bellocchio rapito

Στα 85 του, ο Μάρκο Μπελόκιο [Μarco Bellochio] παραμένει ένας σκηνοθέτης αιχμής. Κριτική αποτίμηση της τελευταία του ταινίας «Το αγόρι του Θεού» («Rapito») που βγήκε μόλις στις αίθουσες, αλλά και της συνολικής φιλμογραφίας του. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

Ο ανατρεπτικός Ιταλός σκηνοθέτης Μάρκο Μπελόκιο γύρισε την πρώτη και πολύ αξιοσημείωτη ταινία του «Οι γροθιές στις τσέπες», πάνω στα προβλήματα της οικογένειας και της παραγόμενης, επίκτητης ψυχοπάθειας ορισμένων ανήσυχων μελών της, το 1965. Το «Οι γροθιές στην τσέπη» αναφέρεται στη βίαιη, άγρια εξέγερση ενάντια σε μια προβληματική, αστική οικογένεια, διαμέσου της κρυπτοαιμομικτικής σχέσης των αδελφών διαφορετικού φύλου και των φόνων που διαπράττει στο τέλος ο επιληπτικός αδελφός, που τινάζουν στον αέρα τη δυσλειτουργική οικογένειά τους. 

Η ταινία έχει τις ατέλειες και τα προτερήματα του πρώτου και φρέσκου, πρωτότυπου έργου ενός νέου, ταλαντούχου και πολλά υποσχόμενου σκηνοθέτη.

Οι υποσχέσεις αυτές θα εκπληρωθούν και με το παραπάνω, στο άμεσο μέλλον κι αυτό διότι ακολούθησαν έξοχες ταινίες, μεταξύ των οποίων και ορισμένα σκωπτικά και βλάσφημα, υπέροχα έργα, όπως το αγαπημένο μου «Στο όνομα του πατρός» (1972), που επικεντρώνεται στα συμβάντα σε ένα ιταλικό θρησκευτικό κολλέγιο και βάζει στο στόχαστρο την εκκλησία και την καθολική θρησκεία.

in the name of the father

Aπό την ταινία «Στο όνομα του πατρός».

Από την υπόλοιπη φιλμογραφία του ξεχωρίζουμε τα εξαιρετικά φιλμ: «Βιασμός στην πρώτη σελίδα» (“Sbatti il mostro in prima pagina”, 1972), περί του κίτρινου τύπου, της αντιδραστικής άκρας δεξιάς και των βιασμών, και «Η Κίνα είναι κοντά» (1967), μια σαρκαστική σάτιρα της δεξιάς αντιδραστικής, της «σοσιαλιστικής» (του κόμματος του Κράξι) και της αριστερίστικης πολιτικής στην Ιταλία. Στο «Θριαμβικό εμβατήριο» (“Marcia trionfale”, 1976), ο Μπελόκιο κριτικάρει βίαια τον μιλιταρισμό στον στρατό και τη θυματοποίηση ενός ειρηνιστή στρατιώτη. Στο όλο χυμούς κι ερωτισμό «Ο διάβολος στο κορμί της» (1986), ο Μπελόκιο μας μιλά άμεσα για την ψυχανάλυση, την τρέλα και τον έρωτα.

Sbatti il mostro in prima pagina

Από την ταινία «Βιασμός στην πρώτη σελίδα».

Ο Μπελόκιο είναι γεννημένος αμφισβητίας και ταραχοποιός (κάποτε ήταν για λίγο μαοϊκός και, φυσικά, σύντομα τα παράτησε). Πέρασε από επιθετική και ορμητική κριτική, πολεμική κι αυστηρό κοσκίνισμα όλους, μα κυριολεκτικά όλους τους θεσμούς, τους ιδεολογικούς μηχανισμούς και τις κατεστημένες, παγιωμένες αντιλήψεις της ιταλικής κοινωνίας, τον στρατό, τον τύπο, την καθολική εκκλησία, την πολιτική, τους ψυχαναλυτικούς και ψυχιατρικούς θεσμούς, την οικογένεια, την ηθική τάξη, την πατριαρχική και πουριτανική ηθική, τον φασισμό, την αριστερά και τη δεξιά, την εξωκοινοβουλευτική άκρα αριστερά, κ.ο.κ.

Marco Bellocchio

Τον απασχολεί ιδιαίτερα η σχέση, η αντίθεση και η διαλεκτική της ομορφιάς, του συναισθήματος, της τρέλας και της εξέγερσης. Από τα φιλμ του διέρχονται μοιραία θύματα της καταπίεσης της εξουσίας, αισθησιακές, ερωτικές γυναίκες, επαναστάτες, ψυχίατροι και ψυχαναλυτές, ήτοι άντρες και γυναίκες που αναζητούν την ταυτότητα, τον ρόλο, τα όρια, την προοπτική και τη δυναμική τους. Ο Μπελόκιο ασχολήθηκε, στις ταινίες του, με τις διαφορετικές μορφές τις οποίες πήρε η αμφισβήτηση και η εξέγερση στη σύγχρονη ιταλική κοινωνία.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 ο φιλμικός λόγος του αμβλύνεται στην αισθητική πρωτοτυπία και δύναμή του, για να επανέλθει σε καλή κινηματογραφική φόρμα μεγαλύτερος, στα 63-64 του, με «Το χαμόγελο της μητέρας μου».

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 ο φιλμικός λόγος του αμβλύνεται στην αισθητική πρωτοτυπία και δύναμή του, για να επανέλθει σε καλή κινηματογραφική φόρμα μεγαλύτερος, στα 63-64 του, με «Το χαμόγελο της μητέρας μου» (2002), όπου η μητέρα ενός ζωγράφου πρόκειται να αγιοποιηθεί σύμφωνα με τη γνώμη ενός καρδινάλιου και με το «Καλημέρα, νύχτα» (2003) για τη δολοφονία του τίμιου χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού Άλντο Μόρο από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, επειδή ήθελε να συνεννοείται και να συνεργάζεται με την ευρωκομμουνιστική αριστερά, ιστορία αφηγημένη από τη σκοπιά μιας τρομοκράτισσας με αμφιβολίες. Το 2019, υποσκάπτει τον ρόλο και τη λειτουργία της ιταλικής μαφίας στο πολύ αξιόλογο «Προδότης», που ακολουθεί την πορεία της συνειδησιακής διαφοροποίησης ενός μαφιόζου αρχηγού, ο οποίος καταδίδει και αποκαλύπτει τα μυστικά της Καμόρα για να σωθεί.

buongiorno8 bellochio

Από την ταινία «Καλημέρα, νύχτα».

Ο Μάρκο Μπελόκιο βάλλει εναντίον της παραδοσιακής οικογένειας, εναντίον των κομμάτων και της αστικής πολιτικής, εναντίον των μηχανισμών ποδηγέτησης, πατροναρίσματος ή καταστολής (τύπος, παπισμός, στρατός, κοινωνικοπολιτική διαφθορά, ψευδεπίγραφα, βρώμικα κόμματα και πολιτειακοί θεσμοί, εκπαίδευση, ψυχιατρεία, κ.λπ.).

Ξεχωρίζει για την οξύτητα της ανάλυσής του, για τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα της φόρμας, για την εξύψωση της σάτιρας και της πολιτικής σκέψης, έτσι ώστε να ξεφεύγουν από τον αριστερό διδακτισμό. Μετασχηματίζει το δράμα σε ποίηση. Κάνει πολεμική, χλευάζει, ειρωνεύεται κι εκφράζει την επαναστατική διάθεση της νεολαίας. Περιγράφει τη μετριότητα των συμβιβασμένων. Το έργο του έχει λυρισμό, δριμύτητα, σαρκασμό, επιθετικότητα και ενίοτε ερωτισμό. Περιέχει την κραυγή της εξέγερσης, την αγάπη του ωραίου και τον συγκροτημένο λόγο της ιδεολογικοφιλοσοφικής κριτικής. Ο Μπελόκιο είναι ταυτόχρονα ένας ανατρεπτικός διανοούμενος και ένας υπερευαίσθητος, δημιουργικός θεράπων της τέχνης.

rapito2

Το τελευταίο φιλμ «To αγόρι του Θεού» (“Rapito”, 2023), του παλιού ανυπότακτου και απολογητή της εξέγερσης, Μάρκο Μπελόκιο, 85 ετών σήμερα, είναι ένα από τα καλύτερά του φιλμ της εποχής που έχει πλέον μεγαλώσει πολύ. Μαζί με την ηλικία του μεγάλωσε και η κινηματογραφική, στοχαστική διανοητική ωριμότητά του.

Εξαιρετική ταινία

Γιατί καταρχάς η ταινία του είναι εξαιρετική σε όλους τους τομείς της. Έχει σπουδαίο και πολυσύνθετο σενάριο με αλληλένδετα και ταιριαστά τα απλωμένα πλοκάμια της πλοκής του. Δραματικό, έντονο, συναρπαστικό και συγκινητικό σενάριο που εξάπτει την προσοχή και συμμετοχή του θεατή, βασισμένο σε μια ιστορία που συνέβηκε στα μέσα του 19ου αιώνα στην Ιταλία (σε Μπολόνια και Ρώμη) σε μια εύπορη εβραϊκή οικογένεια της οποίας το παιδί απήχθη από την εκκλησιαστική, παπική εξουσία (διότι η υπηρέτρια το είχε βαφτίσει στα κρυφά, όταν ήταν βρέφος).

Πολλά και σημαντικά τα θέματα που διερευνά η ταινία, σε αγαστή ισορροπία μελέτης τόσο του κοινωνικού, πολιτικού, εκκλησιαστικού, θρησκευτικού κι εβραϊκού ζητήματος, όσο και της ατομικής, ανθρώπινης, ψυχολογικής κι υπαρξιακής διάστασης των συμπεριφορών των κεντρικών χαρακτήρων.

Ουσιαστικά είναι αυτές οι δύο βαθιές, νουνεχείς και συγκλίνουσες μελέτες αφ’ενός του θρησκευτικού-κοινωνικού και αφ’ετέρου του ατομικού-ψυχικού-υπαρξιακού πεδίου που προσδίδουν τόση αξία στην ταινία. Ο καυστικός Ιταλός σκηνοθέτης Μπελόκιο παρέλαβε και ανάπλασε κινηματογραφικά ένα ιστορικό πρόσωπο, τον Εντγκάρντο Μορτάρα, τον απαχθέντα μικρό Εβραίο που εσωτερικός και διαπλασμένος στα καθολικά σχολεία, αργότερα έγινε ιερωμένος. Ο Εντγκάρντο Μορτάρα υπήρξε το τραγικό θύμα ενός ολοκληρωτικού, εκκλησιαστικού καθεστώτος υπό τον αντισημίτη Πάπα Πίο ΙΧ.

Παρακολουθούμε το καθολικό, εκκλησιαστικό κέντρο προσηλυτισμού και διακριτικής πλύσης εγκεφάλου των εβραιόπουλων, έναν χώρο αλλαγής της αρχικής πίστης τους μέσω του ψυχολογικού εκβιασμού.

Παρακολουθούμε το καθολικό, εκκλησιαστικό κέντρο προσηλυτισμού και διακριτικής πλύσης εγκεφάλου των εβραιόπουλων, έναν χώρο αλλαγής της αρχικής πίστης τους μέσω του ψυχολογικού εκβιασμού. Παρά τις προσπάθειές τους, οι πονεμένοι κι απελπισμένοι γονείς και το εβραϊκό λόμπι δεν κατάφεραν να αλλάξουν την αδυσώπητη, στυγνή απόφαση του Πάπα Πίου ΙΧ για τον μικρό. Ο σκανδαλώδης, αιχμηρός κινηματογραφιστής παρουσιάζει την τότε Ιταλία ως όμηρο του παπισμού. Στα μέσα του 19ου αιώνα η Ιταλία ξεσηκώνεται εναντίον της αυστριακής αυτοκρατορίας και του παπικού κράτους και καταφέρνει να ενοποιηθεί στο σύγχρονο ιταλικό κράτος. Το 1870 οι γκαριμπαλντικοί καταλαμβάνουν τη Ρώμη και το κράτος του Βατικανού, γεγονότα τα οποία το φιλμ εντάσσει στην πλοκή του. 

Σφαιρική επεξεργαασία

Εάν ο Μάρκο Μπελόκιο μελετούσε μόνο τις κοινωνικές επιδράσεις κι επιπτώσεις αυτής της συγκλονιστικής ιστορίας, της αυθαίρετης απαγωγής μόνο στο πολιτικοκοινωνικό και πολιτισμικό πεδίο, ή μόνο στο ατομικό, ψυχολογικό κι υπαρξιακό πεδίο, το φιλμ θα ήταν απλά καλό. Η σύνθετη, όμως, σφαιρική κι ολοκληρωμένη επεξεργασία του ζητήματος εκ μέρους του Ιταλού, ρηξικέλευθου σκηνοθέτη, πολλαπλασιάζει τη φόρτιση και την αξία του κάθε μέρους επί της αξίας του άλλου, πολλαπλώς αυξητικά.

Ένα παράδειγμα της συνθετότητας του μυθοπλαστικού βλέμματος του Μπελόκιο είναι πως ο σκηνοθέτης δεν περιορίζεται στο να καταγγέλλει το αυταρχικό φαινόμενο της αρπαγής του αγοριού από τους εκκλησιαστικούς καθολικούς παράγοντες ως αντιδημοκρατική κι απάνθρωπη, θρησκευτική αυθαιρεσία.

rapito3

Μα διερευνά και τη μεταστροφή της άποψης του αγοριού που ενώ στην αρχή αντιστέκεται στις καθολικές διδαχές υπό την καθοδήγηση της μητέρας του, αργότερα καταλήγει, από το πολύ καθολικό κήρυγμα και την «πλύση εγκεφάλου», να τις ενστερνιστεί και μάλιστα να προσπαθήσει να τις κάνει αποδεκτές από την Εβραία μητέρα του, στα τελευταία της. Μα ο σκηνοθέτης το προχωρεί ακόμη πιο βαθιά. Μας αφήνει να καταλάβουμε πως αν το αγόρι παρέμενε στην οικογένειά του, θα υφίστατο μια άλλη πλύση εγκεφάλου, εκείνη της εβραϊκής θρησκείας.

Ουμανιστική ματιά 

Η ματιά του Μπελόκιο παραμένει σε όλες τις περιστάσεις ουμανιστική και ανθρωποκεντρική, οι άνθρωποι άγονται και φέρονται από τις θρησκείες, τις εξουσίες και τους μηχανισμούς ιδεολογικής επιβολής τους, ανεξαιρέτως διαθέσεων, προθέσεων και καλών ή κακών σκοπών… Μ’ αυτόν τον τρόπο ο σκηνοθέτης δένει την ιδιωτική υπόσταση με το κοινωνικό, θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο.

Αναγνωρίζουμε την επίπονη σκηνοθετική εργασία στη θαυμάσια υποκριτική που εκμαιεύει από όλους τους ηθοποιούς. Πολύ πειστικές ερμηνείες που διανθίζουν την ταινία επειδή αναδεικνύονται όλοι οι ηθοποιοί.

Αναγνωρίζουμε την επίπονη σκηνοθετική εργασία στη θαυμάσια υποκριτική που εκμαιεύει από όλους τους ηθοποιούς. Πολύ πειστικές ερμηνείες που διανθίζουν την ταινία επειδή αναδεικνύονται όλοι οι ηθοποιοί, γιατί ο Μπελόκιο τους καθοδηγεί στο να αφήσουν πίσω τους κάθε επίπλαστο μανιχαϊσμό στην ερμηνεία και χαρακτηριολογία. Όλα τα πρόσωπα είναι σύνθετα, αντιφατικά, πλήρη και αμφίσημα. Ο καθένας ερμηνευτής υπερασπίζεται τη θέση του και τη δική του εκδοχή, απομένει σε μας να κρίνουμε ποιος είναι άθλιος, ποιος σαδιστής, ποιος πονεμένος κι απεγνωσμένος ή απλά ανθρώπινος, ποιος ανεκτικός και ποιος γενναιόδωρος…

Βρίσκουμε το έξοχο, φιλικό προς το μπαρόκ, φιλμάρισμα του Μπελόκιο στο δυνατό και παράλληλα ρευστό ντεκουπάζ (πλανοθεσία), στις κινήσεις της κάμερα και στο μοντάζ. Στους ελκυστικούς, καφετιούς και σκούρους τόνους του φωτός και της φωτογραφίας, άλλοτε θερμής κι άλλοτε ψυχρής απόχρωσης, και των ομοειδώς φροντισμένων, υποβλητικών ντεκόρ.

Η οπερετική μουσική εμφανίζεται από το πουθενά, ή σωστότερα από τη θέση του σκηνοθέτη-ενορχηστρωτή των εικόνων και των ήχων, διαρκεί λίγο και μετά επιστρέφει στην απουσία και σιωπή της απ’ όπου ξεπήδησε πρωτύτερα (οπερετική και συνάμα αποστασιοποιημένη χρήση της μουσικής που θυμίζει κάπως τις σύντομες υπογραμμίσεις και αλλαγές τόνου που επιτελούσε στα φιλμ του ο Γκοντάρ).


Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΟΥΜΑΣ είναι συγγραφέας και κριτικός κινηματογράφου. Τελευταίο του βιβλίο, η αναθεωρημένη έκδοση του «Εθνικές κινηματογραφίες, στιλ και σκηνοθέτες» (εκδ. Αιγόκερως). 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στίβεν Κινγκ με «Λάμψη» στη μεγάλη οθόνη του Δαναού

Στίβεν Κινγκ με «Λάμψη» στη μεγάλη οθόνη του Δαναού

Προβολή της ταινίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «Η Λάμψη» την Παρασκευή 8 Μαρτίου στον κινηματογράφο Δαναό [Λ. Κηφισίας 109, 11524 Αθήνα].

Επιμέλεια: Book Press

Οι εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος Δαναός διοργανώνουν μια ακόμη μοναδική προβολή, μετ...

«Υπέροχες μέρες» του Βιμ Βέντερς – Και μια αναδρομή στο έργο του σπουδαίου Γερμανού σκηνοθέτη

«Υπέροχες μέρες» του Βιμ Βέντερς – Και μια αναδρομή στο έργο του σπουδαίου Γερμανού σκηνοθέτη

Ένα πανόραμα των ταινιών του Βιμ Βέντερς, καθώς και κριτική αποτίμηση της τελευταίας του ταινίας «Υπέροχες μέρες».

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

O Bιμ Βέντερς ξεκίνη...

Το σκωπτικό και γλυκό σινεμά του Γούντι Άλεν – Επισκόπηση του έργου του και των σημαντικότερων ταινιών του ανά είδος

Το σκωπτικό και γλυκό σινεμά του Γούντι Άλεν – Επισκόπηση του έργου του και των σημαντικότερων ταινιών του ανά είδος

Τα μοτίβα των σχέσεων, του έρωτα, της απιστίας, των διανοούμενων, της Εβραϊκής κοινότητας, του σαρκασμού, της κωμωδίας κ.ά στην τεράστια φιλμογραφία του Γούντι Άλεν. Μια επισκόπηση του έργου του και των σημαντικότερων ταινιών του.

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

1, 2 και 3 Ιουνίου ο Nick Cave θα βρεθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead.

Επιμέλεια: Book Press

Η Στέγη ανοίγει για πρώτη φορά την αγκαλιά της στον αξεπέραστο Nick Cave, ο οποίος επιστρέφει...

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

Για την παράσταση «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λυμπερόπουλου που ανέβηκε στο θέατρο Ελ Ερ. Κεντρική εικόνα: © Σπύρος Περδίου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ ...

16ο Φεστιβάλ ΛΕΑ: από τον Μάρτιο ως το τέλος του έτους σε Αθήνα, Χαλκίδα, Λευκάδα, Χανιά

16ο Φεστιβάλ ΛΕΑ: από τον Μάρτιο ως το τέλος του έτους σε Αθήνα, Χαλκίδα, Λευκάδα, Χανιά

Υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα πραγματοποιηθεί η 16η έκδοση του Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις), στο πλαίσιο του οποίου θα υλοποιηθούν διάφορα πρότζεκτ από τον Μάρτιο ως το τέλος του έτους, λειτουργώντας έτσι ως Πολιτιστική και Λογοτεχνική Γέφυρα μετ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Γεωργάτου «Επίνοια – Φιλοσοφικοί στοχασμοί», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αν Έχεις

Αν έχεις υγεία, ζεις σε ε...

«Πίσω από τις κλειστές πόρτες» της Ελένης Χέλμη-Μαρκεζίνη (προδημοσίευση)

«Πίσω από τις κλειστές πόρτες» της Ελένης Χέλμη-Μαρκεζίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο της Ελένης Χέλμη-Μαρκεζίνη «Πίσω από τις κλειστές πόρτες – Αστέρες, ηγέτες, γαλαζοαίματοι και καθημερινοί άνθρωποι», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 3 Απριλίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Δύο ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...
Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Και τα πέντε έχουν χαρακτηριστεί αριστουργήματα τόσο στην εποχή τους και στις συνθήκες που γράφτηκαν όσο και με σημερινά κριτήρια. Θα βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων τις επόμενες μέρες.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Marquis De Sade «Οι Εκα...

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ