ena aplo atyxima kentriki

Για την ταινία, που πήρε φέτος τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών, «Ένα απλό ατύχημα» του Τζαφάρ Παναχί, η οποία θα προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 16 Οκτωβρίου.

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

Το «Ένα απλό ατύχημα» του σπουδαίου Ιρανού, διωκόμενου αντικαθεστωτικού σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί είναι μια υπέροχη, πολυεπίπεδη, ανοιχτή και ανθρωπιστική ταινία, πολύ θαρραλέα, υπέρ της ελευθερίας και της γενναιοδωρίας, που θέτει πολλά ζητήματα και κινείται σε πολλά επίπεδα: Φιλμ πολιτικό, κοινωνικό, ηθικό, κωμικοτραγικό και με αφήγηση θρίλερ. Πρόκειται για ταινία που ο Παναχί εμπνεύστηκε από τη δεύτερη φυλάκισή του από το απολυταρχικό καθεστώς κι από τις ιστορίες που άκουσε από τους συγκρατούμενούς του. Τη γύρισε παράνομα στο Ιράν. Η παραγωγή είναι γαλλοϊρανική.

Ένας βασανιστής δεσμοφύλακας του δικτατορικού, θεοκρατικού καθεστώτος έχει πέσει τυχαία στα χέρια ορισμένων πρώην πολιτικών κρατουμένων του. Τον έχει απαγάγει ένας γκαραζιέρης, πρώην κρατούμενος, που βρισκόταν στο κελί του με καλυμμένα τα μάτια και τον διέκρινε από τη φωνή του και τον ήχο του κουτσού ξύλινου ποδιού του. Όμως δεν είναι βέβαιος πως πρόκειται σίγουρα γι' αυτόν. Τον κουβαλάει λοιπόν, αιχμαλωτισμένο, σε ορισμένους άλλους συγκρατούμενους. Όλοι προσπαθούν, κατά συνέπεια, να ταυτοποιήσουν τον αιχμάλωτό τους με την ακοή, την όσφρηση και την αφή. Η μυθοπλασία εξιστορεί τις αναπάντεχες περιπέτειές τους σε αυτή την μακρόσυρτη, ατέλειωτη προσπάθειά τους…

Ο καθένας κουβαλά στην καθημερινή ζωή του την κόλαση και τα τραύματα που έζησε στη φυλακή και προσπαθεί να ζήσει συμφιλιωμένος κακήν κακώς με αυτά. [...] Οι αντιδράσεις του καθένα είναι διαφορετικές απέναντι στην αιχμαλωσία του βίαιου δεσμοφύλακα.

Ο καθένας κουβαλά στην καθημερινή ζωή του την κόλαση και τα τραύματα που έζησε στη φυλακή και προσπαθεί να ζήσει συμφιλιωμένος κακήν κακώς με αυτά. Εξέγερση, αγανάκτηση και απελπισμένη λύσσα. Οι αντιδράσεις του καθένα είναι διαφορετικές απέναντι στην αιχμαλωσία του βίαιου δεσμοφύλακα. Άλλος τον βρίζει συνεχώς, άλλος θέλει να τον σκοτώσει και άλλος είναι μετριοπαθέστερος. Η ταινία περιγράφει χωρίς μανιχαϊσμό, τα βαθιά τραύματα, τη φρίκη και τον παραλογισμό της ιρανικής κοινωνίας.

Οι διάλογοι είναι απλοί, ρεαλιστικοί και καθημερινοί. Η δράση και η περιπέτεια αναπτύσσονται αριστοτεχνικά, με σασπένς, χιούμορ και ένταση. Το τέλος είναι υπαινικτικό, εφιαλτικό κι αμφιλεγόμενο…

Η ταινία αναφέρεται στις διώξεις απλών πολιτών με συνείδηση, από το ισλαμιστικό καθεστώς, στην ατομική αντίσταση, στη μνήμη, στη διαφορά επιφαινομένων και αλήθειας, στη στάση που μπορούν και πρέπει να κρατήσουν οι δημοκρατικοί άνθρωποι, στο δίλημμα εκδίκηση ή μεγαλοψυχία και συγχώρεση, στο διαφορετικό ήθος των καταπιεστών και των καταπιεζόμενων, στο καθεστώς του σκοταδισμού, της ανισότητας, της καταστολής και της αυταρχικής, μεροληπτικής σαρίας, στην πολιτική εκμετάλλευση της μωαμεθανικής θρησκείας και του θρησκευτικού συναισθήματος, καθώς και στον φανατισμό, στον ιδεολογικο-θρησκευτικό δογματισμό και τον ολοκληρωτισμό στο Ιράν.

Τα καταφέρνει εκπληκτικά, με μεγάλη ευστοχία, πολιτική και ηθική διαύγεια, λιτότητα, ευαισθησία, συναισθήματα και πειθώ, με νεύρο και αφηγηματική δύναμη, με μαύρο χιούμορ και κυρίως με ανθρωπιά!

Η κινηματογραφική δουλειά του Τζαφάρ Παναχί –που απέσπασε δίκαια τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών το 2025– είναι δύσκολη και λεπτή, το να ισορροπήσει όλα τα θεματικά μοτίβα και ένα σωρό φιλμικές και σημασιολογικές αποχρώσεις, πολλούς τόνους και κινηματογραφικά είδη, από τη φάρσα και τη σάτιρα έως το πολιτικό θρίλερ. Τα καταφέρνει εκπληκτικά, με μεγάλη ευστοχία, πολιτική και ηθική διαύγεια, λιτότητα, ευαισθησία, συναισθήματα και πειθώ, με νεύρο και αφηγηματική δύναμη, με μαύρο χιούμορ και κυρίως με ανθρωπιά!

* Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΟΥΜΑΣ είναι συγγραφέας και κριτικός κινηματογράφου. Τελευταίο του βιβλίο, «Ο έρωτας στο σινεμά» (εκδ. Αιγόκερως).

ena aplo atyxima afisa

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κριτική για το «Βγαίνουν μέσα από τη Μάργκο» και συνοπτική αναδρομή σε όλες τις ταινίες του Αλέξανδρου Βούλγαρη - The Boy

Κριτική για το «Βγαίνουν μέσα από τη Μάργκο» και συνοπτική αναδρομή σε όλες τις ταινίες του Αλέξανδρου Βούλγαρη - The Boy

Για την ταινία του Αλέξανδρου Βούλγαρη - The Boy, «Βγαίνουν μέσα απ' τη Μάργκο», καθώς και μια συνοπτική αναδρομή σε όλες του τις ταινίες.

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

Την εβδομάδα 19 έως 25 Μαρτίου, το σινεμά Άστορ πρόβαλε το τελευταίο φιλμ του Αλέξανδρου ...

Είδαμε το «Φραντς Κάφκα» της Ανιέσκα Χόλαντ (κριτική) – Τι είναι αυτό που έκανε τον λεπταίσθητο Τσέχο έναν μεγάλο συγγραφέα

Είδαμε το «Φραντς Κάφκα» της Ανιέσκα Χόλαντ (κριτική) – Τι είναι αυτό που έκανε τον λεπταίσθητο Τσέχο έναν μεγάλο συγγραφέα

Για την ταινία της Ανιέσκα Χόλαντ «Φραντς Κάφκα», που προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους.

Γράφει ο Παναγιώτης Γούτας 

Όπως αναφέρεται σε πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας «Καθημερινή» ...

Ο Γιώργος Λάνθιμος στη Στέγη – Masterclass για τον κινηματογράφο

Ο Γιώργος Λάνθιμος στη Στέγη – Masterclass για τον κινηματογράφο

Το Σάββατο 28 Μαρτίου, στις 16:00, ο Γιώργος Λάνθιμος θα δώσει masterclass στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο της πρώτης φωτογραφικής του έκθεσης στην Ελλάδα. ©Ανδρέας Σιμόπουλος.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργης Χαριτάτος: «Προσπάθησα να κινηθώ σε μια ποικιλία χώρων και χρόνων, σε ένα αέναο παιχνίδι αναζήτησης της προσωπικής και συλλογικής ταυτότητας»

Γιώργης Χαριτάτος: «Προσπάθησα να κινηθώ σε μια ποικιλία χώρων και χρόνων, σε ένα αέναο παιχνίδι αναζήτησης της προσωπικής και συλλογικής ταυτότητας»

Ο Γιώργης Χαριτάτος μας συστήθηκε πρόσφατα με την ποιητική του συλλογή «Πρώτη ύλη» (εκδ. Βακχικόν).

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν; Ακόμη ένας ποιητής; Τι το καινούργιο φέρνει;

...
«Καύση τελεία και παύλα» του Γιώργου Ζησιμόπουλου (κριτική) – Ποίηση που ξορκίζει τον θάνατο

«Καύση τελεία και παύλα» του Γιώργου Ζησιμόπουλου (κριτική) – Ποίηση που ξορκίζει τον θάνατο

Για την ποιητική συλλογή του Γιώργου Ζησιμόπουλου «Καύση τελεία και παύλα» (εκδ. Νίκας). Εικόνα: Ο πίνακας του Χάινριχ Φούγκερ «Ο Προμηθέας φέρνει την φωτιά στην ανθρωπότητα».

Γράφει ο Γιώργος Βέης

«Ποια χέρια σφίγγουν το τιμόνι;/ Δεν είναι τ...

«Η αφήγηση της φιλοσοφίας» των Φώτη Τερζάκη και Τάκη Θεοδωρακέα – Χαρτογραφώντας την περιπέτεια των ιδεών και των εννοιών

«Η αφήγηση της φιλοσοφίας» των Φώτη Τερζάκη και Τάκη Θεοδωρακέα – Χαρτογραφώντας την περιπέτεια των ιδεών και των εννοιών

Για το βιβλίο ιστορίας της φιλοσοφίας των Φώτη Τερζάκη και Τάκη Ι. Θεοδωρακέα «Η αφήγηση της φιλοσοφίας. Μια κοινωνική ιστορία τής δυτικής σκέψης – τόμος Α΄:  Αρχαία φιλοσοφία» (εκδ. Αλεξάνδρεια). Εικόνα: Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης στον πίνακα του Ραφαήλ «Η σχολή των Αθηνών».

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Γούτα «Η μελωδία των αγαλμάτων», το οποίο θα κυκλοφορήσει στα μέσα του Απριλίου από τις εκδόσεις Βακχικόν. Φωτογραφία © Ανδρέας Σφυρίδης

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Νάσος Γρηγ...

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων της Φανής Κεχαγιά «Είμαι αυτό που είμαι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ ...

«Νύχτες με την Κάλλη» του Γιώργου Συμπάρδη (προδημοσίευση)

«Νύχτες με την Κάλλη» του Γιώργου Συμπάρδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο βιβλίο του Γιώργου Συμπάρδη, τη νουβέλα «Νύχτες με την Κάλλη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 2 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ

Την αντιλήφθηκ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο: 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο: 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Ανατροπές, σκοτεινοί ήρωες, μυστήριο και κοινωνικός σχολιασμός: δεκατέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας που τραβούν την προσοχή μας και μία συλλογή ημερολογίων μιας μεγάλης συγγραφέα του είδους. Εικόνα: Από την ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη. ...

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Μεγάλο αφιέρωμα στο Πάσχα και τη σύγχρονη ελληνική ποίηση. 66+1 ποιήματα εν ζωή Ελλήνων ποιητών και Ελληνίδων ποιητριών, ανθολογούνται και παρουσιάζονται σε δύο μέρη. Εδώ, το β' μέρος με 33 ποιήματα. 

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας

...
Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Λίγα λόγια για τον Τόμας Μαν (1875-1955) και τις νέες εκδόσεις των έργων του με αφορμή την «απελευθέρωση» των συγγραφικών του δικαιωμάτων, μετά τη συμπλήρωση 70 ετών από τον θάνατό του, το 1955. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ