mimis kaperdos

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν το δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Ο ηθοποιός και συγγραφέας Μίμης Καπέρδος απαντά σε 18 κλασικές ή αναπάντεχες βιβλιοφιλικές ερωτήσεις.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες;

Πριν από λίγες μέρες τελείωσα το Μίζερι του Στίβεν Κινγκ, ενός από τους κορυφαίους συγγραφείς βιβλίων θρίλερ. Χτίζει πολύ όμορφα μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ μιας μανιακής θαυμάστριας και ενός πετυχημένου συγγραφέα! Και οι δύο φτάνουν στα άκρα… Η κορυφαία θαυμάστρια μετατρέπεται σε έναν ξέφρενο εφιαλτικό δυνάστη και ο συγγραφέας στην προσπάθειά του να επιβιώσει καταλαβαίνει την τεράστια ευθύνη που φέρει ως δημιουργός. Η ψυχοπαθολογία του φανατισμού και η λατρεία καταλήγει στην βία.Το προτείνω!

Πώς ήρθε στα χέρια σας;

Είναι δώρο μιας φίλης μου. Δεν το ήξερα το έργο ούτε είχα δεί τη θεατρική του διασκευή. Με εξιτάρουν τα έργα με λίγα πρόσωπα γιατί θεωρώ ότι είναι δύσκολο να κρατάς το ενδιαφέρον, τον ρυθμό, το σασπένς όταν έχεις λίγα «όπλα» στη φαρέτρα σου. Επομένως, ξεκίνησα την επόμενη κιόλας μέρα να το διαβάζω!

Διαβάζετε στο μετρό, σε καφέ ή σε άλλους δημόσιους χώρους;

Συνήθως θέλω να διαβάζω σπίτι μου γιατί δεν θέλω να με αποσπά τίποτα. Παρ' όλα αυτά ένα μέρος ακόμα που διαβάζω είναι ένα καφέ που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει γίνει το στέκι μου, ίσως παραπάνω από στέκι μου. Κάτι σαν σπίτι μου!

Σε ποια στάση σας αρέσει να διαβάζετε;

Αν είμαι σπίτι μου σίγουρα ξαπλωμένος στον καναπέ… Όταν βρίσκομαι στο καφέ επιλέγω πάντα μια συγκεκριμένη θέση. Έναν γωνιακό καναπέ με δύο κομοδίνα που σχηματίζουν ένα τραπεζάκι, πολλές κουρελουδες που ντύνουν τον καναπέ και μαξιλάρια! Φτιάχνουν ένα θεατρικό σκηνικό βγαλμένο από την εποχή του ’70! Εκεί μπορείς άνετα να νιώσεις λες κ είσαι στον καναπέ σου.

Πότε κλάψατε τελευταία φορά διαβάζοντας ένα βιβλίο;

Η αλήθεια είναι πως δεν έχω κλάψει με βιβλίο.

Έχει τύχει ποτέ να διαβάσετε το ίδιο βιβλίο δεύτερη φορά;

Δύσκολα διαβάζω δεύτερη φορά βιβλίο, μόνο συγκεκριμένα αποσπάσματα είτε γιατί μου έκαναν εντύπωση είτε γιατί κάτι δεν κατάλαβα! Αυτό αλλάζει στα θεατρικά έργα όμως. Έχει τύχει να διαβάσω κάποια παραπάνω από 1-2 φορές, ανεξάρτητα από το αν παίζω στην παράσταση. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν διαβάζω ένα θεατρικό, μου αρέσει να το σκηνοθετώ στο μυαλό μου, οπότε όταν κάτι μ' αρέσει το διαβάζω 2-3 φορές για να δω πόσες διαφορετικές εικόνες θα μου δημιουργήσει κάθε φορά! Είναι κάτι σαν μια αυτοσχέδια άσκηση σκηνοθεσίας που έχω εφεύρει για να κρατάω το μυαλό μου σε εγρήγορση!

Αφήνετε στη μέση βιβλία που σας κάνουν να βαριέστε;

Ναι, θα ήμουν ψεύτης αν έλεγα κάτι αντίθετο. Πολλές φορές και πριν από τη μέση, από τις πρώτες σελίδες! Δύο είναι οι λόγοι που το κάνω. Πρώτον όταν νιώθω ότι προσπαθει να με «κοροϊδέψει» και να μου πει πρόσεχε με τώρα μιλάω λογοτεχνικά, χάνοντας έτσι την ουσία. Και ο δεύτερος όταν κάτι πλατιάζει! Φόβος που έχω και εγώ όταν γράφω, να μη βαρεθεί ο θεατής μιας παράστασης ή ο αναγνώστης! Οπότε, η αλήθεια, ο ρυθμός και το μέτρο είναι οι λόγοι που διαβάζω ή παρατάω ένα βιβλίο.

Πόσο τακτοποιημένη είναι η βιβλιοθήκη σας;

Ανάλογα την περίοδο. Σε αυτήν τη φάση, αρκετά θα έλεγα!

Όταν τελειώσατε κάποιο βιβλίο, ποια ήταν ή πιο αλλόκοτη/αναπάντεχη χρήση που του κάνατε;

Δεν μ' αρέσει να το κάνω γιατί νιώθω ότι «χαλάω» τη δημιουργία κάποιου! Οπότε προτιμώ να γυρίζω τη σελίδα λίγο στην άκρη για να ξέρω ότι εδώ υπάρχει κάτι που θέλω να ξανά διαβάσω ή μου έκανε εντύπωση!

Έχει τύχει ομως να έχω διαβάσει κάτι μικρός που να μου πέρασε απαρατήρητο και όταν το ξαναδιάβασα πιο μεγάλος, να το εκτίμησα αλλιώς. Αυτό νομίζω όμως ότι οφείλεται καθαρά στην ηλικία. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τα ίδια πράγματα σε όλες τις ηλικίες ακόμα και αν πρόκειται για ένα βιβλίο.

Σας έχει συναρπάσει, μετά από χρόνια, βιβλίο που στην πρώτη ανάγνωση σας είχε απογοητεύσει;

Δύσκολα αλλάζω γνώμη για βιβλίο ταινία ή σειρά... Έχει τύχει ομως να έχω διαβάσει κάτι μικρός που να μου πέρασε απαρατήρητο και όταν το ξαναδιάβασα πιο μεγάλος, να το εκτίμησα αλλιώς. Αυτό νομίζω όμως ότι οφείλεται καθαρά στην ηλικία. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τα ίδια πράγματα σε όλες τις ηλικίες ακόμα και αν πρόκειται για ένα βιβλίο.

Ισχυριστήκατε ποτέ ότι διαβάσατε ένα βιβλίο που δεν είχατε διαβάσει;

Α, ναι αρκετές φορές... Είναι από αυτά τα έργα που έχω αφήσει στη μέση ή και στην αρχή, που συνήθως μου έχει προτείνει ή δώσει κάποιος.

Έχετε δανειστεί βιβλίο χωρίς να το επιστρέψετε;

Απ' όσο θυμάμαι, όχι… Μετά από αυτό που λέω τώρα, δεν ξέρω όμως, θα σας απαντήσω εκ νέου!

Υπάρχει κάποιο βιβλίο που έχετε δωρίσει παραπάνω από μία φορά;

Ναι, υπάρχουν… Είναι συνήθως τα θεατρικά μου έργα, τα δίνω σε ανθρώπους που εμπιστεύομαι με το που τα τελειώσω για να δω τις πρώτες αντιδράσεις-παρατηρήσεις.

Ποιος είναι ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο μιλάτε για ένα βιβλίο που μόλις έχετε τελειώσει;

Ανάλογα το βιβλίο που έχω διαβάσει, για κάθε κατηγορία υπάρχει άλλος άνθρωπος! Συνήθως όμως είναι ένας από αυτούς που διαβάζουν και πρώτοι τα έργα μου!

Μέσα σε ποιο μυθιστόρημα που έχετε διαβάσει θα θέλατε να ζείτε;

Δεν μπορώ να πω ότι θα ήθελα να ζήσω σε κάποιο μυθιστόρημα αλλά κυρίως σε κάποια εποχή. Θα ήθελα να γνωρίσω άλλες εποχές, εποχές που έχουμε γνωρίσει μέσα από ιστορικά μυθιστορήματα του 14ου, 15ου, 16ου αιώνα.

Λένε ότι ορισμένα βιβλία «μας βρίσκουν» τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε… Σας έχει συμβεί;

Δεν έχει τύχει. Ετεροχρονισμένα όμως τα βρίσκεις μπροστά σου!

Για ποιο βιβλίο θα λέγατε: αυτό το βιβλίο μού άλλαξε τη ζωή;

Δεν το έχω πει αυτό, τουλάχιστον όχι ακόμα. Με έχουν κάνει όμως πολλά βιβλία, να δω πράγματα διαφορετικά και να έχω ίσως έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης!

Τι είναι για σας ένα καλό βιβλίο;

Ένα βιβλίο με αλήθεια! Οτιδήποτε γίνεται με αλήθεια, χωρίς να εκβιάζει πράγματα είναι για μένα ένα καλό βιβλίο!


O Μίμης Καπέρδος γεννήθηκε στην Άρτα. Είναι απόφοιτος της Ανώτερης Δραματικής Σχολής « Μέλισσα Σχολή Τέχνης», ενώ έχει παρακολουθήσει και σεμινάρια θεατρικού αυτοσχεδιασμού με την Αννέτα Παπαθανασίου. Έγραψε και πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Μέλι στο Δάχτυλο», η οποία θα ξεκινήσει ξανά στις στις 17 Ιανουαρίου στο θέατρο Eliart, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάζοντας με τον Γιώργο Τζαβάρα

Διαβάζοντας με τον Γιώργο Τζαβάρα

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Τζαβάρας.

Eπιμέλεια: Book Press

Ποιο βι...

Διαβάζοντας με τον Τάσο Πυργιέρη

Διαβάζοντας με τον Τάσο Πυργιέρη

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τάσος Πυργιέρης.

Επιμέλεια: Book Press

...
Διαβάζοντας με τον Ηλία Καρελλά

Διαβάζοντας με τον Ηλία Καρελλά

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο σκηνοθέτης και καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών, ιδρυτής και επικεφαλής του ομώνυμου θιάσου, Ηλίας Καρελλάς.

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Στο 10ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου, με τον Κώστα Κατσουλάρη θα συνομιλήσει ο συγγραφέας και πανεπιστημιακός Παναγής Παναγιωτόπουλος. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ.

Επιμέλεια: Book Press

Βίος ...

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

Για το βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ [Michel Houellebecq] «Κάποιοι μήνες της ζωής μου» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Εστία). 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Προβοκάτορας, φίλεχθρος, άνθρωπος που ζει από τις αντιπαραθέσεις και...

«Ψυχολογία Συριανού συζύγου: Χριστίνα» του Εμμανουήλ Ροΐδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, στο Θέατρο Σταθμός

«Ψυχολογία Συριανού συζύγου: Χριστίνα» του Εμμανουήλ Ροΐδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, στο Θέατρο Σταθμός

Το έργο «Ψυχολογία Συριανού συζύγου: Χριστίνα», βασισμένο στη νουβέλα του Εμμανουήλ Ροΐδη, ανεβαίνει στο Θέατρο Σταθμός σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, από 4 Οκτωβρίου έως 29 Νοεμβρίου.

Επιμέλεια: Book Press

Μετά από δύο επι...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μαργιωρή «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», το οποίο κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ήρωες, μίξερ, μανταλάκια, σερβιέτες…» Μέσα στο ...

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του μεταφραστή Γιώργου Ι. Αλλαμανή, στο βιβλίο του Τζον Τέιλορ [John Taylor] «Σκληρός από τρυφερότητα – Ο Έλληνας ποιητής και λαογράφος του άστεως Ηλίας Πετρόπουλος», το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Δίχτυ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ανανεώνουν τις γνωστές υποκατηγορίες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η σκοτεινή μούσα» του Άρμιν Έρι, «Ο κώδικας του θησαυρού» της Τζάνις Χάλετ, «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» του Ντιντιέ Φασέν και «Η στρατηγική του πεκινουά» του Αλέξις Ραβέλο.

Γράφει η Χίλ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

22 Σεπτεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ