mimis kaperdos

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν το δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Ο ηθοποιός και συγγραφέας Μίμης Καπέρδος απαντά σε 18 κλασικές ή αναπάντεχες βιβλιοφιλικές ερωτήσεις.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες;

Πριν από λίγες μέρες τελείωσα το Μίζερι του Στίβεν Κινγκ, ενός από τους κορυφαίους συγγραφείς βιβλίων θρίλερ. Χτίζει πολύ όμορφα μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ μιας μανιακής θαυμάστριας και ενός πετυχημένου συγγραφέα! Και οι δύο φτάνουν στα άκρα… Η κορυφαία θαυμάστρια μετατρέπεται σε έναν ξέφρενο εφιαλτικό δυνάστη και ο συγγραφέας στην προσπάθειά του να επιβιώσει καταλαβαίνει την τεράστια ευθύνη που φέρει ως δημιουργός. Η ψυχοπαθολογία του φανατισμού και η λατρεία καταλήγει στην βία.Το προτείνω!

Πώς ήρθε στα χέρια σας;

Είναι δώρο μιας φίλης μου. Δεν το ήξερα το έργο ούτε είχα δεί τη θεατρική του διασκευή. Με εξιτάρουν τα έργα με λίγα πρόσωπα γιατί θεωρώ ότι είναι δύσκολο να κρατάς το ενδιαφέρον, τον ρυθμό, το σασπένς όταν έχεις λίγα «όπλα» στη φαρέτρα σου. Επομένως, ξεκίνησα την επόμενη κιόλας μέρα να το διαβάζω!

Διαβάζετε στο μετρό, σε καφέ ή σε άλλους δημόσιους χώρους;

Συνήθως θέλω να διαβάζω σπίτι μου γιατί δεν θέλω να με αποσπά τίποτα. Παρ' όλα αυτά ένα μέρος ακόμα που διαβάζω είναι ένα καφέ που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει γίνει το στέκι μου, ίσως παραπάνω από στέκι μου. Κάτι σαν σπίτι μου!

Σε ποια στάση σας αρέσει να διαβάζετε;

Αν είμαι σπίτι μου σίγουρα ξαπλωμένος στον καναπέ… Όταν βρίσκομαι στο καφέ επιλέγω πάντα μια συγκεκριμένη θέση. Έναν γωνιακό καναπέ με δύο κομοδίνα που σχηματίζουν ένα τραπεζάκι, πολλές κουρελουδες που ντύνουν τον καναπέ και μαξιλάρια! Φτιάχνουν ένα θεατρικό σκηνικό βγαλμένο από την εποχή του ’70! Εκεί μπορείς άνετα να νιώσεις λες κ είσαι στον καναπέ σου.

Πότε κλάψατε τελευταία φορά διαβάζοντας ένα βιβλίο;

Η αλήθεια είναι πως δεν έχω κλάψει με βιβλίο.

Έχει τύχει ποτέ να διαβάσετε το ίδιο βιβλίο δεύτερη φορά;

Δύσκολα διαβάζω δεύτερη φορά βιβλίο, μόνο συγκεκριμένα αποσπάσματα είτε γιατί μου έκαναν εντύπωση είτε γιατί κάτι δεν κατάλαβα! Αυτό αλλάζει στα θεατρικά έργα όμως. Έχει τύχει να διαβάσω κάποια παραπάνω από 1-2 φορές, ανεξάρτητα από το αν παίζω στην παράσταση. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν διαβάζω ένα θεατρικό, μου αρέσει να το σκηνοθετώ στο μυαλό μου, οπότε όταν κάτι μ' αρέσει το διαβάζω 2-3 φορές για να δω πόσες διαφορετικές εικόνες θα μου δημιουργήσει κάθε φορά! Είναι κάτι σαν μια αυτοσχέδια άσκηση σκηνοθεσίας που έχω εφεύρει για να κρατάω το μυαλό μου σε εγρήγορση!

Αφήνετε στη μέση βιβλία που σας κάνουν να βαριέστε;

Ναι, θα ήμουν ψεύτης αν έλεγα κάτι αντίθετο. Πολλές φορές και πριν από τη μέση, από τις πρώτες σελίδες! Δύο είναι οι λόγοι που το κάνω. Πρώτον όταν νιώθω ότι προσπαθει να με «κοροϊδέψει» και να μου πει πρόσεχε με τώρα μιλάω λογοτεχνικά, χάνοντας έτσι την ουσία. Και ο δεύτερος όταν κάτι πλατιάζει! Φόβος που έχω και εγώ όταν γράφω, να μη βαρεθεί ο θεατής μιας παράστασης ή ο αναγνώστης! Οπότε, η αλήθεια, ο ρυθμός και το μέτρο είναι οι λόγοι που διαβάζω ή παρατάω ένα βιβλίο.

Πόσο τακτοποιημένη είναι η βιβλιοθήκη σας;

Ανάλογα την περίοδο. Σε αυτήν τη φάση, αρκετά θα έλεγα!

Όταν τελειώσατε κάποιο βιβλίο, ποια ήταν ή πιο αλλόκοτη/αναπάντεχη χρήση που του κάνατε;

Δεν μ' αρέσει να το κάνω γιατί νιώθω ότι «χαλάω» τη δημιουργία κάποιου! Οπότε προτιμώ να γυρίζω τη σελίδα λίγο στην άκρη για να ξέρω ότι εδώ υπάρχει κάτι που θέλω να ξανά διαβάσω ή μου έκανε εντύπωση!

Έχει τύχει ομως να έχω διαβάσει κάτι μικρός που να μου πέρασε απαρατήρητο και όταν το ξαναδιάβασα πιο μεγάλος, να το εκτίμησα αλλιώς. Αυτό νομίζω όμως ότι οφείλεται καθαρά στην ηλικία. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τα ίδια πράγματα σε όλες τις ηλικίες ακόμα και αν πρόκειται για ένα βιβλίο.

Σας έχει συναρπάσει, μετά από χρόνια, βιβλίο που στην πρώτη ανάγνωση σας είχε απογοητεύσει;

Δύσκολα αλλάζω γνώμη για βιβλίο ταινία ή σειρά... Έχει τύχει ομως να έχω διαβάσει κάτι μικρός που να μου πέρασε απαρατήρητο και όταν το ξαναδιάβασα πιο μεγάλος, να το εκτίμησα αλλιώς. Αυτό νομίζω όμως ότι οφείλεται καθαρά στην ηλικία. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τα ίδια πράγματα σε όλες τις ηλικίες ακόμα και αν πρόκειται για ένα βιβλίο.

Ισχυριστήκατε ποτέ ότι διαβάσατε ένα βιβλίο που δεν είχατε διαβάσει;

Α, ναι αρκετές φορές... Είναι από αυτά τα έργα που έχω αφήσει στη μέση ή και στην αρχή, που συνήθως μου έχει προτείνει ή δώσει κάποιος.

Έχετε δανειστεί βιβλίο χωρίς να το επιστρέψετε;

Απ' όσο θυμάμαι, όχι… Μετά από αυτό που λέω τώρα, δεν ξέρω όμως, θα σας απαντήσω εκ νέου!

Υπάρχει κάποιο βιβλίο που έχετε δωρίσει παραπάνω από μία φορά;

Ναι, υπάρχουν… Είναι συνήθως τα θεατρικά μου έργα, τα δίνω σε ανθρώπους που εμπιστεύομαι με το που τα τελειώσω για να δω τις πρώτες αντιδράσεις-παρατηρήσεις.

Ποιος είναι ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο μιλάτε για ένα βιβλίο που μόλις έχετε τελειώσει;

Ανάλογα το βιβλίο που έχω διαβάσει, για κάθε κατηγορία υπάρχει άλλος άνθρωπος! Συνήθως όμως είναι ένας από αυτούς που διαβάζουν και πρώτοι τα έργα μου!

Μέσα σε ποιο μυθιστόρημα που έχετε διαβάσει θα θέλατε να ζείτε;

Δεν μπορώ να πω ότι θα ήθελα να ζήσω σε κάποιο μυθιστόρημα αλλά κυρίως σε κάποια εποχή. Θα ήθελα να γνωρίσω άλλες εποχές, εποχές που έχουμε γνωρίσει μέσα από ιστορικά μυθιστορήματα του 14ου, 15ου, 16ου αιώνα.

Λένε ότι ορισμένα βιβλία «μας βρίσκουν» τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε… Σας έχει συμβεί;

Δεν έχει τύχει. Ετεροχρονισμένα όμως τα βρίσκεις μπροστά σου!

Για ποιο βιβλίο θα λέγατε: αυτό το βιβλίο μού άλλαξε τη ζωή;

Δεν το έχω πει αυτό, τουλάχιστον όχι ακόμα. Με έχουν κάνει όμως πολλά βιβλία, να δω πράγματα διαφορετικά και να έχω ίσως έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης!

Τι είναι για σας ένα καλό βιβλίο;

Ένα βιβλίο με αλήθεια! Οτιδήποτε γίνεται με αλήθεια, χωρίς να εκβιάζει πράγματα είναι για μένα ένα καλό βιβλίο!


O Μίμης Καπέρδος γεννήθηκε στην Άρτα. Είναι απόφοιτος της Ανώτερης Δραματικής Σχολής « Μέλισσα Σχολή Τέχνης», ενώ έχει παρακολουθήσει και σεμινάρια θεατρικού αυτοσχεδιασμού με την Αννέτα Παπαθανασίου. Έγραψε και πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Μέλι στο Δάχτυλο», η οποία θα ξεκινήσει ξανά στις στις 17 Ιανουαρίου στο θέατρο Eliart, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15.

Ακολουθήστε την boopress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάζοντας με τον Δημοσθένη Παπαδόπουλο

Διαβάζοντας με τον Δημοσθένη Παπαδόπουλο

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημοσθένης Παπαδόπουλος απαντά σε 20 κλασικές ή απρόσμενες βιβλιοφιλικές ερωτήσεις.

Επιμέλεια: Λεωνίδας ...

Διαβάζοντας με τον Χάρη Μαυρουδή

Διαβάζοντας με τον Χάρη Μαυρουδή

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο ηθοποιός Χάρης Μαυρουδής απαντά σε 20 κλασικές ή απρόσμενες βιβλιοφιλικές ερωτήσεις.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσ...

Διαβάζοντας με τον Νίκο Σπανάτη

Διαβάζοντας με τον Νίκο Σπανάτη

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης απαντά σε 21 κλασικές ή απρόσμενες βιβλιοφιλικές ερωτήσεις.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» του Κόλσον Γουάιτχεντ (κριτική)

«Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» του Κόλσον Γουάιτχεντ (κριτική)

Για το μυθιστόρημα του Colson Whitehead «Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά, εκδ. Ίκαρος).

Του Νίκου Ξένιου

“You move it to the left,
Yeah, and you go for yourself. ...

«Θέτις και Αηδών» της Φοίβης Γιαννίση (κριτική)

«Θέτις και Αηδών» της Φοίβης Γιαννίση (κριτική)

Για την ποιητική σύνθεση της Φοίβης Γιαννίση «Θέτις και Αηδών – Χιμαιρικό ποίημα» (εκδ. Καστανιώτη).

Του Διογένη Σακκά

Η ποιητική συλλογή ...

Αλεξάνδρα Δεληγιώργη: «Την τύχη των βιβλίων σήμερα την επικαθορίζει η δύναμη των εκδοτών»

Αλεξάνδρα Δεληγιώργη: «Την τύχη των βιβλίων σήμερα την επικαθορίζει η δύναμη των εκδοτών»

Μια συζήτηση με την Αλεξάνδρα Δεληγιώργη με αφορμή την επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το κόκκινο της φωτιάς – Μικρό εγχειρίδιο λογοτεχνίας» (εκδ. Αρμός).

Του Κ.Β. Κατσουλάρη

«Μικρό εγχειρίδιο λογοτεχνίας», είναι ο υπότιτλος του βιβλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

«Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά», που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Εστία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μέχρι κάποια ηλικία η μνήμη θυμίζει πατάρι· στοιβάζεις ό,...

«Το γεγονός» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Το γεγονός» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Annie Ernaux «Το γεγονός» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη –βραβευμένη με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας πέρσι– ταινία. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 26 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας...

«Ονειρεύομαι πίνακες» του Σόλωνα Παπαγεωργίου (προδημοσίευση)

«Ονειρεύομαι πίνακες» του Σόλωνα Παπαγεωργίου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σόλωνα Παπαγεωργίου «Ονειρεύομαι πίνακες», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Στίξις.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ονειρεύομαι πίνακες

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Σταυροδρόμια», «Σάγκι Μπέιν», «Η υπόσχεση»: Τρία σπουδαία σύγχρονα μυθιστορήματα

«Σταυροδρόμια», «Σάγκι Μπέιν», «Η υπόσχεση»: Τρία σπουδαία σύγχρονα μυθιστορήματα

Το μυθιστόρημα, ακόμη και την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, παραμένει το μεγάλο χωνευτήρι της πεζογραφικής φόρμας, ένας αφηγηματικός κόσμος ευρύχωρος και δεκτικός, που έχει τη μοναδική δύναμη να κινεί μεγάλους όγκους αφηγηματικού υλικού και να τους κατανέμει ομαλά μέσα στη διάρκεια μίας ή και πολλών δεκαετιών. ...

Έξι αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του Όργουελ

Έξι αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του Όργουελ

Έξι προσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του George Orwell. Κλασικό και σύγχρονο βρετανικό, σκανδιναβικό αλλά και μια αυτοέκδοση ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος μεταξύ των προτάσεων. Κεντρική εικόνα: Εικονογράφηση του Λιθουανού © Karolis Strautniekas.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οκτώ βιβλία για το «πώς φτάσαμε ως εδώ»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οκτώ βιβλία για το «πώς φτάσαμε ως εδώ»

Οκτώ βιβλία που μας βοηθούν να καταλάβουμε, ακόμη και σε καταστάσεις κρίσιμες και τραγικές όπως αυτές που ζούμε σήμερα, «Πώς φτάσαμε ως εδώ». Τα έξι είναι βιβλία ιστορίας, έρευνας και γεωπολιτικής και τα δύο είναι λογοτεχνικά έργα Ουκρανών συγγραφέων. Στην κεντρική εικόνα: Από διαδήλωση στο Βερολίνο την περασμένη Κυ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ