alt

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν το δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο ηθοποιός Αντώνης Γκρίτσης απαντά σε 21 κλασικές ή αναπάντεχες βιβλιοφιλικές ερωτήσεις.

/Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτό τον καιρό;
Μόλις πρόσφατα τελείωσα μια μελέτη του Roderick Beaton με θέμα την ιδέα του έθνους στην ελληνική λογοτεχνία.
/Πώς ήρθε στα χέρια σας;
Μου αρέσουν τα φιλολογικά δοκίμια, το είχα σταμπάρει καιρό στο βιβλιοπωλείο, μου φαινόταν πολύ ενδιαφέρον και το αγόρασα. Δεν ξέρω κατά πόσο σε άλλες χώρες συνηθίζουν να αποτιμούν τη λογοτεχνία τους τόσο έντονα μέσα από το πρίσμα της εθνικής ταυτότητας. Στην Ελλάδα των δύο τελευταίων αιώνων, σα να έχουμε διαρκώς ανάγκη από εθνικούς ποιητές κι όποιος ξεφύγει λίγο από τον κανόνα ή έχει κανένα «κουσούρι» κρίνεται τουλάχιστον ως ήσσονος σημασίας λογοτέχνης. Όλο θέλουμε να 'χει και κάτι παλιό μέσα του το καινούργιο για να το αποδεχτούμε, διαφορετικά το βρίσκουμε χαζομάρα. Ο Σολωμός όμως είναι σπουδαίος γιατί είναι σπουδαίος, όχι γιατί είναι εθνικός ποιητής. Ακόμα και τον Καβάφη, που έγραψε μάλλον για την παρακμή παρά για τη δόξα του ελληνισμού, θέλουμε να τον περιορίσουμε στα μέτρα που ζούμε, αυτοεγκλωβισμένοι κι οι ίδιοι. Και ίσως και γι' αυτόν το λόγο, ενώ έχουμε αναμφίβολα μια πλούσια και μεγάλη λογοτεχνική παράδοση, μπορεί να μην έχει τύχει ευρύτερης αναγνώρισης.
/Θα επιλέγατε ένα βιβλίο μόνο από το εξώφυλλό του;
Ναι, κι αυτό παίζει.
/Διαβάζετε στο Μετρό, σε καφέ ή σε άλλους εξωτερικούς χώρους;
Προσπαθώ. Παλιότερα ζαλιζόμουν πολύ διαβάζοντας σε λεωφορεία. Τελευταία τα πάω κάπως καλύτερα. Στο Μετρό δεν διαβάζω γιατί δεν έχει τίποτα να γυρίσεις να κοιτάξεις από το παράθυρο. Πριν από δύο χρόνια για ένα διάστημα αγόραζα ένα ένα τα βιβλιαράκια της μικρής σειράς από τις Ροές και πήγαινα στον Εθνικό Κήπο, καθόμουν σε ένα παγκάκι και το διάβαζα. Το αγαπημένο μου είναι Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς του Τολστόι, που μάλλον ήταν και το πρώτο. Επίσης δεν μπορώ να διαβάζω από ηλεκτρονική συσκευή ούτε μονόστηλο εφημερίδας.
/Σε ποια στάση σας αρέσει να διαβάζετε;
Διαβάζω και γράφω από μικρός ξαπλωμένος μπρούμυτα στο κρεβάτι.
/Αφού διαβάσετε ένα βιβλίο, μετά τι το κάνετε;
Το αφήνω στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι μέχρι να το βάλω ή να μη το βάλω στη θέση του. Εννοώ ότι δεν το τακτοποιώ απαραιτήτως.
/Μπορείτε να βρείτε ένα παλιότερο βιβλίο άμα το ψάχνετε;
Ναι.

Ο Σολωμός όμως είναι σπουδαίος γιατί είναι σπουδαίος, όχι γιατί είναι εθνικός ποιητής. Ακόμα και τον Καβάφη, που έγραψε μάλλον για την παρακμή παρά για τη δόξα του ελληνισμού, θέλουμε να τον περιορίσουμε στα μέτρα που ζούμε, αυτοεγκλωβισμένοι κι οι ίδιοι. Και ίσως και γι' αυτόν το λόγο, ενώ έχουμε αναμφίβολα μια πλούσια και μεγάλη λογοτεχνική παράδοση, μπορεί να μην έχει τύχει ευρύτερης αναγνώρισης.

/Προσέχετε τα βιβλία σας ή τα τσακίζετε, τα υπογραμμίζετε και σημειώνετε επάνω σ' αυτά;
Τα προσέχω, αλλά και τα τσακίζω, τα υπογραμμίζω και σημειώνω επάνω. Πολλές φορές γράφω με δικά μου γράμματα φράσεις που μου άρεσαν ή δικές μου σκέψεις και συνειρμούς με αφορμή αυτά που μου αρέσουν ή σε αντίλογο όσων δε μ' αρέσουν.
/Έχει τύχει ποτέ να διαβάσετε το ίδιο βιβλίο δεύτερη φορά στη σειρά;
Ίσως μικρός, κάποιο από τους μυστικούς εφτά ή τα πέντε λαγωνικά. Έχει τύχει επίσης να αρχίσω επανειλημμένως ένα βιβλίο, μέχρι τελικά να το διαβάσω ολόκληρο.
/Αφήνετε στη μέση βιβλία που σας κάνουν να βαριέστε;
Δε μ' αρέσει να αφήνω στη μέση γενικώς.
/Έχει τύχει να σας συναρπάσει, μετά από χρόνια, βιβλίο που στην πρώτη ανάγνωση σας είχε απογοητεύσει;
Άρχιζα και άφηνα τον πρώτο τόμο από τους Αδελφούς Καραμάζοφ από τα 17. Τους διάβασα τελικά στα 27, μετά τον πρώτο τόμο πήγε μονορούφι, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας, οπότε διάβαζα αρκετά για να ξεφύγω από όλη αυτή την αηδία.
/Έχετε κλάψει ποτέ διαβάζοντας ένα βιβλίο;
Με το Τι είδε το φεγγάρι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Και με την Αναφορά στον Γκρέκο του Νίκου Καζαντζάκη.
/Έχετε πετάξει ποτέ βιβλίο στα σκουπίδια;
Πήγαινα σε θρησκευτικό σχολείο και μας έδιναν διάφορα βιβλιαράκια τσέπης επί παντός επιστητού, φυσικού και μεταφυσικού. Χρόνια μετά, σε μια εκκαθάριση της βιβλιοθήκης στο πατρικό πέταξα τα περισσότερα. Όχι χωρίς τύψεις κι αυτά. Δεν έχω πετάξει άλλα βιβλία.
/Έχετε πετάξει ποτέ βιβλίο σε άνθρωπο;
Όχι.
/Ποιος είναι ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο μιλάτε για ένα βιβλίο που μόλις έχετε τελειώσει;
Δε νομίζω ότι μιλάω σε κάποιον άμεσα – εκτός κι αν τύχει να το φέρει η κουβέντα.
/Υπάρχει κάποιο βιβλίο που έχετε δωρίσει παραπάνω από μία φορά;
Ναι, τους Τέσσερις Τοίχους του Χατζηγιαννίδη.
/Τι κάνετε αν δανείσετε ένα βιβλίο και δεν σας επιστραφεί;
Από κάποια στιγμή και μετά, και αφού έχασα αρκετά ή ξαναγόρασα άλλα, αποφάσισα να ξεκαθαρίζω σε όποιον μου ζητήσει ότι είναι αρχή μου να μη δανείζω βιβλία. Επίσης δεν μου αρέσει να δανείζομαι βιβλία.
/Μέσα σε ποια ιστορία που έχετε διαβάσει θα θέλατε να ζείτε;
Θα ήθελα να είμαι ο φασουλής στο Τι είδε το φεγγάρι. Επίσης με είχε συναρπάσει το Άρωμα του Πάτρικ Ζίσκιντ.
/Λένε ότι ορισμένα βιβλία «μας βρίσκουν» σχεδόν μαγικά τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε. Σας έχει συμβεί;
Νομίζω ότι όντως ισχύει αυτό. Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύω από τότε που διάβασα το Αναζητώντας το χαμένο χρόνο.
/Για ποιο βιβλίο θα λέγατε: αυτό το βιβλίο μου άλλαξε τη ζωή;
Τα τελευταία τρία χρόνια είχα την ευτυχία να διαβάσω δυο βιβλία που τα χω για φυλαχτό: το Σαν κι εμένα καμωμένοι του Δημήτρη Παπανικολάου και το Χαίρε, Ναπολέων του Τάκη Σπετσιώτη.
/Τι είναι για σας ένα καλό βιβλίο;
Δεν ξέρω, δεν έχω διαβάσει αρκετά ώστε να μπορώ να σας πω.

Info
Ο Αντώνης Γκρίτσης σπούδασε κλασική φιλολογία στην Κρήτη και υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης. Από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 28 Νοεμβρίου θα παίζει στην παράσταση «Ναπολέων», στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Παράσταση βασισμένη σε κείμενα του Γιώργου Ιωάννου και του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάζοντας με τον Νίκο Χατζηελευθερίου

Διαβάζοντας με τον Νίκο Χατζηελευθερίου

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν το δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Ο κιθαριστής του μουσικού συνόλου Guitarte  και καθηγητής μουσικής Νίκος Χατζηελευθερίου απαντά σε 18 κλασικές ή αναπάντεχες βιβλιοφιλικές ερωτήσεις. ...

Διαβάζοντας με τον Κώστα Γάκη

Διαβάζοντας με τον Κώστα Γάκη

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν το δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Ο σκηνοθέτης και μουσικός Κώστας Γάκης απαντά σε 18 κλασικές ή αναπάντεχες βιβλιοφιλικές ερωτήσεις.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

Διαβάζοντας με τη Μαρία Παπαφωτίου

Διαβάζοντας με τη Μαρία Παπαφωτίου

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν το δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Η ηθοποιός Μαρία Παπαφωτίου απαντά σε 18 κλασικές ή αναπάντεχες βιβλιοφιλικές ερωτήσεις. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Μην πεις λέξη: Η κρυφή ιστορία του IRA, του Πάτρικ Ράντεν Κιφ

Μην πεις λέξη: Η κρυφή ιστορία του IRA, του Πάτρικ Ράντεν Κιφ

Για το βιβλίο του Patrick Radden Keefe «Μην πεις λέξη - Βία και προδοσία στη Βόρεια Ιρλανδία, Η κρυφή ιστορία του IRA» (Μτφρ. Κωστής Πανσέληνος, εκδ. Μεταίχμιο). Στην κεντρική εικόνα, η δολοφονημένη από τον IRA Jean-McConville, μαζί με τρία από τα δέκα παιδιά της (!) και τον σύζυγό της. 

...

Bildungsroman, του Άκη Παπαντώνη (κριτική)

Bildungsroman, του Άκη Παπαντώνη (κριτική)

Κάθε μήνα, μια ποιητική συλλογή, μπαίνει στο μικροσκόπιο και εξετάζεται με πάθος και χωρίς κανέναν φόβο. Σήμερα, η πρώτη ποιητική συλλογή του Άκη Παπαντώνη «Bildungsroman» (εκδ. Κίχλη). 

Του Διογένη Σακκά

Η ποιητική συλλογή Bildungsroman ...

Μαρία Κάλλας: Τα βιβλία για τη μελαγχολική ντίβα

Μαρία Κάλλας: Τα βιβλία για τη μελαγχολική ντίβα

Μια μέρα σαν σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου 1977, πέθανε στο Παρίσι από καρδιακή προσβολή στα 54 της χρόνια η «θεία» Μαρία Κάλλας. 

Της Ελένης Κορόβηλα

Η μεγαλύτερη ντίβα της όπερας, η Μαρία Κάλλας, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 2 Δεκεμβρίου 1923. Η κόρη τ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από την ανθολογία του Franz Kafka «Γιοζεφίνε η αοιδός και άλλα διηγήματα» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, επίμετρο: Κατερίνα Καρακάση) που κυκλοφορεί στις 6 Αυγούστου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στὴ συναγωγή μας... ...

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βραβευμένο με Booker 2020 μυθιστόρημα του Douglas Stuart «Σάγκι Μπέιν» (μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου), που κυκλοφορεί στις 30 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Άγκνες αναδύθηκε έγκαιρα α...

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Frank Goldammer «Χίλιοι διάβολοι» (μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου), που κυκλοφορεί την 1 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Χέλερ μπήκε στο εστιατόριο από την ανοιχτή πόρτα στη...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 31 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ