nesbo vassilias 728

Για το νέο μυθιστόρημα του Τζο Νέσμπο [Jo Nesbo] «Ο Βασιλιάς» (μτφρ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, εκδ. Μεταίχμιο) − «από την αρχή της αφήγησης προβάλουν καθαρά τα βασικά θέματα του βιβλίου: οι τύψεις, οι αβάσταχτοι οικογενειακοί δεσμοί, η εκδίκηση».

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

Ο Jo Nesbo επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, και συγκεκριμένα στο Ος, μια κωμόπολη χιλίων κατοίκων στη Νορβηγία. Συνεχίζοντας την πλοκή από εκεί όπου την είχε τελειώσει, όπως νομίζαμε τουλάχιστον, στο Βασίλειο, μας συστήνει ξανά τους αδερφούς Όπγκαρντ, τον Καρλ και τον Ρόι, οι οποίοι έχουν μεγαλεπήβολα σχέδια και καμία αναστολή στην εφαρμογή τους. Ο Ρόι, άλλωστε, ο αφηγητής του βιβλίου, μας συστήνεται στην αρχή της ιστορίας σαν δολοφόνος επτά ατόμων. Κι ενός σκυλιού.

metaixmio nesbo vassilias

Όπως στο Βασίλειο, ο Nesbo δεν αναπτύσσει την πλοκή με την ταχύτητα που μας είχε συνηθίσει στις περιπέτειες του Χάρι Χόλε. Σκορπίζει στοιχεία και πληροφορίες, την επεξεργασία των οποίων αφήνει στον αναγνώστη. Τόσο το Βασίλειο, όσο και ο Βασιλιάς, έχουν σαιξπηρική διάσταση, περισσότερο ίσως από τη διασκευή του Μακμπέθ που έκανε ο Nesbo το 2018. Από την αρχή της αφήγησης προβάλουν καθαρά τα βασικά θέματα του βιβλίου: οι τύψεις, οι αβάσταχτοι οικογενειακοί δεσμοί, η εκδίκηση. Οι αδερφοί Όπγκαρντ προέρχονται από μια άκρως δυσλειτουργική οικογένεια, από την οποία ούτε ο θάνατος/φόνος θα τους απαλλάξει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο αγγλικός τίτλος του βιβλίου είναι Blood Tides, Δεσμοί Αίματος.

Με δυο λόγια, οι αδερφοί Όπγκαρτ συνδέονται από δεσμούς αίματος, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Η αφήγηση διανθίζεται από διαρκείς αναφορές στο παρελθόν, έτσι ώστε ο αναγνώστης που δεν έχει διαβάσει το Βασίλειο, να μπορεί να παρακολουθήσει την πλοκή. Με δυο λόγια, οι αδερφοί Όπγκαρτ συνδέονται από δεσμούς αίματος, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο Καρλ, ο μικρότερος, παραμένει ο επιχειρηματικός εγκέφαλος εκ των δύο, κι έχει ξαναχτίσει το ξενοδοχείο-spa που είχε καεί ολοσχερώς στο τέλος του Βασιλείου. Και ο Ρόι συνεχίζει να κάνει τη βρόμικη δουλειά για την επίτευξη των σχεδίων του αδερφού του, που είναι η επέκταση του ξενοδοχείου παρά τον κίνδυνο δημιουργίας μιας οδικής παράκαμψης που θα απομονώσει το Ος από τους ταξιδιώτες και τους περιηγητές της χώρας.

ώρα, χάρη στις εξελίξεις της τεχνολογίας, η Υπηρεσία Αυτοκινητοδρόμων ετοιμάζεται να ανασύρει τρία αυτοκίνητα που έπεσαν σε μια χαράδρα κοντά στο αγροτόσπιτο των Όπγκαρντ, και ίσως πλέον η Kripos, η υπηρεσία Ανθρωποκτονιών να καταφέρει να βρει την αιτία θανάτου των επτά νεκρών.

Έχει και ο Ρόι το μεγαλόπνοο σχέδιό του, θέλει να κατασκευάσει στο Ος στο μεγαλύτερο λούνα-παρκ της χώρας. Τα σχέδια των δύο αδερφών κινδυνεύουν όχι μόνο από την οδική παράκαμψη, αλλά και από την εκδικητική μανία του τοπικού σερίφη, Κουρτ Ούλσεν, που τους θεωρεί υπεύθυνους για τον θάνατο του πατέρα του. Και όχι αδίκως. Τώρα, χάρη στις εξελίξεις της τεχνολογίας, η Υπηρεσία Αυτοκινητοδρόμων ετοιμάζεται να ανασύρει τρία αυτοκίνητα που έπεσαν σε μια χαράδρα κοντά στο αγροτόσπιτο των Όπγκαρντ, και ίσως πλέον η Kripos, η υπηρεσία Ανθρωποκτονιών να καταφέρει να βρει την αιτία θανάτου των επτά νεκρών.

Ο Nesbo χτίζει το σασπένς με τη γνωστή μαεστρία του, και καταφέρνει να μας κάνει συμπαθή τον αφηγητή Ρόι, παρά το ξεκάθαρα εγκληματικό προφίλ του. Αγωνιούμε να τη βγάλει καθαρή όπως αγωνιούσαμε για την τύχη του κυρίου Ριπλέι. Ο Nesbo στα καλύτερά του.

* Η ΧΙΛΝΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ είναι συγγραφέας και μεταφράστρια. Τελευταίο της βιβλίο το αστυνομικό μυθιστόρημα «Ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου» (εκδ. Μεταίχμιο). 

politeia deite to vivlio 250X102

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τζακαράντα» του Γκαέλ Φάιγ (κριτική) – Η γενοκτονία των Τούτσι και το διαγενεακό τραύμα στη λογοτεχνία

«Τζακαράντα» του Γκαέλ Φάιγ (κριτική) – Η γενοκτονία των Τούτσι και το διαγενεακό τραύμα στη λογοτεχνία

Για το μυθιστόρημα του Γκαέλ Φάιγ (Gaël Faye) «Τζακαράντα» (μτφρ. Γιάννης Στρίγκος, εκδ. Πατάκη). Εικόνα: Δεκατετράχρονος επιζών της γενοκτονίας των Τούτσι. © Unicef

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου

Ο ...

«Πλάνη» του Γιούρι Φέλσεν (κριτική) – Το μυθιστόρημα του «Ρώσου Προυστ» για τη γλώσσα και τον έρωτα

«Πλάνη» του Γιούρι Φέλσεν (κριτική) – Το μυθιστόρημα του «Ρώσου Προυστ» για τη γλώσσα και τον έρωτα

Για το μυθιστόρημα του Γιούρι Φέλσεν (Juri Felsen) «Πλάνη» (μτφρ. Ελένη Μπακοπούλου, εκδ. Gutenberg). 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

Θαυμάζω τους δημιουργούς που σε πείσμα της εποχής και των αντ...

«Τόνιο Κραίγκερ» του Τόμας Μαν (κριτική) – Πρώιμο έργο ενός διαυγέστατου μυαλού

«Τόνιο Κραίγκερ» του Τόμας Μαν (κριτική) – Πρώιμο έργο ενός διαυγέστατου μυαλού

Για τη νουβέλα του Τόμας Μαν (Thomas Mann) «Τόνιο Κραίγκερ» (μτφρ. Μαργαρίτα ζαχαριάδου, εκδ. Δώμα). © εικόνας: Library of Congress 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Αν ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάζοντας με τον Γιάννη Αναστασάκη – «Σημειώνω με μολύβι στίχους ή φράσεις – πολύ συχνά… μιλάω και με τους συγγραφείς!»

Διαβάζοντας με τον Γιάννη Αναστασάκη – «Σημειώνω με μολύβι στίχους ή φράσεις – πολύ συχνά… μιλάω και με τους συγγραφείς!»

Πρόσωπα από τον χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, o ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Αναστασάκης.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ποιο βιβλ...

Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ: Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας Ισπανίας για το βιβλίο του «Ο κηπουρός και ο θάνατος»

Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ: Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας Ισπανίας για το βιβλίο του «Ο κηπουρός και ο θάνατος»

Ο Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ (Georgi Gospodinov) τιμήθηκε με το σημαντικό βραβείο της Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας της Ισπανίας για το βιβλίο «Ο κηπουρός και ο θάνατος» (μτφρ. Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, εκδ. Ίκαρος).

Επιμέλεια: Book Press

Ο Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ τ...

«Μυστικά» του Αλέξη Κυριτσόπουλου – Σκέψεις γύρω από το διαγενεακό τραύμα

«Μυστικά» του Αλέξη Κυριτσόπουλου – Σκέψεις γύρω από το διαγενεακό τραύμα

Σκέψεις γύρω από το διαγενεακό τραύμα με αφορμή τον πίνακα του Αλέξη Κυριτσόπουλου «Μυστικά», 2024 (στην εικόνα, μέρος του πίνακα).

Γράφει η Ευδοκία Κατσουρού

«Αλλά ποιος μπορεί να πει ότι ένα συμβάν που έπεται ενός άλλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Γούτα «Η μελωδία των αγαλμάτων», το οποίο θα κυκλοφορήσει στα μέσα του Απριλίου από τις εκδόσεις Βακχικόν. Φωτογραφία © Ανδρέας Σφυρίδης

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Νάσος Γρηγ...

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων της Φανής Κεχαγιά «Είμαι αυτό που είμαι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ ...

«Νύχτες με την Κάλλη» του Γιώργου Συμπάρδη (προδημοσίευση)

«Νύχτες με την Κάλλη» του Γιώργου Συμπάρδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο βιβλίο του Γιώργου Συμπάρδη, τη νουβέλα «Νύχτες με την Κάλλη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 2 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ

Την αντιλήφθηκ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Ανατροπές, σκοτεινοί ήρωες, μυστήριο και κοινωνικός σχολιασμός: δεκατέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας που τραβούν την προσοχή μας και μία συλλογή ημερολογίων μιας μεγάλης συγγραφέα του είδους. Εικόνα: Από την ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη.&...

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Μεγάλο αφιέρωμα στο Πάσχα και τη σύγχρονη ελληνική ποίηση. 66+1 ποιήματα εν ζωή Ελλήνων ποιητών και Ελληνίδων ποιητριών, ανθολογούνται και παρουσιάζονται σε δύο μέρη. Εδώ, το β' μέρος με 33 ποιήματα. 

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας

...
Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Λίγα λόγια για τον Τόμας Μαν (1875-1955) και τις νέες εκδόσεις των έργων του με αφορμή την «απελευθέρωση» των συγγραφικών του δικαιωμάτων, μετά τη συμπλήρωση 70 ετών από τον θάνατό του, το 1955. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ