nyxtes premieras logotexnia kentriki

Δέκα ταινίες με λογοτεχνικό ενδιαφέρον από το πρόγραμμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας».

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας, επιστρέφει για 26η χρονιά, από τις 23 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου αισιόδοξο και πλήρως προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες, συστήνοντας για πρώτη φορά στη χώρα μας μια υβριδική εκδοχή της διοργάνωσης, προσιτή σε όσο το δυνατόν περισσότερους θεατές.

26 aiff posterΟι 26ες Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθούν στους φυσικούς τους χώρους, τις αίθουσες ΙΝΤΕΑΛ, ΔΑΝΑΟΣ 1 και ΟΠΕΡΑ 1, ενώ, ειδικά φέτος, θα φιλοξενηθούν προβολές και στα θερινά σινεμά ΛΑΪΣ - Ταινιοθήκη της Ελλάδας, ΡΙΒΙΕΡΑ, ΤΡΙΑΝΟΝ και ΣΤΕΛΛΑ.

Online Προβολές 

Για την καλύτερη και ασφαλή εξυπηρέτηση των θεατών, σε συνεργασία με το Festival Scope και Shift 72, το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» συμπληρώνει το πρόγραμμά του μια σειρά online προβολών σε ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα (online.aiff.gr) όπου οι θεατές θα μπορούν να απολαμβάνουν ταινίες και από την ασφάλεια του σπιτιού τους, σε όλη την Ελλάδα.

Στην περίπτωση που οι συνθήκες της πανδημίας το επιβάλλουν, η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρέχει την ασφάλεια μέρος του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας να διεξαχθεί ψηφιακά διατηρώντας τον πλούτο των παράλληλων δράσεων της διοργάνωσης, όπως masterclass, συζητήσεις, εισαγωγή από σκηνοθέτες και Q&A αλλά και ευρεία διάδραση με το κοινό, προσαρμοσμένες στο διαδικτυακό περιβάλλον.

To αναλυτικό πρόγραμμα των online προβολών θα ανακοινωθεί μαζί με το πλήρες πρόγραμμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας στη συνέντευξη τύπου η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, στον θερινό κινηματογράφο ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ, στις 20:30, και θα μεταδοθεί με live streaming στα κανάλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Φεστιβάλ.

 

ΔΕΚΑ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Πριν από την ανακοίνωση του αναλυτικού ωρολόγιου προγράμματος

nyxtes premieras logotexnia 1

Νίκος Καρούζος – Ο Δρόμος για το έαρ του Γιάννη Καρπούζη

Αριστερός και χριστιανός, ερημίτης και αλκοολικός, ο καταραμένος ποιητής Νίκος Καρούζος είναι η κεντρική φιγούρα σ' αυτή την υβριδική ταινία στην οποία καταγράφεται η επεισοδιακή ζωή και το ανεξερεύνητο έργο του ποιητή. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ-δοκίμιο, ο θεατής ακολουθεί μια διαδρομή στο αθηναϊκό αστικό τοπίο, στη Μακρόνησο, στη Στοκχόλμη και την Κρονστάνδη, μαζί με έναν ερευνητή που πραγματοποιεί ένα ταξίδι στον χρόνο, με στόχο την αποκατάσταση της συλλογικής ανάμνησης του πιο υποτιμημένου ποιητή της Ελλάδας και της ταραχώδους ζωής του. Μέσα από εικόνες, φιλμ και μαρτυρίες η ιστορία εξελίσσεται όσο ο ηλικιωμένος ερευνητής βρίσκει παλιές βιντεοκασέτες και αρχεία που συνδέουν την ιστορία του ποιητή με την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας από τη δεκαετία του ‘30 ως τα χρόνια της πρόσφατης κρίσης. Αφήγηση Δημήτρης Καταλειφός.

nyxtes premieras logotexnia 2

Shirley της Josephine Decker

Ένα νιόπαντρο ζευγάρι επισκέπτεται το σπίτι μιας αγοραφοβικής συγγραφέως ιστοριών τρόμου και του καθηγητή συζύγου της. Ο νεαρός θα γίνει βοηθός του καθηγητή στο πανεπιστήμιο. Η έγκυος κοπέλα, παρά την πανεπιστημιακή της φιλοδοξία, θα γίνει παραδουλεύτρα της καθηλωμένης στο σπίτι συγγραφέως. Στο επίκεντρο η περίφημη συγγραφέας Σίρλεϊ Τζάκσον («The Haunting of Hill House») κι απέναντί της οι μάχες του γάμου, των κοινωνικών επιταγών, του δημιουργικού μυαλού να υπομένει το βάρος και την τρέλα της καλλιτεχνικής έκφρασης. Λεπτομερής, λαβυρινθώδης, ευλύγιστα ασταθής κι επιδέξια αντισυμβατική, η ταινία της ιδιοσυγκρασιακής Ντέκερ, περηφανεύεται μια φορμαρισμένη διανομή, προεξαρχούσης της Ελίζαμπεθ Μος και συλλαμβάνει συναρπαστικά την οδύνη του καλλιτεχνικού τοκετού. Ειδικό Δραματικό Βραβείο της Επιτροπής στο Σάντανς και ο Μάρτιν Σκορσέζε στο τιμόνι του παραγωγού.

nyxtes premieras logotexnia 3

Satyricon του Federico Fellini

Ο ορισμός της περιώνυμης «ποιητικότητας» του Φεντερίκο Φελίνι δίνεται καλύτερα από κάθε άλλη ταινία του, στο «Σατυρικόν». Η ποίηση των ονείρων του maestro έγκειται στην υιοθεσία της αλληλουχίας ενός ονειρικού συνειρμού και στην θαρραλέα, χωρίς προηγούμενο (και χωρίς επόμενο) συγκρότηση εικόνων και ντεκουπάζ, που μεταποιούν την πραγματικότητα σε κάτι νέο. Η λογοτεχνική πραγματικότητα εδώ είναι η ανάπλαση ρωμαϊκών και ελληνικών μύθων του Πετρώνιου. Πραγματικότητα έτσι κι αλλιώς θραυσματική, μιας και το κείμενο από την εποχή του Νέρωνα έρχεται λειψό. Η φελινική μεταποίηση συντελείται σε έναν οργασμό αποσπασματικής, υπέρλογης εξιστόρησης, αναρχικής τόλμης, περιφρόνησης του αφηγηματικά (και κοινωνικά) κανονικού καθώς και μιας εικαστικής φαντασμαγορίας που σπάνια επιτράπηκε στον κινηματογράφο. Υποψηφιότητα για Όσκαρ Σκηνοθεσίας.

nyxtes premieras logotexnia 4

Alice του Jan Svankmajer

Τεκμήριο μιας εντελώς διαφορετικής νοοτροπίας στο παιδικό φιλμ, όσο και πειστήριο μιας (δυστυχώς) μακρινής πια αισθητικής εθνικών κινηματογραφιών, η «Αλίκη» του Γιαν Σβανκμάγιερ βασίζεται στην περίφημη Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων. Και για λίγα αρχικά λεπτά μπορείς να της αντιπαραβάλλεις ακόμα και την (θαυμάσια στο είδος της) ντισνεϊκή «Αλίκη» του 1951. Όμως από ένα σημείο και μετά, ο Σβανκμάγιερ και η stop motion τεχνική του διαφεύγουν στην ονειρική τους λογική, που ουδέν χρέος στο παραμύθι φέρει. Αντίθετα, εδώ έχουμε μια αγριωπή Αλίκη, χωρίς φτιασίδια, χάρη και διδακτικό φως, γεμάτη κοφτερά αντικείμενα, σχετική βία (ο White Rabbit την έχει άσχημα) και σκοτάδι. Υποδειγματική σκηνογραφία, ασταμάτητη εφευρετικότητα κι ένα φινάλε τόσο σαρδόνιο που και ο Λιούις Κάρολ θα επικροτούσε.

nyxtes premieras logotexnia 5

Martin Eden του Pietro Marcello

Σε μια αδιευκρίνιστη περίοδο της πρόσφατης ιταλικής ιστορίας ένας πάμφτωχος ναύτης επανεφευρίσκει τον εαυτό του ως πολιτικοποιημένο συγγραφέα, αποκτά φήμη και εισχωρεί παντρεμένος στα σαλόνια της αριστοκρατίας, για να βρεθεί σύντομα σε ιδεολογική σύγκρουση με έναν κόσμο στον οποίο δεν ανήκει. Το ομότιτλο μυθιστόρημα του Τζακ Λόντον τυχαίνει εκμοντερνισμένης διασκευής, επικού χαρακτήρα και υψηλού γούστου εικονογράφησης, ευτυχώντας επιπλέον τον τυχοδιώκτη ήρωα που σκαρφίστηκε ο κλασικός Αμερικανός συγγραφέας να τον υποδύεται μοναδικά ο ανερχόμενος Λούκα Μαρινέλι, κερδίζοντας το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας.

nyxtes premieras logotexnia 6

Les Soeurs Brontë του André Téchiné

Υποδειγματικό σινεμά εποχής, στη μεγάλη γαλλική παράδοση, ελεύθερο από εντυπωσιασμό και κάθε μορφής μοντερνισμό που θα υπέσκαπτε την ατμόσφαιρα της ακεραιότητας της περιόδου. Για μοναδική, ως σήμερα, φορά ένα κινηματογραφικό έργο προσεγγίζει βιογραφικά τις περίφημες αδελφές Μπροντέ, εκ των οποίων οι τρεις γυναίκες άφησαν αρυτίδωτο ίχνος στην ιστορία της αγγλοσαξονικής λογοτεχνίας. Και το κάνει με φεμινισμό, ενστερνισμό του ρυθμού και των ήχων της εποχής και μια εκπληκτική σύλληψη του αχανούς, πανέμορφου, αλλά και αδιάφορου στα ανθρώπινα, τοπίου. Ο τόνος του Τεσινέ είναι αυτός ενός εξελισσόμενου πένθους, ο χειρισμός των τριών σπουδαίων πρωταγωνιστικών κυριών του ορίζει την ερμηνευτική νέα εποχή της Γαλλίας, ενώ το ωρολογιακό μοντάζ και οι α λα «Μπάρι Λίντον» ηχομορφές του Φιλίπ Σαρντ ολοκληρώνουν το λεπτοδουλεμένο επίτευγμα.

nyxtes premieras logotexnia 7

Barton Fink των Coen Brothers

Ένας φέρελπις θεατρικός συγγραφέας του Μπρόντγουεϊ, ο Μπάρτον Φινκ, έρχεται στις αρχές του 1940 στο Χόλιγουντ για να εργαστεί ως σεναριογράφος. Παρά τις πανταχόθεν δηλώσεις του για την κατανόηση του «απλού ανθρώπου», μπλοκάρει πανηγυρικά όταν πρέπει να γράψει γι’ αυτόν ή να αναγνωρίσει τις ανάγκες του στην πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα σύντομα θα αρχίσει να παίρνει ανεξέλεκτες τροπές. Παροιμιώδες κοενικό μεταμοντέρνο παιχνίδι πάνω στα κινηματογραφικά είδη, τις αναφορές, τη σάτιρα και τον τρόμο του δημιουργικού μυαλού σε κρίση. Θρίαμβος στις Κάννες εκείνης της χρονιάς (3 βραβεία, μεταξύ των οποίων και ο Χρυσός Φοίνικας – εξαιτίας του άλλαξαν οι κανόνες…) για μια καυστική μετα-κωμωδία, που προοδευτικά βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ονειρική λογική. Ιστορικό τελευταίο πλάνο, γεννά χορταστικές συζητήσεις έκτοτε.

nyxtes premieras logotexnia 8

The Saragossa Manuscript του Wojchiec Has

Ένα πανδαιμόνιο κινηματογράφου. Μια ταινία που δεν μπορεί να σταματήσει να προκαλεί πώς γυρίστηκε μα ούτε και να σε παρασύρει στο ιδιοφυές παιχνίδι της. Απόλυτη πιστοποίηση του εύρους της πολωνικής ακμής «Το Χειρόγραφο της Σαραγόσα» είναι και κάτι ακόμα: Ένας διαπολιτισμικός κινηματογραφικός κομήτης, εκτυφλωτικός μα και ανεπανάληπτος, που σου ζητά το (απορημένο) ενδιαφέρον και θα στο επιστρέψει σε «συναρπασμό». Στο πρώτο της μέρος μια μονογραφία για τον Θάνατο (εκτείνεται από το μπουλβάρ ως τον Μπέργκμαν), στο δεύτερο μέρος μια απίθανη κοσμολογική σπονδή στην έννοια της αφήγησης. Χας, Τσιμπούλσκι, Πεντερέτσκι εκθαμβωτικά παρόντες, ενώ Σκορσέζε-Κόπολα έβαλαν τα λεφτά τους να βρεθεί, να αποκατασταθεί και να επαναδιανεμηθεί αυτό το «Χειρόγραφο», αυτό το χειροποίητο, βαρύτιμο και τελικά ανεπανάληπτο δείγμα της όσμωσης της ελευθερίας και του ταλέντου.

nyxtes premieras logotexnia 9

The Capote Tapes του Ebs Burnough

Ο Τρούμαν Καπότε είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του δευτέρου μισού του 20ού αιώνα και η μοναδική περίπτωση ανθρώπου της ίδιας εποχής που η περσόνα του καταβρόχθισε την καλλιτεχνική του φύση. Μέσα από τρία βιβλία ατσαλώθηκε μια μεγάλη φήμη, την οποία «όμως» ο ίδιος αντάλλαξε για μια εντελώς διαφορετική ζωή νεοϋορκέζικης διασημότητας. Μια ζωή που ίσως θα αποτυπωνόταν στο «Answered Prayers». Το βιβλίο που πάντα έγραφε για τη ζάμπλουτη ελίτ, το βιβλίο που άρκεσαν μόλις τρία του κεφάλαια για να τον αποβάλλουν από τις μυθικές του γνωριμίες. Το βιβλίο που μάλλον δεν θα διαβάσουμε ποτέ. Το ντοκιμαντέρ του Μπέρναφ βυθίζεται στα άδυτα μιας εποχής και μιας ιδιοσυγκρασίας και συναρπάζει με τους χίλιους τρόπους που μπορεί να προφητευθεί το μέλλον – και να χαθεί μια ψυχή.

nyxtes premieras logotexnia 10

Josep του Aurel

1939. Ο Ισπανικός εμφύλιος ολοκληρώνεται και 50 χιλιάδες ηττημένοι των δημοκρατικών δυνάμεων στοιβάζονται και κακοποιούνται σε γαλλικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σε αυτές τις συνθήκες μια φιλία ανθίζει αναπάντεχα μεταξύ ενός Γάλλου φρουρού και του Γιοσέπ, ενός Καταλανού αιχμαλώτου ο οποίος, μέσα από τα σκίτσα του, αποτυπώνει τα όσα αποτρόπαια συμβαίνουν εκεί. Ο κομίστας της Le Monde, μετά από μία δεκαετία σκληρής προετοιμασίας, μεταπηδά στο animation σχεδιάζοντας ένα οπτικά συγκλονιστικό και συναισθηματικά γενναιόδωρο μάθημα αντίστασης και Ιστορίας, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα από την ζωή του σπουδαίου καλλιτέχνη, αντιφασίστα και εραστή της Φρίντα Κάλο, Γιοσέπ Μπαρτολί. Επίσημη επιλογή του φετινού Φεστιβάλ Καννών.

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.


Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί 23 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου.
Υπό την αιγίδα και με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Μεγάλος Χορηγός του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας είναι η COSMOTE TV.
Με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων / Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στίβεν Κινγκ με «Λάμψη» στη μεγάλη οθόνη του Δαναού

Στίβεν Κινγκ με «Λάμψη» στη μεγάλη οθόνη του Δαναού

Προβολή της ταινίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «Η Λάμψη» την Παρασκευή 8 Μαρτίου στον κινηματογράφο Δαναό [Λ. Κηφισίας 109, 11524 Αθήνα].

Επιμέλεια: Book Press

Οι εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος Δαναός διοργανώνουν μια ακόμη μοναδική προβολή, μετ...

«Υπέροχες μέρες» του Βιμ Βέντερς – και μια αναδρομή στο έργο του σπουδαίου Γερμανού σκηνοθέτη

«Υπέροχες μέρες» του Βιμ Βέντερς – και μια αναδρομή στο έργο του σπουδαίου Γερμανού σκηνοθέτη

Ένα πανόραμα των ταινιών του Βιμ Βέντερς, καθώς και κριτική αποτίμηση της τελευταίας του ταινίας «Υπέροχες μέρες».

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

O Bιμ Βέντερς ξεκίνησε τις μεγάλου μήκους του το 1971 με το Summer in the city, φιλμ ήρεμης, παγωμένης α...

Το σκωπτικό και γλυκό σινεμά του Γούντι Άλεν – Επισκόπηση του έργου του και των σημαντικότερων ταινιών του ανά είδος

Το σκωπτικό και γλυκό σινεμά του Γούντι Άλεν – Επισκόπηση του έργου του και των σημαντικότερων ταινιών του ανά είδος

Τα μοτίβα των σχέσεων, του έρωτα, της απιστίας, των διανοούμενων, της Εβραϊκής κοινότητας, του σαρκασμού, της κωμωδίας κ.ά στην τεράστια φιλμογραφία του Γούντι Άλεν. Μια επισκόπηση του έργου του και των σημαντικότερων ταινιών του.

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

Τα βραβεία του «Χάρτη» 2023: Ο βραχύς κατάλογος

Τα βραβεία του «Χάρτη» 2023: Ο βραχύς κατάλογος

Το διαδικτυακό περιοδικό Λόγου και Τέχνης Χάρτης (www.hartismag.gr), συνεχίζει για τρίτη χρονιά την απονομή ετήσιων βραβείων, με σκοπό την ανάδειξη των σημαντικότερων βιβλίων που κυκλοφόρησαν το περασμένο έτος. Σήμερα ανακοινώθηκε ο Βραχύς Κατάλογος σε όλες τις κατηγορίες. Δείτε βιβλία και συγγραφείς. 

...

Βραβείο Nero Gold 2023: Νικητής ο Ιρλανδός συγγραφέας Πολ Μάρεϊ για το μυθιστόρημα «Τhe Bee Sting»

Βραβείο Nero Gold 2023: Νικητής ο Ιρλανδός συγγραφέας Πολ Μάρεϊ για το μυθιστόρημα «Τhe Bee Sting»

Το μυθιστόρημα του Πολ Μάρεϊ [Paul Murray] «The Bee Sting» είχε προκριθεί και στη μικρή λίστα του Βραβείου Μπούκερ και εκθειάστηκε από τη συγγραφέα Μπερναρντίν Εβαρίστο [Bernardine Evaristo] που είναι μέλος της επιτροπής του βραβείου Νero Gold. 

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άιρις Μέρντοχ [Iris Murdoch] «Μέσα στο δίχτυ» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη), το οποίο κυκλοφορεί στις 6 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν είδα τον Φιν να με περιμένει στη γωνία το...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

Με τη συμπλήρωση επτά συναπτών ετών στο εκδοτικό στερέωμα, οι εκδόσεις Στίξις κάνουν το επόμενο βήμα με μια νέα σειρά τεσσάρων βιβλίων, υπό τον τίτλο «Μικρή Στίξις», των Γιώργου Δουατζή, Χρυσοξένης Προκοπάκη, Στέφανου Τζουβάρα και Μιχάλη Σηφάκη.  

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος  ...

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

Σίσσυ Δουτσίου, Στεύη Τσούτση, Λίνα Βαρότση, Αστερόπη Λαζαρίδου, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Αντιγόνη Ζόγκα, Λίνα Βαλετοπούλου. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας επιλέγουμε πολύ πρόσφατα βιβλία νέων Ελληνίδων συγγραφέων που θέτουν, άλλοτε με τρόπο διεκδικητικό κι άλλοτε πιο έμμεσο, το ζήτημα της γυναικείας χειρα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ