kyno250

Της Σώτης Τριανταφύλλου

Ο Γιώργος Λάνθιμος και ο «Κυνόδοντας» αξίζουν ειλικρινέστερη υποδοχή από την ψεύτικη επιείκεια του «bon pour l’Orient», από τη συγκαταβατική στάση που διατηρεί τις φιλικές σχέσεις και τη μετριότητα της ελληνικής καλλιτεχνικής παραγωγής.

Το ζήτημα της κριτικής δεν είναι η συγχρονική σύγκριση (η ανάδειξη του «μονόφθαλμου»), ούτε η εύθυμη αποδοχή της καθυστέρησης: παρότι ο «Κυνόδοντας» περιγράφει μια ιδέα για τον πολιτισμό του ελέγχου και της εξουσίας, καθώς κι έναν επαναλαμβανόμενο, προσωπικό εφιάλτη (που έχει κάποια σημασία στην πρόσληψη της ταινίας) (*) έχω την εντύπωση ότι άργησε σαράντα χρόνια. Ότι, αν πριν από σαράντα χρόνια μια τέτοια ταινία θα μπορούσε να διακριθεί για κάτι που ήταν -καινοφανής στις αισθητικές της επιλογές- σήμερα ξεχωρίζει για κάτι που δεν είναι: δεν είναι «φολκλορική», δεν είναι «ελληνοπρεπής»· φοβάμαι μάλιστα ότι η διεθνής της απήχηση οφείλεται, εν μέρει, στην αιφνιδιαστική μη-εντοπιότητα.

kynodontasΠαρακολουθώντας την καθημερινότητα μιας αστικής οικογένειας –την εξωπραγματική, όχι απλώς «δυσλειτουργική»- ο Γιώργος Λάνθιμος συνθέτει μια μεταφορά για την καταπίεση, τη μονομανία της ασφάλειας, τους μηχανισμούς της εξουσίας και τα αδιέξοδα της ατομικής ελευθερίας. Οι δραστηριότητες αυτής της μεταφορικής/συμβολικής οικογένειας είναι παράδοξες, μάταιες και κενές νοήματος· το ύφος παραμένει σκοτεινό· από την ταινία λείπει η χιουμοριστική διάθεση, η ειρωνεία, η φιλοσοφία του παραλόγου. Η αφήγηση συντίθεται από σκόρπιες εικόνες, κομμένα πλάνα (συχνά δεν φαίνονται τα κεφάλια των ηθοποιών), κακοφωτισμένες σεκάνς, ελαφρά κουνημένες εξαιτίας της κάμερας στο χέρι, με αλλόκοτο ήχο σαν να πρόκειται για ερασιτεχνικό ντουμπλάρισμα, με ηθοποιία ξύλινη, «μαριονέτας». Η δράση (και η απουσία της) τοποθετείται σε μια απομονωμένη έπαυλη: αναπόφευκτα, το σκηνικό (που καθορίζει το θέμα) θυμίζει τους «Τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας», το «Θεώρημα», τον «Εξολοθρευτή άγγελο» (κυρίως εξαιτίας της αβουλίας των προσώπων), τους «Επιζήσαντες» (του Γκουτιέρες Αλέα)· προπάντων θυμίζει, επειδή δεν θυμίζει, το «Singapore Sling» του Νίκου ΝΙκολαΐδη, όπου η στιλπνή φωτογραφία του Άρη Σταύρου αναδείκνυε το νοσηρό κλίμα.kynodon

Εδώ δεν υπάρχει τίποτα στιλπνό, τίποτα φωτογενές. Ο πατέρας (Χρήστος Στεργιόγλου) κρατάει το κλειδί της πύλης και είναι ο μόνος που βγαίνει από το τείχος· μαθαίνουμε ότι είναι βιομήχανος κι ότι θεωρεί τον εαυτό του ιδανικό εργοδότη, σύζυγο και πατέρα· τα κίνητρα όμως και η ψυχολογία του παραμένουν ανεξήγητα. Το ίδιο συμβαίνει με τη γυναίκα του (Μichelle Valley) που φαίνεται απολύτως συμφιλιωμένη με το σύστημα του εγκλεισμού έχοντας αναθέσει τις ευθύνες στον δεσμοφύλακα-σύζυγο· (πόσο εύκολο να παραδοθείς σε κάποιον που παίρνει αποφάσεις και που, προπάντων, κατασκευάζει έναν κόσμο για λογαριασμό σου!): ο «Κυνόδοντας» προβάλλει μια εύλογη, «μετα-φεμινιστική» θέση· οι γυναίκες δεν επιθυμούν την ισοτιμία· η ελευθερία είναι επικίνδυνη. Όσο για τα «παιδιά» της οικογένειας, δεν είναι «παιδιά» αλλά ενήλικες που δεν ξέρουν τίποτα για τον κόσμο πέρα από το ότι είναι «κακός»· δεν ξέρουν καν την κοινή γλώσσα· στην ιδιόλεκτό τους οι λέξεις έχουν διαφορετική σημασία. Όπως συμβαίνει στις κλειστές κοινωνίες και στους θεσμούς (στο χωριό, στη μαφία, στην οικογένεια, στο σχολείο) το «μέσα» θεωρείται οικείο και προστατευτικό ενώ το «έξω» εκλαμβάνεται ως εχθρικό υπό την έννοια ότι μπορεί να σε κάνει να ξεχάσεις την αφοσίωσή σου για το «μέσα».

kyno4Η παρανοϊκή αντίληψη/φοβία για την εχθρότητα του έξω κόσμου χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά των πέντε μελών της οικογένειας. Τα «παιδιά» επιδίδονται σε διεστραμμένα παιχνίδια –κρατούν την αναπνοή τους κάτω από το νερό της πισίνας, βυθίζουν τα δάχτυλά τους σε καυτό νερό· κι όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιστάσεις παίζουν τυφλόμυγα- σε μια ατμόσφαιρα σαδομαζοχισμού και ψυχικής αναισθησίας. Συμβαίνουν όλα (σχεδόν όλα) όσα μπορούν να απωθήσουν τον θεατή: «άσχημα» σεξουαλικά στιγμιότυπα (ο γιος δέχεται παθητικά τις σεξουαλικές υπηρεσίες της επισκέπτριας Χριστίνας, ενώ αργότερα γλιστράει στο κρεβάτι των γονιών του αγκαλιάζοντας τον πατέρα του)· κακοποίηση ζώων· αιμομιξία· παλινδρόμηση στην παιδική ηλικία· αποκτήνωση με την κυριολεκτική έννοια (η οικογένεια πέφτει στα τέσσερα και γαβγίζει). Λείπει ο κανιβαλισμός και η νεκροφιλία· ο εμετός και τα σάπια αποφάγια όπως το κουνέλι στην «Αποστροφή» του Πολάνσκι.

Ο σωματικός και ψυχικός πόνος, εξηγεί ο εκπαιδευτής σκύλων που ντρεσάρει το σκυλί της οικογένειας, είναι απαραίτητος για να επιτευχθεί η οριστική υποταγή στον αφέντη. Τα «παιδιά» εκπαιδεύονται με τον ίδιο τρόπο μέχρι να «χάσουν» τον κυνόδοντά τους, σημάδι ότι μπορούν πια να αντιμετωπίσουν τον εξωτερικό κόσμο· στο μεταξύ, ο θεατής περιμένει μια κορύφωση· μια εξέγερση ίσως· αλλά όχι: η ζωή στην έπαυλη συνεχίζεται με διάσπαρτα επεισόδια παράνοιας και ζόφου. Ώσπου, η μεγαλύτερη κόρη (Αγγελική Παπούλια) βγάζει μόνη της τον κυνόδοντά της (σε μια προσφυώς αιματηρή σκηνή) και καταφεύγει στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου του πατέρα για να αποδράσει. Δεν υπάρχει σωτηρία: η ταινία τελειώνει όταν ο πατέρας φτάνει στο κέντρο εκπαίδευσης σκύλων με το αυτοκίνητο, στο πορτ-μπαγκάζ του οποίου είναι κλειδωμένη η κόρη του. Ως θεατές βρισκόμαστε σε σύγχυση: η ταινία τοποθετεί μια σειρά ζητήματα που παραμένουν μετέωρα –η γλώσσα σαν μέσο εξουσίας· η «κυνική» μεταφορά· η ιδέα της οικουμενικότητας της βίας (ο Γιώργος Λάνθιμος επιλέγει την κοινωνική «ανωνυμία», δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο κοινωνικό περιβάλλον)· η δυστοπική θέαση του κόσμου. Ο «Κυνόδοντας» φαίνεται σαν μια ταινία με κραυγαλέο «μήνυμα»· ένα παιχνίδι εξουσίας με τον θεατή (όπως στην περίπτωση που ο Μπέκετ βρίζει τον αναγνώστη), ένα παιχνίδι αντοχής. Προπάντων, ανεξαρτήτως των προθέσεων του σκηνοθέτη, φαίνεται σαν την εικονογράφηση μιας “κυνικής” κοσμοθεωρίας –που μοιράζονται κι άλλοι νέοι και ταλαντούχοι κινηματογραφιστές (όπως ο Γιάννης Οικονομίδης)- κατά την οποίαν η ανθρώπινη κοινωνία παρομοιάζεται μ’ ένα λυσσασμένο σκυλί.

ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

(*) «Βρίσκομαι στο οικογενειακό σπίτι: μισοσκόταδο· τα παράθυρα είναι κλειστά (σφαλισμένα με σανίδες; χτισμένα; μήπως οι τοίχοι είναι τυφλοί;)· προσπαθώ να βρω την έξοδο· από το βάθος ακούγεται μια πνιχτή φωνή, ένας αναστεναγμός· ήχοι ανεπαίσθητοι σαν το έλυτρο ενός σκαθαριού που έρπει: είμαι φυλακισμένη· ο πατέρας μου, η μάνα μου σέρνουν τα πόδια τους στην άκρη του διαδρόμου. Μια αδύναμη, γέρικη φωνή - «Είσαι εδώ; Πού είσαι;» - σκορπίζεται στο πνιγηρό δωμάτιο.

Ξυπνάω τυλιγμένη σε υγρά σεντόνια, στριμμένα γύρω απ’ το σώμα μου (σαν σάβανο;)· στο μυαλό μου ακούγεται, μαζί με παράσιτα, το “TB Sheets” του Βαν Μόρισον· οι πρώτες νότες, οι τελευταίοι στίχοι: Άνοιξε το παράθυρο… ν’ αναπνεύσω… άφησέ με ν’ αναπνεύσω… μυρίζω τα φυματικά σου σεντόνια…· ήμουν συχνά άρρωστη· έβηχα, για χρόνια δεν ήξεραν τι είχα, ο βήχας και ο πυρετός με κρατούσαν ξάγρυπνη τις νύχτες: ξερός, σπαστικός βήχας· δέκατα. Όχι· τώρα, ήταν όνειρο· ο συνηθισμένος εφιάλτης του εγκλεισμού.

Ανακούφιση: είναι όλοι νεκροί.»

Από το «Ο χρόνος πάλι», 2009.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε… όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος» – Ένα ντοκιμαντέρ  για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο

«Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε… όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος» – Ένα ντοκιμαντέρ για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο

Σκέψεις για το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 «Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε… όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος», σε σενάριο και σκηνοθεσία της Βούλας Κωστάκη, με θέμα τη ζωή του Ντίνου Χριστιανόπουλου. Η ταινία προβλήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπ...

Όσκαρ 2025: Μικρός λογοτεχνικός οδηγός για τα βιβλία πίσω από τις ταινίες

Όσκαρ 2025: Μικρός λογοτεχνικός οδηγός για τα βιβλία πίσω από τις ταινίες

Οκτώ από τις ταινίες που διεκδικούν βραβεία στα Όσκαρ 2025 βασίζονται, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, σε βιβλία, αμιγώς λογοτεχνικά, αλλά και βιογραφίες. Ορισμένα από αυτά, κυκλοφορούν στα ελληνικά. Κεντρική φωτογραφία, στιγμιότυπο από την ταινία «Nickel Boys» του ΡαΜελ Ρος, βασισμένη στο μυθιστόρημα «Τα...

«The Brutalist» του Μπρέιντι Κόρμπετ (κριτική) – Όταν η γη της Επαγγελίας μετατρέπεται σε μια νέα Κόλαση

«The Brutalist» του Μπρέιντι Κόρμπετ (κριτική) – Όταν η γη της Επαγγελίας μετατρέπεται σε μια νέα Κόλαση

Για την πολυβραβευμένη ταινία «The Brutalist» του Μπρέιντι Κόρμπετ (Brady Corbet). 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το Brutalist είναι μια σημαντική τοιχογραφία της καλλιτεχνικής παραγωγής στα πλαίσια ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Θεόδωρος Γρηγοριάδης: «Tα διηγήματα του Γιώργου Ιωάννου μου πρόσφεραν την ελληνικότητα της γλώσσας»

Θεόδωρος Γρηγοριάδης: «Tα διηγήματα του Γιώργου Ιωάννου μου πρόσφεραν την ελληνικότητα της γλώσσας»

Από «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» μέχρι τη «Νανά» και από τα «Ποιήματα» του Καβάφη μέχρι τη «Στέπα», αυτά είναι κάποια από τα βιβλία της ζωής του Θεόδωρου Γρηγοριάδη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το πρώτο βιβλίο που θυμάμαι

Πρώτη δημοτικού μο...

Γιατί κατακλύζουμε τα θέατρα; – Το θέατρο ως το τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας

Γιατί κατακλύζουμε τα θέατρα; – Το θέατρο ως το τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας

Σκέψεις για το θέατρο, τη «μοναδική θνησιγενή τέχνη», που όμως επιβιώνει ως το «τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας» στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό», του Σάμιουελ Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου στη Στέγη. ...

Τι είναι Ποίηση; «Ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου», «ενθύμια φρίκης» ή «αντικλείδια» – 15 ποιητές ιχνηλατούν μια απάντηση

Τι είναι Ποίηση; «Ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου», «ενθύμια φρίκης» ή «αντικλείδια» – 15 ποιητές ιχνηλατούν μια απάντηση

Τι είναι η ποίηση; Το ερώτημα είναι αδύνατον να απαντηθεί με πληρότητα, μια και η ίδια η φύση της ποίησης διαφεύγει κάθε ορισμού, κάθε περιορισμού, κάθε κλειστής ταυτότητας. Ίσως εξίσου προκλητικό θα ήταν να ρωτήσει κανείς, «τι κάνει η ποίηση;», ερώτημα που επίσης επιδέχεται πολλές και ποικίλες απαντήσεις. Κεντρική ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Μιχάλη Μακρόπουλου «...άμμος», το οποίο κυκλοφορεί στις 24 Μαρτίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Φυσοῦσε καὶ φυσοῦσε ἔπειτα ὁ βοριάς. Ἦταν λὲς καὶ ὁ κόσμος ἄφηνε ἐπιτέλους νὰ βγεῖ...

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη 
στην αναθεωρημένη επανέκδοση του Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] 
«Η εξομολόγηση» (μτφρ. Σ.Ι. Ζήζηλας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της νουβέλας της Γεωργίας Τάτση «γάμπαρη Αμβρακικού», με αφορμή την επανέκδοσή της από τις εκδόσεις Βακχικόν, την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Αλεξάνδρα έξι χρονών. Πικραλίδα. Φορούσε το κίτρινο ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τρία βιβλία εντελώς ανόμοια μεταξύ τους μας καλούν να σταθούμε, να διαβάσουμε και να στοχαστούμε την ποίηση και την ποιητική της. Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ