yparxho 1

Για το «Υπάρχω», του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, σε σενάριο της Κατερίνας Μπέη, «μια ταινία με πετυχημένη κι άρτια αφήγηση και δραματουργία».

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

Το Υπάρχω του έμπειρου σκηνοθέτη Γιώργου Τσεμπερόπουλου («Πίσω πόρτα» κ.ά.) είναι μια λαϊκή κινηματογραφική ταινία που μιλάει σε όσους αρέσει ο Καζαντζίδης, επειδή εν πολλοίς είναι μια μουσική ταινία· εστιασμένη στα τραγούδια του, από την εκτέλεση των οποίων αποκτά έναν συγκεκριμένο ρυθμό. Αν δεν σου αρέσει η μουσική του Στέλιου Καζαντζίδη, θα επικοινωνήσεις δυσκολότερα με το φιλμ γιατί παρακολουθούμε τη βιογραφία και τα τραγούδια –που συνδέονται με τη ζωή του– του λαϊκού τραγουδιστή.

Το Υπάρχω μας προτείνει έναν Καζαντζίδη αντιφατικό και δέσμιο του μύθου και της κοινωνίας όπου μεγαλούργησε γοητεύοντας εκατομμύρια Ελλήνων...

Ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος και η Κατερίνα Μπέη στο σενάριο έβαλαν τα δυνατά τους για να φτιάξουν μια ταινία με πετυχημένη κι άρτια αφήγηση και δραματουργία. Με αφηγηματικούς ρυθμούς ελεγχόμενους και λειτουργικούς. Με σκοπό να σχηματίσουν έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα· έναν πολύ δύσκολο, συνεχώς ανικανοποίητο στη ζωή, στις σχέσεις του και στην καριέρα του, σπουδαίο τραγουδιστή, που δεν μπορεί να τα βρει με τις γυναίκες, τις μουσικές εταιρείες, τη ζωή της νύχτας στα κέντρα διασκέδασης και τους άλλους μουσικούς. Δεν τα έβρισκε παρά μόνο με τη μητέρα του που αποτελούσε το σταθερό καταφύγιο και αποκούμπι του. Ο Καζαντζίδης ήταν λοιπόν ο τραγουδιστής του πόνου, του πόνου των φτωχών, των απόκληρων, των άτυχων και των μη προσαρμοσμένων σε αυτόν τον κόσμο. Είχε κοινωνική συνείδηση και γνώριζε από πρώτο χέρι πως υπάρχει γύρω μας πολύς πόνος. Άρα, τα λαϊκά τραγούδια, που τραγουδούσε εκφραστικότατα, έκρυβαν πολλή γνήσια οδύνη (που ορισμένοι την ονόμαζαν νταλγκά, μελοδραματισμό ή και κλάψα). Μα με την υπέροχη, μεγάλων δυνατοτήτων και γκάμας φωνή του, έλεγε το τραγούδι των καταφρονεμένων κι αδικημένων από τη μοίρα τους. Το φιλμ μάς δείχνει πως ήταν δύσπιστος, ανταγωνιστικός, παραπονιάρης, βασανισμένος και στριφνός· γκρινιάρης και δύστροπος με τις γυναίκες και τις εταιρείες παραγωγής, κ.ο.κ. Το «Υπάρχω» μας προτείνει έναν Καζαντζίδη αντιφατικό και δέσμιο του μύθου και της κοινωνίας όπου μεγαλούργησε γοητεύοντας εκατομμύρια Ελλήνων...

Η ματιά του Τσεμπερόπουλου είναι κριτική, δεν τον αγιοποιεί, ούτε τον εξιδανικεύει σαν χαρακτήρα, μα τον υμνεί ως συγκινησιακό ερμηνευτή. Παρακολουθούμε μέσα από τη συνέντευξή του στον δημοσιογράφο στο παραλιακό λημέρι του, την αφήγηση του ίδιου του ήρωα, έτσι όπως καταλαβαίνει τη ζωή του (γι’ αυτό στο φιλμ δεν χωράει η απομυθοποίησή του).

yparxho 2

Στα social media έγινε πολύς λόγος εάν ο χαρακτήρας του Καζαντζίδη και η εικόνα του στην ταινία είναι πατριαρχική. Το σενάριο και το φιλμ στέκονται κριτικά έναντι του χαρακτήρα που χτίζουν, εμφανίζοντας και τα θετικά και τα αρνητικά του (και χωρίς να προστρέχουν σε μια αυστηρή, νεοφεμινιστική πολιτική ορθότητα). Ο χαρακτήρας της μυθοπλασίας είναι ένας σημαντικότατος καλλιτέχνης που αγαπά τη μοναχική ζωή κοντά στη θάλασσα και το ψάρεμα, μακριά από τα φώτα του πάλκου, με τα ελαττώματά του… Είναι ως ένα βαθμό συντηρητικός και παραδοσιακός, μα και δημιουργικός, γνήσιος, αυθόρμητος και ειλικρινής στη μουσική έκφρασή του μεγάλης εμβέλειας. Για να είμαστε ακριβείς, ο λαϊκός βάρδος απετέλεσε σημαντικό μέρος του μεταπολεμικού, νεοελληνικού πολιτισμού, στη μουσική, με μεγάλη επιδραστικότητα στον κόσμο. Ούτε το φιλμ, ούτε ο Καζαντζίδης αξίζουν την κατεδάφισή τους.

Ο ερμηνευτής του Καζαντζίδη, Χρήστος Μάστορας, από το συγκρότημα «Μέλισσες», με τη συγκροτημένη βοήθεια του Τσεμπερόπουλου, καταβάλει επιτυχώς μεγάλη προσπάθεια στο τραγούδι και στην ερμηνεία, καταφέρνοντας να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων του ρόλου και της φωνής.

Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΟΥΜΑΣ είναι συγγραφέας και κριτικός κινηματογράφου. Τελευταίο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων του «Παράλογοι συνήθεις πόθοι» (εκδ. Bακχικόν).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είδαμε «Το Μεγαλείο» του Πάολο Σορεντίνο – Πολιτικό, προσωπικό, υπαρξιακό

Είδαμε «Το Μεγαλείο» του Πάολο Σορεντίνο – Πολιτικό, προσωπικό, υπαρξιακό

Για την ταινία «Το Μεγαλείο» ("La grazia") του Ιταλού Πάολο Σορεντίνο. Ένα πολιτικό, προσωπικό φιλμ που προβάλλεται αυτές τις μέρες στις κινηματογραφικές αίθουσες. Κεντρική εικόνα: Ο Τόνι Σερβίλο που ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

...
«Από το βιβλίο στην οθόνη» του ΕΛΙΒΙΠ: Προβολές ταινιών στην Ταινιοθήκη της Ελλάδoς

«Από το βιβλίο στην οθόνη» του ΕΛΙΒΙΠ: Προβολές ταινιών στην Ταινιοθήκη της Ελλάδoς

Το αφιέρωμα «Από το βιβλίο στην οθόνη» του ΕΛΙΒΙΠ στην Ταινιοθήκη της Ελλάδoς θα διαρκέσει από τις 5 έως και τις 9 Μαρτίου, με τις προβολές εννέα ταινιών βασισμένων σε μυθιστορήματα. Εικόνα: Από την ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη.

Επιμέλεια: ...

«Η Δημόσια Ιδιωτική Οικία: 9 στροφές για την Αθήνα» του Τάσου Λάγγη – Πρεμιέρα στο 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

«Η Δημόσια Ιδιωτική Οικία: 9 στροφές για την Αθήνα» του Τάσου Λάγγη – Πρεμιέρα στο 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το ντοκιμαντέρ «Η Δημόσια Ιδιωτική Οικία: 9 στροφές για την Αθήνα», σε σκηνοθεσία του Τάσσου Λάγγη και παραγωγή του Onassis Culture, κάνει παγκόσμια πρεμιέρα τη Δευτέρα 9 Μαρτίου στο 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, παρουσία συντελεστών.

Επιμέλει...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Φεστιβάλ WOW 2026: Έναρξη με την παράσταση «Ο άντρας μου», σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη, και ομιλία της Ρούμενα Μπουζάροφσκα

Φεστιβάλ WOW 2026: Έναρξη με την παράσταση «Ο άντρας μου», σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη, και ομιλία της Ρούμενα Μπουζάροφσκα

Η σκηνική εκδοχή των διηγημάτων «Ο άντρας μου» (μτφρ. Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, εκδ. Gutenberg) της Ρούμενα Μπουζάροφσκα σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη ανεβαίνει στη σκηνή του Φεστιβάλ WOW - Women of the World Athens για την εναρκτήρια εκδήλωση. Μετά την παράσταση, η συγγραφέας, μεταφράστρια και καθηγήτρια στο Πανεπ...

«Η Σητεία γιορτάζει τον ποιητή της: Παράσταση «Η Αρετούσα και ο Ερωτόκριτος» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη στο πλαίσιο διήμερων εκδηλώσεων

«Η Σητεία γιορτάζει τον ποιητή της: Παράσταση «Η Αρετούσα και ο Ερωτόκριτος» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη στο πλαίσιο διήμερων εκδηλώσεων

Η «Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος» στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων «Η Σητεία γιορτάζει τον ποιητή της» παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Η Αρετούσα και ο Ερωτόκριτος» βασισμένη στον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, στο Πολύκεντρο Δήμου Σητείας στην Κρήτη. ©Στράτος Καλαφάτης.

...
Πέθανε ο Πορτογάλος συγγραφέας Αντόνιο Λόμπο Αντούνες: Από το ψυχικό τραύμα του πολέμου στη μεγάλη λογοτεχνία

Πέθανε ο Πορτογάλος συγγραφέας Αντόνιο Λόμπο Αντούνες: Από το ψυχικό τραύμα του πολέμου στη μεγάλη λογοτεχνία

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο συγγραφέας Αντόνιο Λόμπο Αντούνες, ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς της Πορτογαλίας. Την ανακοίνωση του θανάτου του έκανε ο εκδοτικός του οίκος. Στα ελληνικά βιβλία του έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πόλις και τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η Ελληνική Επανάσταση» του Γιάννη Κοτσώνη (προδημοσίευση)

«Η Ελληνική Επανάσταση» του Γιάννη Κοτσώνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Γιάννη Κοτσώνη «Η Ελληνική Επανάσταση – Η βίαιη γέννηση του έθνους-κράτους» (μτφρ. Μιχάλης Δελέγκος), το οποίο κυκλοφορεί στις 4 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Υφάντρα» της Μαρίας Ξυλούρη (προδημοσίευση)

«Υφάντρα» της Μαρίας Ξυλούρη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα της Μαρίας Ξυλούρη «Υφάντρα», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 3 Μαρτίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ολόγυρά της απλώνονταν λόφοι, κι άλλοι λόφοι, από πάνω ουρανός καταγάλανος, από ...

«Το δάκρυ της κληματαριάς και άλλες ιστορίες» του Ξάνθου Μαϊντά (προδημοσιεύση)

«Το δάκρυ της κληματαριάς και άλλες ιστορίες» του Ξάνθου Μαϊντά (προδημοσιεύση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Ξάνθου Μαϊντά «Το δάκρυ της κληματαριάς και άλλες ιστορίες» (εικονογράφηση: Βάσω Λεουνάκη), η οποία θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 δοκίμια, μελέτες, αναλύσεις για το Ιράν, τον αντισημιτισμό, την ελευθερία

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 δοκίμια, μελέτες, αναλύσεις για το Ιράν, τον αντισημιτισμό, την ελευθερία

Δώδεκα νέα βιβλία και τρεις σημαντικές επανεκδόσεις non fiction: Πολιτική επικαιρότητα, ιστορία, επιστήμη, φιλοσοφία και σημαντικές βιογραφίες, μεταξύ άλλων.

Γράφει η Φανή Χατζή

Μια επιλογή από τα πρώτα μη μυθοπλαστικά βιβλία του 2026, αλλά και λί...

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη διαμορφώνει τη γεωπολιτική, την ιατρική, τη λογοτεχνία: Τέσσερις μελέτες και μία ανθολογία διηγημάτων

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη διαμορφώνει τη γεωπολιτική, την ιατρική, τη λογοτεχνία: Τέσσερις μελέτες και μία ανθολογία διηγημάτων

Τέσσερις πρόσφατες μελέτες και μία ανθολογία διηγημάτων αναμετρώνται με τα μεγάλα ερωτήματα των καιρών μας που συνδέονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη: πώς αυτή επηρεάζει τις γεωπολιτικ...

Μακάριος, Χούντα, Αττίλας, Διεθνής Κοινότητα: 10 πρόσφατα βιβλία για το Κυπριακό

Μακάριος, Χούντα, Αττίλας, Διεθνής Κοινότητα: 10 πρόσφατα βιβλία για το Κυπριακό

Δέκα πρόσφατα βιβλία επαναδιαπραγματεύονται το Κυπριακό. Ποιοι πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα, πώς ανατράπηκε ο Μακάριος και πώς σχεδιάστηκε η παράνομη τουρκική εισβολή; Γιατί το πρόβλημα μοιάζει ανεπίλυτο; Εικόνα: Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ και ο Γεώργιος Γρίβας. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

06 Φεβρουαρίου 2026 ΣΙΝΕΜΑ

Είδαμε το «Sirat» του Όλιβερ Λάσε (κριτική) – Ο κόσμος ως προθάλαμος του Άδη

Για την ταινία του Όλιβερ Λάσε (Oliver Laxe) «Sirat», που έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στις Κάννες και είναι υποψήφια για

ΦΑΚΕΛΟΙ