zoe xanthopoulou

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν το δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η σκηνοθέτιδα, συγγραφέας και ηθοποιός Ζωή Ξανθοπούλου απαντά σε 18 κλασικές ή αναπάντεχες βιβλιοφιλικές ερωτήσεις.

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες;

Το χόλι μάουντεν του Νίκου Βεργέτη (εκδ. Κέλευθος).

Πώς ήρθε στα χέρια σας;

Μου το χάρισε ο φίλος μου και συγγραφέας Δημήτρης Τσεκούρας, γιατί πιστεύει ότι θα μου αρέσει πολύ.

Διαβάζετε στο μετρό, σε καφέ ή σε άλλους δημόσιους χώρους;

Σε δημόσιους χώρους διαβάζω μόνο σε καφέ. Κι αυτό πολύ σπάνια. Ίσως πρέπει να το κάνω πιο συχνά γιατί μου αρέσει αυτή η αίσθηση του κόσμου του βιβλίου, μέσα στον κόσμο της πόλης.

Σε ποια στάση σας αρέσει να διαβάζετε;

Δε μένω ποτέ σε μια στάση όταν διαβάζω. Μπορεί να ξεκινήσω καθιστή και να καταλήξω ξαπλωμένη ή και το αντίστροφο. Νομίζω ότι έχει σχέση με το τι διαβάζω. Αν π.χ. είναι ένα βιβλίο που σχετίζεται με τη δουλειά μου ή μ' εμπνεύσει για κάτι, συνήθως καταλήγω στο γραφείο, να σημειώνω παράλληλα ιδέες και πληροφορίες.

Πότε κλάψατε τελευταία φορά διαβάζοντας ένα βιβλίο;

Δεν κλαίω διαβάζοντας βιβλία. Ίσως η ελευθερία που δίνει η ανάγνωση και οι άμυνες μέσα μου δημιουργούν εικόνες και κόσμους διαφυγής από τη λύπη, όπως θα ήθελα άλλωστε να είναι και στην πραγματικότητα. Η μόνη φορά που έφτασα κοντά στο κλάμα ήταν με το αγαπημένο Ο αφρός των ημερών του Μπορίς Βιάν.

Έχει τύχει ποτέ να διαβάσετε το ίδιο βιβλίο δεύτερη φορά;

Ναι, και τότε, όταν έχω την ανάγκη να το διαβάσω ξανά, νιώθω ότι πρόκειται για ένα πολύ καλό βιβλίο.

Αφήνετε στη μέση βιβλία που σας κάνουν να βαριέστε;

Μέχρι πριν κάποια χρόνια ήθελα, σχεδόν ψυχαναγκαστικά, να τελειώνω ό,τι αρχίζω. Τώρα πια, ό,τι με κάνει να βαριέμαι δεν έχει δεύτερη ευκαιρία.

Πόσο τακτοποιημένη είναι η βιβλιοθήκη σας;

Καθόλου. Ψάχνω συνεχώς τα βιβλία που θέλω. Αυτό βέβαια έχει και τη γοητεία του γιατί εν τω μεταξύ βρίσκω κι άλλα που τα είχα ξεχάσει.

Όταν τελειώσατε κάποιο βιβλίο, ποια ήταν η πιο αλλόκοτη/αναπάντεχη χρήση που του κάνατε;

Σουβέρ! Από αγάπη, θα έλεγα... Όπου ακουμπάω τον καφέ μου είναι ιερό μέρος!

Σας έχει συναρπάσει, μετά από χρόνια, βιβλίο που στην πρώτη ανάγνωση σας είχε απογοητεύσει;

Όχι. Μπορεί να το εκτίμησα περισσότερο ή να κατανόησα κάτι από αυτό περισσότερο, ενώ ήμουν στην αρχή αφοριστική. Αλλά όχι, δεν μπορεί να με συναρπάσει κάτι που αρχικά με έχει απογοητεύσει. Η απογοήτευση εξαιρετικά δύσκολα ανατρέπεται.

Ισχυριστήκατε ποτέ ότι διαβάσατε ένα βιβλίο που δεν είχατε διαβάσει;

Ένα βιβλίο που δεν έχω ανοίξει καν, ποτέ δεν έχω ισχυριστεί ότι το έχω διαβάσει. Για βιβλία όμως που δεν τα έχω διαβάσει ολόκληρα, έχω πει ότι τα έχω τελειώσει. Δεν θέλω να πω ποια... Είναι βιβλία που μου έχουν δοθεί κατά καιρούς με την προοπτική να γίνουν παραστάσεις ή ταινίες ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Δεν θα ήταν κομψό να τα αναφέρω.

Ό,τι συμβαίνει ανάμεσα σε μένα και το βιβλίο, μένει ανάμεσα σε μένα και το βιβλίο.

Έχετε δανειστεί βιβλίο χωρίς να το επιστρέψετε;

Ένα, μόνο ένα από τα φοιτητικά μου χρόνια. Και το έχω βάρος. Πάντα επιστρέφω. Έτσι κι αλλιώς βέβαια, δεν μπορώ εύκολα να διαβάζω δανεικά βιβλία.

Υπάρχει κάποιο βιβλίο που έχετε δωρίσει παραπάνω από μία φορά;

Ναι, αρκετά. Ο ξένος (Αλμπέρ Καμύ), Ο αφρός των ημερών (Μπορίς Βιάν), Ο παραθεριστής (Κώστας Κατσουλάρης), Η φθορά (Δημήτρης Τσεκούρας), Δεν ήξερες... δεν ρώταγες! (Άρης Σφακιανάκης), Μάριος Χάκκας: Άπαντα, Ο άνθρωπος αντίγραφο (Ζοζέ Σαραμάγκου), Όλα τα ονόματα (Ζοζέ Σαραμάγκου). Γενικά κάνω δώρα βιβλία. Και αρκετά θεατρικά έργα βεβαίως.

Ποιος είναι ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο μιλάτε για ένα βιβλίο που μόλις έχετε τελειώσει;

Κανένας. Ό,τι συμβαίνει ανάμεσα σε μένα και το βιβλίο, μένει ανάμεσα σε μένα και το βιβλίο. Κάποια στιγμή, μπορεί να το προτείνω σε μια κουβέντα περί βιβλίων.

Μέσα σε ποιο μυθιστόρημα που έχετε διαβάσει θα θέλατε να ζείτε;

Θα ήθελα να ζήσω μέσα σε πολλά μυθιστορήματα. Δεν μπορώ να αποφασίσω. Γι' αυτό άλλωστε αγαπώ τα βιβλία. Τόσοι κόσμοι σε μια ζωή!

Λένε ότι ορισμένα βιβλία «μας βρίσκουν» τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε… Σας έχει συμβεί;

Πολλές φορές. Βέβαια πάντα αναρωτιέμαι αν εγώ προσέχω περισσότερο ό,τι υπήρχε πάντα εκεί έτσι κι αλλιώς. Μ' έχουν βοηθήσει πάντως τα βιβλία πολύ. Κάποιες φορές πιο πολύ κι από τους ανθρώπους.

Για ποιο βιβλίο θα λέγατε: αυτό το βιβλίο μού άλλαξε τη ζωή;

Για τον Ξένο του Καμύ.

Τι είναι για σας ένα καλό βιβλίο;

Δώρο. Μια εμπειρία αθανασίας.


Info

Η Ζωή Ξανθοπούλου είναι ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτις. Πρόσφατα σκηνοθέτησε στο Φεστιβάλ Αθηνών την παράσταση “Κανένα ρετούς. Θέλω την πραγματικότητα” βασισμένη σε κείμενα του Μάριου Χάκκα.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάζοντας με τον Νίκο Χατζηελευθερίου

Διαβάζοντας με τον Νίκο Χατζηελευθερίου

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν το δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Ο κιθαριστής του μουσικού συνόλου Guitarte  και καθηγητής μουσικής Νίκος Χατζηελευθερίου απαντά σε 18 κλασικές ή αναπάντεχες βιβλιοφιλικές ερωτήσεις. ...

Διαβάζοντας με τον Κώστα Γάκη

Διαβάζοντας με τον Κώστα Γάκη

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν το δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Ο σκηνοθέτης και μουσικός Κώστας Γάκης απαντά σε 18 κλασικές ή αναπάντεχες βιβλιοφιλικές ερωτήσεις.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

Διαβάζοντας με τη Μαρία Παπαφωτίου

Διαβάζοντας με τη Μαρία Παπαφωτίου

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν το δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Η ηθοποιός Μαρία Παπαφωτίου απαντά σε 18 κλασικές ή αναπάντεχες βιβλιοφιλικές ερωτήσεις. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η βιογραφία της Άνγκελα Μέρκελ κυκλοφορεί στα ελληνικά

Η βιογραφία της Άνγκελα Μέρκελ κυκλοφορεί στα ελληνικά

«Η Καγκελάριος» είναι μια καθηλωτική πολιτική βιογραφία και ταυτόχρονα μια προσωπική ανθρώπινη ιστορία ενός αουτσάιντερ: μιας χημικού, κόρης πάστορα, η οποία μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία και κατάφερε να γίνει η άτυπη ηγέτιδα της Δύσης. Στα ελληνικά θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Ψυχογιός στις 21 Οκτωβρίου...

Προσωπικότητες στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού: Στέλιος Ράμφος

Προσωπικότητες στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού: Στέλιος Ράμφος

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στις «Προσωπικότητες» Σεπτεμβρίου 2021 παρουσιάζει τον Στέλιο Ράμφο.

Επιμέλεια: Book Press

Στέλιος Ράμφος: κορυφαίος στοχαστής, πολυγραφότατος συγγραφέας και από τους πλέον επιδραστικούς σύγχρονους φιλοσόφους.

...
Τι θα δούμε φέτος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Τι θα δούμε φέτος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Θέατρο, χορός, σινεμά, instalations, προβολές, λογοτεχνία, κοινωνικός προβληματισμός και «μια υπόσχεση ευτυχίας που δεν έρχεται αλλά είναι ωραίο να την περιμένεις σαν να φτάνει», όπως σημείωσε η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση στην παρουσίαση του προγράμματος της Στέγης για το 2021-...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από την ανθολογία του Franz Kafka «Γιοζεφίνε η αοιδός και άλλα διηγήματα» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, επίμετρο: Κατερίνα Καρακάση) που κυκλοφορεί στις 6 Αυγούστου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στὴ συναγωγή μας... ...

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βραβευμένο με Booker 2020 μυθιστόρημα του Douglas Stuart «Σάγκι Μπέιν» (μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου), που κυκλοφορεί στις 30 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Άγκνες αναδύθηκε έγκαιρα α...

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Frank Goldammer «Χίλιοι διάβολοι» (μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου), που κυκλοφορεί την 1 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Χέλερ μπήκε στο εστιατόριο από την ανοιχτή πόρτα στη...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ