the-great-gatsby360

Της Σώτης Τριανταφύλλου 

Tο σύντομο μυθιστόρημα του F. S. Fitzgerald έχει μεταφερθεί τέσσερις φορές στον κινηματογράφο και μια φορά στην τηλεόραση: κάθε εποχή (το 1926, το 1949, το 1974, το 2000, το 2013) έχει τον δικό της Gatsby. Ο Jay Gatsby γίνεται ξανά και ξανά η ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου όπως αυτό προσλαμβάνεται και αναλύεται, άλλοτε ως αντικείμενο θάμβους, άλλοτε ως αντικείμενο κριτικής.

Η καινούργια εκδοχή του «Υπέροχου Gatsby» μετατοπίζει, νομίζω, το κέντρο βάρους του μυθιστορήματος από τον δονκιχωτικό ήρωα σε μια ολόκληρη κοινωνική τάξη: η ταινία περιγράφει τον τρόπο ζωής των νεόπλουτων Αμερικανών μετά το τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και πριν από την οικονομική κρίση (του 1929). Αντίθετα απ’ ό,τι συνέβαινε στην Ευρώπη, όπου υπήρχε old money, δύσκαμπτη ταξική δομή και παράδοση, στις Ηνωμένες Πολιτείες η κοινωνική επιτυχία δεν συμβάδιζε, απαραιτήτως, με την προνομιακή ταξική καταγωγή: οι οικονομικές συνθήκες, η γεωγραφία, η πολιτική δημιούργησαν στη διάρκεια ενός αιώνα μια ευμεγέθη κοινωνική τάξη που κατείχε new money – πρόκειται άλλωστε για εκείνη την τάξη που αποτελεί επαναλαμβανόμενο θέμα στην μυθοπλασία του Henry James. Ο Baz Luhmann δείχνει να εμπνέεται από τον Henry James: ο Gatsby του είναι ένας νεόπλουτος που, όπως οι περισσότεροι νεόπλουτοι, ξοδεύει το χρήμα αλόγιστα, θεαματικά και κακόγουστα.

Υπάρχουν δυο τρόποι να δούμε σήμερα αυτή την ταινία: ο πρώτος σχετίζεται με την επανερμηνεία του μυθιστορήματος και του κεντρικού ήρωα – δεν είναι τυχαίο το ότι ο Baz Luhrmann ξοδεύει το χολιγουντιανό χρήμα όπως ο Gatsby. Ο δεύτερος τρόπος, όπως συμβαίνει πάντα στον κινηματογράφο –ένα παιχνίδι με καθρέφτες– σχετίζεται με την αντανάκλαση του εαυτού μας: το χολιγουντιανό αυτό προϊόν μας θυμίζει, μοιραία, την ελληνική νεόπλουτη τάξη που άρχισε να αναδύεται στη δεκαετία του 1980 – χωρικοί, απατεώνες, τυχοδιώκτες και τυχεροί που ελλείψει ταξικής και πολιτιστικής ρίζας ξόδευαν το χρήμα αλόγιστα, θεαματικά και κακόγουστα.

O Baz Luhrmann είναι σκηνοθέτης του μεγάλου θεάματος που έχει στο παθητικό του την «Αυστραλία», μια από τις χειρότερες ταινίες όλων των εποχών∙ παρ’ όλ’ αυτά, δεν του λείπει το όραμα. Εδώ, μέσα από το φανταχτερό υπερθέαμα μιας εποχής –annus mirabilis 1922– και ενός μυθικού τόπου –του Λονγκ Άιλαντ– κατασκευάζει έναν κόσμο καρναβαλιού, ένα freak show, ανατρέποντας το ρομαντικό κλίμα της ταινίας του 1974 (σε σενάριο F. F. Coppola και σκηνοθεσία Jack Clayton) και παραμορφώνοντας τον ήρωα του Fitzgerald που μοιάζει σήμερα υπερβολικά αθώος για να είναι πραγματικός. Στον «Υπέροχο Gatsby» του Luhrmann εμφανίζεται «πραγματικός» –ο νευρωτικός πρωταγωνιστής μιας αινιγματικής διαδρομής σ’ έναν δεδομένο χώρο και χρόνο– ενώ τα όνειρά του παραμένουν τόσο φαντασματικά που παίρνουν διαστάσεις έμμονων ιδεών. Με λίγα λόγια, ο Gatsby που ερμηνεύει ο Leonardo di Caprio δεν είναι υπέροχος: βρίσκεται σε απόσταση από την πραγματικότητα όπως βρίσκεται σε απόσταση από την Daisy Buchanan – τους χωρίζει η θάλασσα, μια λωρίδα νερού. Κυρίως, τους χωρίζει η διαφορά ήθους, η διαφορά ψυχικών αξιών: ο Gatsby πιστεύει στον απόλυτο έρωτα∙ η Daisy δεν είναι παρά “a little fool”, όπως εμμέσως ομολογεί. Αλλά, άνθρωποι σαν τον Gatsby –ευάλωτοι στη σαγήνη των παλαιόπλουτων– εξιδανικεύουν γυναίκες σαν την Daisy.

Αυτή η αισθηματική γεωγραφία –ο όρμος, το νησί, μια φωταγωγημένη έπαυλη– χωρίζουν τον νεόπλουτο Gatsby από τους παλαιόπλουτους Μπιουκάναν, από τους ανθρώπους που δεν έχασαν την αθωότητά τους εφόσον ποτέ δεν την είχαν. Ο Νick Carraway, που αφηγείται την ιστορία, ξεχωρίζει τον Gatsby από τον συρφετό της αργόσχολης τάξης «που σπάει ανθρώπους και πράγματα»: «είσαι καλύτερος απ’ όλους αυτούς» του λέει ενώ ο Gatsby αποσύρεται βαθύτερα στις ψευδαισθήσεις του, στην άκαρπη προσπάθεια να αλλάξει το παρελθόν.

the-great-gatsby-2013-poster800

Η ταινία ακροβατεί: άλλοτε φαίνεται ένα τεχνολογικό επίτευγμα (η ψηφιακή κάμερα σαρώνει το θαλάσσιο πέρασμα με ιλιγγιώδη ταχύτητα, η κραιπάλη των σκηνικών και των χρωμάτων συνοδεύεται από εφέ), άλλοτε αποφεύγει τις ευκολίες – με τόλμη (για παράδειγμα το soundtrack που δεν είναι η αναμενόμενη τζαζ της εποχής αλλά περιέχει Lana del Rey, Jay Z, Amy Winehouse, Jack White και Beyoncé) αν και όχι πάντα με επιτυχία. Ο Luhrmann κλιμακώνει την ένταση σε βάρος του διφορούμενου και του ανείπωτου: ακόμα και τα πάρτυ στην έπαυλη του Gatsby είναι τόσο θορυβώδη, τόσο εξωφρενικά, που απωθούν έναν θεατή σαν εμένα – έναν θεατή που λατρεύει τα πάρτυ και που σπεύδει να διευκρινίσει «όχι τα πάρτυ σαν εκείνα του Gatsby». Νομίζω ότι η οριακά εφιαλτική ατμόσφαιρα του γλεντιού πρέπει να εγγραφεί στα θετικά σημεία της ταινίας. Ο Luhrmann αντιστέκεται στη γοητεία των roaring twenties, κυρίως επειδή είναι roaring (βρυχώνται) – και, κατά κάποιον τρόπο, φτιάχνει μια βρυχώμενη ταινία που ίσως έχει, εμμέσως, παιδαγωγικό περιεχόμενο: money can’t buy you love.

Οι Αμερικανοί κριτικοί έκαναν λόγο για υπερβολική λάμψη σε βάρος της ουσίας∙ δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει κανείς – ωστόσο, δεν πρόκειται για την κενή λάμψη των blockbusters αλλά για μια κινηματογραφική φιλοσοφία που διαθέτει κάποιες αρετές. Μια απ’ αυτές είναι μια ηθελημένη trashy αισθητική που νομίζω ότι εξυπηρετεί το επιχείρημα του Luhrmann στην περιγραφή των νεόπλουτων και των βρομοπλούσιων. Έτσι κι αλλιώς, γι’ αυτή την ταινία όλες οι κριτικές –θετικές και αρνητικές– έχουν τα δίκια τους: πράγματι ο Luhrmann δεν είναι το σωστό πρόσωπο για να αποδώσει μια τόσο λεπταίσθητη ιστορία, έναν ήρωα τόσο φευγαλέο∙ από την άλλη πλευρά, αν παραμερίσουμε το λογοτεχνικό υλικό, μπορούμε να δούμε αυτόν τον «Υπέροχο Gatsby» σαν μια θεατρική, σχεδόν οπερατική γιορτή που τελειώνει με σπασμένους ανθρώπους και πράγματα. Όσο για τον Έλληνα θεατή της στιγμής, θα επιμείνω ότι μπορεί, αν αλλάξει το σκηνικό, να δει τρεις δεκαετίες βρυχώμενων ανθρώπων που σκορπούσαν χρήμα σπάζοντας ανθρώπους και πράγματα.

ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

 

Διαβάστε επίσης: Οι Fitzgerald και πάλι στην επικαιρότητα

Αναζητείστε: ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ F. S. FΙTZGERALD

politeia-link

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε… όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος» – Ένα ντοκιμαντέρ  για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο

«Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε… όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος» – Ένα ντοκιμαντέρ για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο

Σκέψεις για το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 «Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε… όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος», σε σενάριο και σκηνοθεσία της Βούλας Κωστάκη, με θέμα τη ζωή του Ντίνου Χριστιανόπουλου. Η ταινία προβλήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπ...

Όσκαρ 2025: Μικρός λογοτεχνικός οδηγός για τα βιβλία πίσω από τις ταινίες

Όσκαρ 2025: Μικρός λογοτεχνικός οδηγός για τα βιβλία πίσω από τις ταινίες

Οκτώ από τις ταινίες που διεκδικούν βραβεία στα Όσκαρ 2025 βασίζονται, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, σε βιβλία, αμιγώς λογοτεχνικά, αλλά και βιογραφίες. Ορισμένα από αυτά, κυκλοφορούν στα ελληνικά. Κεντρική φωτογραφία, στιγμιότυπο από την ταινία «Nickel Boys» του ΡαΜελ Ρος, βασισμένη στο μυθιστόρημα «Τα...

«The Brutalist» του Μπρέιντι Κόρμπετ (κριτική) – Όταν η γη της Επαγγελίας μετατρέπεται σε μια νέα Κόλαση

«The Brutalist» του Μπρέιντι Κόρμπετ (κριτική) – Όταν η γη της Επαγγελίας μετατρέπεται σε μια νέα Κόλαση

Για την πολυβραβευμένη ταινία «The Brutalist» του Μπρέιντι Κόρμπετ (Brady Corbet). 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το Brutalist είναι μια σημαντική τοιχογραφία της καλλιτεχνικής παραγωγής στα πλαίσια ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Θεόδωρος Γρηγοριάδης: «Tα διηγήματα του Γιώργου Ιωάννου μου πρόσφεραν την ελληνικότητα της γλώσσας»

Θεόδωρος Γρηγοριάδης: «Tα διηγήματα του Γιώργου Ιωάννου μου πρόσφεραν την ελληνικότητα της γλώσσας»

Από «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» μέχρι τη «Νανά» και από τα «Ποιήματα» του Καβάφη μέχρι τη «Στέπα», αυτά είναι κάποια από τα βιβλία της ζωής του Θεόδωρου Γρηγοριάδη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το πρώτο βιβλίο που θυμάμαι

Πρώτη δημοτικού μο...

Γιατί κατακλύζουμε τα θέατρα; – Το θέατρο ως το τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας

Γιατί κατακλύζουμε τα θέατρα; – Το θέατρο ως το τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας

Σκέψεις για το θέατρο, τη «μοναδική θνησιγενή τέχνη», που όμως επιβιώνει ως το «τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας» στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό», του Σάμιουελ Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου στη Στέγη. ...

Τι είναι Ποίηση; «Ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου», «ενθύμια φρίκης» ή «αντικλείδια» – 15 ποιητές ιχνηλατούν μια απάντηση

Τι είναι Ποίηση; «Ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου», «ενθύμια φρίκης» ή «αντικλείδια» – 15 ποιητές ιχνηλατούν μια απάντηση

Τι είναι η ποίηση; Το ερώτημα είναι αδύνατον να απαντηθεί με πληρότητα, μια και η ίδια η φύση της ποίησης διαφεύγει κάθε ορισμού, κάθε περιορισμού, κάθε κλειστής ταυτότητας. Ίσως εξίσου προκλητικό θα ήταν να ρωτήσει κανείς, «τι κάνει η ποίηση;», ερώτημα που επίσης επιδέχεται πολλές και ποικίλες απαντήσεις. Κεντρική ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Μιχάλη Μακρόπουλου «...άμμος», το οποίο κυκλοφορεί στις 24 Μαρτίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Φυσοῦσε καὶ φυσοῦσε ἔπειτα ὁ βοριάς. Ἦταν λὲς καὶ ὁ κόσμος ἄφηνε ἐπιτέλους νὰ βγεῖ...

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη 
στην αναθεωρημένη επανέκδοση του Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] 
«Η εξομολόγηση» (μτφρ. Σ.Ι. Ζήζηλας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της νουβέλας της Γεωργίας Τάτση «γάμπαρη Αμβρακικού», με αφορμή την επανέκδοσή της από τις εκδόσεις Βακχικόν, την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Αλεξάνδρα έξι χρονών. Πικραλίδα. Φορούσε το κίτρινο ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τρία βιβλία εντελώς ανόμοια μεταξύ τους μας καλούν να σταθούμε, να διαβάσουμε και να στοχαστούμε την ποίηση και την ποιητική της. Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ