εντυπωσίασε στο Φεστιβάλ των Καννών και έκανε εισπρακτικά ρεκόρ στη Γερμανία και τη Βρετανία. Πρωταγωνιστής της ταινίας ο υπέροχος Τόνι Σερβίλο στον ρόλο του Τζεπ Γκαμπαρντέλα, γοητευτικού και πνευματώδη συγγραφέα ενός και μοναδικού μυθιστορήματος.

Η μεγάλη επιτυχία του βιβλίου του, όταν ήταν μόλις 25 ετών, του επέτρεψε να εισχωρήσει στους κύκλους της καλής κοινωνίας της Ρώμης και να αφιερώσει την ύπαρξή του στην παρατήρηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και σε ποικίλες απολαύσεις. Σαράντα χρόνια μετά, και με αφορμή το θάνατο της πρώτης του αγάπης, αναζητά το νόημα της ζωής που ξοδεύτηκε, και στόχο για το μέλλον.

Θα μπορούσε να είναι η συνέχεια της Dolce Vita...

Η Τέλεια Ομορφιά θα μπορούσε να είναι η συνέχεια της Dolce Vita και ο ήρωας του Σορεντίνο η μετενσάρκωση ενός πεπειραμένου αλλά εξίσου ανικανοποίητου Μαστρογιάνι. Ο Φελίνι δεν είναι όμως η μοναδική αναφορά στην ιστορία της κραταιάς εποχής του ιταλικού κινηματογράφου. Οι Αδελφοί Ταβιάνι έχουν το μερίδιό τους μέσω υπερρεαλιστικών στιγμιότυπων σε ένα φαινομενικά παραδοσιακό πλαίσιο όπως η ταχυδακτυλουργική «εξαφάνιση» μιας καμηλοπάρδαλης που παραπέμπει στους υπέροχους ελέφαντες του «Καλημέρα Βαβυλωνία».

grande-bellezza-photoΗ ταινία λειτουργεί σε τουλάχιστον δύο επίπεδα. Σε πρώτο επίπεδο κυριαρχεί το σχόλιο για τις κοινωνίες της Δύσης του άκρατου ηδονισμού, της θρησκευτικής ιδεοληψίας, της απαστράπτουσας επιφάνειας, με όλη τη βία και την γελοιότητα που ενέχει. Η διείσδυση της σκηνοθετικής ματιάς στον κύκλο των celebrities της διανόησης επιτυγχάνεται με τη βοήθεια της καταπληκτικής φωτογραφίας, του σκηνικού της Αιώνιας Πόλης, και των εξαιρετικών ερμηνειών, συνδυασμός που αναδεικνύει την αισθητική ομορφιά αλλά και τη χυδαιότητα της καθημερινότητας μέσα από τα μικρά και τα μεγάλα, τα σημαντικά και τα τετριμμένα που συνθέτουν μια ζωή.

Σε δεύτερο επίπεδο και ίσως πιο δύσκολα προσεγγίσιμο από τους θεατές υπάρχει το σχόλιο για τη δημιουργικότητα και την ακύρωσή της, κάποιες φορές εξαιτίας της ψυχικής συγκρότησης του ίδιου του δημιουργού, για τις αλήθειες, τις φαντασιώσεις και τα ψέματα που χτίζουν το παρελθόν και συντηρούν το παρόν, το φόβο του θανάτου, τον εναγώνιο αποχωρισμό του εαυτού από καθετί γνώριμο, καθετί που προσφέρει ευχαρίστηση, ανακούφιση ή παρηγοριά.

Η αισθητική απόλαυση του θεατή διακόπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από σκηνές που αναστατώνουν ή σοκάρουν.

Η ποιητικότητα της αφήγησης ακυρώνεται από εικόνες στις οποίες υποβόσκει η συναισθηματική βία, η ωμότητα, η κακογουστιά. Η αισθητική απόλαυση του θεατή διακόπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από σκηνές που αναστατώνουν ή σοκάρουν, όπως η πτώση του τουρίστα που θαυμάζει τα αξιοθέατα στην αρχή της ταινίας, το παραληρηματικό ξεφάντωμα στο πάρτι γενεθλίων του πρωταγωνιστή, η απρεπής συνδιαλλαγή του πλαστικού χειρουργού με τους πελάτες του, η υστερία της μικρούλας που εξαναγκάζεται από τους δικούς της να δώσει performance για τα μάτια των κριτικών τέχνης και του περίεργου, αχόρταγου πλήθους των κοσμικών, κ.ά. Χαρακτηριστική έκφραση αυτής της αμφισημίας (της ταινίας αλλά και της εποχής μας) είναι η μεσήλικη στρίπερ που παρά την μάχη με την ανίατη ασθένεια καταφέρνει να διατηρήσει το σώμα της ποθητό και το επιδεικνύει ώς την τελευταία στιγμή.

Σε αυτήν ακριβώς την σύνθεση αρμονίας και χυδαιότητας, στην συνύπαρξη της ηδονής και της πάντα παρούσας αγωνίας του θανάτου, θα συνειδητοποιήσει τελικά ο πρωταγωνιστής ότι κρύβεται το νόημα των πραγμάτων, αυτό που δημιουργεί την τέλεια ισορροπία, την απόλυτη ομορφιά πριν το τέλος. Δυστυχώς καμία ανθρώπινη ζωή δεν γίνεται να έχει το ένα δίχως το άλλο, αφού η ομορφιά είναι η άλλη όψη του θανάτου κι εμπεριέχει την φθορά από την στιγμή της γέννησής της.

ΕΥΑ ΣΤΑΜΟΥ

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Γιώργος Λάνθιμος στη Στέγη – Μεγάλη έκθεση με φωτογραφίες του σκηνοθέτη

Ο Γιώργος Λάνθιμος στη Στέγη – Μεγάλη έκθεση με φωτογραφίες του σκηνοθέτη

Από τις 7 Μαρτίου έως τις 17 Μαΐου, η έκθεση «Γιώργος Λάνθιμος: Photographs», με 182 φωτογραφίες του σκηνοθέτη από την τελευταία πενταετία, θα φιλοξενηθεί στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Είδαμε το «Δύο Εισαγγελείς» του Σεργκέι Λόζνιτσα – Αντισταλινική και αντιπουτινική πολιτική μυθοπλασία

Είδαμε το «Δύο Εισαγγελείς» του Σεργκέι Λόζνιτσα – Αντισταλινική και αντιπουτινική πολιτική μυθοπλασία

Για την ταινία «Δύο εισαγγελείς» του Ουκρανού σκηνοθέτη Σεργκέι Λόζνιτσα. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

Η ταινία «Δύο εισαγγελείς», που προβάλλεται στο Άστυ, του καλού Ουκρανού σκηνοθέτη Σεργκέι Λόζνιτσα, σημαντικού ντοκιμαντερίστα με ...

STEGI.RADIO Takeover: Δύο μεταμεσονύκτιες προβολές για το «Sirat» του Όλιβερ Λάσε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

STEGI.RADIO Takeover: Δύο μεταμεσονύκτιες προβολές για το «Sirat» του Όλιβερ Λάσε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Σε δύο μεταμεσονύκτιες προβολές, στις 13 & 14 Φεβρουαρίου, θα προβληθεί στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, η βραββευμένη ταινία «Sirāt» του Όλιβερ Λάσε (Óliver Laxe), κατά τη διάρκεια των εκδηώσεων του STEGI.RADIO Takeover. Δείτε όλο το πρόγραμμα του διημέρου

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βραβεία περιοδικού (δε)κατα: Στον Διονύση Μαρίνο και τον Ίβα Πεζουασβίλι

Βραβεία περιοδικού (δε)κατα: Στον Διονύση Μαρίνο και τον Ίβα Πεζουασβίλι

Ανακοινώθηκαν τα βραβεία μυθιστορήματος The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα για το 2024. Κεντρική εικόνα: Ο Διονύσης Μαρίνος στην τελετή απονομής των βραβείων.

Επιμέλεια: Book Press

Τα βραβεία μυθιστορήμ...

«Καβάφεια 2026»: Βραβεύονται ο Αλέξης Πανσέληνος και ο Νάσος Βαγενάς - Τριήμερο εκδηλώσεων σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια

«Καβάφεια 2026»: Βραβεύονται ο Αλέξης Πανσέληνος και ο Νάσος Βαγενάς - Τριήμερο εκδηλώσεων σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια

Τριήμερες εκδηλώσεις από τις 16 έως τις 18/02 σε Αλεξάνδρεια και Κάιρο προς τιμήν του Κωνσταντίνου Καβάφη. Θα βραβευτούν ο Αλέξης Πανσέληνος και ο Νάσος Βαγενάς.

Επιμέλεια: Book Press

Οι τριήμερες εκδηλώσεις «Καβάφεια 2026» διοργανώνονται από την Πρεσβ...

«Ιεροτελεστία» του Γκιγιόμ Πουά, σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη – Χρονικό απώλειας και αποκατάστασης μετά το πένθος

«Ιεροτελεστία» του Γκιγιόμ Πουά, σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη – Χρονικό απώλειας και αποκατάστασης μετά το πένθος

Για την παράσταση «Ιεροτελεστία» του Γκιγιόμ Πουά, που ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στη σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου είδα την «Ιεροτελεστία» του Γκιγιόμ ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Απροστάτευτοι» του Μιχάλη Καστρινού (προδημοσίευση)

«Απροστάτευτοι» του Μιχάλη Καστρινού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Καστρινού «Απροστάτευτοι», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ήξερε πια ότι σε λίγο θα ’ρχόταν το τέλος· ήταν από αυτές τις...

«Κόκκινο φαράγγι» του Γιάννη Νικολούδη (προδημοσίευση)

«Κόκκινο φαράγγι» του Γιάννη Νικολούδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Γιάννη Νικολούδη «Κόκκινο φαράγγι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 26 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

1 ...

«Στο όνομα της ελευθερίας» του Ενές Καντέρ Φρίντομ (προδημοσίευση)

«Στο όνομα της ελευθερίας» του Ενές Καντέρ Φρίντομ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την εισαγωγή του βιβλίου του Ενές Καντέρ Φρίντομ [Enes Kanter Freedom], «Στο όνομα της Ελευθερίας – Ο αγώνας ενός πολιτικού αντιφρονούντα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο NBA και σε ολόκληρο τον κόσμο», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Παπαζήση.

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα: 50 νέα ποιήματα (Β' μέρος)

Ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα: 50 νέα ποιήματα (Β' μέρος)

Ερωτικά ποιήματα πενήντα ποιητών και ποιητριών από όλες τις γενιές, αδημοσίευτα έως τώρα, συγκεντρώνονται σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη ποίηση. Αυτό είναι το Β' μέρος του αφιερώματος στην ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα.

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας

...

Ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα: 50 νέα ποιήματα (Α' μέρος)

Ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα: 50 νέα ποιήματα (Α' μέρος)

Ερωτικά ποιήματα πενήντα ποιητών και ποιητριών από όλες τις γενιές, αδημοσίευτα έως τώρα, συγκεντρώνονται σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη ποίηση. Αυτό είναι το Α' μέρος του αφιερώματος στην ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα. 

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας ...

Διαβάζοντας για το σινεμά: Οκτώ πρόσφατα βιβλία

Διαβάζοντας για το σινεμά: Οκτώ πρόσφατα βιβλία

Συλλογικοί τόμοι, μονογραφίες, μελέτες και ανθολογίες: οκτώ βιβλία για το σινεμά που ξεχωρίσαμε από τα βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Ο Ντέβιντ Λιντς και η Ναόμι Γουότς στα γυρίσματα του «Mulholland Drive».

Γράφει η Φανή Χατζή

Μπορεί τα κινη...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ