mavroudis 2

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο ηθοποιός Χάρης Μαυρουδής απαντά σε 20 κλασικές ή απρόσμενες βιβλιοφιλικές ερωτήσεις.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες;

Αυτή την περίοδο έχω ξεκινήσει και διαβάζω Τα σταφύλια της οργής του Στάινμπεκ.

Πώς ήρθε στα χέρια σας;

Το βιβλίο το αγόρασα στο αεροδρόμιο, όταν διαπίστωσα πως είχα ξεχάσει να πάρω μαζί μου ένα άλλο ιστορικό βιβλίο που διάβαζα το Μια ριζοσπαστική ιστορία του κόσμου του Νιλ Φόκνερ. Φυσικά γνώριζα τον τίτλο και το περιεχόμενό του, αλλά μια σχετικά πρόσφατη κουβέντα/αναφορά για το βιβλίο σε μια πολιτική συζήτηση από έναν άνθρωπο που θαυμάζω για τη σκέψη και τη γνώση του, μου δημιούργησε την ανάγκη να διαβάσω το βιβλίο αυτό. Οπότε μόλις το είδα, άδραξα την ευκαιρία.

Διαβάζετε στο μετρό, σε καφέ ή σε άλλους δημόσιους χώρους;

Έχω διαβάσει βιβλία σε καφέ, σε σκοπιά στη θητεία μου, στο Μετρό, στον προθάλαμο γιατρού, σε προαύλια σχολείων, στο καμαρίνι μου. Οπουδήποτε μπορώ να θυμηθώ. Αγαπάω την ανάγνωση και είναι μέρος της καθημερινότητάς μου.

Σε ποια στάση σας αρέσει να διαβάζετε;

Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ αυτό. Σε οποιαδήποτε στάση δεν πιάνεται το σβέρκο και η μέση μου!

Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που θυμάστε τον εαυτό σας να διαβάζετε;

Αν και ξεκίνησα ανάγνωση, διάβασμα, με Αστερίξ και Λούκυ Λουκ, θυμάμαι το βιβλίο που διάβαζα μικρός: Μια κάμπια πεινασμένη. Επίσης εκεί στις πρώτες πρώτες τάξεις του Δημοτικού θυμάμαι τα βιβλία της Σαρρή και της Ζέη.

Πότε κλάψατε τελευταία φορά διαβάζοντας ένα βιβλίο;

Δεν μου είναι εύκολο το κλάμα όταν διαβάζω βιβλία, σε αντίθεση με την παρακολούθηση θεάτρου και κινηματογράφου που ξεσπάω πιο εύκολα σε κλάμα. Θυμάμαι έντονα πως ένα βιβλίο που μου προκάλεσε τέτοιο συναίσθημα ήταν το Παιδί 44 του Τομ Ρομπ Σμιθ. Πραγματευόταν μεταξύ άλλων ένα πολύ δύσκολο κοινωνικό ζήτημα και στο σημείο που γινόταν η αποκάλυψη αναφορικά με τα αίτια που βρισκόντουσαν πίσω από την ψυχοσύνθεση του δράστη (προσπαθώ να είμαι προσεκτικός προκειμένου να μην κάνω αποκαλύψεις), ξέσπασα σε κλάματα.

Έχει τύχει ποτέ να διαβάσετε το ίδιο βιβλίο δεύτερη φορά;

Ελάχιστες φορές, παρόλο που δεν θυμάμαι μετά από κάποιο εύλογο διάστημα το περιεχόμενο ενός βιβλίου, τουλάχιστον με τρόπο που ακυρώνει την περίπτωση μιας δεύτερης ανάγνωσης. Έχω διαβάσει σίγουρα Το όνομα του ρόδου του Ουμπέρτο Έκο με τελείως διαφορετική ματιά και το Ο δήμιος του έρωτα του Γιάλομ.

Όπως δεν επιθυμώ να φύγει θεατής από τη μέση μιας παράστασης, έτσι δεν «επιτρέπω» στον εαυτό μου, να «αποχωρήσει» από την ανάγνωση ενός βιβλίου!

Αφήνετε στη μέση (ή και νωρίτερα) βιβλία που σας κάνουν να βαριέστε;

Όταν παίρνω ένα βιβλίο νιώθω την ηθική υποχρέωση να ολοκληρώσω την ανάγνωσή του. Έστω και αν είναι ένα βαρετό, κακό βιβλίο. Πιστεύω πως είναι αποτέλεσμα ταύτισης με την προσπάθεια που καταβάλλω ως καλλιτέχνης για την ολοκλήρωση ενός θεατρικού έργου, μιας παράστασης. Όπως δεν επιθυμώ να φύγει θεατής από τη μέση μιας παράστασης, έτσι δεν «επιτρέπω» στον εαυτό μου, να «αποχωρήσει» από την ανάγνωση ενός βιβλίου!

Τι κάνετε τα βιβλία που έχετε διαβάσει; Αν χρειαστεί να τα ξαναβρείτε, ξέρετε πού βρίσκονται;

Τα περισσότερα βιβλία μου τα κρατάω στην βιβλιοθήκη μου ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα τα διαβάσουν και τα παιδιά μου. Για εμένα είναι κομμάτια της ιστορίας μου, της ιδιοσυγκρασίας μου. Είναι φορείς της διαμόρφωσης των ιδεών και των αντιλήψεών μου και δεν μου είναι εύκολο να τα αποχωριστώ. Επειδή όμως και ο χώρος δεν είναι εύκολο να τα χωρέσει, πολλές φορές έχω χαρίσει βιβλία που δεν θα τα διαβάσω ξανά, σε φίλους και δανειστικές βιβλιοθήκες.

Σημειώνετε ή γράφετε πάνω στα βιβλία σας;

Ποτέ δεν σημειώνω ή γράφω σε ένα βιβλίο! Ακόμα και στα βιβλία που μας έδινε το Πανεπιστήμιο που δεν ήταν τα εγχειρίδια του Πανεπιστημίου, απέφευγα να σημειώνω πάνω τους. Παρόλο που αντιλαμβάνομαι και σέβομαι την ανάγκη των ανθρώπων να υπογραμμίζουν ή και να γράφουν τις σκέψεις τους εγώ για κάποιον λόγο δεν το κάνω!

Σας έχει συναρπάσει, μετά από χρόνια, βιβλίο που στην πρώτη ανάγνωση σας είχε απογοητεύσει;

Να με είχε απογοητεύσει όχι! Να έχω ανακαλύψει και άλλες πτυχές του ίσως και σημαντικότερες, ναι! Όπως έγραψα σπάνια καταπιάνομαι με ένα βιβλίο δεύτερη φορά, όμως στην περίπτωση του βιβλίου Το όνομα του ρόδου που προανέφερα, θυμάμαι χαρακτηριστικά πως η πρώτη ανάγνωση είχε επικεντρωθεί στο μυστήριο και η δεύτερη φορά, χρόνια μετά που ήμουν σαφώς πιο ώριμος χαρακτήρας, ανακάλυψα και το φιλοσοφικό μεγαλείο του συγγραφέως.

Ισχυριστήκατε ποτέ ότι διαβάσατε ένα βιβλίο που δεν είχατε διαβάσει; 

Ναι από ντροπή, αλλά αμέσως μετά το πήρα και το διάβασα. Αυτό είχε γίνει στην περίπτωση του βιβλίου Έγκλημα και Τιμωρία του Ντοστογιέφσκι, το οποίο και λάτρεψα!

Έχετε δανειστεί βιβλίο χωρίς να το επιστρέψετε;

Ποτέ! Σέβομαι την εμπιστοσύνη του άλλου και δεν ξεχνάω ποτέ να επιστρέψω κάτι που δεν μου ανήκει. Έχει τύχει να αποφασίσω να αγοράσω βιβλίο που έχω δανειστεί επειδή μου άρεσε και ήθελα να υπάρχει στην βιβλιοθήκη μου, όπως στην περίπτωση του Ηρακλής ο συνταξιδιώτης μου του Ρόμπερτ Γκρέιβς, αλλά να μην επιστρέψω βιβλίο ποτέ! Αντιθέτως, έχω απωλέσει αρκετά βιβλία από τη βιβλιοθήκη μου και… κάνω έκκληση σε όποιον/όποια τα έχει δανειστεί, να μου τα επιστρέψει!

Υπάρχει κάποιο βιβλίο που έχετε δωρίσει παραπάνω από μία φορά; 

Η Μικρή ιστορία του Κόσμου του Γκόμπριχ είναι ένα βιβλίο που το έχω δανείσει αρκετές φορές. Ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός πως αγαπάω την Ιστορία και θεωρώ πως οι αναγνώστες του, θα μοιραστούν το ίδιο συναίσθημα.

Ποιος είναι ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο μιλάτε για ένα βιβλίο που μόλις έχετε τελειώσει;

Η σύντροφός μου!

Δεν πιστεύω στην τύχη, πιστεύω όμως στην αναζήτηση. Σε μια περίοδο ενδοσκόπησης, η ποίηση του Τίτου Πατρίκιου έδωσε λέξεις στις σκέψεις μου και ωρίμασε τα όνειρά μου.

Θα συμμετείχατε σε μια Λέσχη Ανάγνωσης;

Αν είχα τον απαιτούμενο χρόνο και συμμετείχα σε μια Λέσχη που θα μοιραζόμουν κοινά ενδιαφέροντα, με μεγάλη μου ευχαρίστηση.

Μέσα σε ποιο μυθιστόρημα που έχετε διαβάσει θα θέλατε να ζείτε;

Θα επιθυμούσα σφόδρα να συνταξιδέψω στο Ημερολόγια μοτοσικλέτας με τον Τσε Γκεβάρα και να γνωρίσω τα μέρη και τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν τη συνείδηση και τις ιδέες ενός από τους μεγαλύτερους επαναστάτες που πέρασαν από τον κόσμο μας.

Λένε ότι ορισμένα βιβλία «μας βρίσκουν» τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε… Σας έχει συμβεί;

Δεν πιστεύω στην τύχη, πιστεύω όμως στην αναζήτηση. Σε μια περίοδο ενδοσκόπησης, η ποίηση του Τίτου Πατρίκιου έδωσε λέξεις στις σκέψεις μου και ωρίμασε τα όνειρά μου.

Για ποιο βιβλίο θα λέγατε: αυτό το βιβλίο μου άλλαξε τη ζωή;

Ένα βιβλίο που άλλαξε τη ζωή μου ήταν το Οι αγριόκυκνοι της Γιουνγκ Τσανγκ. Με βοήθησε να αντιληφθώ καλύτερα τις σκοτεινές πλευρές των ανθρώπων και πως η ζωή δεν είναι άσπρο/μαύρο αλλά πως οφείλουμε να βλέπουμε πίσω από λάβαρα και ιδεοληψίες.

Τι είναι για σας ένα καλό βιβλίο;

Ένα καλό βιβλίο για εμένα είναι αυτό που σου ανοίγει ορίζοντες. Είναι ένας μέντορας με τον οποίο εξελίσσεσαι ως οντότητα. Είναι ένας καινούριος κόσμος στον οποίο βρίσκεις μια θέση και ταξιδεύει ως ένα κομμάτι σου.


INFO
Ο Χάρης Μαυρουδής είναι ηθοποιός και αντιδήμαρχος του Δήμου Χαλανδρίου. Αυτό το διάστημα παίζει στην παράσταση «Δάχτυλο στο μέλι» (Κείμενο: Μίμης Καπέρδος, Σκηνοθεσία: Χρήστος Ευθυμίου - Μίμης Καπέρδος) στο Θέατρο ELIART.
 
Θέατρο ELIART, Κωνσταντινουπόλεως 127, Βοτανικός, τηλ.: 210 3477677
Από 28 Φεβρουαρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9:15μμ

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάζοντας με την Ελεάνα Γεωργούλη

Διαβάζοντας με την Ελεάνα Γεωργούλη

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, η σκηνοθέτης θεάτρου, ηθοποιός και περμόρμερ Ελεάνα Γεωργούλη.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

...
Διαβάζοντας με τη Μάρια Φλωράτου

Διαβάζοντας με τη Μάρια Φλωράτου

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, η ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάρια...

Διαβάζοντας με τη Σοφία Καζαντζιάν

Διαβάζοντας με τη Σοφία Καζαντζιάν

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, η ηθοποιός Σοφία Καζατζιάν

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Ποιο βιβλίο διαβά...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πέντε μήνες μετά τη δολοφονική επίθεση, ο Ρούσντι βγάζει νέο βιβλίο – Το μήνυμά του: «Οι λέξεις είναι οι μόνοι νικητές»

Πέντε μήνες μετά τη δολοφονική επίθεση, ο Ρούσντι βγάζει νέο βιβλίο – Το μήνυμά του: «Οι λέξεις είναι οι μόνοι νικητές»

Πέντε μήνες μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε ενώ ετοιμαζόταν να δώσει μια διάλεξη στη Νέα Υόρκη, ο συγγραφέας των «Σατανικών Στίχων» βγάζει νέο βιβλίο. Το μυθιστόρημα «Victory City» του Σαλμάν Ρούσντι έχει ηρωίδα μια νεαρή ποιήτρια που ζει τον 14ο αιώνα στη νότια Ινδία. Τα βιβλία του Ρούσντι κυκλοφορούν σ...

«Πάντα βρέχει στο κεφάλι του σκύλου» του Δημήτρη Αγγελή (κριτική)

«Πάντα βρέχει στο κεφάλι του σκύλου» του Δημήτρη Αγγελή (κριτική)

Για την ποιητική σύνθεση του Δημήτρη Αγγελή «Πάντα βρέχει στο κεφάλι του σκύλου» (εκδ. Πόλις).

Γράφει ο Διογένης Σακκάς

Η ποιητική συλλογή Πάντα βρέχει στο κεφάλι του σκύλου του Δημήτρη Αγγελή εκτείνεται σε είκοσι εννέα ποιήματα, χωρισμέν...

Καζούο Ισιγκούρο: «Το να είσαι υποψήφιος για Όσκαρ είναι συναρπαστικό»

Καζούο Ισιγκούρο: «Το να είσαι υποψήφιος για Όσκαρ είναι συναρπαστικό»

Τη φετινή χρονιά, ανάμεσα στους υποψηφίους για το Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου βρίσκεται και ο νομπελίστας Kazuo Ishiguro, για το σενάριο της ταινίας «Αισθάνομαι ζωντανός», μια διασκευή του «Ikiru» του Akira Kurosawa. Ο συγγραφέας μίλησε για την υποψηφιότητά του σε πρόσφατη συνέντευξή του στο The Wrap. Τα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογράφημα - πολιτική μαρτυρία του Θόδωρου Σούμα, «Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» το οποίο θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Τις μέρες που λιγόστευε το φως» του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

«Τις μέρες που λιγόστευε το φως» του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Όιγκεν Ρούγκε [Eugen Ruge] «Τις μέρες που λιγόστευε το φως» (μτφρ. Τεό Βότσος), το οποίο θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

1 ΟΚΤΩΒΡΙ...

«Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Μιχάλη Μακρόπουλου «Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον», που θα κυκλοφορήσει στις 19 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Γιανγκσὶ-ντιέναο (τρεῖς σκηνὲς)  ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

7 μυθιστορήματα από όλον τον κόσμο για τους φίλους του φανταστικού

7 μυθιστορήματα από όλον τον κόσμο για τους φίλους του φανταστικού

Πρώτος μήνας του νέου έτους και πριν δούμε τι θα φέρει η φετινή πραγματικότητα ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας ένα φανταστικό λογοτεχνικό ταξίδι. Οι εκδόσεις Βακχικόν προτείνουν επτά μυθιστορήματα για τους φίλους του φανταστικού. Γιατί η φαντασία σε πάει παντού...

Επιμέλεια: Book Press

...
Γουίλιαμ Χ. Γκας: «Τα δώδεκα σημαντικότερα βιβλία που διάβασα στη ζωή μου»

Γουίλιαμ Χ. Γκας: «Τα δώδεκα σημαντικότερα βιβλία που διάβασα στη ζωή μου»

Στο βιβλίο του με τίτλο «The William H. Gass Reader», ο Αμερικανός πεζογράφος William H. Gass επέλεξε τα δώδεκα βιβλία που διαμόρφωσαν τη λογοτεχνική ματιά του. Μια λίστα που, όπως σημειώνει και ο ίδιος στην εισαγωγή του, δεν περιλαμβάνει απαραιτήτως τα «δώδεκα καλύτερα βιβλία» που έχει διαβάσει, καθώς «κάθε σπουδαί...

Τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα στην αγγλόφωνη πεζογραφία σύμφωνα με τον Γκάρντιαν

Τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα στην αγγλόφωνη πεζογραφία σύμφωνα με τον Γκάρντιαν

Ο κριτικός λογοτεχνίας της βρετανικής εφημερίδας, Guardian, Robert McCrum επέλεξε τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία γραμμένα στα αγγλικά. Στη λίστα του εντοπίζουμε έργα που θεωρούνται πλέον κλασικά, από συγγραφείς όπως οι Ντίκενς, Μέλβιλ, κ.ά., καθώς και μυθιστορήματα από τους ΝτεΛίλο, Ισιγκούρο, Ροθ, Κουτσί, κ.ά. ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ