aisthanomai zontanos kentriki

Η ταινία «Αισθάνομαι ζωντανός» («Living») θα κάνει πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 26 Δεκεμβρίου από την Odeon. Ο Oliver Hermanus έχει αναλάβει χρέη σκηνοθέτη και το σενάριο υπογράφει ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Καζούο Ισιγκούρο [Kazuo Ishiguro], τα βιβλία του οποίου κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Book Press

Στο Λονδίνο το 1952, ο Γουίλιαμς, ένας βετεράνος δημόσιος υπάλληλος, αποτελεί ένα μικρό γρανάζι στη γραφειοκρατία της αναδόμησης της μεταπολεμικής Αγγλίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Καθώς άπειρα χαρτιά κατακλύζουν το γραφείο του, μαθαίνει πως έχει μία θανάσιμη ασθένεια. Έτσι ξεκινάει να ψάχνει κάποιο νόημα στη ζωή του όσο του μένει ακόμα χρόνος.

Σχετικά με την παραγωγή

Η παραγωγή της ταινίας ξεκίνησε μάλλον κατά τύχη. Ένα βράδυ, ο Καζούο Ισιγκούρο δειπνούσε με τον παραγωγό Στίβεν Γούλεϊ, όταν πέρασε από εκεί ο Μπιλ Νάι για ένα ποτό. «Είναι νερντς», λέει γελώντας ο Νάι.

«Κάθονταν και έλεγαν ονόματα σημαντικών σκηνοθετών ασπρόμαυρων ταινιών από τις δεκαετίες του ’30 μέχρι του ’50. Προκαλούσαν ο ένας τον άλλον να ονομάσουν τον σχεδιαστή, τον σκηνοθέτη ή εκείνον τον ηθοποιό που ερμήνευσε τον αστυνομικό στο φινάλε της ταινίας. Στο τέλος, ο Ισιγκούρο συζητούσε με τη γυναίκα του και ξαφνικά μου λένε, ‘’Ξέρουμε ποια θα είναι η επόμενη σου ταινία’’. Και εγώ τους απάντησα, ‘’Εντάξει, όποτε θέλετε, ενημερώστε με’’».

Ο Γούλεϊ θυμάται πως ο Ισιγκούρο τον κάλεσε λίγο καιρό μετά από το δείπνο τους και του είπε πως ο Νάι πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε ένα ριμέικ της ταινίας «Ο Καταδικασμένος» του Ακίρα Κουροσάβα, το οποίο θα διαδραματίζεται στο Λονδίνο της ίδιας περιόδου με εκείνη της ταινίας. Ο Γούλεϊ θυμόταν πως του άρεσε η ταινία, αλλά είχε περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που την είδε, οπότε την παρακολούθησε ξανά και «έκλαψε και τη λάτρεψε».

«Περίμενα όλη μου τη ζωή να αναλάβει κάποιος τη βρετανική διασκευή της κλασικής ιαπωνικής ταινίας “Ο Καταδικασμένος”», λέει ο Ισιγκούρο. «Νομίζω πως την είδα για πρώτη φορά στην τηλεόραση όταν ήμουν πιτσιρικάς και με επηρέασε σε μεγάλο βαθμό. Εν μέρει, λόγω της ιαπωνικής μου καταγωγής, αλλά πέρα απ’ αυτό, πιστεύω πως πάντοτε ζούσα τη ζωή μου με βάση το μήνυμα της ταινίας».

aisthanomai zontanos eikona

Ο Ισιγκούρο είχε την αίσθηση πως η ιστορία θα δούλευε καλά στο βρετανικό τοπίο. Παρ’ ότι η ταινία του Κουροσάβα επικεντρώθηκε στην πλευρά των ηττημένων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η διαδικασία της ανακατασκευής και της επανεκκίνησης ήταν παρόμοια και για τους νικητές. 

«Ο Ισιγκούρο πρότεινε τον Μπιλ για το ρόλο», λέει ο Γούλεϊ, «γιατί μπορεί να εκφράσει μια φυσική συμπόνια. Ένα κοινό στοιχείο μεταξύ των ανθρώπων της Ιαπωνίας και της Βρετανίας, το οποίο νομίζω πως εντόπισε ο Ισιγκούρο, είναι πως διαθέτουν τον ίδιο στωικό αυτοπεριορισμό. Και οι δυο κοινωνίες βασίζονται στην έλλειψη του ενθουσιασμού. Πρότεινα στον Ισιγκούρο να γράψει το σενάριο. Είπε πως δεν θα ήταν καλός για αυτή τη δουλειά».

Τελικά, ο Γούλεϊ τον έπεισε πως διαθέτει τις κατάλληλες ικανότητες. Η συμμετοχή του βραβευμένου με Νόμπελ συγγραφέα αποδείχθηκε καθοριστική προκειμένου να πειστεί το ίδρυμα που διαχειρίζεται τα δικαιώματα των ταινιών του Κουροσάβα και να δώσει την έγκρισή του. 

Ο καθοριστικός ρόλος του Μπιλ Νάι

Ο Μπιλ Νάι αποτέλεσε τη βασική πηγή έμπνευσης του Ισιγκούρο για την ταινία.

«Ο Μπιλ ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ταινίας», παραδέχεται ο Ισιγκούρο. «Έχει αυτή τη βρετανική αίσθηση του χιούμορ, αυτή την ειρωνεία, και μια διακριτική μελαγχολία. Και μου θύμιζε όλους εκείνους τους άντρες που περιμένουν στους σταθμούς του τρένου».

«Ο Μπιλ Νάι είναι καταπληκτικός», λέει ο Ερμάνους. «Είναι προνόμιο, μια μοναδική εμπειρία ζωής να συνεργάζεσαι με έναν ηθοποιό που κατανοεί την τέχνη της υποκριτικής μ’ αυτόν τον τρόπο».

Το νόημα της ζωής

Ο σκηνοθέτης Όλιβερ Ερμάνους μίλησε για το κεντρικό θέμα της ταινίας:

«Πρόκειται για μια ιστορία με θέμα την επιβεβαίωση της ζωής μέσω του θανάτου. Έχει να κάνει με το πώς αυτός ο άντρας αποφασίζει να ζήσει, ενώ έχει συνειδητοποιήσει πως η ζωή του πλησιάζει προς το τέλος της. Ανέκαθεν σκεφτόμουν πως είναι μια σημαντική ιστορία, γιατί νιώθω πως όλοι ζούμε σε έναν διαρκή περισπασμό. Κοιτάμε τα κινητά μας, κοιτάμε προς το μέλλον. Είναι ενδιαφέρον να κάνεις ένα βήμα πίσω και να αναρωτηθείς τι σημαίνει να είσαι παρών στη ζωή σου».

Ο Νάι συμφωνεί:

«Η ταινία έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη θνητότητά μας και με το πώς πρέπει να αξιοποιήσουμε τον χρόνο που μας απομένει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δεις τι κάνει ένα συνηθισμένο άτομο που ζει μια εξαιρετικά αυστηρή ζωή όταν έρχεται αντιμέτωπο με την εξαφάνιση».

Για τον Ισιγκούρο, η ταινία προτείνει ένα νέο μοντέλο «μέτρησης» της επιρροής σου στον κόσμο, ένα μοντέλο που δεν εξαρτάται από το τι λένε οι άλλοι, αλλά από αυτά που κάνεις εσύ, ιδιωτικά.

«Αυτό που με γοήτευσε πραγματικά στην ταινία του Κουροσάβα ήταν ότι λέει πως αυτό που είναι σημαντικό είναι να έχεις μια προσωπική αίσθηση θριάμβου για τον εαυτό σου. Μπορεί να είναι κάτι πολύ ταπεινό. Ίσως να μην σε θυμάται κανείς για αυτό, αλλά θα μετράει για εσένα».

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 26 Δεκεμβρίου.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας εδώ. 

Πατήστε εδώ, για να δείτε τον Καζούο Ισιγκούρο να μιλά για την κεντρική ιδέα της ταινίας.

Πατήστε εδώ, για να δείτε τον Μπιλ Νάι να μοιράζεται τις εντυπώσεις του από το σενάριο.

Σκηνοθεσία: Όλιβερ Ερμάνους
Σενάριο: Καζούο Ισιγκούρο
Παραγωγή: Στίβεν Γούλεϊ, Ελίζαμπεθ Κάρλσεν
Ηθοποιοί: Μπιλ Νάι, Έιμι Λου Γουντ, Τομ Μπερκ
Φωτογραφία: Τζέιμι Ράμσεϊ
Μοντάζ: Κρις Γουάιατ
Μουσική: Εμιλύ Λεβινές Φαρούς
Διάρκεια: 102’
Διανομή: ΟDEON
Είδος: Δράμα

aisthanomai zontanos poster

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο «Καπετάν Μιχάλης» του Νίκου Καζαντζάκη για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη – Πρωταγωνιστεί ο Αιμίλιος Χειλάκης

Ο «Καπετάν Μιχάλης» του Νίκου Καζαντζάκη για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη – Πρωταγωνιστεί ο Αιμίλιος Χειλάκης

Το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Καπετάν Μιχάλης» (εκδ. Διόπτρα) μεταφέρεται για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη. Κεντρική εικόνα: Κώστας Χαραλάμπους / Facebook. 

Επιμέλεια: Book Press

Το πιο πολυδιαβασμένο μυθι...

Μισογυνισμός στο εργασιακό περιβάλλον; Τα «Μαθήματα χημείας» της Μπόνι Γκάρμους τα λένε όλα και στη μικρή οθόνη

Μισογυνισμός στο εργασιακό περιβάλλον; Τα «Μαθήματα χημείας» της Μπόνι Γκάρμους τα λένε όλα και στη μικρή οθόνη

Το μπεστ σέλερ της Μπόνι Γκάρμους [Bonnie Garmus] «Μαθήματα χημείας» γίνεται τηλεοπτική σειρά με πρωταγωνίστρια τη Μπρι Λάρσον.

Επιμέλεια: Book Press

Υπάρχει μισογυνισμός στο εργασιακό περιβάλλον; Είναι η θέση της γυναίκας στην κουζίνα; Υπάρχει στ' αλή...

Το Ίδρυμα Ωνάση στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας

Το Ίδρυμα Ωνάση στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας

Το Ίδρυμα Ωνάση συνεργάζεται για άλλη μια χρονιά με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, αναδεικνύοντας ανερχόμενους δημιουργούς στα πρώτα τους βήματα. Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από τη βραβευμένη ταινία «Super» του Νικόλα Κούλογλου.

Επιμέλεια: Boo...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Αυτή είναι η βραχεία λίστα για το Βραβείο Μπούκερ 2023

Αυτή είναι η βραχεία λίστα για το Βραβείο Μπούκερ 2023

Οι έξι συγγραφείς που επιλεχτήκαν από την κριτική επιτροπή «παρουσιάζουν έργα εντυπωσιακής δομής». Ανάμεσά τους βρίσκονται δύο πρωτοεμφανιζόμενοι πεζογράφοι. Στη φωτογραφία, η υποψήφια Σάρα Μπερνστάιν [Sarah Bernstein].

Επιμέλεια: Book Press

...
Με «Το σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά ξεκινάει το πρόγραμμα της Στέγης για το φθινόπωρο

Με «Το σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά ξεκινάει το πρόγραμμα της Στέγης για το φθινόπωρο

Ο Δημήτρης Καραντζάς επιστρέφει στη Στέγη με μια περφόρμανς–παραβολή για τη βία, τον εθισμό στην εικόνα και την κατάργηση των ψευδαισθήσεων ή, αλλιώς, για την πραγματικότητα που, ό,τι κι αν κάνεις για να την αποφύγεις, αργά ή γρήγορα θα έρθει να σε βρει.

Επιμέλεια: Book Press

Από τις 30 Σεπτεμβρί...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του μεταφραστή Γιώργου Ι. Αλλαμανή, στο βιβλίο του Τζον Τέιλορ [John Taylor] «Σκληρός από τρυφερότητα – Ο Έλληνας ποιητής και λαογράφος του άστεως Ηλίας Πετρόπουλος», το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Δίχτυ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Ο Πολωνός» του Τζ.Μ. Κουτσί (προδημοσίευση)

«Ο Πολωνός» του Τζ.Μ. Κουτσί (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Τζ.Μ. Κουτσί [J.M. Coetzee] «Ο Πολωνός» (μτφρ. Χριστίνα Σωτηροπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

4 σημαντικές εκδόσεις για την Αθήνα – Όψεις μιας πόλης σε διαρκή κίνηση

4 σημαντικές εκδόσεις για την Αθήνα – Όψεις μιας πόλης σε διαρκή κίνηση

Τέσσερις εκδόσεις για τη μελέτη, το σήμερα και το άλλοτε της Αθήνας. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία της Διονυσίας Αλεξιάδου, από το λεύκωμα των εκδόσεων Καπόν «Η Αθήνα στον καιρό της πανδημίας».

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ