mimis kaperdos

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν το δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Ο ηθοποιός και συγγραφέας Μίμης Καπέρδος απαντά σε 18 κλασικές ή αναπάντεχες βιβλιοφιλικές ερωτήσεις.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες;

Πριν από λίγες μέρες τελείωσα το Μίζερι του Στίβεν Κινγκ, ενός από τους κορυφαίους συγγραφείς βιβλίων θρίλερ. Χτίζει πολύ όμορφα μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ μιας μανιακής θαυμάστριας και ενός πετυχημένου συγγραφέα! Και οι δύο φτάνουν στα άκρα… Η κορυφαία θαυμάστρια μετατρέπεται σε έναν ξέφρενο εφιαλτικό δυνάστη και ο συγγραφέας στην προσπάθειά του να επιβιώσει καταλαβαίνει την τεράστια ευθύνη που φέρει ως δημιουργός. Η ψυχοπαθολογία του φανατισμού και η λατρεία καταλήγει στην βία.Το προτείνω!

Πώς ήρθε στα χέρια σας;

Είναι δώρο μιας φίλης μου. Δεν το ήξερα το έργο ούτε είχα δεί τη θεατρική του διασκευή. Με εξιτάρουν τα έργα με λίγα πρόσωπα γιατί θεωρώ ότι είναι δύσκολο να κρατάς το ενδιαφέρον, τον ρυθμό, το σασπένς όταν έχεις λίγα «όπλα» στη φαρέτρα σου. Επομένως, ξεκίνησα την επόμενη κιόλας μέρα να το διαβάζω!

Διαβάζετε στο μετρό, σε καφέ ή σε άλλους δημόσιους χώρους;

Συνήθως θέλω να διαβάζω σπίτι μου γιατί δεν θέλω να με αποσπά τίποτα. Παρ' όλα αυτά ένα μέρος ακόμα που διαβάζω είναι ένα καφέ που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει γίνει το στέκι μου, ίσως παραπάνω από στέκι μου. Κάτι σαν σπίτι μου!

Σε ποια στάση σας αρέσει να διαβάζετε;

Αν είμαι σπίτι μου σίγουρα ξαπλωμένος στον καναπέ… Όταν βρίσκομαι στο καφέ επιλέγω πάντα μια συγκεκριμένη θέση. Έναν γωνιακό καναπέ με δύο κομοδίνα που σχηματίζουν ένα τραπεζάκι, πολλές κουρελουδες που ντύνουν τον καναπέ και μαξιλάρια! Φτιάχνουν ένα θεατρικό σκηνικό βγαλμένο από την εποχή του ’70! Εκεί μπορείς άνετα να νιώσεις λες κ είσαι στον καναπέ σου.

Πότε κλάψατε τελευταία φορά διαβάζοντας ένα βιβλίο;

Η αλήθεια είναι πως δεν έχω κλάψει με βιβλίο.

Έχει τύχει ποτέ να διαβάσετε το ίδιο βιβλίο δεύτερη φορά;

Δύσκολα διαβάζω δεύτερη φορά βιβλίο, μόνο συγκεκριμένα αποσπάσματα είτε γιατί μου έκαναν εντύπωση είτε γιατί κάτι δεν κατάλαβα! Αυτό αλλάζει στα θεατρικά έργα όμως. Έχει τύχει να διαβάσω κάποια παραπάνω από 1-2 φορές, ανεξάρτητα από το αν παίζω στην παράσταση. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν διαβάζω ένα θεατρικό, μου αρέσει να το σκηνοθετώ στο μυαλό μου, οπότε όταν κάτι μ' αρέσει το διαβάζω 2-3 φορές για να δω πόσες διαφορετικές εικόνες θα μου δημιουργήσει κάθε φορά! Είναι κάτι σαν μια αυτοσχέδια άσκηση σκηνοθεσίας που έχω εφεύρει για να κρατάω το μυαλό μου σε εγρήγορση!

Αφήνετε στη μέση βιβλία που σας κάνουν να βαριέστε;

Ναι, θα ήμουν ψεύτης αν έλεγα κάτι αντίθετο. Πολλές φορές και πριν από τη μέση, από τις πρώτες σελίδες! Δύο είναι οι λόγοι που το κάνω. Πρώτον όταν νιώθω ότι προσπαθει να με «κοροϊδέψει» και να μου πει πρόσεχε με τώρα μιλάω λογοτεχνικά, χάνοντας έτσι την ουσία. Και ο δεύτερος όταν κάτι πλατιάζει! Φόβος που έχω και εγώ όταν γράφω, να μη βαρεθεί ο θεατής μιας παράστασης ή ο αναγνώστης! Οπότε, η αλήθεια, ο ρυθμός και το μέτρο είναι οι λόγοι που διαβάζω ή παρατάω ένα βιβλίο.

Πόσο τακτοποιημένη είναι η βιβλιοθήκη σας;

Ανάλογα την περίοδο. Σε αυτήν τη φάση, αρκετά θα έλεγα!

Όταν τελειώσατε κάποιο βιβλίο, ποια ήταν ή πιο αλλόκοτη/αναπάντεχη χρήση που του κάνατε;

Δεν μ' αρέσει να το κάνω γιατί νιώθω ότι «χαλάω» τη δημιουργία κάποιου! Οπότε προτιμώ να γυρίζω τη σελίδα λίγο στην άκρη για να ξέρω ότι εδώ υπάρχει κάτι που θέλω να ξανά διαβάσω ή μου έκανε εντύπωση!

Έχει τύχει ομως να έχω διαβάσει κάτι μικρός που να μου πέρασε απαρατήρητο και όταν το ξαναδιάβασα πιο μεγάλος, να το εκτίμησα αλλιώς. Αυτό νομίζω όμως ότι οφείλεται καθαρά στην ηλικία. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τα ίδια πράγματα σε όλες τις ηλικίες ακόμα και αν πρόκειται για ένα βιβλίο.

Σας έχει συναρπάσει, μετά από χρόνια, βιβλίο που στην πρώτη ανάγνωση σας είχε απογοητεύσει;

Δύσκολα αλλάζω γνώμη για βιβλίο ταινία ή σειρά... Έχει τύχει ομως να έχω διαβάσει κάτι μικρός που να μου πέρασε απαρατήρητο και όταν το ξαναδιάβασα πιο μεγάλος, να το εκτίμησα αλλιώς. Αυτό νομίζω όμως ότι οφείλεται καθαρά στην ηλικία. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τα ίδια πράγματα σε όλες τις ηλικίες ακόμα και αν πρόκειται για ένα βιβλίο.

Ισχυριστήκατε ποτέ ότι διαβάσατε ένα βιβλίο που δεν είχατε διαβάσει;

Α, ναι αρκετές φορές... Είναι από αυτά τα έργα που έχω αφήσει στη μέση ή και στην αρχή, που συνήθως μου έχει προτείνει ή δώσει κάποιος.

Έχετε δανειστεί βιβλίο χωρίς να το επιστρέψετε;

Απ' όσο θυμάμαι, όχι… Μετά από αυτό που λέω τώρα, δεν ξέρω όμως, θα σας απαντήσω εκ νέου!

Υπάρχει κάποιο βιβλίο που έχετε δωρίσει παραπάνω από μία φορά;

Ναι, υπάρχουν… Είναι συνήθως τα θεατρικά μου έργα, τα δίνω σε ανθρώπους που εμπιστεύομαι με το που τα τελειώσω για να δω τις πρώτες αντιδράσεις-παρατηρήσεις.

Ποιος είναι ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο μιλάτε για ένα βιβλίο που μόλις έχετε τελειώσει;

Ανάλογα το βιβλίο που έχω διαβάσει, για κάθε κατηγορία υπάρχει άλλος άνθρωπος! Συνήθως όμως είναι ένας από αυτούς που διαβάζουν και πρώτοι τα έργα μου!

Μέσα σε ποιο μυθιστόρημα που έχετε διαβάσει θα θέλατε να ζείτε;

Δεν μπορώ να πω ότι θα ήθελα να ζήσω σε κάποιο μυθιστόρημα αλλά κυρίως σε κάποια εποχή. Θα ήθελα να γνωρίσω άλλες εποχές, εποχές που έχουμε γνωρίσει μέσα από ιστορικά μυθιστορήματα του 14ου, 15ου, 16ου αιώνα.

Λένε ότι ορισμένα βιβλία «μας βρίσκουν» τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε… Σας έχει συμβεί;

Δεν έχει τύχει. Ετεροχρονισμένα όμως τα βρίσκεις μπροστά σου!

Για ποιο βιβλίο θα λέγατε: αυτό το βιβλίο μού άλλαξε τη ζωή;

Δεν το έχω πει αυτό, τουλάχιστον όχι ακόμα. Με έχουν κάνει όμως πολλά βιβλία, να δω πράγματα διαφορετικά και να έχω ίσως έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης!

Τι είναι για σας ένα καλό βιβλίο;

Ένα βιβλίο με αλήθεια! Οτιδήποτε γίνεται με αλήθεια, χωρίς να εκβιάζει πράγματα είναι για μένα ένα καλό βιβλίο!


O Μίμης Καπέρδος γεννήθηκε στην Άρτα. Είναι απόφοιτος της Ανώτερης Δραματικής Σχολής « Μέλισσα Σχολή Τέχνης», ενώ έχει παρακολουθήσει και σεμινάρια θεατρικού αυτοσχεδιασμού με την Αννέτα Παπαθανασίου. Έγραψε και πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Μέλι στο Δάχτυλο», η οποία θα ξεκινήσει ξανά στις στις 17 Ιανουαρίου στο θέατρο Eliart, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάζοντας με τη Μάρια Φλωράτου

Διαβάζοντας με τη Μάρια Φλωράτου

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, η ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάρια...

Διαβάζοντας με τη Σοφία Καζαντζιάν

Διαβάζοντας με τη Σοφία Καζαντζιάν

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, η ηθοποιός Σοφία Καζατζιάν

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Ποιο βιβλίο διαβά...

Διαβάζοντας με τον Παναγιώτη Εξαρχέα

Διαβάζοντας με τον Παναγιώτη Εξαρχέα

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, σκηνοθέτης Παναγιώτης Εξαρχέας απαντά σε 20 κλασικές ή απρόσμενες βιβλιοφιλικές ερωτήσεις.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Αφιέρωμα στη φετινή νικήτρια του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας Ανί Ερνό

Αφιέρωμα στη φετινή νικήτρια του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας Ανί Ερνό

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, η διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο Book Press και τα Public σας προσκαλούν σε μια βραδιά αφιερωμένη στη φετινή νικήτρια του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, Annie Ernaux.

Επιμέλεια: Book Press

Την Πέμπτη ...

«Μην κυνηγάτε τη δόξα»: 6 συγγραφικές συμβουλές από τον Ίαν ΜακΓιούαν

«Μην κυνηγάτε τη δόξα»: 6 συγγραφικές συμβουλές από τον Ίαν ΜακΓιούαν

Ο Ίαν ΜακΓιούαν [Ian McEwan] είναι Βρετανός πεζογράφος, σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας, ο οποίος έχει τιμηθεί με Μπούκερ, με το Βραβείο Ιερουσαλήμ και με διάφορα άλλα σημαντικά βραβεία. Τα πρώτα του έργα είναι συλλογές διηγημάτων, μα είναι ευρέως γνωστός για τα φιλόδοξα μυθιστορήματά του, στα οποία μιλά για ...

Διαβάζοντας με τη Μάρια Φλωράτου

Διαβάζοντας με τη Μάρια Φλωράτου

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, η ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάρια...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η πλάνη του Γκαίτε» του Κώστα Κουτσουρέλη (προδημοσίευση)

«Η πλάνη του Γκαίτε» του Κώστα Κουτσουρέλη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την ανθολογία κειμένων του Κώστα Κουτσουρέλη «Η Πλάνη του Γκαίτε – Για μια κριτική του μεταφραστικού λόγου», που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Δεν αληθε...

«Ο πραγματικός Χόκινγκ» του Τσαρλς Σέιφ (προδημοσίευση)

«Ο πραγματικός Χόκινγκ» του Τσαρλς Σέιφ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Τσαρλς Σέιφ [Charles Seife] «Ο πραγματικός Χόκινγκ – Κατασκευάζοντας έναν διάσημο επιστήμονα» (μτφρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Το σκοτάδι παραμένει» των Γουίλιαμ ΜακΊλβανι & Ίαν Ράνκιν (προδημοσίευση)

«Το σκοτάδι παραμένει» των Γουίλιαμ ΜακΊλβανι & Ίαν Ράνκιν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Γουίλιαμ ΜακΊλβανι [William McIlvanney], το οποίο ολοκλήρωσε ο Ίαν Ράνκιν [Ian Rankin] «Το σκοτάδι παραμένει» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για το νέο σας βιβλίο;» – 16 Έλληνες συγγραφείς απαντούν

«Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για το νέο σας βιβλίο;» – 16 Έλληνες συγγραφείς απαντούν

Δεκαέξι συγγραφείς γράφουν για την πρώτη ιδέα, το θεμελιακό αίτημα, το αρχικό ερέθισμα του νέου τους βιβλίου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κώστας Ακρίβος: «Ανδρωμάχη» (Μεταίχμιο)

...

 Τα βιβλία του φθινοπώρου: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, δοκιμίων και μελετών. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τρεις «γεμάτοι» μήνες μένουν μέχρι και το τέλος αυτής της χρονιάς και οι εκδοτικοί οίκοι β...

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: 15 βιβλία που ξεχωρίζουν

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: 15 βιβλία που ξεχωρίζουν

100 χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις μέρες από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πολλές και ενδιαφέρουσες εκδόσεις έχουν εμπλουτίσει φέτος τη σχετική βιβλιογραφία. Επιλέξαμε 15 πρόσφατες ή και παλιότερες, που αφορούν βιβλία μη μυθοπλαστικά. Καλύπτουν, πιστεύουμε, μια σφαιρική θέαση των όσων προηγήθηκαν, των γεγονότων του Σ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

07 Ιανουαρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021

Φέτος περιμέναμε την εκπνοή της χρονιάς πριν συντάξουμε την καθιερωμένη μας πια λίστα με τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία της χρονιάς. Ο λόγος είναι ότι τούτες τις Γιορτέ

ΦΑΚΕΛΟΙ