Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΛΕΞΙΚΟ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΑΛΚΗΣ
UNIVERSITY STUDIO PRESS 2021
Σελ. 272, τιμή εκδότη €25.00

Με δεδομένο ότι η τέχνη δεν προσεγγίζεται μόνο μέσω των αισθήσεων αλλά και μέσω του λόγου, η έκδοση αυτή στόχο έχει, με την ανάπτυξη λημμάτων σε αλφαβητική σειρά, να εξοικειώσει τον αναγνώστη, και ειδικότερα τον σπουδαστή, με όρους και έννοιες που συναντά στον χώρο των εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών, της αρχιτεκτονικής και της αρχαιολογίας, τόσο στην ελληνική όσο και στην ξενόγλωσση βιβλιογραφία. Δεν φιλοδοξεί να συμπληρώσει το corpus των εξειδικευμένων θεματικών έργων αναφοράς που είναι διαθέσιμα, αλλά να συνθέσει δημιουργικά και μέσα από πολυσυλλεκτική προσέγγιση, έναν πυρήνα λημμάτων που είναι απαραίτητα για τη συγκρότηση ενός βασικού λεξιλογίου. Συχνά μπροστά σε ένα λήμμα εμφανιζόταν το ερώτημα: πρέπει να συμπεριληφθεί ή όχι; Έτσι, είναι αναμενόμενο και ο αναγνώστης να αναρωτηθεί γιατί υπάρχει το χ λήμμα και απουσιάζει το ψ. Βασικό κριτήριο στην επιλογή των λημμάτων ήταν η συχνότητα εμφάνισης, η δυσκολία ορισμού ή ορθής χρήσης και η συμβολή τους στην παραγωγή και κατανόηση επιστημονικού λόγου σε όλα τα παραπάνω πεδία. Καθοριστική όμως υπήρξε και η εμπειρία μισού περίπου αιώνα πανεπιστημιακής μου διδασκαλίας. Η έκταση των λημμάτων είναι συνάρτηση της σημασίας τους και σε ορισμένες περιπτώσεις του υλικού πρωτογενούς έρευνας άλλων μελετητών. Συχνά αλληλοϋποστηρίζονται και διευρύνονται όσον αφορά το περιεχόμενο, με ειδικές παραπομπές. Αυτό ισχύει και για την, εκ των πραγμάτων ενδεικτική, εικονογράφηση, ένα πρώτο οπτικό ερέθισμα που, σε συνδυασμό με το κείμενο, επιδιώκεται να ενθαρρύνει την περαιτέρω αναζήτηση.
Η ποιότητα των εικόνων και ο συντονισμός τους με τα λήμματα, σε σελίδες μάλιστα μικρού σχήματος, είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας της Έλενας Κοτσίρη και του Χρήστου Τζιώκου, τους οποίους και ευχαριστώ. Τη Φρόσω και τον Λεωνίδα Μιχάλη τους ευχαριστώ που συμπεριέλαβαν στις εκδόσεις του University Studio Press το "Η Τέχνη και οι Λέξεις της". Ευχαριστώ, τέλος, την Καλλιόπη Τζημαγιώργη για την αδιάλειπτη φροντίδα και τις πολύτιμες υποδείξεις της. (Από τον πρόλογο του συγγραφέα)

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Μεταξύ ανθρώπου και μηχανής», Συλλογικό (κριτική) – Μυθοπλασίες για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

«Μεταξύ ανθρώπου και μηχανής», Συλλογικό (κριτική) – Μυθοπλασίες για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Για τη συλλογική έκδοση «Μεταξύ ανθρώπου και μηχανής» σε επιμέλεια του Γιώργου Ν. Περαντωνάκη (εκδ. Διόπτρα). Έντεκα πεζογράφοι και ο ανθολόγος γράφουν διηγήματα στα οποία προσπαθούν να συλλάβουν τον νέο κόσμο που έρχεται μέσα από τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. 

...
Γιώργης Χαριτάτος: «Προσπάθησα να κινηθώ σε μια ποικιλία χώρων και χρόνων, σε ένα αέναο παιχνίδι αναζήτησης της προσωπικής και συλλογικής ταυτότητας»

Γιώργης Χαριτάτος: «Προσπάθησα να κινηθώ σε μια ποικιλία χώρων και χρόνων, σε ένα αέναο παιχνίδι αναζήτησης της προσωπικής και συλλογικής ταυτότητας»

Ο Γιώργης Χαριτάτος μας συστήθηκε πρόσφατα με την ποιητική του συλλογή «Πρώτη ύλη» (εκδ. Βακχικόν).

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν; Ακόμη ένας ποιητής; Τι το καινούργιο φέρνει;

...
«Καύση τελεία και παύλα» του Γιώργου Ζησιμόπουλου (κριτική) – Ποίηση που ξορκίζει τον θάνατο

«Καύση τελεία και παύλα» του Γιώργου Ζησιμόπουλου (κριτική) – Ποίηση που ξορκίζει τον θάνατο

Για την ποιητική συλλογή του Γιώργου Ζησιμόπουλου «Καύση τελεία και παύλα» (εκδ. Νίκας). Εικόνα: Ο πίνακας του Χάινριχ Φούγκερ «Ο Προμηθέας φέρνει την φωτιά στην ανθρωπότητα».

Γράφει ο Γιώργος Βέης

«Ποια χέρια σφίγγουν το τιμόνι;/ Δεν είναι τ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Γούτα «Η μελωδία των αγαλμάτων», το οποίο θα κυκλοφορήσει στα μέσα του Απριλίου από τις εκδόσεις Βακχικόν. Φωτογραφία © Ανδρέας Σφυρίδης

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Νάσος Γρηγ...

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων της Φανής Κεχαγιά «Είμαι αυτό που είμαι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ ...

«Νύχτες με την Κάλλη» του Γιώργου Συμπάρδη (προδημοσίευση)

«Νύχτες με την Κάλλη» του Γιώργου Συμπάρδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο βιβλίο του Γιώργου Συμπάρδη, τη νουβέλα «Νύχτες με την Κάλλη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 2 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ

Την αντιλήφθηκ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο: 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο: 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Ανατροπές, σκοτεινοί ήρωες, μυστήριο και κοινωνικός σχολιασμός: δεκατέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας που τραβούν την προσοχή μας και μία συλλογή ημερολογίων μιας μεγάλης συγγραφέα του είδους. Εικόνα: Από την ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη. ...

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Μεγάλο αφιέρωμα στο Πάσχα και τη σύγχρονη ελληνική ποίηση. 66+1 ποιήματα εν ζωή Ελλήνων ποιητών και Ελληνίδων ποιητριών, ανθολογούνται και παρουσιάζονται σε δύο μέρη. Εδώ, το β' μέρος με 33 ποιήματα. 

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας

...
Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Λίγα λόγια για τον Τόμας Μαν (1875-1955) και τις νέες εκδόσεις των έργων του με αφορμή την «απελευθέρωση» των συγγραφικών του δικαιωμάτων, μετά τη συμπλήρωση 70 ετών από τον θάνατό του, το 1955. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ