Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΤΑΝMOHAMED NADIFA
Μτφρ. ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΓΩΓΩ
ΔΙΟΠΤΡΑ 2022
Σελ. 440, τιμή εκδότη €16.60

Ο Μαχμούτ Ματάν είναι μια γνώριμη φιγούρα στο Τάιγκερ Μπέι στο Κάρντιφ, που το 1952 είναι γεμάτο ναύτες από τη Σομαλία και τις Δυτικές Ινδίες, Μαλτέζους επιχειρηματίες και Εβραίους. Είναι πατέρας, καιροσκόπος, καμιά φορά και κλεφτρόνι. Είναι πολλά πράγματα, αλλά όχι δολοφόνος.
Έτσι, όταν η ιδιοκτήτρια ενός μαγαζιού δολοφονείται βάναυσα και όλα τα βλέμματα πέφτουν πάνω του, δεν ανησυχεί και τόσο. Είναι αλήθεια ότι έχει πιο συχνά μπλεξίματα απ' όταν τον παράτησε η γυναίκα του η Λόρα.
Αλλά ο Μαχμούτ είναι αθώος κι άρα είναι σίγουρος ότι δεν κινδυνεύει σε μια χώρα που υπάρχει δικαιοσύνη.
Αλλά, καθώς οδηγείται σε δίκη, ο Μαχμούτ συνειδητοποιεί την τρομακτική αλήθεια, πως παλεύει όχι μόνο για την ελευθερία του αλλά και για την ίδια του τη ζωή, ενάντια σε συνωμοσίες, προκαταλήψεις και την απανθρωπιά του κράτους.
Και, καθώς η σκιά της κρεμάλας πλανάται από πάνω του, καταλαβαίνει πως δεν αρκεί η αλήθεια για να τον σώσει. . .(Από την έκδοση)

"Καταδεικνύοντας αποφασιστικά, με λεπτότητα και ευαισθησία την αδικία, η Mohamed δίνει στην τρομερή ιστορία της ζωής και του θανάτου του Ματάν νόημα και αξιοπρέπεια." (The Guardian)
"Ένα φλεγόμενο μυθιστόρημα, μια αποκατάσταση της δικαιοσύνης μέσα από τον γραπτό λόγο." (Financial Times)
"Ένα δυνατό, αιχμηρό μυθιστόρημα...Η Mohamed είναι μεγάλο ταλέντο και βρίσκεται μόλις στην αρχή." (New York Times)
"Με συναρπαστικό ρυθμό και γεμάτο σύνθετους, καλοφτιαγμένους χαρακτήρες, το μυθιστόρημα αυτό συνδυάζει την οξεία κοινωνική παρατήρηση με τη βαθιά ενσυναίσθηση και ευαισθησία. Η Δίκη του Ματάν δείχνει τι μπορεί να πετύχει το ιστορικό μυθιστόρημα στα καλύτερά του." (Maya Jasanoff, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του βραβείου Booker 2021)

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Θάλασσα, παραλία, ουρανός – Ένα ποίημα, δύο όνειρα, τρία βιβλία» του Πάρι Κούτσικου στο βιβλιοπωλείο Λεμόνι

«Θάλασσα, παραλία, ουρανός – Ένα ποίημα, δύο όνειρα, τρία βιβλία» του Πάρι Κούτσικου στο βιβλιοπωλείο Λεμόνι

Την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2026, από τις 19:30 έως τις 22:30, ο γραφίστας και εικαστικός Πάρις Κούτσικος θα παρουσιάσει τρία μικρά, χειροποίητα βιβλία του σε εκδήλωση στο Βιβλιοπωλείο Λεμόνι.

...
«Ο απόφοιτος της ζούγκλας / Το πιο επικίνδυνο θήραμα» (κριτική) – Όταν άνθρωπος και ζώο ανταλλάσουν θέσεις

«Ο απόφοιτος της ζούγκλας / Το πιο επικίνδυνο θήραμα» (κριτική) – Όταν άνθρωπος και ζώο ανταλλάσουν θέσεις

Για τη συλλογή διηγημάτων των Τζέιμς Φράνσις Ντουάιερ (James Francis Dwyer) και Ρίτσαρντ Έντουαρντ Κόνελ Τζ. (Richard Edward Connell Jr.) «Ο απόφοιτος της ζούγκλας – Το πιο επικίνδυνο θήραμα» (μτφρ. Δημήτρης Λογοθέτης, εκδ. Στερέωμα). Εικόνα: Από την ταινία «Το πιο επικίνδυνο θήραμα» (1932) των Έρβινγ...

«Ο βομβιστής του Παρθενώνα»: 1996 – 2026, ένας απολογισμός, ένα βλέμμα στην πόλη

«Ο βομβιστής του Παρθενώνα»: 1996 – 2026, ένας απολογισμός, ένα βλέμμα στην πόλη

Σκέψεις του συγγραφέα με αφορμή την οριστική έκδοση του βιβλίου του «Ο Βομβιστής του Παρθενώνα» από τις εκδόσεις Έρμα, τριάντα χρόνια έπειτα από την πρώτη κυκλοφορία του.

Γράφει ο Χρήστος Χρυσόπουλος

Η οριστική επανέκδοση του «βομβιστή» (όπως τον αποκα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το μπλε του μεσονυχτίου» του Ίαν Ράνκιν (προδημοσίευση)

«Το μπλε του μεσονυχτίου» του Ίαν Ράνκιν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ίαν Ράνκιν [Ian Rankin] «Το μπλε του μεσονυχτίου» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο κυκλοφορεί στις 16 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ρέμπους ένιωσε ότι...

«Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» του Άκη Παπαντώνη (προδημοσίευση)

«Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» του Άκη Παπαντώνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Άκη Παπαντώνη «Στα θερμοκήπια του Αυγούστου», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουνίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πάργα (ΙΙ) ...

«Πλανήτες, ύδατα και νήσοι» του Γιώργου Μητά (προδημοσίευση)

«Πλανήτες, ύδατα και νήσοι» του Γιώργου Μητά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Γιώργου Μητά «Πλανήτες, ύδατα και νήσοι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 14 Ιουνίου από τις εκδόσεις Στερέωμα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στη γιορτή...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τέσσερα μυθιστορήματα που μας ταξιδεύουν στο Βυζάντιο

Τι διαβάζουμε τώρα; Τέσσερα μυθιστορήματα που μας ταξιδεύουν στο Βυζάντιο

Έρωτες, συνωμοσίες, πόλεμοι: τέσσερα πρόσφατα μυθιστορήματα με γνωστούς πρωταγωνιστές και αφανείς ήρωες της βυζαντινής Ιστορίας.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Εκστρατείες, εικονομαχίες, απαγορευμένες σχέσεις και ...

Μήνας Υπερηφάνειας: Διαβάζοντας για το μη δυαδικό φύλο

Μήνας Υπερηφάνειας: Διαβάζοντας για το μη δυαδικό φύλο

Με αφορμή τον Μήνα Υπερηφάνειας, περίοδο ορατότητας και διεκδικήσεων για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αναζητούμε πρόσφατες και σημαντικές εκδόσεις βιβλίων. ©istock

...

Παγκόσμιο και ελληνικό θέατρο: Πέντε έργα μεγάλων δημιουργών

Παγκόσμιο και ελληνικό θέατρο: Πέντε έργα μεγάλων δημιουργών

Παγκόσμιο και ελληνικό θέατρο: πέντε πρόσφατες εκδόσεις με έργα σημαντικών συγγραφέων. Εικόνα: Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου 

Πέντε πρόσφατες εκδόσεις με θεατρικά έργα από σημαντι...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ