kleftra ton frouton kentriki

Για το μυθιστόρημα του Peter Handke «Η κλέφτρα των φρούτων – ή Απλό ταξίδι στην ενδοχώρα» (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Gutenberg).

Του Νίκου Ξένιου

Η αφηγηματική πρόζα δεν συνιστά μέλημα κοπιώδες για τον Αυστριακοσλοβένο νομπελίστα Πέτερ Χάντκε. Αντιθέτως: είναι αυτόνομος χώρος έκφρασης που δεν αρδεύεται από περιοχές εκτός της λογοτεχνίας. Φτάνει, δε, στην Κλέφτρα των φρούτων, αυτή την ουμανιστική μπαλάντα, σε ύψη φιλοσοφικής ενατένισης. Είναι η Κλέφτρα των φρούτων ένα δύσκολο βιβλίο; Ναι, είναι ένα πολύ δύσκολο, πολύ απαιτητικό βιβλίο. Για να διαβαστεί απαιτεί συγκέντρωση και υπομονή. Και εμπιστοσύνη στον συγγραφέα.

Οι γυναίκες-σκιάχτρα και η АЛЕКСИЯ (Αλέξια)

Ο τριτοπρόσωπος αφηγητής είναι ένας ηλικιωμένος άντρας που –ως alter ego του– εκπλήσσει και τον ίδιο τον συγγραφέα: γεμάτος ενέργεια και υψηλοφροσύνη, που τις αντλεί από το εαρινό τσίμπημα μιας μέλισσας, αναζητά μια τριαντάχρονη κοπέλα που ο ίδιος αποκαλεί «η Κλέφτρα των Φρούτων» γιατί από μικρή μπαίνει σαν λωποδύτρια aventurière στους κήπους, στα πάρκα και στα μποστάνια, και κάνει την κλοπή αχλαδιών, μήλων, κυδωνιών και καρυδιών σήμα κατατεθέν της, όχι γιατί είναι κλεπτομανής, παρά μόνο για τη χαρά της περιπέτειας και της ανακάλυψης. Kαι τώρα παλεύει με τον εαυτό της, ακολουθώντας τα βήματα της χαμένης της μητέρας, κατευθυνόμενη από το αστικό κέντρο στη γοητευτική Picardie (την περιοχή της Amiens), αφού πρώτα συναντά τον εξιδανικευμένο πατέρα της, τον άνθρωπο που ανέκαθεν επαναλάμβανε τις κινήσεις και τις εκφράσεις της κόρης του. Οι συμβουλές του πατέρα «Να προσέχεις τον ήλιο», «Μην αφήσεις να σου πάρουν τα Μεταξύ διαστήματα», «Να δένεις τα κορδόνια σου», «Να διπλώνεις καλά τους χάρτες», «Να φοράς δυο ζευγάρια κάλτσες» τη συνοδεύουν στην εσπευσμένη της αναχώρηση: «Να διεκδικήσεις τη μοναδική σου θέση στον κόσμο!».

Οι άνθρωποι που πεινούν τον συγκινούν και είναι σε θέση να διακρίνει ποιοι πραγματικά πεινούν και ποιοι απλώς το ισχυρίζονται: σαν να ήταν η Πείνα μια υπαρξιακή κατάσταση διαρκούς ανικανοποίητου.

Η γραφή του Πέτερ Χάντκε για το τοπίο, τους έρημους δρόμους, τις λίμνες, τις επαρχιακές αλέες, τους δασωμένους λόφους, είναι απόλυτα ιμπρεσιονιστική. Όσο για τον μονήρη στοχασμό του, αυτός είναι επικολυρικός, καθώς διακρίνεται από την εξωστρέφεια και τη μεγαλοέπεια μιας μυθιστορίας, παράλληλα με τη γλυκύτητα της αναδίπλωσης στον εαυτό. Οι άνθρωποι που πεινούν τον συγκινούν και είναι σε θέση να διακρίνει ποιοι πραγματικά πεινούν και ποιοι απλώς το ισχυρίζονται: σαν να ήταν η Πείνα μια υπαρξιακή κατάσταση διαρκούς ανικανοποίητου. Η διαδρομή, που ξεκινά μεσοκαλόκαιρο από τον σταθμό Saint Lazare του Παρισιού, χαράσσει μιαν αυτοτελή τοπογεωγραφία, αντλώντας ονομασίες από το οπλοστάσιο του συναισθήματος: «το Καμωμένο», η «Αίθουσα των Χαμένων Βημάτων», το «Νέο Ξέφωτο», το «Μονοπάτι της Απουσίας», ο «Ήσυχος Ωκεανός», ο «Απώτατος Βορράς», το «Καφέ του Σύμπαντος», ο «Κόλπος του Κανένα». Οι σταθμοί Argenteuil και Cormeilles, η Fin d’Oise, το Île-de-France, σταδιακά οδηγούν στη βορειότερη περιοχή της Πικαρδίας και στρέφουν τον στοχασμό του στον ποιητικό Μεσαίωνα της Γαλλίας: στον Willehalm του Βόλφραμ φον Έσενμπαχ (Wolfram von Eschenbach), που έζησε στον 12ο αιώνα (στην εποχή του Αρθούρου), στον Πάρσιφαλ του Κρετιέν ντε Τρουά (Chrétien de Troyes), στον θερβαντικό Δον Κιχώτη. Φτάνοντας στη Ville Tertre ο αφηγητής μένει σαν κεραυνοβολημένος από το θέαμα δύο κλοσάρ που έχουν στηθεί αμφοτέρωθεν των δύο συρμών του τραίνου. Το περιπλανώμενο αδελφικό ζευγάρι της Ville Nouvelle (η Αλέξια και ο ορφανός νεαρός συνοδός της) διασταυρώνεται με έναν κυνηγημένο άνθρωπο, και αυτό αποβαίνει σε ανακλαστική κριτική, urbi et orbi, για τον πολιτισμό.

Πραγματικός χρόνος εντός Πραγματικού χρόνου

Kατά πόδας της «Κλέφτρας των Φρούτων» κινείται και ο αφηγητής, ένας σύγχρονος φλανέρ: επιβιβάζεται στο τρένο και θα περάσει αργά από την ύπαιθρο της Πικαρδίας επινοώντας μιαν ιστορία, φιλοσοφώντας πάνω στα ανθρώπινα κι έχοντας τον Φρίντιχ Χέντερλιν ως νοερό συνταξιδιώτη. Τα πρόσωπα ζωγραφίζονται γύρω σαν εικαστικός βομβαρδισμός από παγερές μάσκες χωρίς συναίσθημα. Ή μάλλον, με τον φόβο ως κυρίαρχο συναίσθημα.

Εμφορούμενος από υπαρξιακή ανησυχία, παρατηρεί και θυμώνει με το βλέμμα των γυναικών με μουσουλμανική περιβολή, που τον αποφεύγει. Η ματιά του στην Αλέξια είναι ανάλογη της ματιάς που έριξε ο Βοκκάκιος στη Λάουρά του, ο Τολστόι στη Γιάσναγια Πολιάνα του και ο μέσος αρσενικός θεατής στη Σάρον Στόουν.

Οι ματιές των γυναικών μέσα στο τρένο, τα χαμόγελα των ανθρώπων στην ταράτσα ενός café, ένα τζουκμπόξ σε λειτουργία, το λαμπερό, πολύχρωμο καλοκαίρι, μια ξαφνική μπόρα, το τραγούδι του ανέμου και το μουρμούρισμα των πουλιών, η συμβολή δυο ποταμών, το Αuberge de Dieppe στη συμβολή δυο δρόμων ή ένα εκδρομικό ποταμόπλοιο, όλα συνθέτουν έναν αργόσυρτο ρυθμό που απλά συνυπάρχει, σε αρμονία, με τη σκέψη του. Εμφορούμενος από υπαρξιακή ανησυχία, παρατηρεί και θυμώνει με το βλέμμα των γυναικών με μουσουλμανική περιβολή, που τον αποφεύγει. Εγκαινιάζει μια νέα χρονικότητα, αυτήν που προσιδιάζει στη γυναικεία μορφή που προκρίνει, στην Αλέξια. Η ματιά του στην Αλέξια είναι ανάλογη της ματιάς που έριξε ο Βοκκάκιος στη Λάουρά του, ο Τολστόι στη Γιάσναγια Πολιάνα του και ο μέσος αρσενικός θεατής στη Σάρον Στόουν:

«Τι θα ζήσω τώρα με την ιστορία, στα χέρια της Κλέφτρας των Φρούτων; Θέλει αυτή η ιστορία να περάσει στην αφηγηματική παράδοση; Δεν την έχει ξανααφηγηθεί κανείς; Και δεν είναι σημερινή; Όσο σημερινή μπορεί να είναι μια ιστορία; Ναι; Ή όχι; Θα δούμε».

Τρεις μέρες περιπλάνηση στο Εδώ-ως-Επέκεινα

Και σ’ αυτό το σημείο πραγματοποιείται, εν χρόνω, η κορύφωση αυτού του «Τελευταίου Έπους», του οποίου ο στόχος είναι η ανακάλυψη και το οποίο αδιαφορεί τελείως για την πλοκή: η είσοδος σε ένα άλλο είδος «ενδοχώρας» (Landesinnere, ανάλογης με την κάθοδο του συγγραφέα στον ποταμό Μοράβα και στους παραποτάμους του Δούναβη των βαλκανικών του βιβλίων). Το χασομέρι, η χρονοτριβή, η επιβράδυνση της αφήγησης σταδιακά οδηγεί τη σκέψη στο εσωτερικό μιας «νέας πολιτείας», όπου οι δρόμοι, τα βουλεβάρτα, οι λεωφόροι, όλα έχουν ακινητοποιηθεί μαζί με το ρολόι της πλατείας και έχουν μετατραπεί σε συμβάντα.

Προφανώς, η απέχθεια του Πέτερ Χάντκε προς τον Προυστ οφείλεται σε μια βαθύτερη, εκλεκτική συγγένειά του προς αυτόν.

Τώρα, στη συλλογή Η κλέφτρα των φρούτων έχουν προστεθεί κολοκύθες, μύρτιλλα, σπαράγγια και αγριόχορτα. Τώρα, κυριαρχεί το αίσθημα της οικειότητας. Τώρα, οι κουκουβάγιες και τα υπόλοιπα πουλιά φωλιάζουν στο κέντρο της πόλης και είναι διαρκώς Κυριακή. Tώρα, ένα φουντούκι που σπάει και ανοίγει μεταπλάθεται σε μπορχικό σύμβολο λαβυρίνθου. Τώρα, η αγρύπνια πάνω από έναν νεκρό γίνεται rite of passage, τελετή επανέναρξης του κοινωνικού χρόνου «των απάτριδων, των «κύκλω περιπατούντων, των παρακαμπτόντων», των «εφθαρμένων κομήτων της τριβής και της φθοράς». Και το «Καφενείο της Ενδοχώρας» στο Βεξέν της Πικαρδίας κι ένας άντρας που σκιτσάρει στην άκρη της πόλης υποδέχονται τη συνείδηση της ηρωίδας στον τόπο εκκίνησης ενός νέου, επανευρεθέντος χρόνου. Προφανώς, η απέχθεια του Πέτερ Χάντκε προς τον Προυστ οφείλεται σε μια βαθύτερη, εκλεκτική συγγένειά του προς αυτόν.

handke 1

Προσωπική αναζήτηση που ανακλάται στην αφήγηση

Η υψηλή γλωσσική ευαισθησία είναι χαρακτηριστικό αυστριακό φαινόμενο, που χαρακτηρίζει όλες τις λογοτεχνικές τάσεις της γερμανόφωνης λογοτεχνίας, έως και τη θέσπιση, το 1959, του Forum Stadtpark στο Graz, μιας ομάδας καλλιτεχνών, επιστημόνων και ανθρώπων της κουλτούρας που δημοσίευαν στα περιοδικά «Absolut», «Liqueur» και «Schreibkraft» την άποψή τους για τη λογοτεχνία. Εκεί τα έργα του Χάντκε γνώρισαν την πρώτη δημόσια αναγνώριση. Πολλοί συγγραφείς δέχονταν κριτική για την αναφορική τους γλώσσα (που προσέδιδε νόημα σε μιαν εξω-γλωσσική πραγματικότητα) και άλλοι, όπως ο Χάντκε, πειραματίστηκαν στο ξεκίνημά τους, επέστρεψαν, στην ώριμη φάση του έργου τους, σε παραδοσιακές αφηγηματικές μορφές, στο φιλοσοφικό προβληματισμό και στην επική αφήγηση και κατέληξαν σε ένα ευρύ φάσμα ποιητικής αφήγησης που συνδέει όλα τα προηγούμενα. Ο Χάντκε, μετά από μια πορεία σε όλα τα είδη, κατέληξε σε μιαν άμεση/καταδεικτική γλώσσα, προσδίδοντας πραγματιστικό νόημα στα έργα του και παράγοντας πρόζα, σενάριο και δημοσιογραφικές μορφές κειμένων.

Η ποιητική του περσόνα υπερίσχυσε, τελικά, της πολιτικής έκφανσης του βίου του και, πάνω απ’ όλα, επισκιάστηκε από το αμφίρροπο των συλλήψεών του.

Ο Πέτερ Χάντκε είναι κομμάτι της αισθητικής μας αγωγής. Τα σενάριά του υπήρξαν η αφόρμηση για τους εφηβικούς μας προβληματισμούς και οι περιπλανήσεις του μας προβλημάτισαν σχετικά με την ηθική του πολέμου, όσο αντιφατικές κριτικές κι αν αποκόμισαν. Η ποιητική του περσόνα υπερίσχυσε, τελικά, της πολιτικής έκφανσης του βίου του και, πάνω απ’ όλα, επισκιάστηκε από το αμφίρροπο των συλλήψεών του. Απολογητής μιας Ευρώπης που αναζητά το στίγμα της στα θραύσματα των πολιτισμών, υποστηρίζει δημοσίως την πηγαιότητα των συλλήψεών του και τη γενεσιουργό του σχέση προς τον Μπόρχες και τον Κάφκα.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Τα σπλάχνα» (εκδ. Κριτική).


handke exΗ κλέφτρα των φρούτων
Ή Απλό ταξίδι στην ενδοχώρα
PETER HANDKE
Μτφρ. ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ
GUTENBERG
Σελ. 488, τιμή εκδότη €17,00

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ PETER HANDKE


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από το ΒΙΒΛΙΟ

«Δεν απευθύνθηκαν η μια στην άλλη με τα ονόματά τους, είτε τα θυμούνταν ακόμη είτε τα είχαν ξεχάσει. Δεν ήταν ανάγκη. Δεν ρώτησαν καν η μια την άλλη πώς και βρέθηκε αυτή την ώρα σ’ αυτό το ξένο και για τις δύο μέρος, στο Σαρ, που ακόμα κι αν σε ευθεία γραμμή επί του χάρτη δεν απείχε και πολύ από το Παρίσι, έδινε την αίσθηση ότι και στον κόσμο της πραγματικότητας βρισκόταν μακριά πολύ από τα πάντα, τόσο μακριά ώστε θα ’ταν ίσως πιο πιθανό να συναντηθούν από σύμπτωση στη χιλιάνικη έρημο Ατακάμα, σ’ ένα ακατοίκητο νορβηγικό φιορδ (αν υπάρχουν!), σε μια καλύβα στις όχθες του Μεκόγκ, πιο πιθανό απ’ ό,τι εδώ, έξω από το κεμπαπτζίδικο του Σαρ, κοντά στο σύνορο μεταξύ Ιλ-ντε-Φρανς και Πικαρδίας – σύνορο στο οποίο κανείς δεν έδινε την παραμικρή προσοχή». 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τέλος του κόσμου, αγάπη μου» της Άλα Γκορμπουνόβα – Μυθολογικοί κατακλυσμοί και μετασοβιετικές πραγματικότητες

«Τέλος του κόσμου, αγάπη μου» της Άλα Γκορμπουνόβα – Μυθολογικοί κατακλυσμοί και μετασοβιετικές πραγματικότητες

Για τη συλλογή διηγημάτων της Άλα Γκορμπουνόβα, «Τέλος του κόσμου, αγάπη μου» (μτφρ. Ξένια Καλαϊτζίδου, εκδ. Καστανιώτη), «οι δύο πρώτες μετασοβιετικές δεκαετίες αποδίδονται με εκπλήσσουσα ζωντάνια, ευθυβολία, ποιητικίζουσα γλώσσα κι ένα ιδιάζον μείγμα τρυφερότητας και σκληρότητας». 

...
«Τζακαράντα» του Γκαέλ Φάιγ (κριτική) – Η γενοκτονία των Τούτσι και το διαγενεακό τραύμα στη λογοτεχνία

«Τζακαράντα» του Γκαέλ Φάιγ (κριτική) – Η γενοκτονία των Τούτσι και το διαγενεακό τραύμα στη λογοτεχνία

Για το μυθιστόρημα του Γκαέλ Φάιγ (Gaël Faye) «Τζακαράντα» (μτφρ. Γιάννης Στρίγκος, εκδ. Πατάκη). Εικόνα: Δεκατετράχρονος επιζών της γενοκτονίας των Τούτσι. © Unicef

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου

Ο ...

«Πλάνη» του Γιούρι Φέλσεν (κριτική) – Το μυθιστόρημα του «Ρώσου Προυστ» για τη γλώσσα και τον έρωτα

«Πλάνη» του Γιούρι Φέλσεν (κριτική) – Το μυθιστόρημα του «Ρώσου Προυστ» για τη γλώσσα και τον έρωτα

Για το μυθιστόρημα του Γιούρι Φέλσεν (Juri Felsen) «Πλάνη» (μτφρ. Ελένη Μπακοπούλου, εκδ. Gutenberg). 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

Θαυμάζω τους δημιουργούς που σε πείσμα της εποχής και των αντ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

65 ισπανόγραφα μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες (ανθολόγηση – μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος)

65 ισπανόγραφα μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες (ανθολόγηση – μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος)

Μια ελάχιστη ανθολογία 65 ισπανόγραφων μικροδιηγημάτων προερχόμενα από δέκα ισπανόφωνες χώρες.

Ανθολόγηση – Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος

65 μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες. 65 αστραπιαίες γεύσεις από την ισπανόγραφη μικρομυθοπλασία. Η αν...

«2052: Το μυθιστόρημα των τριών» (κριτική) – Γράφοντας με την Τεχνητή Νοημοσύνη δίπλα και απέναντι

«2052: Το μυθιστόρημα των τριών» (κριτική) – Γράφοντας με την Τεχνητή Νοημοσύνη δίπλα και απέναντι

Για το μυθιστόρημα των Μάνου Στεφανίδη, Γιώργου Αριστηνού και Joe «2052: Το μυθιστόρημα των τριών» (εκδ. Νίκας). 

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Πώς μπορούμε και πώς «πρέπει» να γράφουμε την εποχή της ...

Είδαμε το «Καμιά άλλη επιλογή» του Παρκ Τσαν-Γουκ – Μια μαύρη κωμωδία για την ψυχική και ταυτοτική κρίση της μεσαίας τάξης στη Νότια Κορέα

Είδαμε το «Καμιά άλλη επιλογή» του Παρκ Τσαν-Γουκ – Μια μαύρη κωμωδία για την ψυχική και ταυτοτική κρίση της μεσαίας τάξης στη Νότια Κορέα

Για την τελευταία ταινία του Νοτιοκορεάτη Παρκ Τσαν-Γουκ [Park Chan-Wook] «Καμιά άλλη επιλογή», μεταφορά στον κινηματογράφο του μυθιστορήματος «Το τσεκούρι» του Ντόναλντ Ε. Γουέστλέικ. 

Γράφει ο Αντώνης Κάπας

Στην μετάβαση από το βιβλίο στην ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Block Delete» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Block Delete» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Block Delete», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Γούτα «Η μελωδία των αγαλμάτων», το οποίο θα κυκλοφορήσει στα μέσα του Απριλίου από τις εκδόσεις Βακχικόν. Φωτογραφία © Ανδρέας Σφυρίδης

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Νάσος Γρηγ...

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων της Φανής Κεχαγιά «Είμαι αυτό που είμαι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

65 ισπανόγραφα μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες (ανθολόγηση – μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος)

65 ισπανόγραφα μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες (ανθολόγηση – μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος)

Μια ελάχιστη ανθολογία 65 ισπανόγραφων μικροδιηγημάτων προερχόμενα από δέκα ισπανόφωνες χώρες.

Ανθολόγηση – Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος

65 μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες. 65 αστραπιαίες γεύσεις από την ισπανόγραφη μικρομυθοπλασία. Η αν...

Μικρά θαύματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο

Μικρά θαύματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο

Η σειρά «Τα μικρά» των εκδόσεων Μεταίχμιο δίνει τη δυνατότητα στο αναγνωστικό κοινό να διαβάσει σπουδαία διηγήματα και νουβέλες της μιας ανάσας από σημαντικούς συγγραφείς. Επτά ολιλοσέλιδα τομίδια πυκνής λογοτεχνικής αξίας με τις υπογραφές των Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο.

...
Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Ανατροπές, σκοτεινοί ήρωες, μυστήριο και κοινωνικός σχολιασμός: δεκατέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας που τραβούν την προσοχή μας και μία συλλογή ημερολογίων μιας μεγάλης συγγραφέα του είδους. Εικόνα: Από την ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη.&...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ