margarita dalamaga

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, η σκηνοθέτις και καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου «Αγγέλων Βήμα» Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου.

Επιμέλεια: Ευλαλία Πάνου

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες;

Το Σικάγο, θεατρικό έργο της Maurine Dallas Watkins και ό,τι σχετικό με αυτή την ευφυέστατη, ταλαντούχα, σπάνιου πείσματος και δύναμης και απίστευτα μπροστά από την εποχή της γυναίκα. Για να το μεταφράσω και να γίνει παράσταση στο «Αγγέλων Βήμα».

Πώς ήρθε στα χέρια σας;

Το Σικάγο γράφτηκε το 1923. Το αρχικό κείμενό του, που ήταν αυτό που με ενδιαφέρει να γίνει παράσταση, έφτασε στα χέρια μου μέσω Ασίας(!), όπου το εντόπισε η …βαφτισιμιά μου. Μέχρι τότε, κάθε δική μου λυσσαλέα προσπάθεια να το βρω, είχε αποδειχτεί μάταιη.

Διαβάζετε στο μετρό, σε καφέ ή σε άλλους δημόσιους χώρους;

Διαβάζω παντού, φτάνει να υπάρχει κάποιος κενός χρόνος. Για αυτό, κουβαλάω μαζί μου διάφορα «αναγνώσιμα είδη» σε κάθε μετακίνησή μου.

Σε ποια στάση σας αρέσει να διαβάζετε;

Γενικώς, βολεύομαι όπως τύχει. Ωστόσο, όταν είμαι στο σπίτι, μού αρέσει να διαβάζω στο πάτωμα με την Δάφνη, το σκυλί μου, δίπλα μου.

Από πολύ μικρή «διάβαζα» με τον πατέρα μου. Δηλαδή, εκείνος μού διάβαζε φωναχτά (και πολύ ωραία) όσα διάβαζε ο ίδιος για τον εαυτό του.

Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που θυμάστε τον εαυτό σας να διαβάζετε;

Από πολύ μικρή «διάβαζα» με τον πατέρα μου. Δηλαδή, εκείνος μού διάβαζε φωναχτά (και πολύ ωραία) όσα διάβαζε ο ίδιος για τον εαυτό του. Πρώτη συγκεκριμένη εικόνα και ήχος τέτοιου «διαβάσματος», με εμένα πολύ-πολύ μικρή, είναι Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται του Καζαντζάκη. Παραδόξως, καταλάβαινα τα πάντα και ακόμη θυμάμαι κατακάθαρα πολλά από αυτό το βιβλίο και από εκείνη την ανάγνωση. Ακόμη και ολόκληρες φράσεις.

Πότε κλάψατε τελευταία φορά διαβάζοντας ένα βιβλίο;

Δεν θυμάμαι να έχω κλάψει διαβάζοντας ένα βιβλίο. Όμως, υπάρχουν βιβλία που με συνεπήραν. Ένα από αυτά που θυμάμαι είναι η Υδάτινη Χώρα του Γκράχαμ Σουίφτ.

Έχει τύχει ποτέ να διαβάσετε το ίδιο βιβλίο δεύτερη φορά;

Ολόκληρο βιβλίο όχι. Αποσπάσματα κάποιων βιβλίων, ναι. Συχνά.

Αφήνετε στη μέση (ή και νωρίτερα) βιβλία που σας κάνουν να βαριέστε;

Αν στις 10-15 πρώτες σελίδες του ένα βιβλίο δεν με «αρπάξει από τα μαλλιά» ως θέμα, ως ατμόσφαιρα, ακόμη και ως μετάφραση, το κλείνω και το ξεχνάω.

Παρόλο που ψαχουλεύω και μετατοπίζω τα βιβλία μου κάθε φορά που ψάχνω κάτι, ξέρω πάντα πού είναι το κάθε ένα.

Τι κάνετε τα βιβλία που έχετε διαβάσει; Αν χρειαστεί να τα ξαναβρείτε, ξέρετε πού βρίσκονται;

Παρόλο που ψαχουλεύω και μετατοπίζω τα βιβλία μου κάθε φορά που ψάχνω κάτι, ξέρω πάντα πού είναι το κάθε ένα. Βιβλία μου που έχω διαβάσει τα φυλάω στην βιβλιοθήκη μου. Ούτε τα πετάω, ούτε τα χαρίζω, ούτε τα δανείζω.

Σημειώνετε ή γράφετε πάνω στα βιβλία σας;

Πάνω στα κείμενα που μεταφράζω ή διασκευάζω θεατρικά, κάνω παραπομπές για το σημειωματάριό μου. Σε αυτό γράφω ό,τι είναι να γράψω και ό,τι θέλω να πω. Στα υπόλοιπα βιβλία που διαβάζω, αν κάποιο σημείο μού αρέσει ή με ενδιαφέρει και θέλω να μπορώ να επιστρέψω σε αυτό, γράφω τον αριθμό της σχετικής σελίδας στο εσωτερικό του εξώφυλλου του ίδιου βιβλίου.

Σας έχει συναρπάσει, μετά από χρόνια, βιβλίο που στην πρώτη ανάγνωση σας είχε απογοητεύσει;

Αν ένα βιβλίο, καλώς ή κακώς, με απογοήτευσε στην πρώτη επαφή, το έχω ξεχάσει και δεν επιστρέφω σε αυτό.

Ισχυριστήκατε ποτέ ότι διαβάσατε ένα βιβλίο που δεν είχατε διαβάσει;

Όχι. Ποιο το νόημα; Αποδέχομαι και δηλώνω την άγνοιά μου και τέλος.

Έχετε δανειστεί βιβλίο χωρίς να το επιστρέψετε;

Αφού δεν δανείζω βιβλία, δεν δανείζομαι κιόλας.

Υπάρχει κάποιο βιβλίο που έχετε δωρίσει παραπάνω από μία φορά;

Το Ιστορίες για να Σπάτε Κέφι του Τζιάνι Ροντάρι. Το έχω χαρίσει σε παιδιά και εγγόνια, δικά μου και φίλων. Μάλιστα ένοιωσα έκπληξη και τιμή, όταν το χάρισα στην εγγονή μου και εκείνη μού είπε «μού το έχει πάρει και ο μπαμπάς», δηλαδή…ο γιος μου! Αλλά, αυτό το βιβλίο, το χαρίζω και σε κάποιους ενήλικες που είναι προφανές πως έχουν ανάγκη την σπιρτάδα του!

Έχω ήδη ζήσει στην ιστορία, έχω νοτιστεί από τις πλημμύρες, έχω μυρίσει τη μούχλα και έχω τρυπηθεί από τα συναισθήματα της Υδάτινης Χώρας του Γκράχαμ Σουίφτ.

Ποιος είναι ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο μιλάτε για ένα βιβλίο που μόλις έχετε τελειώσει;

Παγίως, η Ρεγγίνα Αργυράκη. Ο ευφυέστερος, πολυμαθέστερος και πιο γενναιόδωρος άνθρωπος που γνωρίζω, πράγμα που δεν κουράζομαι να επαναλαμβάνω.

Θα συμμετείχατε σε μια Λέσχη Ανάγνωσης;

Θα το έκανα, αν ήμουν σίγουρη πως θα μπορούσα να ανταποκριθώ 100% στους χρόνους που απαιτούνται.

Μέσα σε ποιο μυθιστόρημα που έχετε διαβάσει θα θέλατε να ζείτε;

Έχω ήδη ζήσει στην ιστορία, έχω νοτιστεί από τις πλημμύρες, έχω μυρίσει τη μούχλα και έχω τρυπηθεί από τα συναισθήματα της Υδάτινης Χώρας του Γκράχαμ Σουίφτ. Δεν είχα επιλέξει να το πάθω. Αλλά συνέβη.

Λένε ότι ορισμένα βιβλία «μας βρίσκουν» τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε… Σας έχει συμβεί;

Το Pillowman του Martin McDonnagh κυριολεκτικά μού έπεσε στο κεφάλι, όταν τράβηξα ένα άλλο βιβλίο από το ράφι. Αυτή η «πτώση» οδήγησε στην πορεία μαγείας που μού προκάλεσε η γραφή, και, μετά, η ζωή του McDonnagh. Σε πολύ λίγο, οδήγησε στην πρώτη μου θεατρική μετάφραση και στην συγκλονιστική παράσταση αυτού του έργου σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη στο «Αγγέλων Βήμα».

Για ποιο βιβλίο θα λέγατε: αυτό το βιβλίο μου άλλαξε τη ζωή;

Δεν νομίζω πως έχει υπάρξει τέτοιο βιβλίο για μένα μέχρι τώρα.

Τι είναι για σας ένα καλό βιβλίο;

Ένα καλό βιβλίο θα έλεγα πως είναι ένα ανοιχτό παράθυρο. Ιδεατά, από αυτό, κανείς βλέπει αυτό που, δια αυτού, έχει γίνει άξιος να δει.

antio verolino dalamagka

INFO

Η παράσταση «Αντίο, Βερολίνο» ανεβαίνει τον Μάρτιο στο ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ, στο πλαίσιο της Θεματικής Ενότητας του θεάτρου για την περίοδο 2022-2023 με τίτλο «Ενηλικιωνόμαστε με Κλασικούς».
Επιλογή δραματολογίου - Θεατρική διασκευή: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Μπαντούνας
Πρεμιέρα: Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάζοντας με τον Μιχάλη Σιώνα

Διαβάζοντας με τον Μιχάλη Σιώνα

Πρόσωπα από τον χώρο των τεχνών, των ιδέων και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Μιχάλης Σιώνας. 

Επιμέλεια: Book Press

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες; ΄

...

Διαβάζοντας με τον Γιώργο Τζαβάρα

Διαβάζοντας με τον Γιώργο Τζαβάρα

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Τζαβάρας.

Eπιμέλεια: Book Press

Ποιο βι...

Διαβάζοντας με τον Τάσο Πυργιέρη

Διαβάζοντας με τον Τάσο Πυργιέρη

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τάσος Πυργιέρης.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης: Σαββατοκύριακο στην Πλάκα, με Αργύρη Μπακιρτζή, κεράσματα και μεγάλες προσφορές

Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης: Σαββατοκύριακο στην Πλάκα, με Αργύρη Μπακιρτζή, κεράσματα και μεγάλες προσφορές

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης διοργανώνουν χριστουγεννιάτικη γιορτή βιβλίου το Σάββατο 9 & την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου από τις 11:00 μέχρι και τις 19:00 στην οδό Θουκυδίδου 4, στην Πλάκα και υπόσχονται δύο μέρες γεμάτες με μουσική, κεράσματα, προτάσεις για δώρα και μεγάλες προσφορές.

Επιμέλεια: ...

Εορταστικό τετραήμερο των εκδόσεων Ψυχογιός στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Εορταστικό τετραήμερο των εκδόσεων Ψυχογιός στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Από σήμερα (7/12) έως και την Κυριακή (10/12) οι εκδόσεις Ψυχογιός ετοιμάζουν μια χριστουγεννιάτικη γιορτή για μικρούς και μεγάλους στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με bazaar βιβλίων, εκδηλώσεις και δράσεις για τα παιδιά. «Τίτλοι λογοτεχνίας για μικρούς και μεγάλους, bazaar βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς & συναρπα...

«Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες» (κριτική) – Η τελετουργία ενός φόνου σε μια άκρως σύγχρονη παράσταση

«Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες» (κριτική) – Η τελετουργία ενός φόνου σε μια άκρως σύγχρονη παράσταση

Για την παράσταση του Πορτογάλου σκηνοθέτη Τιάγκο Ροντρίγκες [Tiago Rodriguez] «Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες» που ανέβηκε στην κεντρική σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση. Κεντρική εικόνα: © Joseph Bandere.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος  ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Τρότζαν, που κυκλοφορεί στις 8 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άνοιξα τα μάτια μου. Το μυαλό μου, αδειανό. Γύρω μου, φως. Έντονο. Εκτυφλωτικό. Συνειδητοπο...

«Αχ, Ευρώπη! Κείμενα για το μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» του Γιούργκεν Χάμπερμας (προδημοσίευση)

«Αχ, Ευρώπη! Κείμενα για το μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» του Γιούργκεν Χάμπερμας (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Γιούργκεν Χάμπερμας [Jürgen Habermas] «Αχ Ευρώπη! – Κείμενα για το Μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» (μτφρ. – προλεγόμενα – σχόλια: Δημήτρης Υφαντής, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Printa / Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγορασ...

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Την Παρασκευή, 29 Ιουλίου, το...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Η συντακτική ομάδα των New York Times ξεχώρισε τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2023, επιλέγοντας πέντε έργα μυθοπλασίας και πέντε δοκίμια. Στην κεντρική εικόνα, η Ζέιντι Σμιθ [Zadie Smith], συγγραφέας του «The fraud», το οποίο αναφέρεται στη λίστα ως ένα από τα πέντε σημαντικότερα μυθιστορήματα του έτους που ...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Η Ιρλανδή συγγραφέας έχει αγαπηθεί από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και όχι άδικα. Τι είναι αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και γιατί η πρόσφατη νουβέλα της «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) την καταξιώνει. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ