Joey as Marylin

Το έργο της Αμερικανίδας φωτογράφου Ναν Γκόλντιν είναι γνωστό για πάνω από τρεις δεκαετίες.

Γράφει ο Κωστής Σταφυλάκης

Η επικαιρότητα των εικόνων της δεν αφήνει όμως αδιάφορο το βλέμμα του θεατή που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τις ζωές που ο φακός της απαθανατίζει. Παρά το γεγονός ότι η σκληρή-ακατέργαστη αισθητική των φωτογραφιών της υιοθετήθηκε τα περασμένα χρόνια από τη διαφήμιση, τη μόδα και τα νέα ρεύματα του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά, τα στιγμιότυπα που μας χαρίζει στην πρόσφατη δουλειά της ανοίγουν την καταπακτή μιας καθημερινότητας τόσο οικείας και ταυτόχρονα τόσο ανοίκειας – στην πραγματικότητα, οι σκηνές είναι οικείες, σαν να ανακαλύπτει κανείς το οικογενειακό του άλμπουμ, να θυμάται τα παιδικά του χρόνια, τα ρούχα και τα παιχνίδια που του έδιναν οι γονείς του, τις οικογενειακές παρέες και τις διακοπές. Κι όμως, όσο πιο πολύ οι εικόνες πλησιάζουν στις δικές μας αναμνήσεις, τόσο πιο ανοίκειες γίνονται, σαν να έζησε κάποιος άλλος στη θέση μας. Τούτη η ψευδαίσθηση είναι ίσως το πιο σκοτεινό σημείο κάθε ρεαλισμού. Το «Fire Leap» είναι μια σειρά από slides που θα δείτε κατεβαίνοντας στο υπόγειο της γκαλερί Rebecca Camhi (Λεωνίδου 9, Μεταξουργείο, μέχρι τις 29 Μαΐου). Φωτογραφίες μωρών και παιδιών σε μια ανέμελη πάλη με τον εξωτερικό κόσμο. Μια παιδική χορωδία τραγουδά στο φόντο «Ground control to Major Tom…», προσδίδοντας μια ειρωνική χροιά στην ξέφρενη παιδικότητα και προειδοποιώντας ίσως για την ανώμαλη προσγείωση στην εφηβεία και στην ενηλικίωση.
 
Η χρήση των φωτεινών πηγών της ίδιας της πόλης και η λογική του μη σκηνοθετημένου στιγμιότυπου στοιχειοθετούν μια φωτογραφική γλώσσα που, μαζί με αυτή του Larry Clark, χαρακτηρίστηκε ρεαλιστική – υπόδειγμα ενός σύγχρονου κοινωνικού ρεαλισμού. Ειδικά στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80, η Γκόλντιν ζούσε στη Νέα Υόρκη και αποτύπωνε την άνοδο του new wave, τη χρήση ναρκωτικών, την υποκουλτούρα των γκέι και των τρανσέξουαλ. Οι εικόνες συγκεντρώθηκαν στο κλασικό της έργο «The Ballad of Sexual Dependency», μια ωμή προβολή slides που σήμερα πια μετρούν περίπου τα 690 και παρουσιάζουν σκηνές απελευθέρωσης, μοναξιάς, κακοποίησης, ερωτικού αδιεξόδου, κοινωνικών συμβάσεων, αλκοολισμού και καβγάδων. Άνθρωποι που καπνίζουν πάνω σε κρεβάτια, άνθρωποι που χτυπούν ηρωίνη, και η ίδια η καλλιτέχνις κακοποιημένη με βουλωμένα μάτια. Όλα συμβαίνουν στο στενό της περιβάλλον, σαν σελίδες στο προσωπικό της ημερολόγιο – για μια στιγμή νομίζουμε πως είναι το δικό μας.
 
(*) Η φωτογραφία είναι το έργο της Nan Goldin "Joey as Marilyn, St Moritz Hotel, NY"
Κωστής Σταφυλάκης

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μήδεια» του Λουίτζι Κερουμπίνι, η επιστροφή στην Επίδαυρο – Με την ενέργεια της Κάλλας να επιμένει

«Μήδεια» του Λουίτζι Κερουμπίνι, η επιστροφή στην Επίδαυρο – Με την ενέργεια της Κάλλας να επιμένει

Για την όπερα «Μήδεια» του Λουίτζι Κερουμπίνι, από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. ©Εθνική Λυρική Σκηνή

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Παρακολούθησα, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, την όπερα «Μήδεια» του ...

«Τα Ημερολόγια»: Έκθεση του Χρήστου Μποκόρου στο Ναύπλιο

«Τα Ημερολόγια»: Έκθεση του Χρήστου Μποκόρου στο Ναύπλιο

Από τις 19 Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2026, η έκθεση «Τα Ημερολόγια», με ζωγραφικά έργα, φωτογραφίες και κείμενα του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου, θα φιλοξενείται στο Fougaro Artcenter στο Ναύπλιο. 

Επιμέλεια: Book Press

...
«Servare Intaminatum» – Μια οξεία καλλιτεχνική και πολιτική παρέμβαση για την κλιματική κρίση

«Servare Intaminatum» – Μια οξεία καλλιτεχνική και πολιτική παρέμβαση για την κλιματική κρίση

Για την ομαδική έκθεση-εγκατάσταση «Servare Intaminatum. Κλιματική Κρίση – Από το Αόρατο στο Ορατό ή πώς να αναπαραστήσεις το αδιανόητο» στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

Για τη μελέτη του Μορίς Ντομά (Maurice Daumas) «Τι είναι ο μισογυνισμός;» (μτφρ. Κατερίνα Γούλα, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Από τη σειρά του Νέτφλιξ «Εφηβεία».

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

«Είναι πιο εύκολο να φανταστούμε το...

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

«Την κυρίως πλοκή του αστυνομικού μυθιστορήματος την αντιμετωπίζω ως ένα μέσον για να αφηγηθώ το δράμα των πρωταγωνιστών» μας είπε ο Χάρης Καραθύμιος, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο Μεσσίας» (εκδ. Μίνωας).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

...
«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

Για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας 

Ο σημαντικός, Άγγλος βιρτουόζος σκηνοθέτης ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ