1984 movie 1

Για τα εμβληματικά μυθιστορήματα του George Orwell «Η φάρμα των ζώων» & «1984» (μτφρ. Αύγουστος Κορτώ, εκδ. Ψυχογιός). Κεντρική εικόνα: Από την κινηματογραφική μεταφορά του «1984» σε σκηνοθεσία του Michael Anderson το 1956.

Του Γιώργου Ν. Περαντωνάκη

Το να καταφέρει ένας συγγραφέας να είναι γνωστός, θα έλεγα πασίγνωστος, εκτός του χώρου της λογοτεχνίας δεν είναι λίγο. Και μάλιστα οι ρήσεις και οι μελλοντολογικές του συλλήψεις έχουν περάσει στη γλώσσα της καθημερινότητας, καθώς πολλοί μιλάνε για «Big Brother» ή αναλογίζονται ότι «κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους». Κι αυτό ο Τζορτζ Όργουελ το κατάφερε, όχι μόνο επειδή παρώδησε το σταλινικό καθεστώς μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά κυρίως επειδή μίλησε με δυο πολιτικές αλληγορίες για τον ολοκληρωτισμό, που δεν περιοριζόταν στην ΕΣΣΔ της εποχής, αλλά απλώνεται σε διάφορες περιόδους, τόπους και καθεστώτα έως και σήμερα.

Ο Έρικ Άρθουρ Μπλερ, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννιέται το 1903 στην Ινδία. Ζει κατά καιρούς στο Λονδίνο, στην Μπούρμα, στο Λονδίνο, όπου ασκεί πολλά επαγγέλματα, αλλά πουθενά δεν ριζώνει. Τελικά στη Βαρκελώνη εντάσσεται σε μια μη σταλινική μαρξιστική ομάδα, ενώ ήδη έχει εκδώσει ορισμένα μάλλον αποτυχημένα έργα. Το 1944 ολοκληρώνει τη Φάρμα των ζώων, αλλά δεν βρίσκει εκδότη μέχρι το 1945, όταν το βιβλίο κυκλοφορεί από τους Secker & Warbung και του χαρίζει απότομα παγκόσμια αναγνώριση. Το 1946 αρχίζει το 1984, το οποίο τελικά εκδίδεται το 1949, ενώ τον επόμενο χρόνο ο συγγραφέας πεθαίνει, με ήδη πολύ βεβαρημένη υγεία.

Η σοσιαλιστική φάρμα

Στη Φάρμα των ζώων μια εξέγερση προετοιμάζεται και εκτελείται, με αποτέλεσμα τα ζώα με επικεφαλής τα γουρούνια να ρίξουν από την εξουσία τους ανθρώπους, που τα εκμεταλλεύονται, και να πάρουν τα ίδια την τύχη στα χέρια τους. Η επανάσταση φαίνεται λογική, καθώς οι αδικημένοι ενώνονται ενάντια στον δυνάστη τους και διοικούν δημοκρατικά το κοινοβιακό τους αγρόκτημα. Το παραμύθι, όπως το ήθελε ο Τζόρτζ Όργουελ, έχει μια αυτοτέλεια που το κάνει ευανάγνωστο τόσο από ένα παιδί όσο κι από έναν ανυποψίαστο ενήλικα, οι οποίοι θα μείνουν στο πρώτο επίπεδο, θα χαρούν την αυτοδιοίκηση των ζώων και τις ανιστορικές τους περιπέτειες. Είναι με άλλα λόγια έτσι γραμμένο ώστε να μην χρειάζεται αναγκαστικά την αποκωδικοποίηση για να λειτουργήσει ως ιστορία και αυτοδύναμη πλοκή.

Βεβαίως, το δεύτερο επίπεδο είναι ορατό για όποιον γνωρίζει τον Μαρξ και τον Μαρξισμό («Κτηνισμός», στο έργο), την πάλη των τάξεων, την Οκτωβριανή Επανάσταση, τον Εμφύλιο στην ηγετική ομάδα της ΕΣΣΔ, την εξορία του Τρότσκι («Χιονάτου») και την εγκαθίδρυση της ηγεμονίας του Στάλιν («Ναπολέοντα»)… Το έργο αντανακλά περαιτέρω τη σταδιακή κατάργηση της ευαγγελιζόμενης ισότητας προς όφελος της καλοπέρασης μιας άρχουσας ελίτ και τελικά την καταστρατήγηση εν γένει των αρχικών ιδεών, που οδήγησε σε ένα είδος αυταρχισμού.

Η ιδεολογία στην εξουσία δεν φέρνει εντέλει τη φαντασία, ούτε την παλλαϊκή ευτυχία, αλλά τη άρση της ισότητας, και δη της δημοκρατίας, σε μια άλλου είδους ιεραρχία, όχι αυτή των κολλίγων, των μουζίκων και του τσάρου της Ρωσίας, αλλά αυτή της σοσιαλιστικής ελίτ απέναντι στο εξίσου με πριν καταπιεσμένο σοβιετικό προλεταριάτο.

Ο Βρετανός συγγραφέας, καίτοι Αριστερός ιδεολογικά, είναι αντισταλινικός, καθώς ερμηνεύει τη στροφή της ΕΣΣΔ στον σταλινισμό ως την αλλοίωση των αρχικών φιλόδοξων και ιδεαλιστικών θέσεων προς ένα ολοκληρωτικό πρότυπο διακυβέρνησης. Η ιδεολογία στην εξουσία δεν φέρνει εντέλει τη φαντασία, ούτε την παλλαϊκή ευτυχία, αλλά τη άρση της ισότητας, και δη της δημοκρατίας, σε μια άλλου είδους ιεραρχία, όχι αυτή των κολλίγων, των μουζίκων και του τσάρου της Ρωσίας, αλλά αυτή της σοσιαλιστικής ελίτ απέναντι στο εξίσου με πριν καταπιεσμένο σοβιετικό προλεταριάτο.

Η ιστορία δεν είναι απλώς ένα παραμύθι. Δεν είναι μόνο μια αλληγορία, ούτε μια ευτράπελη παρωδία της σοβιετικής εποχής, με τα πολλαπλά αρχέτυπα: τα γουρούνια στην εξουσία, οι σκύλοι στην περιφρούρηση του αρχηγού, τα μαζοποιημένα πρόβατα να επικροτούν ό,τι αναγγέλλεται! Είναι ένα μυθιστόρημα με κλειδί. Είναι μια παραβολή, ένας πλατωνικός μύθος, που δεν έχει ωστόσο φιλοσοφικό χαρακτήρα, αλλά πολιτικό. Η εσωτερική οργάνωση αλλά και η εξωτερική αντιστοίχηση προκαλούν προβληματισμούς για τη φύση της κοινωνίας και την υφή της πολιτικής, το ευάλωτο της δημοκρατίας και την αναμόρφωση των κανόνων, που εντέλει επιφέρουν τα ίδια οδυνηρά αποτελέσματα για τον λαό. 

Το μυθιστόρημα γεννά αισθήματα θυμηδίας· η προσωποποίηση των ζώων, οι ιστορίες μέσα στη φάρμα, η προσαρμογή των ανθρώπινων συνηθειών στη ζωική φύση τους, τα χαρακτηριστικά του καθενός που εκφράζουν και μια ιδιότητα, παράξενη και οικεία μαζί.

Το μυθιστόρημα γεννά αισθήματα θυμηδίας· η προσωποποίηση των ζώων, οι ιστορίες μέσα στη φάρμα, η προσαρμογή των ανθρώπινων συνηθειών στη ζωική φύση τους, τα χαρακτηριστικά του καθενός που εκφράζουν και μια ιδιότητα, παράξενη και οικεία μαζί. Όμως, όσο προχωρά η ανάγνωση, όσο η ανάγνωση λοξοκοιτά την ιστορική αποτυχία, όπως προδιαγράφεται και μέσα στην μυθοπλαστική ιστορία, ένα αίσθημα πίκρας για το αναπόφευκτο ναυάγιο της προσπάθειας κυριαρχεί. Ήταν αναπόδραστο λόγω ανεδαφικότητας της ιδέας; Ήταν απόρροια της αρχομανούς ανθρώπινης φύσης; Ήταν τα συγκεκριμένα πρόσωπα που λοξοδρόμησαν κι εκμεταλλεύτηκαν αγνές προθέσεις και φιλόδοξα σχέδια;

orwell 3
Τα μάτια του Τζόρτζ Όργουελ: υδατογραφία του κορεάτη εικαστικού Kasiq Jungwoo.
 

Το αρχέτυπο της δικτατορίας

Η φάρμα των ζώων οδήγησε τον Τζορτζ Όργουελ στο 1984, που γράφτηκε ακριβώς μετά. Εδώ ο Ηγέτης Ναπολέων έχει αντικατασταθεί από τον Μεγάλο Αδελφό, ο εχθρός Χιονάτος με τον επαχθή Γκόλντστιν, ενώ η ερασιτεχνική φάρμα έχει πάρει μεγαλιθικές διαστάσεις στο κράτος της Ωκεανίας. Το κράτος αυτό, που καταλαμβάνει χοντρικά τη Βρετανία και την Αμερική, είναι στο μακρινό για την εποχή 1984 η πεμπτουσία του ολοκληρωτισμού, με την Αστυνομία Σκέψης να ελέγχει τα πάντα και μια καινούργια γλώσσα, την Καινογλώσσα, να επανακαθορίζει τον κόσμο.

Ο πρωταγωνιστής ονόματι Ουίνστον Σμιθ εργάζεται στο Υπουργείο Αλήθειας, αλλά μέσα του αμφισβητεί το Κόμμα και τις πρακτικές του. Έχουμε, λοιπόν, μια αντιδρώσα συνείδηση που βλέπει την παραχάραξη της Ιστορίας –δουλεύει άλλωστε στην επαναγραφή των άρθρων που περιείχαν παλιές απόψεις–, βλέπει την εξέλιξη της γλώσσας ώστε να περιλαμβάνει λίγες λέξεις, σύμφωνες με το καθεστώς, ζει την αστυνόμευση, τις καταγγελίες και την «εξαέρωση», τον θάνατο δηλαδή, των αντιφρονούντων ή όλων όσοι υπάρχει απλώς η υποψία ότι είναι αντιφρονούντες. Ζει επιπλέον την κάθετη διαστρωμάτωση ανάμεσα σ’ αυτούς που ανήκουν στον κομματικό μηχανισμό και βρίσκονται μέσα στην ιδεολογικοποίηση της νέας εποχής και στο προλεταριάτο που επιβιώνει ημιανθρώπινα, σαν σύνολο ζώων, χωρίς δυνατότητες εξέλιξης ή συνείδησης.

Κάτω από άκρα μυστικότητα συνάπτει δεσμό με την Τζούλια και πλέον οι αντικαθεστωτικές του ενδόμυχες σκέψεις αποκτούν συμπαραστάτη και προχωρούν ένα βήμα παραπέρα. Αλλά φυσικά, μια τέτοια πράξη θα κοστίσει το αντίστοιχο τίμημα…

Όλα αυτά μένουν στο μυαλό του, ώσπου έρχεται η πιο επαναστατική πράξη που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος, ο έρωτας. Κάτω από άκρα μυστικότητα συνάπτει δεσμό με την Τζούλια και πλέον οι αντικαθεστωτικές του ενδόμυχες σκέψεις αποκτούν συμπαραστάτη και προχωρούν ένα βήμα παραπέρα. Αλλά φυσικά, μια τέτοια πράξη θα κοστίσει το αντίστοιχο τίμημα…

Το 1984 εκφράζει την προσπάθεια της εξουσίας όχι μόνο να πατάξει τους αντιφρονούντες αλλά και να ελέγξει απόλυτα τη σκέψη κάθε υπηκόου της. Η Αρχή πιστεύει σε έναν κομματικό σολιψισμό, αφού θεωρεί ότι αυτή καθορίζει τα πάντα, την αλήθεια και τη ζωή, το παρόν και το παρελθόν, την επιστήμη και τα συναισθήματα. Δεν υπάρχει τίποτα έξω από το Κόμμα και η δική του θέληση μπορεί να επιβάλλει ότι 2 + 2 = 5, αφού επιχειρεί να μεταστρέψει το ίδιο το μυαλό και όχι μόνο να υποτάξει το σώμα. Η ολοκληρωτική εξουσία του ξεπερνά τον γερμανικό ναζισμό και τον σοβιετικό σταλινισμό, παρόλο που αρχετυπικά εκπροσωπεί και τους δύο. Ακόμα περισσότερο, όμως, περνά σε ένα επίπεδο επιστημονικής (και πολιτικής) φαντασίας, όπου γράφει την Ιστορία, ξαναγράφει τον ανθρώπινο νου και επιβάλλει την ισοπεδωτική σκέψη.

Αν ο Ιούλιος Βερν είναι ο προφήτης του 19ου αιώνα, ο Τζορτζ Όργουελ ήταν ο προφήτης του 20ού. Ο πρώτος οραματίστηκε επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα που υλοποιήθηκαν τις επόμενες δεκαετίες, ο δεύτερος εξακρίβωσε εγκαίρως τον πολιτικό ολοκληρωτισμό, που εξυφαινόταν στη σταλινική ΕΣΣΔ...

Το δυστοπικό μυθιστόρημα είναι απαισιόδοξο. Ο σοφιστικός έλεγχος του νου, που μπορεί να επιβάλει την Α άποψη και την αντίθετή της την ίδια στιγμή, είναι και η απόλυτη ήττα του ανθρώπου, ο οποίος αναπόφευκτα θα αποδέχεται την αλήθεια της εξουσίας. Ευτυχώς, ως τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά πολλές ενδείξεις του μεταπολεμικού κόσμου και της παγκοσμιοποίησης του 21ου αιώνα οδηγούν προς τα εκεί.

Αν ο Ιούλιος Βερν είναι ο προφήτης του 19ου αιώνα, ο Τζορτζ Όργουελ ήταν ο προφήτης του 20ού. Ο πρώτος οραματίστηκε επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα που υλοποιήθηκαν τις επόμενες δεκαετίες, ο δεύτερος εξακρίβωσε εγκαίρως τον πολιτικό ολοκληρωτισμό, που εξυφαινόταν στη σταλινική ΕΣΣΔ, και που εφαρμόστηκε με διάφορες μορφές σε πολλές δημοκρατικές κοινωνίες, όπου ο πολίτης νιώθει ελεύθερος, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκεται συνεχώς στο μικροσκόπιο της εξουσίας. Είναι ένας συγγραφέας της νέας εποχής.

* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΕΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ είναι διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας, κριτικός βιβλίου και συγγραφέας. Τελευταίο του βιβλίο, το μυθιστόρημα «Πυθαγόρας» (εκδ. Καστανιώτη).


orwell ex1Η φάρμα των ζώων
GEORGE ORWELL
Μτφρ. Αύγουστος Κορτώ 
ΨΥΧΟΓΙΟΣ 2021
Σελ. 176, τιμή εκδότη €8,80

 

 

 

orwell ex21984
GEORGE ORWELL
Μτφρ. Αύγουστος Κορτώ 
ΨΥΧΟΓΙΟΣ 2021
Σελ. 448, τιμή εκδότη €12,20

 

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ GEORGE ORWELL 

 


Απόσπασμα από το βιβλίο

«Το μολύβι του σαν να βάρυνε αδέξια στο χέρι του. Βάλθηκε να καταγράφει τις σκέψεις που του περνούσαν απ’ το μυαλό. Πρώτα με μεγάλα, τσαπατσούλικα κεφαλαία έγραψε:

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΙΣΟΝ ΣΚΛΑΒΙΑ

Κι έπειτα, σχεδόν χωρίς παύση, πρόσθεσε από κάτω:

ΔΥΟ ΣΥΝ ΔΥΟ ΙΣΟΝ ΠΕΝΤΕ

Μα ξάφνου βρήκε ένα εμπόδιο. Το μυαλό του, σαν να κρυβόταν από κάτι, έμοιαζε ανίκανο να συγκεντρωθεί. Ήξερε ότι ήξερε τη συνέχεια, μα προς στιγμήν δεν τη θυμόταν. Όταν τη θυμήθηκε, το κατάφερε μόνο εκλογικεύοντας συνειδητά την επιβαλλόμενη συνέχεια: δεν ήταν κάτι που ήρθε αυτόνομα. Έγραψε:

ΘΕΟΣ ΙΣΟΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Αποδεχόταν τα πάντα. Το παρελθόν ήταν τροποποιήσιμο» 

«1984»

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η χώρα του χιονιού» του Γιασουνάρι Καουαμπάτα (κριτική) – Η παθιασμένη λευκότητα του ερωτικού πάθους

«Η χώρα του χιονιού» του Γιασουνάρι Καουαμπάτα (κριτική) – Η παθιασμένη λευκότητα του ερωτικού πάθους

Για το μυθιστόρημα του Γιασουνάρι Καουαμπάτα [Yasunari Kawabata] «Η χώρα του χιονιού» (μτφρ. Παναγιώτης Ευαγγελίδης, εκδ. Άγρα). Kεντρική εικόνα: από την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου σε σκηνοθεσία του Shirô Toyoda.

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

...
«Σπουδή στο μπλε» της Μάγκι Νέλσον (κριτική) – Το χρώμα ως λογοτεχνικό υποκατάστατο συναισθημάτων

«Σπουδή στο μπλε» της Μάγκι Νέλσον (κριτική) – Το χρώμα ως λογοτεχνικό υποκατάστατο συναισθημάτων

Για το βιβλίο της Μάγκι Νέλσον [Maggie Nelson] «Σπουδή στο Μπλε» (μτφρ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, εκδ. Αντίποδες). Κεντρική εικόνα: από την «Μπλε ταινία» του Κριστόφ Κισλόφσκι. 

Γράφει η Φανή Χατζή

Ήταν Νοέμβριος του 2020 ...

«Λούνα Παρκ» του Φόλκερ Κούτσερ και «Οι ανεπιθύμητοι νεκροί» του Κρις Λόιντ (κριτική) – Αστυνομικές ίντριγκες, από τη Βαϊμάρη στο παραδομένο Παρίσι

«Λούνα Παρκ» του Φόλκερ Κούτσερ και «Οι ανεπιθύμητοι νεκροί» του Κρις Λόιντ (κριτική) – Αστυνομικές ίντριγκες, από τη Βαϊμάρη στο παραδομένο Παρίσι

Για το μυθιστόρημα του Φόλκερ Κούτσερ [Volker Kutscher] «Λούνα Παρκ» (μτφρ. Δέσποινα Κανελλοπούλου, εκδ. Διόπτρα) και το μυθιστόρημα του Κρις Λόιντ [Chris Lloyd] «Οι ανεπιθύμητοι νεκροί» (μτφρ. Βασίλης Κοντόπουλος, εκδ. Μεταίχμιο). Ιστορικά crime fiction με φόντο τον Μεσοπόλεμο και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Κεντρική ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

Λάβαμε από τον Διονύση Χαριτόπουλο την παρακάτω επιστολή, σχετικά με την επιλογή κριτικών κειμένων του Κωστή Παπαγιώργη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη με τον τίτλο «Κωστής Παπαγιώργης: Τα βιβλία των άλλων 1, Έλληνες συγγραφείς», το 2020. 

Επιμέλεια: Book Press

...
«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...
Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Επιλέξαμε 21 βιβλία ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Οι πρώτοι μήνες του 2024 έχουν φέρει πολλά και καλά βιβλία πεζογραφίας. Κι αν ο μέσος αναγνώστης βρίσκεται στην καλύτερη περίπτωση σε σύγχυση, στη χειρότερη σε άγχ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ