books 2

Επιλογές ελληνικής πεζογραφίας

του Κώστα Αγοραστού

O Αύγουστος είναι ο μήνας που κυκλοφορούν αριθμητικά τα λιγότερα καινούργια βιβλία αλλά διαβάζονται τα περισσότερα. Οι νέες εκδόσεις για το φθινόπωρο που μας έρχεται έχουν ήδη μπει στην τελική ευθεία. Οι συγγραφείς έχουν παραδώσει τα χειρόγραφα, οι διορθωτες έχουν δώσει το “τυπωθήτω” και τα πιθανά εξώφυλλα βρίσκονται στην κρίση συγγραφέων και εκδοτών.

 

 

 

 

 

alt

Μένης Κουμανταρέας, μετά την τελευταία του νουβέλα, Σ’ ένα στρατόπεδο άκρη στην ερημιά, επανέρχεται αυτό το φθινόπωρο με το μυθιστόρημα Οι Αλεπούδες του Γκόσπορτ (εκδ. Κέδρος). Το κείμενο έχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία και έχει γραφτεί πριν από πολλά χρόνια, όταν ο ίδιος ο Κουμανταρέας, έφηβος τότε, είχε πάει για μερικούς μήνες στον παραθαλάσσιο οικισμό του Γκόσπορτ για να παρακολουθήσει θερινά μαθήματα αγγλικών. Το μυθιστόρημα αναπλάθει τη σχέση του κεντρικού ήρωα με μια παρέα νεαρών αγοριών και κοριτσιών, που όλοι μαζί ανακαλύπτουν τη φιλία και τον έρωτα. 

alt

Πολυαναμενόμενη επιστροφή και για τη Ζυράννα Ζατέλη. Το νέο της βιβλίο, με τίτλο Ηδονή στον κρόταφο (εκδ. Καστανιώτη), ανοίγει την πόρτα προς τον μαγικό της κόσμο με διηγήματα, αφηγήσεις και κείμενα αυτοαναφορικά, γραμμένα σε πρώτο πρόσωπο. Ιστορίες που διαδραματίζονται στη σφαίρα του καθημερινού, του επίγειου, αλλά και του μαγικού σύμπαντος της συγγραφέως.

panagiotopoulos

Νίκος Παναγιωτόπουλος, έπειτα από τη μεταγραφή του από τις εκδόσεις Πόλις στο Μεταίχμιο, κυκλοφορεί το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο Τα παιδιά του Κάιν. Ο καλός συγγραφέας μας αφηγείται μια ιστορία στην οποία οι έφηβοι του ’77 μεγάλωσαν και σήμερα έχουν πατήσει τα πενήντα. Καλοζωισμένοι, καλοντυμένοι, καλλιεργημένοι, μάλλον ευκατάστατοι – μοιάζει να μην τους λείπει τίποτε. Τότε γιατί επιστρέφουν στην παραλία; Τι περιμένουν να βρουν; Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος δεν μπορεί παρά να αποτελεί απλώς ένα πρόσχημα, καθώς το Καινούργιο, από ψαροχώρι έχει μεταμορφωθεί σ’ ένα ακόμα άχαρο τουριστικό θέρετρο. Μια και τις ίδιες μέρες το χωριό φιλοξενεί ένα πανευρωπαϊκό σεμινάριο σεναρίου. Η ευδαιμονία των χρόνων που μεσολάβησαν δεν ήταν παρά στάχτη στα μάτια. Για να θολώσουν τα κίνητρα και να ξεχαστεί το θύμα...

Η Σώτη Τριανταφύλλου, μετά το μυθιστόρημα Λίγο από το αίμα σου, επανέρχεται τους επόμενους μήνες με ένα μυθιστόρημα Για την αγάπη της Γεωμετρίας (εκδ. Πατάκη) και ένα βιβλίο γραμμένο για εφήβους, Η Μιλένα και το φριχτό ψάρι (εκδ. Πατάκη). Τι γίνεται όταν η Μιλένα αρνείται να φάει το ψάρι που για πολλοστή φορά τής σερβίρει η μητέρα της; Στην αρχή αποφάσισε να κάνει απεργία πείνας, αλλά μετά το ξανασκέφτηκε και έπεσε με τα μούτρα σε σοκολατούχα γάλατα και ντόνατς. Μέχρι που το στομάχι της δεν άντεξε... Ευτυχώς που τα δίδυμα αδέλφια της θα τη βγάλουν από τη δύσκολη θέση. 

Η Ευγενία Φακίνου επιστρέφει με το μυθιστόρημα Το τρένο των νεφών (εκδ. Καστανιώτη) ξεναγώντας μας στη λατινοαμερικάνικη ήπειρο, αλλά και στη λατινοαμερικάνικη λογοτεχνία – το «τρένο των νεφών» είναι υπαρκτός σιδηρόδρομος που ταξιδεύει στην οροσειρά των Άνδεων. Ο ήρωας της Ευγενίας Φακίνου ακολουθεί αυτή τη διαδρομή και ζει τη δική του οδύσσεια, αναζητώντας τον πατέρα του, σε αυτό το τρένο-φάντασμα που «όταν φεύγει από το σταθμό, βγαίνει από τις ράγες του, χώνεται στα νέφη και χάνεται».

Νέο μυθιστόρημα και για τον Κώστα Μουρσελά με τίτλο Στην άκρη της νύχτας (εκδ. Πατάκη). Αναμένεται και αυτό στα μέσα του Φθινοπώρου.

papamosxos

Ηλίας Παπαμόσχος είναι άλλος ένας συγγραφέας που έχει προστεθεί στο ρόστερ του Μεταιχμίου. Το νέο του βιβλίο είναι και πάλι μια συλλογή διηγημάτων (η τέταρτη κατά σειρά), με τίτλο Ο μυς της καρδιάς (εκδ. Μεταίχμιο). Σ’ αυτήν τη συλλογή οι ιστορίες διερευνούν τον άλλο προορισμό του μυ, αυτόν που δεν σχετίζεται με τη σωματική λειτουργία του. Οι ήρωές του παραδίδουν την καρδιά τους σε μια καταβύθιση στη μνήμη και παρασύρουν τον αναγνώστη σε μια ποιητική διαδοχή εικόνων που διαρκώς μεταμορφώνονται – αντικείμενα, στιγμιότυπα, συναισθήματα.

Συλλογές διηγημάτων από τον Καστανιώτη θα κυκλοφορήσουν η Αθηνά Κακούρη, με αστυνομικές ιστορίες που επιβεβαιώνουν την περίοπτη θέση της στην ελληνική αστυνομική λογοτεχνία, και η Ιωάννα Καρυστιάνη η οποία με το ιδιαίτερο λογοτεχνικό της ύφος θα μας δώσει τη δική της διαφορετική ματιά στην ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων.

Συλλογές διηγημάτων από τον Πατάκη θα κυκλοφορήσουν επίσης η Έρση Σωτηροπούλου, ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης (Περιπολών περί πολλών τυρβάζω) και ο Γιάννης Κιουρτσάκης (Το ζητούμενο του ανθρώπου).

panselinos

Αλέξης Πανσέληνος αφηγείται στο καινούργιο του μυθιστόρημα Σκοτεινές Επιγραφές (εκδ. Μεταίχμιο), μια ιστορία για μια μυστήρια επιγραφή στο κέντρο της πόλης, βαμμένη άτσαλα πάνω σε έναν τοίχο, τόσο ψηλά που για να γραφτεί χρειάστηκε σκάλα. Άρα μια επιγραφή που σίγουρα κάτι θέλει να μας πει. Ένας κόσμος και μια κοινωνία σε παράκρουση, μια νεολαία οπλισμένη με σπρέι, μια άλλη οπλισμένη με ρόπαλα, ένας Αγιορείτης και ένας Ανθυπασπιστής, ένας ταξιδιωτικός πράκτορας, μια νοσοκόμα και ένα μοντέλο, δυο παλιοί φίλοι που μισιούνται, μια απρόθυμη χήρα και ένας οδηγός ασθενοφόρου, συμπλέκονται και σέρνουν τον χορό γύρω από τους εφιάλτες ενός ερασιτέχνη ζωγράφου που ψάχνει μέσα από το νόημα της επιγραφής να ανακτήσει τη χαμένη του αγάπη.

Ο Πέτρος Τατσόπουλος, ξεφέυγοντας από τα αυστηρά λογοτεχνικά όρια, θα κυκλοφορήσει το βιβλίο Γκαγκάριν-Ο κόσμος από χαμηλά (εκδ. Οξύ). Μια κατάδυση στην cult κουλτούρα της μεταπολεμικής Ελλάδας, εστιάζοντας την αφήγηση εκεί όπου διασταυρώνονται αναπάντεχα οι διαδρομές των ανθρώπων: από τον Χατζιδάκι στον Φλωρινιώτη, και από τον Χάρρυ Κλυνν στον Γκουσγκούνη. Ένα αλλόκοτο πολιτισμικό ψηφιδωτό.

toraΟι εκδόσεις Ψυχογιός, στη σειρά τους Ψ, θα φιλοξενήσουν αυτό το φθινόπωρο το νέο βιβλίο του Γιώργου Μανιώτη, Τώρα. Η εκπομπή «Οικογενειακό τραπέζι» φιλοξενεί στο πρώτο επεισόδιο την οικογένεια της παρουσιάστριας-δημοσιογράφου. Ένα ένα τα μέλη της οικογένειας κάθονται μπροστά στην κάμερα. Παρελαύνουν οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, άνθρωποι σαν όλους εμάς. Ο Γιώργος Μανιώτης, με τον αιχμηρό λόγο του, εξαπολύει ένα δριμύ κατηγορώ κατά του καθημερινού παραλογισμού που βιώνουμε σήμερα, κατά της σύγχρονης κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας που μας οδηγεί συστηματικά στην απώλεια της ανθρωπιάς μας.

Επίσης, στην ίδια σειρά του Ψυχογιού θα κυκλοφορήσει και το βιβλίο του Τηλέμαχου Κώτσια, Ο χορός της νύφης. Μια γυναίκα θερμή κι απρόβλεπτη, που δεν ξέρει τι θέλει από τη ζωή της. Ένας άντρας μετρημένος και διστακτικός. Θα βρουν άραγε το κοινό σημείο που ψάχνουν; Η απρόβλεπτη συμπεριφορά, η στιγμιαία απόφαση θα ανατρέψουν τα πάντα. Ένας μύθος με ηπειρώτικο άρωμα από τα βάθη των αιώνων στο σήμερα.

Μετά τη μεγάλη και αναπάντεχη (αλλά όχι αδικαιολόγητη) επιτυχία των βιβλίων του Κωνσταντίνου Τζούμα, οι εκδόσεις Καστανιώτη δίνουν βήμα στον ηθοποιό Γιώργο Κοτανίδη. Όλοι μαζί, τώρα! είναι ο τίτλος του προσωπικού του αφήγηματος για τη δημιουργία και την πορεία του Ελεύθερου Θεάτρου, καθώς και για τη δράση του ΕΚΚΕ και των άλλων επαναστατικών και αντιστασιακών οργανώσεων την περίοδο της Χούντας.

Επανεκδόσεις:

Τα τελευταία χρόνια οι επανεκδόσεις βιβλίων καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Κάποιες από αυτές είναι υποδειγματικά φροντισμένες και έχουν λόγο ύπαρξης.

alt

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η Φανταστική Περιπέτεια (εκδ. Κέδρος) του Αλέξανδρου Κοτζιά, του έβδομου και τελευταίου μυθιστορήματός του, το οποίο τιμήθηκε με το Α' Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 1986. Σ' αυτό του το έργο, όπου η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη και η γλώσσα συχνά ιδιωματική, ο συγγραφέας σατιρίζει τον κρατικό μηχανισμό της δεκαετίας του 1980 και συγχρόνως το κατεστημένο στον χώρο της λογοτεχνίας. Στα πρόσωπα των ηρώων του βιβλίου καθρεφτίζονται (και παράλληλα σατιρίζονται) χαρακτηριστικοί τύποι ανθρώπων της εποχής της μεταπολίτευσης. Ένα σπαρταριστό κείμενο, που παραμένει το ίδιο επίκαιρο σήμερα, εικοσιπέντε χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του.

Συγκεντρωμένα σε έναν τόμο επανακυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καστανιώτη και τα διηγήματα του Δημήτρη Νόλλα, με μια διεισδυτική και σφαιρική εισαγωγή της κριτικού Τιτίκας Δημητρούλια.

Το βιβλίο του Μισέλ Φάις, Από το ίδιο ποτήρι και άλλες ιστορίες, καθώς και Η Φωνή, του Χρήστου Χωμενίδη, επανεκδίδονται από τον Πατάκη. Η Φανέλα με το εννιά, του Μένη Κουμανταρέα, επανεκδίδεται από τον Κέδρο.

Ο Αχρηστος Δημήτρης του Γιώργου Συμπάρδη επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο αυτή τη φορά. Η ιστορία μιας μακρόχρονης φιλίας ανάμεσα σε δύο άνδρες. Ο ένας δικηγόρος, ο άλλος γκαρσόνι, ναυτικός, υπάλληλος γραφείου ταξιδίων, μπάρμαν, ηθοποιός. Οι δύο φίλοι κουβεντιάζουν για τις γυναίκες, σχετίζονται με μερικές, σχετίζονται πολύ περισσότερο μεταξύ τους, και κάποτε φτάνουν να συγκατοικήσουν και να ζήσουν στο σπίτι του ενός και στον κόσμο του άλλου.

alt

Τέλος, ειδική αναφορά πρέπει να κάνουμε σε δυο ανέκδοτα μυθιστορήματα που θα μπούνε στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Το Republique Bastille (Άγρα) της Μέλπως Αξιώτη, το οποίο έχει γραφεί στη γαλλική εξορία της και Τα παιδιά του Σπάρτακου (Κέδρος) της Διδώς Σωτηρίου. Το βιβλίο της Σωτηρίου γράφτηκε στην δεκαετία του ’60. Η υπόθεσή του διαδραματίζεται στη Θράκη και στην Αθήνα. Αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας και χρονικά καλύπτει μια περίοδο από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου. Τα ιστορικά γεγονότα στα οποία εστιάζει η αφήγηση είναι η εξέγερση των σηροτρόφων στη δεκαετία του '30 στη Θράκη και οι διώξεις κατά των αριστερών κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου. Την επιμέλεια της έκδοσης έχει κάνει η Έρη Σταυροπούλου, καθηγήτρια της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά; Ταξίδια και δράκοι, μύθοι και αλήθειες» – συζητήσεις στη Στέγη χωρίς λογοκρισία

«Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά; Ταξίδια και δράκοι, μύθοι και αλήθειες» – συζητήσεις στη Στέγη χωρίς λογοκρισία

Συζητήσεις για την ελληνική κοινωνία, χωρίς λογοκρισία: Στις 25 Απριλίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης συζήτηση για LSD / Ψυχεδέλεια / Μανιτάρια / Θεραπεία / Ψυχική Υγεία / Microdosing.

Επιμέλεια: Book Press

Το Society Uncensored της Στέγης του Ιδρύματος ...

Διαβάζοντας με τον Μάριο Κρητικόπουλο

Διαβάζοντας με τον Μάριο Κρητικόπουλο

Πρόσωπα από τον χώρο των τεχνών, των ιδέων και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο ηθοποιός Μάριος Κρητικόπουλος.

Επιμέλεια: Book Press 

...
H «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε σπέσιαλ κινηματογραφική προβολή

H «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε σπέσιαλ κινηματογραφική προβολή

Η προβολή της καλτ ταινίας του Μπράιαν Ντε Πάλμα, που στηρίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του «Βασιλιά» Στίβεν Κινγκ, θα γίνει στον κινηματογράφο Δαναό την Παρασκευή, 19 Απριλίου (9.45 μ.μ.)

Επιμέλεια: Book Press

Είναι από τα βιβλία που δεν ξεχνάς εύκολ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Γεωργάτου «Επίνοια – Φιλοσοφικοί στοχασμοί», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αν Έχεις

Αν έχεις υγεία, ζεις σε ε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...
Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Και τα πέντε έχουν χαρακτηριστεί αριστουργήματα τόσο στην εποχή τους και στις συνθήκες που γράφτηκαν όσο και με σημερινά κριτήρια. Θα βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων τις επόμενες μέρες.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Marquis De Sade «Οι Εκα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ