tsarouxis ekthesi skies

Η ανάμνηση μιας συνάντησης με τον καλλιτέχνη τη δεκαετία του 80 μπλέκεται με την πρόσφατη επίσκεψή μας στο «Μουσείο Αμαρουσίου», πλέον «Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη», με αφορμή την έκθεση «Ερριμμένες σκιές».

Της Γεωργίας Κακούρου Χρόνη

«Έμαθα πολλά, αλλά κυρίως έμαθα πόσα αγνοώ»

Μαρούσι, οδός Πλουτάρχου 28, Οκτώβριος 1984. Ο Γιάννης Τσαρούχης οικοδεσπότης, το σπίτι του ανοικτό για όλους τους επισκέπτες. Χάζευα τα πεύκα της αυλής, ένα μεταλλικό στρογγυλό τραπεζάκι, από εκείνα των παλιών καφενείων που συναντάμε και στους πίνακές του· είχε ένα γιουβετσάκι πήλινο στη μέση. Ο κήπος χορταριασμένος αλλά όχι αφρόντιστος. Είναι έτσι «από φροντίδα και όχι από αφροντισιά» μου είπε αργότερα. Δεν του πήγαινε –συμπλήρωσε– να τον πληγώνει ξεριζώνοντας ζιζάνια, χόρτα κι αγριολούλουδα.

Άκουσα τα συρτά –ένα σύρσιμο γοργό, σχεδόν τραγουδιστικό– βήματά του. Ερχόταν πίσω μου με την εφημερίδα κάτω από τη μασχάλη. Μπήκαμε μαζί στο σπίτι. Η αμηχανία μου υποχώρησε, όταν χωρίς άλλη κουβέντα τον ακολούθησα στη σκάλα, που αμέσως δεξιά μετά την είσοδο του σπιτιού οδηγούσε στον πρώτο όροφο. Δεν μου άφησε χρόνο να χαζέψω, όσο θα ήθελα, τα έργα που ήταν κρεμασμένα στον τοίχο της στενής σκάλας. Η ιδέα ότι έμενα μόνιμα στη Σπάρτη, αλλά ήμουν εξοικειωμένη με το έργο του, τον διασκέδαζε πολύ. Επιβεβαίωνε τη θεωρία του, είπε, για τους ανθρώπους που ζουν σε καθαρό ορίζοντα.

tsarouxis spiti tou
    Ο Γ. Τσαρούχης στο σπίτι του στο Μαρούσι, όπου
    σήμερα εδράζεται το Ίδρυμα. 
 
 

Ο Γιάννης Τσαρούχης μπροστά στα έργα του, στο σπίτι του, στο «Μουσείο Αμαρουσίου», όπως το ονόμαζε. Δίστασα να ρωτήσω γιατί όχι «Μουσείο Γιάννη Τσαρούχη». Η προβολή του τόπου αντί του προσώπου οδηγεί σε ενδιαφέρουσες ερμηνείες. Το φως, το χρώμα, η σύνθεση, η πινελιά, το θέμα, ο χώρος, ο χρόνος. «Με ρωτούν συχνά γιατί τόσα φτερά στα έργα μου. Είδα τον κενό χώρο, και είπα, πώς να τον γεμίσω; Ας τον γεμίσω με φτερά». Οι αφορμές πολλές και η αφήγηση να τρέχει σε πρόσωπα και γεγονότα που μοιράστηκαν μαζί του κάτι από τη διαδικασία της δημιουργίας. «Ο Ντομινίκ, γνώριζα πολύ καλά τον πατέρα του και τον παππού του». Μιλούσε για τα μοντέλα του με την ίδια αγάπη που μιλάει και ο παραμυθάς για τον ήρωα του παραμυθιού του με τη φωνή του να προδίδει τη συμπάθεια και τη λαχτάρα για το αίσιο τέλος. «Ο καημένος ο … είχε πολύ μεγάλη υπομονή, στεκόταν για να τον ζωγραφίσω με τις ώρες. Παντρεύτηκε μια νέγρα που τον βασάνισε πολύ. Τώρα παντρεύτηκε μια ήσυχη γυναίκα. Ο ίδιος είναι ζωγράφος, αλλά κυρίως καλός μουσικός».

Αλλά δεν ήταν μόνο οι πίνακες και οι ιστορίες τους, ήσουν κι εσύ εκεί, ο φιλοξενούμενός του: «Πόσο συχνά πας στον Μυστρά;». Η ερώτηση με ξάφνιασε. Το είχε δεδομένο ότι θα επισκεπτόμουν τον Μυστρά, για τη συχνότητα δεν ήταν σίγουρος. Με ρωτούσε για τις μοναχές, για την αυλή της Παντάνασσας, πώς είναι τώρα, εάν έχει γάτες και λουλούδια, εάν γνώριζα την αδελφή Καλή: «Θυμάμαι, στον Μυστρά, τις μοναχές που έπεσαν στα γόνατα και φώναζαν Άγιος Άγιος, όταν τις επισκέφτηκε ο Γεώργιος. Θυμάμαι ακόμα και τη στενοχώρια τους που δεν έβαλαν τον Γεώργιο να τους γράψει ένα αυτόγραφο για να μείνει το πέρασμά του από το μοναστήρι. Βλέπεις, δεν ήταν ο βασιλιάς που τις ενδιέφερε. Ήταν το Βυζάντιο που αναβίωνε κι αυτό τις ενδιέφερε περισσότερο. Τον υποδέχτηκαν με στρωμένο κόκκινο χαλί κι ένα τυπικό … βυζαντινό». Ντράπηκα να ρωτήσω «ποιος Γεώργιος;», γιατί ο Τσαρούχης, όταν ο βασιλεύς Γεώργιος Α δολοφονήθηκε ήταν τριών ετών. Ίσως ο γιος του, ο πρίγκιπας Γεώργιος που πέθανε το 1957;

Κατέβηκα πάλι τη σκάλα μαζί του και καθώς ετοιμαζόμουν να τον ευχαριστήσω πήρε ένα αντίτυπο της μετάφρασής του των «Επτά επί Θήβας» και στην πρώτη λευκή σελίδα, μετά το εξώφυλλο, χάραξε σχέδιο και αφιέρωση. Τον ευχαρίστησα θερμά για τη γενναιόδωρη χειρονομία· μου απάντησε γελώντας: «Και γιατί να πουλάω τα έργα μου; Μήπως τα σάβανα έχουν τσέπες;».[1]

Περιήγηση στις «Ερριμένες σκιές»

Επισκέφτηκα και πάλι το «Μουσείο Αμαρουσίου», τώρα πια «Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη», στα μέσα του Φλεβάρη, τότε που κάτι ακούγαμε για τον επικίνδυνο ιό χωρίς –οι πολλοί τουλάχιστον– να δίνουμε και μεγάλη σημασία. Βρήκα το ίδιο φιλόξενο σπιτικό, με θερμή οικοδέσποινα αυτή τη φορά την Πρόεδρο του Ιδρύματος, Νίκη Γρυπάρη· η ίδια έχει επιμεληθεί την έκθεση «Ερριμμένες σκιές» (εγκαινιάστηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2019) καθώς και τον συνοδευτικό Κατάλογο.

Niki Grypari
Η διευθύντρια του «Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη», 
Νίκη Γρύπαρη.
 

Ένας εγκλεισμός δεν είναι ένας εγκλεισμός! Ήχοι, ευωδιές, η αφή, οι απρόσκλητοι επισκέπτες του νου μάς κατακλύζουν και δημιουργούν ένα ευφάνταστο περιβάλλον του οποίου σεναριογράφοι, σκηνοθέτες και πρωταγωνιστές γινόμαστε οι ίδιοι. Χωρίς το καταφύγιο της τεχνολογίας, χωρίς πρόθεση, με αφετηρία και κινητήρια δύναμη την αθέλητη μνήμη. Πλήρης η επαλήθευση του Μαρσέλ Προυστ! Το πεύκο και η μυρουδιά του, στο σώμα η αίσθηση της υγρασίας μιας βροχής που δεν λέει να πέσει, ανακάλεσαν την επίσκεψη και την περιδιάβαση στις «Ερριμμένες σκιές» του Γιάννη Τσαρούχη.

«Τόσα χρόνια έχω μάθει πως το φως πρέπει να έρχεται και στους πίνακες και στη σκηνογραφία από αριστερά για να πέφτει η σκιά του χεριού στο χαρτί απ’ τη μεριά που δεν έχει γίνει ακόμα τίποτε και να μην εμποδίζει έτσι το προχώρημα της εικόνας. Με τέτοια μικροπράγματα, όπως θα έλεγαν μερικοί ικανότατοι ζωγράφοι, η εικόνα γίνεται παράξενα γοητευτική. Η ερριμμένη σκιά που ξεκινά απ’ το σαγόνι της Υπεραγίας Θεοτόκου φτάνει ως τα εδάφη αυτονών που πιστεύουν στη γοητεία. Έτσι αποκαλύφθηκε κάποτε σε μένα αυτός ο ερωτικός νόμος της ζωγραφικής ένα απόγευμα που ζωγράφιζα μια κόρη».[2]

Στο παραπάνω απόσπασμα με το οποίο ο Γιάννης Τσαρούχης προλογίζει, με δικούς του φωτισμούς και σκηνικό, το ανέβασμα (1987) της «Φαίδρας» του Γιάννη Ρίτσου, οφείλεται και ο τίτλος της έκθεσης που επιτυχώς προσδιορίζει και το περιεχόμενό της· η σκιά, προϊόν του φωτός, όπως μετουσιώνεται με το χρώμα, στην επιφάνεια υποδοχής του. Η έκθεση επικεντρώνεται σε έργα που βοηθούν στην κατανόηση των προβληματισμών του ζωγράφου για τον σκιοφωτισμό που η πρόσληψή τους διευκολύνεται με τη δική του γραφή, όπως σχολιάζει μέσα από τα κείμενά του τα ίδια του τα έργα (τα ίδια κείμενα περιέχονται και στον «Κατάλογο»)· επομένως, έργα και κείμενα Γιάννη Τσαρούχη.

Η έκθεση επικεντρώνεται σε έργα που βοηθούν στην κατανόηση των προβληματισμών του ζωγράφου για τον σκιοφωτισμό που η πρόσληψή τους διευκολύνεται με τη δική του γραφή.

Στο σκηνικό της «Φαίδρας», τα τζαμωτά, επιτρέπουν στο «ηλιακό» φως να εισχωρεί από αριστερά και με διαβαθμισμένους τόνους να υποχωρεί, όταν φθάνει τη Φαίδρα στην κουνιστή της καρέκλα. Την ίδια φορά ακολουθεί το φως και στην «Αντιγραφή του Τισιάνο» μια δεκαπενταετία νωρίτερα (1971)· μπαίνει από αριστερά, λούζει βασιλεύοντας διαγώνια τους ασβεστωμένους τοίχους χαϊδεύοντας την αριστερή και ακραγγίζοντας τη δεξιά ωμοπλάτη του ζωγράφου που με γυρισμένη την πλάτη στον θεατή στέκεται μπροστά στο καβαλέτο του.

Και μιας και μιλάμε για το «σκηνικό» φως, στην έκθεση βλέπουμε για πρώτη φορά τις σπουδές του με τα «Μαθήματα Ζωγραφικής», με τα οποία κατά τη δεκαετία του 1970, στο Παρίσι, μυούσε τους φίλους του στα μυστικά της βυζαντινής ζωγραφικής. Τα σχέδια αυτά είχε ιδιαίτερο λόγο να περισώσει, και να παραχωρήσει στο Ίδρυμα, η Lila de Nobili, γιατί κι η ίδια στους σκηνικούς της φωτισμούς εμπνεόταν από τους μεγάλους ζωγράφους.

tsarouxis ekthesi skies 2

Η περιδιάβαση στην έκθεση μάς επιτρέπει να ανιχνεύσουμε το φιλοπερίεργο του Γιάννη Τσαρούχη για τους τρόπους της ζωγραφικής, το νήμα των οποίων αναζητούσε στη μακρά διαδρομή από την αρχαία Ελλάδα, με την αντιγραφή της Μέδουσας και τη μελέτη των ψηφιδωτών και των Φαγιούμ· τους διέκρινε στη βυζαντινή ζωγραφική, τους αναγνώριζε στα επιτεύγματα των μεγάλων καλλιτεχνών της Αναγέννησης –ιταλικής, ολλανδικής και φλαμανδικής–, τους ανακάλυπτε στους Γάλλους ζωγράφους του 17ου και του 18ου αιώνα, τους εντόπιζε στις σύγχρονές του μοντέρνες εκφραστικές προτάσεις· και μελετώντας τους, έσκυβε με την ίδια επιμέλεια στον Θεόφιλο και τον Καραγκιόζη έως ότου οδηγηθεί στη διατύπωση της δικής του ελληνικής πραγματικότητας που αγνοούσαν ή περιφρονούσαν ακαδημαϊκοί και μοντέρνοι: «λίγο πριν τον πόλεμο και κυρίως μετά τον πόλεμο, παύει πια ο ενθουσιασμός μου για την μοντέρνα τέχνη, όχι γι’ αυτήν την μοντέρνα τέχνη που μας έμαθε πολλά, αλλά για την Ακαδημία της Μοντέρνας Τέχνης».[3] Τη μαθητεία του Τσαρούχη στην πολυγνώτεια τετραχρωμία και στα διδάγματα των βυζαντινών (προπλασμοί, σαρκώματα, λάμματα, ψιμυθιές, φώτα, γλυκασμοί) παρακολουθεί και η Ευφροσύνη Δοξιάδη στο πόνημά της «Το φως στο έργο του Γιάννη Τσαρούχη. Μερικές σκέψεις για τη σημασία των αναζητήσεών του σχετικά με την ιστορία της δυτικής ζωγραφικής» που προτάσσεται στον «Κατάλογο» της έκθεσης.

afierosiΟι εναλλαγές φωτός και σκότους από το ελληνιστικό ψηφιδωτό στην αυγοτέμπερα των βυζαντινών ιχνηλατούνται στις τέσσερις προσωπογραφίες της Δέσποινας [βλ. και κεντρική εικόνα] κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας (1967-1977) και αποκαλύπτουν την αγαστή συμπόρευση στοχαστή και ζωγράφου.

Μελέτες εκ του φυσικού, με καθορισμένη την ώρα της ημέρας, σπουδές με φωτισμούς χωρίς αντιθέσεις και με αντιθέσεις φωτισμού οδηγούν από άλλο δρόμο στις «ερριμμένες σκιές» του ελληνικού τοπίου. Κι εκεί –θα μας προϊδεάσει ο ζωγράφος– δεν αρκεί να ξέρεις να τις σχεδιάσεις στη θέση τους, γιατί ο ελληνικός ήλιος δεν είναι ο ήλιος-θεός του Turner, αλλά ένας «συνεχής κατήγορος» που δεν βολεύεται με προοπτικές και ανατομίες.

Οι εντυπώσεις από τις «Ερριμμένες σκιές» στα σκηνικά, στις προσωπογραφίες, στα τοπία και στις σπουδές του Γιάννη Τσαρούχη τελικά θα μπορούσαν να συνοψιστούν με τα λόγια του για τα μαθήματα του Βακέρ που παρακολούθησε στο Παρίσι: «έμαθα πολλά, αλλά κυρίως έμαθα πόσα αγνοώ».[4]

* Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΟΥ ΧΡΟΝΗ είναι μουσειολόγος, τ. επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης. Τελευταίο βιβλίο της, η μελέτη «Μουσείο-Σχολείο – Αντικριστές πόρτες στη γνώση» (εκδ. Πατάκη).

[1] Με τις μνήμες αυτές είχα αποχαιρετήσει τον Γιάννη Τσαρούχη στην εφημερίδα «Ο Ταχυδρόμος της Λακωνίας» (23 Αυγούστου 1989, σσ. 1,4).
[2] Γιάννης Τσαρούχης, «Ερριμμένες σκιές», Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, Κατάλογος, σ. 38.
[3] «Γιάννης Τσαρούχης», ό.π., σ. 32.
[4] «Γιάννης Τσαρούχης», ό.π., σ. 24.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LETTERDOM: Έκθεση του Πάρι Κούτσικου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα – Η πανδαισία των γραμμάτων

LETTERDOM: Έκθεση του Πάρι Κούτσικου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα – Η πανδαισία των γραμμάτων

Η έκθεση LETTERDOM του Πάρι Κούτσικου [parisko] εγκανιάζεται την Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα. «Η εικαστική ενότητα LETTERDOM γίνεται μια ποιητική σύνοψη της ιστορίας της τέχνης από τον Μεσαίωνα έως τις μέρες μας, ένα είδος μουσείου που στεγάζει τις δυναμικές σχέσεις του υπαρκτού μ...

Ο Γιάννης Αγγελάκας και οι 100°C με «Ηλεκτρική Καρέκλα» στο Onassis Channel

Ο Γιάννης Αγγελάκας και οι 100°C με «Ηλεκτρική Καρέκλα» στο Onassis Channel

Η τέταρτη σεζόν του STAGES A/LIVE ξεκίνησε με μια μεγάλη γιορτή. O πιο επιδραστικός καλλιτέχνης της ελληνικής ροκ σκηνής, ο Γιάννης Αγγελάκας, παρουσιάζει την «Ηλεκτρική Καρέκλα», μαζί με τους 100°C, το πολυφωνικό σχήμα Διώνη και ένα τρίο εγχόρδων, στο πλαίσιο των Rockwave Nights 2024. Από την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, στ...

Δεκαήμερο με Τζαζ στο Μέγαρο Μουσικής τον Νοέμβριο

Δεκαήμερο με Τζαζ στο Μέγαρο Μουσικής τον Νοέμβριο

Για δέκα ημέρες, από τις 10 μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, η τζαζ πρωταγωνιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη

Η τζαζ έχει και φέτος την τιμητική της στις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, για τέταρτη συνεχή χρονιά, από τις 10 έ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βερενίκη» του Ρακίνα, με την Ιζαμπέλ Ιπέρ, σε σκηνοθεσία Ρομέο Καστελούτσι (κριτική) − Τα δεινά του ατελέσφορου έρωτα

«Βερενίκη» του Ρακίνα, με την Ιζαμπέλ Ιπέρ, σε σκηνοθεσία Ρομέο Καστελούτσι (κριτική) − Τα δεινά του ατελέσφορου έρωτα

Για την παράσταση «Βερενίκη» του Ρακίνα, σε σκηνοθεσία Ρομέο Καστελούτσι (Romeo Castellucci), με την Ιζαμπέλ Ιπέρ. Στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...

«Θάνατος στη Ρώμη» του Βόλφγκανγκ Κέπεν (κριτική) – Η κληρονομιά του ναζισμού στη μεταπολεμική Ευρώπη

«Θάνατος στη Ρώμη» του Βόλφγκανγκ Κέπεν (κριτική) – Η κληρονομιά του ναζισμού στη μεταπολεμική Ευρώπη

Για το μυθιστόρημα του Βόλφγκανγκ Κέπεν (Wolfgang Koeppen) «Θάνατος στη Ρώμη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική, σε μετάφραση Βασίλη Τσαλή. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

Η μεταπολεμική γερμανόφωνη λογο...

«Βίος και Πολιτεία»: Ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και κλασικών σπουδών Άγγελος Χανιώτης έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και κλασικών σπουδών Άγγελος Χανιώτης έρχεται στο Υπόγειο

Στο 72ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συζητά με τον καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Institute for Advanced Study στο Πρίνστον με αφορμή το βιβλίο του «Η εποχή των Κατακτήσεων. Ο ελληνικός κόσμ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η σονάτα των αθέατων πουλιών» του Σπύρου Πετρουλάκη (προδημοσίευση)

«Η σονάτα των αθέατων πουλιών» του Σπύρου Πετρουλάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη «Η σονάτα των αθέατων πουλιών», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 27 Μαρτίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Είστε έτοιμος να ξεκινήσουμε;»
«Μάλιστα, εί...

«Λάθος κεφάλι» της Λίνας Ρόκου (προδημοσίευση)

«Λάθος κεφάλι» της Λίνας Ρόκου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Λίνας Ρόκου «Λάθος κεφάλι», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νήσος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Θα σου πω για τη γέννησή μου, κι ας μην τη θυμάμαι. Από τις λίγες φωτογραφίε...

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Μιχάλη Μακρόπουλου «...άμμος», το οποίο κυκλοφορεί στις 24 Μαρτίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Φυσοῦσε καὶ φυσοῦσε ἔπειτα ὁ βοριάς. Ἦταν λὲς καὶ ὁ κόσμος ἄφηνε ἐπιτέλους νὰ βγεῖ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τρία βιβλία εντελώς ανόμοια μεταξύ τους μας καλούν να σταθούμε, να διαβάσουμε και να στοχαστούμε την ποίηση και την ποιητική της. Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ