Monty Alexander kentriki

Για δέκα ημέρες, από τις 10 μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, η τζαζ πρωταγωνιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη

Η τζαζ έχει και φέτος την τιμητική της στις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, για τέταρτη συνεχή χρονιά, από τις 10 έως τις 20 Νοεμβρίου. Έλληνες και ξένοι βιρτουόζοι της τζαζ συγκαταλέγονται και στο φετινό πρόγραμμα, προς τέρψη των απανταχού τζαζόφιλων που θα σπεύσουν να ακούσουν και να απολαύσουν τις τζαζ βραδιές. Έχουμε λοιπόν και σημειώνουμε:

Το δεκαήμερο σηκώνει αυλαία στις 10 Νοεμβρίου, με το τρίο Marcin Wasilewski, που έρχεται στην Αθήνα στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας του το 2024, με αφορμή την συμπλήρωση τριάντα χρόνων της πετυχημένης καριέρας του. Πραγματικά από το 1994 το Τρίο έχει διαγράψει μια εντυπωσιακή πορεία στον χώρο της διεθνούς τζαζ σκηνής, έχοντας στο ενεργητικό του επτά άλμπουμ και συνεργασίες με κορυφαία ονόματα της τζαζ, όπως ο σαξοφωνίστας Τζο Λοβάνο και ο θρυλικός Τσαρλς Λόυντ. [Αίθουσα, Δημήτρης Μητρόπουλος].

Πενήντα χρόνια από τον θάνατο του Ντιούκ Έλινγκτον και εκατό χρόνια από την πρεμιέρα της Γαλάζιας Ραψωδίας του Τζόρτζ Γκέρσουιν, ο δικός μας βιρτουόζος της τζαζ, Γιώργος Κοντραφούρης και το Τρίο του παρουσιάζουν μια ξεχωριστή συναυλία, όπου η τζαζ συναντά και συνομιλεί με την συμφωνική μουσική, στις 13 Νοεμβρίου. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, το Τρίο εμφανίζεται σόλο ερμηνεύοντας συνθέσεις του Έλινγκτον. Στη συνέχεια, μαζί με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και τον μαέστρο Μιχάλη Οικονόμου, παρουσιάζουν σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση το New World A–Comin’ για τζαζ πιάνο τρίο και συμφωνική ορχήστρα. Στο επίκεντρο του δεύτερου μέρους της συναυλίας βρίσκεται η Γαλάζια ραψωδία σε μια φρέσκια συναρπαστική ανάγνωση από τον Γιώργο Κοντραφούρη και το Τρίο του. [Αίθουσα, Χρήστος Λαμπράκης].

George Kontrafouris Trio

Σειρά έχει άλλος ένας δικός μας, εξαιρετικός τζαζίστας, κοντραμπασίστας και ενορχηστρωτής, ο Νίκος Χατζητσάκος, ο οποίος σε συνεργασία με γνωστούς σολίστ και μουσικούς της ελληνικής τζαζ παρουσιάζει σε νέες ενορχηστρώσεις συνθέσεις του από τα δισκογραφικά άλμπουμ Tiny Big Band, για κουιντέτο αυτή τη φορά. Ο Νίκος Χατζητσάκος γεφυρώνει αριστοτεχνικά την αφροαμερικανική παράδοση της τζαζ και το κλασικό της ρεπερτόριο με μοντέρνες αισθητικές προσεγγίσεις και ηχοτοπία. Το ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει διασκευές γνωστών τραγουδιών δημιουργών όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Κόουλ Πόρτερ, ο Αντόνιο Κάρλος Ζομπίμ και ο Μισέλ Λεγκράν. Στις 14 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Για τον Γιώργο Φακανά δεν έχω να προσθέσω κάτι. Χρόνια στην ελληνική τζαζ σκηνή, τον θυμάμαι νεαρότατο τη δεκαετία του 1980 να μας εντυπωσιάζει και έχω ακόμα τον πρώτο του δίσκο με συνθέσεις του –εννοώ βινύλιο βέβαια– που είχε κυκλοφορήσει εκείνη την... αρχαία, για την νεαρότερη γενιά, εποχή. Να θυμηθώ ακόμη τη συμμετοχή του στη δημιουργία του πρώτου θρυλικού πια ελληνικου τζαζ συγκροτήματος, την Iskra [φλόγα, ρωσιστί]. Και όχι μόνον δεν μας απογοήτευσε ο Φακανάς αλλά μετεξελίχθηκε σε μια από τις πλέον δεσπόζουσες μορφές της ελληνικής τζαζ σκηνής με διεθνείς εμφανίσεις. Μπασίστας, συνθέτης, ενορχηστρωτής, εκπαιδευτικός, συγγραφέας και εκδότης του περιοδικού Jazz Fusion Mood, ο Γιώργος Φακανάς θα εμφανιστεί με το γκρουπ του, τους YFG-Yiorgos Fakanas Group στις 16 Νοεμβρίου. Μαζί του οι επίσης τοπ μουσικοί: στο πιάνο και στα keyboards ο Τάκης Πατερέλης, στο σαξόφωνο ο David Lynch, στην τρομπέτα ο Michail Iosifov και στα ντραμς ο Μένιος Πασιαλής. [Αίθουσα Banquet].

Αυτοσχεδιασμός λοιπόν από τη μια, συνομιλία ανάμεσα σε παραστατικές και εικαστικές τέχνες, φωνητικά επίσης, από την άλλη, σε ένα, όπως η ομάδα υπόσχεται, πρωτότυπο σύμπαν που ξεπηδά από την ελληνική underground σκηνή, και συνδέει τη free jazz με την experimental μουσική.

Πριν κλείσω αυτό το σημείωμα με την τελευταία τζαζ βραδιά στο Μέγαρο, στέκομαι σε μια ιδιότυπα φιλόδοξη εμφάνιση-συναυλία-παράσταση από τους Athens 3000. Τι ακριβώς είναι; Μεταφέρω το ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου που αναφέρει τα εξής διευκρινιστικά: «Μια προβολή στο μέλλον ενός τόπου με αρχαίες ρίζες μάς προτείνει η ομάδα Athens 3000. Tα μέλη της, καλλιτέχνες με διαφορετικά βιώματα και καταβολές, επιλέγουν αυτόν τον κοινό τόπο για να συνυπάρξουν, να πειραματιστούν και να εξερευνήσουν άγνωστα πεδία έκφρασης». Αυτοσχεδιασμός λοιπόν από τη μια, συνομιλία ανάμεσα σε παραστατικές και εικαστικές τέχνες, φωνητικά επίσης, από την άλλη, σε ένα, όπως η ομάδα υπόσχεται, πρωτότυπο σύμπαν που ξεπηδά από την ελληνική underground σκηνή, και συνδέει τη free jazz με την experimental μουσική. Θα τα δούμε και θα τα ακούσουμε όλα αυτά, στις 12 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Και το δεκαήμερο κλείνει με έναν σπουδαίο Αμερικανό πιανίστα και συνθέτη, τον Monty Alexander που θα έχουμε την ευκαιρία να τον ακούσουμε στις 21 Νοεμβρίου. Και το εννοώ αυτό με την ευκαιρία, διότι δεν ακούς συχνά μουσικούς σαν τον Monty Alexander. Τι να πρωτοπεί κανείς γι' αυτόν. Για τις συναντήσεις του στα νεουρκέζικα κλαμπ με «θεούς» της τζαζ, όπως τον Ντιουκ Έλινγκτον, τον Λούις Άρμστρονγκ, τον Μάιλς Ντέιβις, τον Τόνυ Μπένετ ή ακόμα και τον Φρανκ Σινάτρα που πέρασε, έστω, ξυστά από την τζαζ; Αργότερα στις μουσικές σκηνές της Τζαμάικα όπου ανακηρύχθηκε ηγετική μορφή τους; Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά: «Όταν παίζω μουσική, την οσφραίνομαι, βλέπω τα χρώματά της. Κάθε τραγούδι έχει τον χαρακτήρα του, την ψυχή του, κι αν δεν μπορώ να τη νοιώσω, δεν μπορώ να το παίξω με συναίσθημα. Αγνοώ τι είναι αυτό που με κάνει ξεχωριστό, αλλά ξέρω ότι δεν έχω τίποτε κοινό με οποιονδήποτε άλλον. Όταν δικαιώνομαι στις ερμηνευτικές μου προθέσεις, συμβαίνουν απίστευτα πράγματα». Στις 21 Νοεμβρίου, λοιπόν, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

 Η ΕΛΕΝΑ ΧΟΥΖΟΥΡΗ είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Τελευταία της κυκλοφορία η νέα, αναθεωρημένη έκδοση του μυθιστορήματός της «Πατρίδα από βαμβάκι» (εκδ. Πατάκη).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκθεση «ΖΟRΜΠΑΣ: Λόγια και Εικόνες» στο Μουσείο Καζαντζάκη

Έκθεση «ΖΟRΜΠΑΣ: Λόγια και Εικόνες» στο Μουσείο Καζαντζάκη

Το Μουσείο Καζαντζάκη παρουσιάζει την έκθεση «ΖΟRΜΠΑΣ: Λόγια και Εικόνες», βασισμένη στο graphic novel ΖΟRΜΠΑΣ – Πράσινη πέτρα ωραιοτάτη του Soloύp, των εκδόσεων Διόπτρα.

Επιμέλεια: Book Press

Μέσα από τη ματιά του Soloύp, η ζωή, ο έρωτας, ο θάνατος, αλλά και οι φιλοσοφικές αναζητ...

«Μήδεια» του Λουίτζι Κερουμπίνι, η επιστροφή στην Επίδαυρο – Με την ενέργεια της Κάλλας να επιμένει

«Μήδεια» του Λουίτζι Κερουμπίνι, η επιστροφή στην Επίδαυρο – Με την ενέργεια της Κάλλας να επιμένει

Για την όπερα «Μήδεια» του Λουίτζι Κερουμπίνι, από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. ©Εθνική Λυρική Σκηνή

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Παρακολούθησα, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, την όπερα «Μήδεια» του ...

«Τα Ημερολόγια»: Έκθεση του Χρήστου Μποκόρου στο Ναύπλιο

«Τα Ημερολόγια»: Έκθεση του Χρήστου Μποκόρου στο Ναύπλιο

Από τις 19 Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2026, η έκθεση «Τα Ημερολόγια», με ζωγραφικά έργα, φωτογραφίες και κείμενα του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου, θα φιλοξενείται στο Fougaro Artcenter στο Ναύπλιο. 

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Πολιτική και δίκαιο στην κριτική θεωρία» του Γιάννη Φλυτζάνη (κριτική) – Για τη σκέψη της Σχολής της Φρανκφούρτης σήμερα

«Πολιτική και δίκαιο στην κριτική θεωρία» του Γιάννη Φλυτζάνη (κριτική) – Για τη σκέψη της Σχολής της Φρανκφούρτης σήμερα

Για τη μελέτη του Γιάννη Φλυτζάνη «Πολιτική και δίκαιο στην κριτική θεωρία – Πολιτική φιλοσοφία για την άρνηση και τους θεσμούς» (εκδ. Ευρασία). Εικόνα: Ο Γιούργκεν Χάμπερμας.

Γράφει η Ελένη Ρεθυμιωτάκη

Ποια εί...

«Το πνεύμα της ελπίδας» του Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν – Με το βλέμμα σε έναν καλύτερο κόσμο

«Το πνεύμα της ελπίδας» του Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν – Με το βλέμμα σε έναν καλύτερο κόσμο

Για το βιβλίο του Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν (Byung-Chul Han) «Το πνεύμα της ελπίδας – Κατά της κοινωνίας του φόβου» (μτφρ. Βασίλης Τσαλής, εκδ. Opera). Εικόνα: Ο «Θεριστής» του βαν Γκογκ. 

Γράφει η Άννα Λυδάκη

Ό...


«Πριν από το big bang» της Λάουρα Μερσίνι-Χόουτον (κριτική) – Ματιές στο αδιανότητο

«Πριν από το big bang» της Λάουρα Μερσίνι-Χόουτον (κριτική) – Ματιές στο αδιανότητο

Για το βιβλίο της Λάουρα Μερσίνι-Χόουτον [Laura Mersini-Houghton] «Πριν από το big bang – Η προέλευση του σύμπαντος και τί βρίσκεται πέρα από αυτό» (μτφρ. Σταύρος Πανέλης, εκδ. Τραυλός).

Γράφει ο Ηλίας Μπιστολάς

Στο Πριν από το Big Bang, η διά...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ