nesbo vassilias 728

Για το νέο μυθιστόρημα του Τζο Νέσμπο [Jo Nesbo] «Ο Βασιλιάς» (μτφρ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, εκδ. Μεταίχμιο) − «από την αρχή της αφήγησης προβάλουν καθαρά τα βασικά θέματα του βιβλίου: οι τύψεις, οι αβάσταχτοι οικογενειακοί δεσμοί, η εκδίκηση».

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

Ο Jo Nesbo επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, και συγκεκριμένα στο Ος, μια κωμόπολη χιλίων κατοίκων στη Νορβηγία. Συνεχίζοντας την πλοκή από εκεί όπου την είχε τελειώσει, όπως νομίζαμε τουλάχιστον, στο Βασίλειο, μας συστήνει ξανά τους αδερφούς Όπγκαρντ, τον Καρλ και τον Ρόι, οι οποίοι έχουν μεγαλεπήβολα σχέδια και καμία αναστολή στην εφαρμογή τους. Ο Ρόι, άλλωστε, ο αφηγητής του βιβλίου, μας συστήνεται στην αρχή της ιστορίας σαν δολοφόνος επτά ατόμων. Κι ενός σκυλιού.

metaixmio nesbo vassilias

Όπως στο Βασίλειο, ο Nesbo δεν αναπτύσσει την πλοκή με την ταχύτητα που μας είχε συνηθίσει στις περιπέτειες του Χάρι Χόλε. Σκορπίζει στοιχεία και πληροφορίες, την επεξεργασία των οποίων αφήνει στον αναγνώστη. Τόσο το Βασίλειο, όσο και ο Βασιλιάς, έχουν σαιξπηρική διάσταση, περισσότερο ίσως από τη διασκευή του Μακμπέθ που έκανε ο Nesbo το 2018. Από την αρχή της αφήγησης προβάλουν καθαρά τα βασικά θέματα του βιβλίου: οι τύψεις, οι αβάσταχτοι οικογενειακοί δεσμοί, η εκδίκηση. Οι αδερφοί Όπγκαρντ προέρχονται από μια άκρως δυσλειτουργική οικογένεια, από την οποία ούτε ο θάνατος/φόνος θα τους απαλλάξει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο αγγλικός τίτλος του βιβλίου είναι Blood Tides, Δεσμοί Αίματος.

Με δυο λόγια, οι αδερφοί Όπγκαρτ συνδέονται από δεσμούς αίματος, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Η αφήγηση διανθίζεται από διαρκείς αναφορές στο παρελθόν, έτσι ώστε ο αναγνώστης που δεν έχει διαβάσει το Βασίλειο, να μπορεί να παρακολουθήσει την πλοκή. Με δυο λόγια, οι αδερφοί Όπγκαρτ συνδέονται από δεσμούς αίματος, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο Καρλ, ο μικρότερος, παραμένει ο επιχειρηματικός εγκέφαλος εκ των δύο, κι έχει ξαναχτίσει το ξενοδοχείο-spa που είχε καεί ολοσχερώς στο τέλος του Βασιλείου. Και ο Ρόι συνεχίζει να κάνει τη βρόμικη δουλειά για την επίτευξη των σχεδίων του αδερφού του, που είναι η επέκταση του ξενοδοχείου παρά τον κίνδυνο δημιουργίας μιας οδικής παράκαμψης που θα απομονώσει το Ος από τους ταξιδιώτες και τους περιηγητές της χώρας.

ώρα, χάρη στις εξελίξεις της τεχνολογίας, η Υπηρεσία Αυτοκινητοδρόμων ετοιμάζεται να ανασύρει τρία αυτοκίνητα που έπεσαν σε μια χαράδρα κοντά στο αγροτόσπιτο των Όπγκαρντ, και ίσως πλέον η Kripos, η υπηρεσία Ανθρωποκτονιών να καταφέρει να βρει την αιτία θανάτου των επτά νεκρών.

Έχει και ο Ρόι το μεγαλόπνοο σχέδιό του, θέλει να κατασκευάσει στο Ος στο μεγαλύτερο λούνα-παρκ της χώρας. Τα σχέδια των δύο αδερφών κινδυνεύουν όχι μόνο από την οδική παράκαμψη, αλλά και από την εκδικητική μανία του τοπικού σερίφη, Κουρτ Ούλσεν, που τους θεωρεί υπεύθυνους για τον θάνατο του πατέρα του. Και όχι αδίκως. Τώρα, χάρη στις εξελίξεις της τεχνολογίας, η Υπηρεσία Αυτοκινητοδρόμων ετοιμάζεται να ανασύρει τρία αυτοκίνητα που έπεσαν σε μια χαράδρα κοντά στο αγροτόσπιτο των Όπγκαρντ, και ίσως πλέον η Kripos, η υπηρεσία Ανθρωποκτονιών να καταφέρει να βρει την αιτία θανάτου των επτά νεκρών.

Ο Nesbo χτίζει το σασπένς με τη γνωστή μαεστρία του, και καταφέρνει να μας κάνει συμπαθή τον αφηγητή Ρόι, παρά το ξεκάθαρα εγκληματικό προφίλ του. Αγωνιούμε να τη βγάλει καθαρή όπως αγωνιούσαμε για την τύχη του κυρίου Ριπλέι. Ο Nesbo στα καλύτερά του.

* Η ΧΙΛΝΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ είναι συγγραφέας και μεταφράστρια. Τελευταίο της βιβλίο το αστυνομικό μυθιστόρημα «Ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου» (εκδ. Μεταίχμιο). 

politeia deite to vivlio 250X102

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (κριτική) − Ήρωες που ερωτεύονται, αντιδρούν, ρισκάρουν

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (κριτική) − Ήρωες που ερωτεύονται, αντιδρούν, ρισκάρουν

Για τη συλλογή διηγημάτων «Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan], που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Μαρτίνας Ασκητοπούλου.

Γράφει η Τζέμη Τασάκου

«Ψηλά πεύκα βουρτσίζο...

«Η ξένη» της Κλαούντια Ντουραστάντι (κριτική) – Ιστορία δύσκολης ενηλικίωσης μέσα από τρεις γενιές

«Η ξένη» της Κλαούντια Ντουραστάντι (κριτική) – Ιστορία δύσκολης ενηλικίωσης μέσα από τρεις γενιές

Για το μυθιστόρημα «Η ξένη» της Κλαούντια Ντουραστάντι [Claudia Durastanti], που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg σε μετάφραση της Ζωής Μπέλλα-Αρμάου. Μια ιστορία ενηλικίωσης, που περνά μέσα από τρεις γενιές.

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

Η μόλι...

«Η ταχυδρόμος»  της Φραντσέσκα Τζανόνε – Ένα νοσταλγικό μυθιστόρημα «φεραντικής» αύρας

«Η ταχυδρόμος» της Φραντσέσκα Τζανόνε – Ένα νοσταλγικό μυθιστόρημα «φεραντικής» αύρας

Για το μυθιστόρημα της Φραντσέσκα Τζανόνε [Francesca Giannone] «Η ταχυδρόμος» (μτφρ. Δήμητρα Δότση, εκδ. Ψυχογιός) – Ένα νοσταλγικό μυθιστόρημα «φεραντικής» αύρας, για μια μια γυναίκα μπροστά απ’ την εποχή της.

Γράφει η Φανή Χατζή

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στους Νίκο Παναγόπουλο, Τζένη Οικονομίδη και Φώτη Μανίκα τα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενων λογοτεχνών της Εταιρείας Συγγραφέων

Στους Νίκο Παναγόπουλο, Τζένη Οικονομίδη και Φώτη Μανίκα τα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενων λογοτεχνών της Εταιρείας Συγγραφέων

Στους Νίκο Παναγόπουλο, Φώτη Μανίκα και Τζένη Οικονομίδη τα βραβεία Βαρβέρη και Κουμανταρέα της Εταιρείας Συγγραφέων - στον Βιντσέντζο Ρότολο το βραβείο Διδώ Σωτηρίου. Στην κεντρική...

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024 μέσα από 30+ τίτλους για ενήλικες: λογοτεχνία, θεωρία, σκέψη. Γιατί το κουίρ «δεν έχει να κάνει με ποιον κάνεις σεξ, αλλά με έναν εαυτό που βρίσκεται σε δυσαρμονία με οτιδήποτε υπάρχει γύρω του και πασχίζει να βρει και να εφεύρει έναν χώρο μέσα στον οποίο θα μιλά, θα ζει και θα ευημ...

«Ἀνύτη, ἡ Τεγεᾶτις, Τὰ ποιήματα», Πρόλογος – μτφρ. – σημειώσεις Τασούλα Καραγεωργίου (προδημοσίευση)

«Ἀνύτη, ἡ Τεγεᾶτις, Τὰ ποιήματα», Πρόλογος – μτφρ. – σημειώσεις Τασούλα Καραγεωργίου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση από την ανθολογία «Ἀνύτη, ἡ Τεγεᾶτις, Τὰ ποιήματα», που επιμελήθηκε η Τασούλα Καραγεωργίου, γράφοντας τον πρόλογο, μεταφράζοντας και υποσημειώνοντας την ποίηση της Τεγεάτιδος Ἀνύτης (3ος αἰ. π.Χ.). Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Θόδωρου Σούμα «Ο έρωτας στο σινεμά» το οποίο θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του μήνα από τις εκδόσεις Αιγόκερως.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μίκαελ Χάνεκε, «Η Δασκάλα του Πιάνου»

Ο Μ...

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Γερτρούδη» (μτφρ. Ειρήνη Γεούργα), το οποίο κυκλοφορεί στις 22 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ίμτχορ ήταν χήρος, ζούσε σε ένα από τα παλι...

«Αυτή η κυρία δεν αστειεύεται!» της Γιάρα Μοντέιρο (προδημοσίευση)

«Αυτή η κυρία δεν αστειεύεται!» της Γιάρα Μοντέιρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γιάρα Μοντέιρο [Yara Monteiro] «Αυτή η κυρία δεν αστειεύεται!» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

22 ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024 μέσα από 30+ τίτλους για ενήλικες: λογοτεχνία, θεωρία, σκέψη. Γιατί το κουίρ «δεν έχει να κάνει με ποιον κάνεις σεξ, αλλά με έναν εαυτό που βρίσκεται σε δυσαρμονία με οτιδήποτε υπάρχει γύρω του και πασχίζει να βρει και να εφεύρει έναν χώρο μέσα στον οποίο θα μιλά, θα ζει και θα ευημ...

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Εξήντα ποιητικές συλλογές, δέκα από τις οποίες είναι ποίηση μεταφρασμένη στα ελληνικά: Μια επιλογή από τις εκδόσεις του 2024.

Επιλογή: Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος

...

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, στις 5 Ιανουρίου 2025 σε ηλικία 88 ετών (1936-2025), μας οδηγεί και στα βιβλία του στα οποία διαφυλάσσεται η πολιτική του παρακαταθήκη αλλά και η προσωπική του διαδρομή. 

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ