zoe xanthopoulou

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν το δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η σκηνοθέτιδα, συγγραφέας και ηθοποιός Ζωή Ξανθοπούλου απαντά σε 18 κλασικές ή αναπάντεχες βιβλιοφιλικές ερωτήσεις.

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες;

Το χόλι μάουντεν του Νίκου Βεργέτη (εκδ. Κέλευθος).

Πώς ήρθε στα χέρια σας;

Μου το χάρισε ο φίλος μου και συγγραφέας Δημήτρης Τσεκούρας, γιατί πιστεύει ότι θα μου αρέσει πολύ.

Διαβάζετε στο μετρό, σε καφέ ή σε άλλους δημόσιους χώρους;

Σε δημόσιους χώρους διαβάζω μόνο σε καφέ. Κι αυτό πολύ σπάνια. Ίσως πρέπει να το κάνω πιο συχνά γιατί μου αρέσει αυτή η αίσθηση του κόσμου του βιβλίου, μέσα στον κόσμο της πόλης.

Σε ποια στάση σας αρέσει να διαβάζετε;

Δε μένω ποτέ σε μια στάση όταν διαβάζω. Μπορεί να ξεκινήσω καθιστή και να καταλήξω ξαπλωμένη ή και το αντίστροφο. Νομίζω ότι έχει σχέση με το τι διαβάζω. Αν π.χ. είναι ένα βιβλίο που σχετίζεται με τη δουλειά μου ή μ' εμπνεύσει για κάτι, συνήθως καταλήγω στο γραφείο, να σημειώνω παράλληλα ιδέες και πληροφορίες.

Πότε κλάψατε τελευταία φορά διαβάζοντας ένα βιβλίο;

Δεν κλαίω διαβάζοντας βιβλία. Ίσως η ελευθερία που δίνει η ανάγνωση και οι άμυνες μέσα μου δημιουργούν εικόνες και κόσμους διαφυγής από τη λύπη, όπως θα ήθελα άλλωστε να είναι και στην πραγματικότητα. Η μόνη φορά που έφτασα κοντά στο κλάμα ήταν με το αγαπημένο Ο αφρός των ημερών του Μπορίς Βιάν.

Έχει τύχει ποτέ να διαβάσετε το ίδιο βιβλίο δεύτερη φορά;

Ναι, και τότε, όταν έχω την ανάγκη να το διαβάσω ξανά, νιώθω ότι πρόκειται για ένα πολύ καλό βιβλίο.

Αφήνετε στη μέση βιβλία που σας κάνουν να βαριέστε;

Μέχρι πριν κάποια χρόνια ήθελα, σχεδόν ψυχαναγκαστικά, να τελειώνω ό,τι αρχίζω. Τώρα πια, ό,τι με κάνει να βαριέμαι δεν έχει δεύτερη ευκαιρία.

Πόσο τακτοποιημένη είναι η βιβλιοθήκη σας;

Καθόλου. Ψάχνω συνεχώς τα βιβλία που θέλω. Αυτό βέβαια έχει και τη γοητεία του γιατί εν τω μεταξύ βρίσκω κι άλλα που τα είχα ξεχάσει.

Όταν τελειώσατε κάποιο βιβλίο, ποια ήταν η πιο αλλόκοτη/αναπάντεχη χρήση που του κάνατε;

Σουβέρ! Από αγάπη, θα έλεγα... Όπου ακουμπάω τον καφέ μου είναι ιερό μέρος!

Σας έχει συναρπάσει, μετά από χρόνια, βιβλίο που στην πρώτη ανάγνωση σας είχε απογοητεύσει;

Όχι. Μπορεί να το εκτίμησα περισσότερο ή να κατανόησα κάτι από αυτό περισσότερο, ενώ ήμουν στην αρχή αφοριστική. Αλλά όχι, δεν μπορεί να με συναρπάσει κάτι που αρχικά με έχει απογοητεύσει. Η απογοήτευση εξαιρετικά δύσκολα ανατρέπεται.

Ισχυριστήκατε ποτέ ότι διαβάσατε ένα βιβλίο που δεν είχατε διαβάσει;

Ένα βιβλίο που δεν έχω ανοίξει καν, ποτέ δεν έχω ισχυριστεί ότι το έχω διαβάσει. Για βιβλία όμως που δεν τα έχω διαβάσει ολόκληρα, έχω πει ότι τα έχω τελειώσει. Δεν θέλω να πω ποια... Είναι βιβλία που μου έχουν δοθεί κατά καιρούς με την προοπτική να γίνουν παραστάσεις ή ταινίες ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Δεν θα ήταν κομψό να τα αναφέρω.

Ό,τι συμβαίνει ανάμεσα σε μένα και το βιβλίο, μένει ανάμεσα σε μένα και το βιβλίο.

Έχετε δανειστεί βιβλίο χωρίς να το επιστρέψετε;

Ένα, μόνο ένα από τα φοιτητικά μου χρόνια. Και το έχω βάρος. Πάντα επιστρέφω. Έτσι κι αλλιώς βέβαια, δεν μπορώ εύκολα να διαβάζω δανεικά βιβλία.

Υπάρχει κάποιο βιβλίο που έχετε δωρίσει παραπάνω από μία φορά;

Ναι, αρκετά. Ο ξένος (Αλμπέρ Καμύ), Ο αφρός των ημερών (Μπορίς Βιάν), Ο παραθεριστής (Κώστας Κατσουλάρης), Η φθορά (Δημήτρης Τσεκούρας), Δεν ήξερες... δεν ρώταγες! (Άρης Σφακιανάκης), Μάριος Χάκκας: Άπαντα, Ο άνθρωπος αντίγραφο (Ζοζέ Σαραμάγκου), Όλα τα ονόματα (Ζοζέ Σαραμάγκου). Γενικά κάνω δώρα βιβλία. Και αρκετά θεατρικά έργα βεβαίως.

Ποιος είναι ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο μιλάτε για ένα βιβλίο που μόλις έχετε τελειώσει;

Κανένας. Ό,τι συμβαίνει ανάμεσα σε μένα και το βιβλίο, μένει ανάμεσα σε μένα και το βιβλίο. Κάποια στιγμή, μπορεί να το προτείνω σε μια κουβέντα περί βιβλίων.

Μέσα σε ποιο μυθιστόρημα που έχετε διαβάσει θα θέλατε να ζείτε;

Θα ήθελα να ζήσω μέσα σε πολλά μυθιστορήματα. Δεν μπορώ να αποφασίσω. Γι' αυτό άλλωστε αγαπώ τα βιβλία. Τόσοι κόσμοι σε μια ζωή!

Λένε ότι ορισμένα βιβλία «μας βρίσκουν» τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε… Σας έχει συμβεί;

Πολλές φορές. Βέβαια πάντα αναρωτιέμαι αν εγώ προσέχω περισσότερο ό,τι υπήρχε πάντα εκεί έτσι κι αλλιώς. Μ' έχουν βοηθήσει πάντως τα βιβλία πολύ. Κάποιες φορές πιο πολύ κι από τους ανθρώπους.

Για ποιο βιβλίο θα λέγατε: αυτό το βιβλίο μού άλλαξε τη ζωή;

Για τον Ξένο του Καμύ.

Τι είναι για σας ένα καλό βιβλίο;

Δώρο. Μια εμπειρία αθανασίας.


Info

Η Ζωή Ξανθοπούλου είναι ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτις. Πρόσφατα σκηνοθέτησε στο Φεστιβάλ Αθηνών την παράσταση “Κανένα ρετούς. Θέλω την πραγματικότητα” βασισμένη σε κείμενα του Μάριου Χάκκα.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάζοντας με τη Μαρία Παπαφωτίου

Διαβάζοντας με τη Μαρία Παπαφωτίου

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν το δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Η ηθοποιός Μαρία Παπαφωτίου απαντά σε 18 κλασικές ή αναπάντεχες βιβλιοφιλικές ερωτήσεις. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
Διαβάζοντας με τη Γωγώ Μπρέμπου

Διαβάζοντας με τη Γωγώ Μπρέμπου

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν το δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Η ηθοποιός Γωγώ Μπρέμπου απαντά σε 18 κλασικές ή αναπάντεχες βιβλιοφιλικές ερωτήσεις. Φωτογραφία: © Γιάννης Πρίφτης

Επιμέλεια: Κώστας ...

Διαβάζοντας με τον Στέλιο Μάινα

Διαβάζοντας με τον Στέλιο Μάινα

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν το δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας απαντά σε 18 κλασικές ή αναπάντεχες βιβλιοφιλικές ερωτήσεις.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πλαγκτόν - Οι ιστορίες, του Βασίλη Αμανατίδη

Πλαγκτόν - Οι ιστορίες, του Βασίλη Αμανατίδη

Για τον συγκεντρωτικό τόμο με τα πεζά κείμενα του Βασίλη Αμανατίδη «Πλαγκτόν – Οι ιστορίες» (εκδ. Νεφέλη). Κεντρική εικόνα: Κεφάλι μέδουσας από την έκθεση του M.E.T. © «Από την Ασσυρία στην Ιβηρική στην αυγή της Κλασικής Εποχής» (Σεπτέμβριος 2014 – Ιανουάριος 2015).

Του Κωνσταντίνου Μα...

Μια ιστορία για κότες με έμπνευση, θάρρος και άποψη

Μια ιστορία για κότες με έμπνευση, θάρρος και άποψη

Η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους.

Της Ελένης Κορόβηλα

Αυτή την εβδομάδα η εικονογραφημένη ιστορία για παιδιά «Για να ενωθούμε, θ’ ανακατευτούμε – Μια ιστορία για κότες» του Λωράν Καρντόν που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

 Λίγα λ...

Το μέτρο και τα σταθμά, της Ελισάβετ Κοτζιά

Το μέτρο και τα σταθμά, της Ελισάβετ Κοτζιά

Μετά την κριτική ανάγνωση της μελέτης της Ελισάβετ Κοτζιά «Ελληνική πεζογραφία 1974-2010 − Το μέτρο και τα σταθμά» (εκδ. Πόλις), ο δρ φιλολογίας, κριτικός και συγγραφέας Γιώργος Ν. Περαντωνάκης απε...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, της Έλενας Χουζούρη (προδημοσίευση)

Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, της Έλενας Χουζούρη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Έλενας Χουζούρη «Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού – Μια παλιά ιστορία», το οποίο κυκλοφορεί στις 20 Μαΐου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ι ...

Σύγχρονα κάτοπτρα της ελληνικότητας, της Αλεξάνδρας Δεληγιώργη (προδημοσίευση)

Σύγχρονα κάτοπτρα της ελληνικότητας, της Αλεξάνδρας Δεληγιώργη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Αλεξάνδρας Δεληγιώργη «Σύγχρονα κάτοπτρα της ελληνικότητας – Ιδέες και Ιδεολογήματα στον 20ο αιώνα», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«…επιχειρώντας, έτσι, μια συνοπτικ...

Ώρες κοινής ανησυχίας, της Μαίρης Κόντζογλου (προδημοσίευση)

Ώρες κοινής ανησυχίας, της Μαίρης Κόντζογλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων της Μαίρης Κόντζογλου «Ώρες κοινής ανησυχίας», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 13 Μαΐου, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΧΑΡΩΠΑ ΤΑ ΔΥΟ ΜΟΥ ΧΕΡΙΑ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Οκτώ καλά αστυνομικά μυθιστορήματα

Οκτώ καλά αστυνομικά μυθιστορήματα

Επιλογή οκτώ μεταφρασμένων αστυνομικών μυθιστορημάτων από τις πρόσφατες κυκλοφορίες.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

...

Τσερνομπίλ: 35 χρόνια μετά, οκτώ βιβλία

Τσερνομπίλ: 35 χρόνια μετά, οκτώ βιβλία

Ήταν Σάββατο του Λαζάρου 26 Απριλίου 1986 όταν σημειώθηκε το μεγαλύτερο, μέχρι τότε, πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία. Μια σειρά εκρήξεων προκάλεσε την καταστροφή του αντιδραστήρα 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας στο Τσερνομπίλ της τότε Σοβιετικής Ένωσης και σημερινής Ουκρανίας. Τριάντε πέντε χρόνια μετά, ...

Κακοποίηση: Βιβλία για παιδιά κι εφήβους που μιλούν ανοιχτά

Κακοποίηση: Βιβλία για παιδιά κι εφήβους που μιλούν ανοιχτά

Πώς μιλάμε στα παιδιά για τη σεξουαλική κακοποίηση; Για τη βία που βιώνουν συνομίλικοί τους, για τα τραύματα, την οδυνηρή και μοναχική πορεία των θυμάτων μέχρι που ορισμένα, λίγα, παιδιά καταφέρνουν να βρουν το κουράγιο και τα λόγια για να μιλήσουν; Πώς αποτυπώνουν οι συγγραφείς βιβλίων για παιδιά και για εφήβους τη...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

22 Απριλίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αυτά είναι τα έξι βιβλία που διεκδικούν το International Booker Prize 2021

Ανακοινώθηκαν τα έξι βιβλία μεταφρασμένης πεζογραφίας στα αγγλικά, τα οποία διεκδικούν το International Booker Prize 2021. Δείτε ποια βιβλία έχουν μεταφραστεί στα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ