west the fountain

Για το μυθιστόρημα «Το σιντριβάνι ξεχειλίζει» της Ρεμπέκα Γουέστ (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ, εκδ. Μεταίχμιο).

Του Κ.Β. Κατσουλάρη

Πώς φαντάζει η ζωή και ο κόσμος μας μέσα από τα μάτια ενός παιδιού; Τι κερδίζεις και τι χάνεις καθώς αφήνεσαι στο, συνήθως εγωκεντρικό, βλέμμα του; Αν το παιδί αυτό είναι η Ρόουζ Όμπρι, η μικρή αφηγήτρια τούτου του μυθιστορήματος, καλό θα ήταν να ξεχάσεις όσα νομίζεις ότι γνωρίζεις για την παιδική ηλικία: Αθωότητα, αφέλεια, περιορισμένη αντίληψη; Όχι, τίποτε από αυτά. Οξυδέρκεια, σκληρότητα, γενναιοδωρία, απόλυτη ετοιμότητα για το θαυμαστό και το ανοίκειο; Ναι, και μάλιστα σε μεγάλες δόσεις. Καλωσόρισες στον κόσμο της οικογένειας Όμπρι.

Στο κέντρο της, μια σπουδαία γυναίκα, ένας βαθύς και περίπλοκος χαρακτήρας, μια ταλαντούχα πιανίστρια που όμως εγκατέλειψε κάποια στιγμή την καριέρα της ως σολίστ: είναι η μητέρα της αφηγήτριας, η αληθινή ηρωίδα του βιβλίου.

Η πιο ευτυχισμένη οικογένεια στον κόσμο

Βρισκόμαστε αρχικά στο Εδιμβούργο και στη συνέχεια στα προάστια του Λονδίνου, στις αρχές του εικοστού αιώνα. Η οικογένεια Όμπρι θα μπορούσε να είναι μια από τις πιο ευτυχισμένες στον κόσμο –και για μεγάλα διαστήματα όντως ήταν–, αν ο πατέρας, χαρισματικός και γοητευτικός δημοσιογράφος και δημοσιολόγος, δεν βασανιζόταν από το πάθος του τζόγου. Η ανασφάλεια που προκαλεί ο ασταθής χαρακτήρας του διαχέεται παντού, ως διαρκής απειλή, που αντισταθμίζεται από τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των τεσσάρων παιδιών.

Η ανασφάλεια που προκαλεί ο ασταθής χαρακτήρας του πατέρα διαχέεται παντού, ως διαρκής απειλή, που αντισταθμίζεται από τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των τεσσάρων παιδιών.

Η μεγαλύτερη, η Κορντίλια, έχει δοθεί ψυχή τε και σώματι στο να γίνει βιολίστρια, παρότι της λείπει κάτι που αφθονεί στην οικογένεια και που χαρακτηρίζει τόσο τη μητέρα όσο και τα άλλα τρία παιδιά: το πηγαίο ταλέντο. Η Μαίρη, δίδυμη αδερφή της αφηγήτριας Ρόουζ, είναι απολύτως συντονισμένη μαζί της, κι οι δυο τους συναπαρτίζουν ένα δίδυμο βγαλμένο από τα γκόθικ μυθιστορήματα του 19ου αιώνα: Αφύσικα ώριμες και ευφυείς, αλλόκοτες και ταλαντούχες, με υπερφυσικά χαρίσματα.

Το καρέ συμπληρώνει ο βενιαμίν της οικογένειας, ο μικρός Ρίτσαρντ, το λατρεμένο αγόρι της μαμάς. Η συγγένεια είναι ο ισχυρότερος, αν όχι ο μοναδικός αληθινός δεσμός στο βιβλίο. Όχι τυχαία, στο μεγαλύτερο μέρος του, η αφήγηση της Ρόουζ υιοθετεί το πρώτο πληθυντικό, στο οποίο βέβαια δεν περιλαμβάνεται ο, λατρεμένος κατά τα λοιπά, μπαμπάς.

Μια καθηγήτρια μουσικής και μια πολύτιμη φίλη

Σημαντικό ρόλο στη γνωριμία μας με την οικογένεια Όμπρι θα παίξουν μερικά ακόμη πρόσωπα. Δες, για παράδειγμα, την Μις Μπίβορ, την καθηγήτρια μουσικής που αναλαμβάνει με πάθος να μετατρέψει σε σπουδαία σολίστ την σπαρακτικά ατάλαντη Κορντίλια. Ή, σε διαφορετικό τόνο, την ξαδέρφη Κόνστανς, που αποκαλύπτεται ακόμη φτωχότερη κι από εκείνους, καθώς και την κόρη της Ρόζαμουντ, με την οποία η Ρόουζ συνδέεται βαθύτατα.

Η ιδιόρρυθμη αυτή κοπέλα, μία ακόμη, που παραδόξως δεν παίζει κανένα μουσικό όργανο μα που ξέρει καλό σκάκι, μοιράζεται με τα παιδιά της οικογένειας Όμπρι την αγάπη της για τα φανταστικά ζώα, τα οποία αντιμετωπίζονται σαν απολύτως υπαρκτά στο βιβλίο… Η Ρόζαμουντ, άλλωστε, θα αποτελέσει τον κεντρικό χαρακτήρα στο τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας που ξεκινά με το παρόν μυθιστόρημα.

Η πρώτη επίσκεψη της αφηγήτριας, μαζί με τη μητέρα της, στην ξαδέρφη Κόνστανς, όπου θα γνωρίσουν και τον πατέρα της Ρόζαμουντ, τον άξεστο ξάδερφο Τζοκ, θα ολοκληρωθεί με έναν διάλογο ανθολογίας, ενδεικτικό τόσο της εποχής στην οποία διαδραματίζεται το μυθιστόρημα, όσο και της συγγραφικής οξυδέρκειας της Ρεμπέκα Γουέστ.

rebecca west photo

H Dame Rebecca West (Ντέιμ Ρεμπέκα Γουέστ, ψευδώνυμο της Cicily Isabel Andrews, 1892-1983) ήταν δημοσιογράφος, μυθιστοριογράφος και κριτικός. Γνωστή για την αρθρογραφία της πάνω σε φεμινιστικά και κοινωνικά ζητήματα, η φήμη της εκτοξεύτηκε χάρη στα ρεπορτάζ της από τη δίκη της Νυρεμβέργης. Ξεκίνησε να εκδίδει μυθιστορήματα το 1918. Μεταξύ άλλων, τo πολυσέλιδο βιβλίο της Black Lamb and Grey Falcon του 1941 θεωρείται το αριστούργημά της και ένα από τα σημαντικότερα βιβλία της ταξιδιωτικής λογοτεχνίας. Η έκδοση του βιβλίου συνέπεσε με τη ναζιστική εισβολή στη Γιουγκοσλαβία. Η Random House Modern Library το κατέταξε στα 100 καλύτερα non fiction βιβλία του αιώνα.

Μια σπουδαία «άγνωστη» συγγραφέας

Η Ρεμπέκα Γουέστ, που πήρε το ψευδώνυμό της από ηρωίδα του Ίψεν, έζησε ενενήντα γεμάτα χρόνια. Έγινε διάσημη για το πλούσιο και ετερόκλητο έργο της, που περιλαμβάνει, εκτός από μυθιστορήματα, ένα σπουδαίο ταξιδιωτικό βιβλίο για τη Γιουγκοσλαβία, ένα βιβλίο-ρεπορτάζ από τις Δίκες της Νυρεμβέργης, και πολλά ακόμη. Υπήρξε ενεργή φεμινίστρια και ακτιβίστρια, ενώ με τον κατά εικοσιτέσσερα χρόνια μεγαλύτερό της Χέμπερτ Τζώρτζ Γουέλς, διάσημο συγγραφέα του Ο πόλεμος των κόσμων και Ο αόρατος άνθρωπος, μεταξύ άλλων, απέκτησαν έναν γιο, τον επίσης συγγραφέα και κριτικό λογοτεχνίας Άντονι Γουέστ.

rebecca west fountainΤο Σιντριβάνι ξεχειλίζει είναι το πρώτο μέρος μιας χαλαρά αυτοβιογραφικής σάγκα, με τον τίτλο Το χρονικό μιας οικογένειας, το μοναδικό που κυκλοφόρησε όσο η συγγραφέας ζούσε ακόμη, το 1956.

Σπάνια η παιδική ηλικία έχει καταγραφεί με τόση στοχαστικότητα και πρωτοτυπία, καθώς και με τόση απλότητα: Η αφήγηση ρέει καθαρή και κρυστάλλινη σαν από δροσερή πηγή, ενώ οι χαρακτήρες, τόσο τα μέλη της οικογένειας όσο και καμιά δεκαριά ακόμη, εντυπώνονται για καιρό στο μυαλό του αναγνώστη, έτσι καλογραμμένοι και τρισδιάστατοι που είναι.

Η έκδοση είναι όμορφη και τυποτεχνικά άρτια, ενώ την πολύ καλή μετάφραση εγγυάται η εμπειρότατη Κλαίρη Παπαμιχαήλ.

* Ο Κ.Β. Κατσουλάρης είναι συγγραφέας. Τελευταίο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων Αφαίας και Τελαμώνος (εκδ. Μεταίχμιο).

politeia link more

 

 

 

 

 

  

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το πίσω δωμάτιο» της Κάρμεν Μαρτίν Γκάιτε – Ένας κόσμος φτιαγμένος στο βάθος του σπιτιού

«Το πίσω δωμάτιο» της Κάρμεν Μαρτίν Γκάιτε – Ένας κόσμος φτιαγμένος στο βάθος του σπιτιού

Για το μυθιστόρημα της Κάρμεν Μαρτίν Γκάιτε [Carmen Martin Gaite] «Το πίσω δωμάτιο» (μτφρ. Κυριάκος Φιλιππίδης, εκδ.Gutenberg). Κεντρική εικόνα: © Rijkmuseum. 

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

Πώς να μιλήσει κανείς για μια π...

«Βιβλίο από αίμα» του Κιμ ντε Λ’Οριζόν (κριτική) – Ένα μυθιστόρημα που μιλάει ανοιχτά για το μη δυαδικό φύλο

«Βιβλίο από αίμα» του Κιμ ντε Λ’Οριζόν (κριτική) – Ένα μυθιστόρημα που μιλάει ανοιχτά για το μη δυαδικό φύλο

Για το μυθιστόρημα του Κιμ ντε Λ’ Οριζόν [Kim De L'Horizon] «Βιβλίο από αίμα» (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης, εκδ. Ψυχογιός). Στην κεντρική εικόνα, το Kim De L'Horizon.

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

Με ...

«Ιδιωτικές άβυσσοι» του Τζανφράνκο Καλίγκαριτς (κριτική) – Aναζήτηση λύτρωσης από τα σκοτάδια της ψυχής

«Ιδιωτικές άβυσσοι» του Τζανφράνκο Καλίγκαριτς (κριτική) – Aναζήτηση λύτρωσης από τα σκοτάδια της ψυχής

Για το μυθιστόρημα του Τζανφράνκο Καλίγκαριτς [Gianfranco Calligarich] «Ιδιωτικές άβυσσοι» (μτφρ. Δήμητρα Δότση, εκδ. Ίκαρος). 

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

«Στη ζωή, αλλά και σε κάθε παιχνίδι κάθε νίκη καταλήγει να μοιά...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Το ταγκαλάκι» – μια θεατροποιημένη παράσταση για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο

«Το ταγκαλάκι» – μια θεατροποιημένη παράσταση για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο

Θεατροποιημένη παράσταση για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο που παίχτηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του EuroPride 2024.

Γράφει ο Παναγιώτης Γούτας

Τον Σεπτέμβριο του 2013 ο σκηνοθέτης και δημοσιογράφος Αντώνης Μποσκοΐτης πήγε...

«Κουλτούρα της ακύρωσης» και πατριαρχία στη λογοτεχνία – σκέψεις με αφορμή τη Μεγάλη Χίμαιρα του Μ. Καραγάτση

«Κουλτούρα της ακύρωσης» και πατριαρχία στη λογοτεχνία – σκέψεις με αφορμή τη Μεγάλη Χίμαιρα του Μ. Καραγάτση

Σκέψεις για την Κουλτούρα της ακύρωσης (cancel culture) και την πατριαρχία στη λογοτεχνία, με αφορμή την έντονη συζήτηση για τον σεξισμό στη «Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση. 

...

Ο Καραγάτσης, η Γραμμή του Ορίζοντος και η αναγκαία κριτική

Ο Καραγάτσης, η Γραμμή του Ορίζοντος και η αναγκαία κριτική

Σκέψεις με αφορμή την έντονη συζήτηση που προκάλεσαν πρόσφατα οι νέες αναγνώσεις δύο πολυδιαβασμένων βιβλίων της νεοελληνικής πεζογραφίας, ενός παλιότερου, της «Μεγάλης Χίμαιρας» του Μ. Καραγάτση, κι ενός νεότερου, της «Γραμμής του ορίζοντος», του Χρήστου Βακαλόπουλου. Και τα δύο κυκλοφορούν από τις εκδόσεις της Εστ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...
«Η άλλη κόρη», της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Η άλλη κόρη», της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ανί Ενρό [Annie Ernaux] «Η άλλη κόρη» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η σειρά των δύο αφηγήσεων, η δική μου και η δ...

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μηνά Στραβοπόδη «Συμπληγάδες αξιών» το οποίο κυκλοφορεί στις 21 Ιουνίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ναι, το ξέρω! Δεν έπρεπε να σκοτώσω. Μα έπρεπε να σκοτώσω. Ξέρω, δεν είνα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η ελληνική κουίρ λογοτεχνία ήταν πάντα εδώ

Η ελληνική κουίρ λογοτεχνία ήταν πάντα εδώ

10 βιβλία + 1 διήγημα τα οποία διερευνούν την παρουσία του κουίρ στην ελληνική πεζογραφία.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Ανεξάρτητα από το πόσο απαγορευμένο θέμα αποτελούσε, από το πόσο θα σκανδάλιζε τους αναγνώστες, από το πόσοι εκδότες θα αρνούνταν να το...

Τι κάνουμε με τους πρόσφυγες; 5+1 βιβλία για το ζήτημα των προσφύγων και της ένταξής τους στη χώρα μας

Τι κάνουμε με τους πρόσφυγες; 5+1 βιβλία για το ζήτημα των προσφύγων και της ένταξής τους στη χώρα μας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου) επιλέγουμε έξι βιβλία που εξετάζουν το προσφυγικό ζήτημα με νηφάλιο και ουσιαστικό τρόπο.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

«Αν κάνω ένα βήμα θα βρεθώ αλλού» λέει ένας ήρωας της ...

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Υπάρχουν βιβλία που τυχαίνει να συμπίπτουν με πολυαναμενόμενες εκδόσεις, δεν μπαίνουν στο οπτικό πεδίο του κοινού ή πολλές φορές μένουν στη σκιά πολύ δημοφιλών τίτλων με παρόμοια θεματική. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κουίρ βιβλία. Κάποια ακούγονται και διαβάζονται περισσότερο από άλλα. Σήμερα, λοιπόν, ημέρα εορτασμο...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ