ΣΚΥΦΤΟΙ ΠΕΡΑΣΑΝΕΑΤΖΑΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΓΡΑ 2021
Σελ. 192, τιμή εκδότη €14.50

"Πώς θα ζήσουμε με μια κατάμαυρη σκιά στη θύμηση επάνω;
Πλήθος ενέδρες της ζωής παραμονεύουν την πτώση σου."
[Από το ποίημα του Μανόλη Αναγνωστάκη Σκυφτοί περάσανε...]

Αρκεί μια μικρή ρωγμή και, όπως το πιο ακριβό αλάβαστρο, οι καρδιές ραγίζουν, τα σώματα διαλύονται και σέρνονται σαν σκυφτές σκιές, σαν ένας αόρατος θίασος, που οι μοιραίοι του ήρωες ψιθυρίζουν τα λιγοστά τους λόγια και αποσύρονται στη σιωπή.
- Παρασκευάς: Η φωνή μου δεν βγαίνει, δεν ακούγεται, σαν ένα μουσικό όργανο που του έσπασαν τις χορδές, κι από τον έξω κόσμο μόνον ένα ασταμάτητο βουητό, σαν φτεροκόπημα από μακρινό μελίσσι, φτάνει στ' αυτιά μου.
- Φανούρης: Είμαι γητευτής φιδιών κι αυτός που με το ξόρκι του μπορεί να δένει ακόμη και τα όρνεα του ουρανού.
- Αργυρός: Στου πιοτού τη ζάλη μουρμούριζα κάποια ασυνάρτητα λόγια, μπερδεμένα με κομμάτια από παλιούς δραματικούς μου ρόλους.
- Ιάκωβος: Είχα φτάσει στο οροπέδιο της ζωής μου, χωρίς να έχω ποτέ αγγίξει καμιά κορφή, χωρίς ένα πέταγμα, ούτε ένα μικρό φτερούγισμα, μια ζήση τραχιά σαν πέτρα, όπως το ηπειρώτικο οροπέδιο, όπου γεννήθηκα.
- Σπύρος: Είμαι "ο άρχοντας των τειχών". Το ταπεινό παράπηγμα, όπου μεγάλωσα, το γαντζωμένο στο ανατολικό τείχος της πόλης, ήταν η δική μου βυζαντινή αυλίτσα.
- Αστέριος: Αναρωτιόμουν πως ξέφυγα από την τυραννική επικράτεια της μητέρας, πώς βγήκα από τη βαριά σκιά του πατέρα, πώς πέταξα σαν πουλί μέσα από κείνες τις φοβερές εφηβικές συμπληγάδες και έφτασα σ' αυτό το ειρηνικό και γλυκό λυκόφως της ζωής μου.
- Μωρίς: Πέρασα μια ζωή προσπαθώντας να ξεχάσω, να γίνω ο άνθρωπος που υπήρξα κάποτε. Δεν τα κατάφερα για πάντα ο αριθμός που είχε χαράξει στο δέρμα μου το θηρίο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διονύσης Χαριτόπουλος: άτακτος και ακατάτακτος

Διονύσης Χαριτόπουλος: άτακτος και ακατάτακτος

Σκέψεις για τα έργα και τη γραφή του Διονύση Χαριτόπουλου (Πειραιάς, 26 Αυγούστου 1947 – Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2026).

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Ευτυχώς η λογοτεχνία έχει τόσους τρόπους, τόσους τροπισμούς, τόσες αποχρώσεις που κάθε συγγραφέας, όταν ...

Σάλι Ρούνεϊ: Αποσύρονται τα βιβλία της από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της υποστήριξής της σε φιλοπαλαιστινιακή οργάνωση, χαρακτηρισμένη ως «τρομοκρατική» από την κυβέρνηση

Σάλι Ρούνεϊ: Αποσύρονται τα βιβλία της από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της υποστήριξής της σε φιλοπαλαιστινιακή οργάνωση, χαρακτηρισμένη ως «τρομοκρατική» από την κυβέρνηση

Αίσθηση προκαλεί η απόφαση του εκδοτικού οίκου Faber να πάψει να διακινεί τα βιβλία της δημοφιλούς Ιρλανδής συγγραφέα Σάλι Ρούνεϊ (Sally Rooney) στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της υποστήριξής της στη φιλοπαλαιστινιακή οργάνωση Palestine Action, καθώς η συγγραφέας έχει δηλώσει ό...

Ίαν Ράνκιν: «Η αστυνομική λογοτεχνία που με ενδιαφέρει είναι πολιτική»

Ίαν Ράνκιν: «Η αστυνομική λογοτεχνία που με ενδιαφέρει είναι πολιτική»

«Η αστυνομική λογοτεχνία που με ενδιαφέρει είναι αυτή που εξετάζει την κοινωνία, το χάος στο οποίο βρισκόμαστε και το πώς φτάσαμε έως εκεί» είπε ο Ίαν Ράνκιν (Ian Rankin) στον Άλεξ Κλαρκ του Guardian. Τα βιβλία του Ράνκιν κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. © Wikimedia

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» του Λέοντος Τολστόι (προδημοσίευση)

«Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» του Λέοντος Τολστόι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Λέοντος Τολστόι «Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» (εισαγωγή – μτφρ. Παναγιώτης Τσιαμούρας), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρόσφατα βρέθηκ...

«Τουρισμός σε μετάβαση» της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου (προδημοσίευση)

«Τουρισμός σε μετάβαση» της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του 1ου Κεφαλαίου από το βιβλίο της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου «Τουρισμός σε μετάβαση – Πολιτική, αγορά και ανάπτυξη», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Σε ξένο δωμάτιο» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Aρχίζουν να αλληλογραφούν. Κά...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Φαντάσματα, μπαμπούλες και βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας: Πέντε καλά λογοτεχνικά βιβλία λαογραφικού τρόμου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Από τη συλλογή «Η χτυπημένη και άλλες ιστορίες με φαντάσματα» (εκδ. Ροές), παραλλαγή της κεντρικής εικόνας.

Επιλογή-παρουσίαση: ...

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου 1849, πέθανε στη Βαλτιμόρη ο Έντγκαρ Άλαν Πόε (Edgar Allan Poe). Γιατί, περισσότερα από εκατόν εβδομήντα χρόνια μετά, συνεχίζουμε να διαβάζουμε το έργο του και τρία καλά βιβλία του που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωρ...

«Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα» – 15 συλλογές σύγχρονης ελληνικής ποίησης

«Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα» – 15 συλλογές σύγχρονης ελληνικής ποίησης

Δεκατέσσερις πρόσφατες ποιητικές συλλογές συν ένα σημαντικό συγκεντρωτικό έργο συνθέτουν τα φθινοπωρινά ποιητικά μας αναγνώσματα (κάποια ήταν και καλοκαιρινά). Εικόνα: "La ramasseuse de feuilles mortes", Ερνέστ Μπιέλερ (1863-1948).

Επιλογή-παρουσίαση: Κ.Β. Κατσουλάρης ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ