kypros katexomena

Για την ποιητική συλλογή του Κώστα Γουλιάμου «Το μάτι της λέξης», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από την «πράσινη γραμμή», στη Λευκωσία. 

Γράφει ο Γιώργος Βέης

Απομονώνω ό,τι συγκρατώ διαδοχικά από την πρώτη ανάγνωση του έβδομου κατά σειρά ποιητικού βιβλίου του Κώστα Γουλιάμου (Καλαμάτα 1955-): α) επιτυχώς διαρθρωμένες νεωτερικές ελεγείες για τις χαμένες ευκαιρίες της ανάδειξης ενός όντως έγκριτου πολιτισμού διαρκούς Δικαίου, β) συγκινησιακά αυτοελεγχόμενα προσκλητήρια επωνύμων ηρώων αλλά και ανωνύμων θυμάτων πολέμων, εμφυλίων και μη, γ) την ενδελεχή ποιητική αρτίωση, δ) τον καθόλα εμφανή ανθρωποκεντρικό τόνο, ε) τη συνειδητά καλοδουλεμένη ακριβολογία των πορισμάτων από την έως τώρα διαδρομή ενός συνειδητά αναστοχαστικού ταξιδιού στη θάλασσα των ανθρωπίνων, στ) την καταγγελτική προσήλωση στην καταδίκη της κανιβαλιστικης, ασίγαστης πλουτοκρατίας, ζ) τη σύμμετρη διάχυση του πραγματικού στον ποιητικό ιστό, ακυρώνοντας στην πράξη έναν εξορισμού περιττό ρεαλιστικό υπερπληθωρισμό, η) τον επαρκώς συμπυκνωμένο στίχο που έχει ως εκ των προτέρων αποκλείσει την άσκοπη κρυπτικότητα, θ) την έμπειρη εικονολατρία, πάγιο υφολογικό γνώρισμα άλλωστε των εκφάνσεων του ποιητή, ι) τη συχνή πυκνή παρεμβολή μυθολογικών αρχετύπων, προωθώντας έτσι τη στιχική διαχρονικότητα, ια) την ακραιφνώς πολιτική απόκλιση της γραφής, η οποία προσδίδει ασφαλώς τον ικανο και αναγκαίο ηθικό τόνο και ιβ) το όντως ευρύτατο σημασιολογικό πεδίο αναφορών και διακειμενικών συναντιλήψεων, όπου συνυπάρχουν, μεταξύ άλλων, ο Χριστός, ο Βάκχος, ο Καρδινάλιος Rolin, ο Νεόφυτος ο Έγκλειστος, ο περιώνυμος μάντης Κάλχας, ο Ραδάμανθυς, η Αγαύη, ο Ευαγόρας (Παλληκαρίδης), η αμείλικτη Σφίγγα, ο (τυφλός) Νικηταράς, η Φαίδρα, ο Οδυσσέας, η Πηνελόπη του, ο μάλλον απαραίτητος Διονύσιος Σολωμός κι ένας σχεδόν αλλοπαρμένος, ο ρητά «παθιασμένος» Vladimir Ilyich Ulyanov.

sigxroni epoxi gouliamos to mati tis leksis

Ο προ πολλού δόκιμος εν λόγω δημιουργός ουσιαστικού λόγου αναφέρεται συστηματικά και στην παραισθητική δράση του φωτός, το οποίο παρά την εγγενή υπερβατική φύση του λειτουργεί στην προκειμένη περίπτωση κυρίως ως υπέροχη μέθοδος εξορκισμού της φθοράς, ως απροσμάχητο αντίδοτο (της ιδέας) του θανάτου. Η δε ειδικότερη αποτίμηση της ματαιότητας εν τέλει του κόσμου, την οποία ανέδειξε τόσο χαρακτηριστικά ο αδέκαστος εκείνος βιβλικός Εκκλησιαστής, δεν παύει να υπεισέρχεται αντιστοίχως κι αυτή στη ρηματική αποτύπωση. Ο λόγος κινείται κατά συνέπεια ως να ήταν ένα άοκνο εκκρεμές μεταξύ των δύο, σαφώς αντιθετικών αυτών πόλων. Παραθέτω για τις ανάγκες της εποπτικής στιγμής το εξής εύρυθμο τμήμα δηλώσεων πάθους:

«Φως μέσα σε τόσα σώματα / Π' αγάπησαν οι όμορφες κόρες / Στις φυλλωσιές της Φαιστού/ Πριν ο Ραδάμανθυς χαράξει στο δίσκο/ Του λευκού χιονιού τ' αλφάβητο/ Πριν πέσει το Φ της Φοινίκης / Φως θυσανόμορφο νέφος / Στις στέγες της φλεγόμενης Θήβας/ Σαν άνοιξε το σεντούκι η Αγαύη/ Με τεχνικές του πόθου / Και έλαμψε μέσα σε τόσους φόνους / Το μαύρο χαλίκι του Κάδμου» (βλ. «Η Λάμψη των Οστών»).

politeia deite to vivlio 250X102

Σημαίνουσα θέση, στη μέση σχεδόν του βιβλίου, αποδίδεται ευλόγως στην τραγωδία της Κύπρου. Σε μια εποχή όπου η Τουρκία ως γνωστόν, εκλαμβάνεται ασυστόλως ως «σημαντικός παγκόσμιος και περιφερειακός παράγοντας» από πρωτοκλασάτους θεσμικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έρχεται η λεκτική ρώμη του Ματιού της λέξης να υπενθυμίσει κατά τρόπο πρόσφορο και αποφασιστικό το διηνεκές χρέος μας σε ό, τι αφορά στην άμεση κι άλλο τόσο εφικτή λύση του μείζονος δράματος. Διακρίνω τα εξής εύστοχα, μεταξύ των πολλών: «Πατρίδα του Πενταδάχτυλου/ Με την ωχρή φωτιά του άλλου κόσμου/ Σ’ έναν τόπο που σταυρώνουν/ Με σύνεργα συναλλαγής/ και σίδερα θανάτου (...) Φωνάζουν οι νεκροί στα όνειρα/ Τόσα όνειρα χωρίς πατρίδα/ Τόσες λέξεις χωρίς όνειρο/ Ξεράθηκαν σαν αίμα/ Και όσοι δε βλέπουν, μήτε ακούν/ Γερνούν και σκοτεινιάζουν». Αντιπαραβάλλω για ευνόητους λόγους τους εξής συναφείς αφορισμούς από μια προηγούμενη συλλογή του ίδιου, η οποία τιτλοφορείται Η ομιλία της νύχτας (εκδόσεις Gutenberg, 2017): «Δεν είναι η εύκολη σιωπή του βιασμού/ μήτε η κατοχή στην ανέσπερη σελήνη της Κύπρου [...]  Η Αλήθεια δεν είναι λέξη/ αλλά νυχτερινή έφοδος των απόντων/ Η ελευθερία δεν είναι λέξη/ αλλά το μεγάλο βυζί της αγρύπνιας».

Παρατηρώ ότι σε όλη την έκταση του παρόντος έργου, το οποίο απαρτίζεται από τρεις ενότητες, αναδεικνύεται εμμέσως πλην σαφώς η σημασία του ολοκληρωμένου από κάθε άποψη αισθητικού διαβήματος. Η υπέρτατη χρήση της γλώσσας, όπως εμπεδώνεται στη λυσιτελή ποιητική πράξη, υπογραμμίζεται ήδη από την ιδιαίτερα ενδεικτική προμετωπίδα της συλλογής. Ήτοι: «Όσα αγγίζουν οι λέξεις / γίνονται αίμα / στη ρίζα των νεκρών». Η παρατεταμένη, η άδολη ψευδαίσθηση του υλικού φορτίου της ζωής δεν φαίνεται να κατατρύχει το Μάτι της λέξης. Τα ποιήματα υφίστανται εδώ ως μάρτυρες ενός παραγωγικού, ενός καθόλα νευραλγικού υπερ-λόγου. Είναι αυτός που παρέχει το έναυσμα της ροής των πραγμάτων επιτέλους προς το Αγαθό. Έτσι αντιλαμβάνομαι τις αιτιώδεις συνάφειες και την όλη συγκρότηση του συγκεκριμένου, επαρκώς συγκερασμένου ρηματικού εγχειρήματος του Κώστα Γουλιάμου, όπως προβάλλεται διεξοδικά στο παρόν σύνθεμά του.

*Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΗΣ είναι πρέσβης επί τιμή και ποιητής. Τελευταίο του βιβλίο, η ποιητική συλλογή κειμένων «Καταυλισμός» (εκδ. Ύψιλον).


Απόσπασμα από το βιβλίο

Φως των προσφύγων
Όπως ταξιδεύουν χρόνια με τα ίδια μάτια
Το ίδιο βασανισμένο πουκάμισο
Το ίδιο ψωμί που γεύτηκαν κάτω από λιοκαμένα κυπαρίσσια
Περπατώντας από ουρανό σε ουρανό
Ώσπου να βρουν φεγγάρι να κρυφτούν
Μην τους προδώσει η Παρθένα των Βράχων
Και γίνουν Μαύροι Πίνακες
Στης μνήμης τ’ απαγχονισμένα δέντρα

Φως μυρωδιά της μνήμης μετά από βροχή
Όπως ακούς τα νερά των προσφύγων στη μεγάλη έξοδο
Σαν ξεψυχούν στ’ ανάμεσά τους σύνορα
Ζωγραφίζοντας το ελάχιστο του φόβου
Με το χέρι του άρρωστου Βάκχου
Και της μοιχαλίδας τ’ όμμα
Μόλις αντίκρισε τον Χριστό
Στο νυχτωμένο Uffizi
Σαν άναβαν το φεγγάρι
Χαρτοκλέφτες και φτωχοί

Δυο λόγια για τον ποιητή

Ο Κώστας Γουλιάμος -από τους εκπροσώπους της λεγόμενης ποιητικής «γενιάς του ’70» και κάτοχος σημαντικών διεθνών βραβείων- γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1955. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Ελλάδα και επικοινωνία και πολιτισμό στον Καναδά, όπου εργάστηκε ως ερευνητής και πανεπιστημιακός. Από το 2000 ζει κι εργάζεται ως Καθηγητής στην Κύπρο. Διετέλεσε για δύο θητείες εκλεγμένος Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (2014-2021).

kostas gouliamos

Το 2018 εκλέχτηκε Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Ευρώπης. Επίσης, το 2021 εκλέχτηκε Διακεκριμένο Μέλος (Fellow) του Royal Society of Arts στο Λονδίνο και, την ίδια χρονιά, μέλος του Europeana Network Association (ENA) στην Ολλανδία.

Κορυφαίοι εκδοτικοί οίκοι του εξωτερικού έχουν κυκλοφορήσει θεωρητικά του βιβλία, ενώ στις εκδόσεις του συμπεριλαμβάνεται μεγάλος αριθμός δοκιμίων, κεφαλαίων και άρθρων. Το έργο του έχει μεταφραστεί στα κινεζικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, ιταλικά, ολλανδικά κ.ά. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά ποίηση των William Faulkner, Octavio Paz, Robert Kroetsch, καθώς και Κινέζων ποιητών.

Από το 1976 έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές. Μία εξ αυτών, τα Νευρασθενικά Τοπία, επέλεξε για έκδοση και οπτικοακουστική παρουσίαση ο Μάνος Χατζιδάκις στο «Μουσικό Αύγουστο» το 1981. Ο Χατζιδάκις έλαβε τη συγκατάθεση του Nicola Piovani για να γίνει χρήση της μουσικής του στην παρουσίαση που σκηνοθέτησε η Άννα Κεσίσογλου. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ως διευθυντής του Β΄ Προγράμματος της Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ, του ανέθεσε (1982-3) μια σειρά πολιτιστικών εκπομπών υπό τον τίτλο «Μεγεθύνσεις».

Μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη συνέγραψε το δοκίμιο Στη Διαλεκτική της Αρμονίας (2018). Το 2018 εκπροσώπησε την Κύπρο στην πολιτιστική πρωτεύουσα Leeuwarden της Ολλανδίας, αλλά και στον ευρωπαϊκό θεσμό «European Literature Night», στο Άμστερνταμ. Έλαβε το Βραβείο Ποίησης «Jean Moreas» για τη συλλογή του Υγρό Γυαλί (2020, εκδ. Gutenberg).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η ωραιότητα μας πάει στο μακρινό» της Ματούλας Λιμνιώτη (κριτική) – Για τη συνύπαρξη πραγματικού και φαντασιακού

«Η ωραιότητα μας πάει στο μακρινό» της Ματούλας Λιμνιώτη (κριτική) – Για τη συνύπαρξη πραγματικού και φαντασιακού

Για την ποιητική συλλογή της Ματούλας Λιμνιώτη «Η ωραιότητα μας πάει στο μακρινό» (εκδ. ΑΩ). Εικόνα: Σχέδιο του Ogata Gekkō.

Γράφει ο Γιώργος Βέης

Όσα στους προβλεπόμενους εκείνους ορισμούς, τους λεξικογραφικ...

«Άλλος ο φόβος τώρα» της Κορίνας Καλούδη (κριτική) – Ο φόβος ως κεντρικό ποιητικό μοτίβο

«Άλλος ο φόβος τώρα» της Κορίνας Καλούδη (κριτική) – Ο φόβος ως κεντρικό ποιητικό μοτίβο

Για την ποιητική συλλογή της Κορίνας Καλούδη «Άλλος ο φόβος τώρα» (εκδ. Περισπωμένη). Εικόνα: Ο πίνακας του Πικάσο «Άντρας και γυναίκα σε καφέ» (1903). 

Γράφει η Άλκηστις Σουλογιάννη

Η συνδυαστική ή/και συγκριτική, και...

«Επειδή έτσι γίνεται» του Σταύρου Ζαφειρίου (κριτική) – Ο ποιητής ως πιόνι και σκακιστής, οδός και οδοιπόρος

«Επειδή έτσι γίνεται» του Σταύρου Ζαφειρίου (κριτική) – Ο ποιητής ως πιόνι και σκακιστής, οδός και οδοιπόρος

Για την ποιητική συλλογή του Σταύρου Ζαφειρίου «Επειδή έτσι γίνεται» (εκδ. Νεφέλη). Εικόνα: Από την ταινία «Μπέλφαστ» (2021). 

Γράφει η Μάρθα Βασιλ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Οι άλλοι» του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ: 25 χρόνια μετά η Νικόλ Κίντμαν συνεχίζει να προκαλεί ανατριχίλες στα θερινά σινεμά

«Οι άλλοι» του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ: 25 χρόνια μετά η Νικόλ Κίντμαν συνεχίζει να προκαλεί ανατριχίλες στα θερινά σινεμά

Το ψυχολογικό θρίλερ «Οι Άλλοι» (The Others, 2001) του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ, προβάλλεται από την Πέμπτη 11 Ιουνίου στα θερινά σινεμά. Η βραβευμένη ταινία με πρωταγωνίστρια τη Νικόλ Κίντμαν επανέρχεται 25 χρόνια μετά την πρεμιέρα της. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Ο «Κανόνας» της 50ετίας; Ανάλυση της έρευνας για «Τα  καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025)»

Ο «Κανόνας» της 50ετίας; Ανάλυση της έρευνας για «Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025)»

Σχολιασμός, ανάλυση και μερικές σκέψεις για την ελληνική λογοτεχνία, με αφορμή την έρευνα της Book Press και του Βιβλιοπωλείου Πολιτεία για «Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025)».

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

...
«Χόρχε Λουίς Μπόρχες – Σαράντα χρόνια από τον θάνατό του»: Εκδήλωση στο 18ο Φεστιβάλ ΛΕΑ

«Χόρχε Λουίς Μπόρχες – Σαράντα χρόνια από τον θάνατό του»: Εκδήλωση στο 18ο Φεστιβάλ ΛΕΑ

Τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, από τις 19:00 έως τις 20:30, στο πλαίσιο του 18ου Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία Εν Αθήναις), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τα σαράντα χρόνια από τον θάνατο του Χόρχε Λουίς Μπόρχες (Jorge Luis Borges) στο Ινστιτούτο Θερβάντες.

Επιμέλεια: Book P...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Πλανήτες, ύδατα και νήσοι» του Γιώργου Μητά (προδημοσίευση)

«Πλανήτες, ύδατα και νήσοι» του Γιώργου Μητά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Γιώργου Μητά «Πλανήτες, ύδατα και νήσοι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 14 Ιουνίου από τις εκδόσεις Στερέωμα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στη γιορτή...

«Ο Τόμας Μαν σε διακοπές» της Κέρστιν Χόλζερ (προδημοσίευση)

«Ο Τόμας Μαν σε διακοπές» της Κέρστιν Χόλζερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Κέρστιν Χόλζερ [Kerstin Holzer] «Ο Τόμας Μαν σε διακοπές – Ένα καλοκαίρι στη λίμνη» (μτφρ. Έμη Βαϊκούση), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 2 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Σύγχρονη πνευματική ψυχολογία» του Ρόμπερτ Ηλία Νατζέμυ (προδημοσίευση)

«Σύγχρονη πνευματική ψυχολογία» του Ρόμπερτ Ηλία Νατζέμυ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ρόμπερτ Ηλία Νατζέμυ «Σύγχρονη πνευματική ψυχολογία», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 11 Ιουνίου, από τις εκδόσεις Key Books.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Η Απελευθέρωση από Φόβο & Άγχος» ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμιο και ελληνικό θέατρο: Πέντε έργα μεγάλων δημιουργών

Παγκόσμιο και ελληνικό θέατρο: Πέντε έργα μεγάλων δημιουργών

Παγκόσμιο και ελληνικό θέατρο: πέντε πρόσφατες εκδόσεις με έργα σημαντικών συγγραφέων. Εικόνα: Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου 

Πέντε πρόσφατες εκδόσεις με θεατρικά έργα από σημαντι...

Τι διαβάζουμε τώρα; Ο Μάιος της ποίησης – 21 ποιητικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ή λίγο παλιότερα

Τι διαβάζουμε τώρα; Ο Μάιος της ποίησης – 21 ποιητικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ή λίγο παλιότερα

Εικοσιένα βιβλία ποίησης που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, ή και λίγο παλιότερα, από καταξιωμένους ποιητές, αλλά και από νεότερους. 

Επιλογή-παρουσίαση: Κ.Β. Κατσουλάρης

Δεκατέσσερις ποιητικές συλλογές που κυκλοφόρησαν το προηγούμενο διάστημα, τρεις συγκ...

Τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών όπως τα ανέδειξε ο Guardian

Τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών όπως τα ανέδειξε ο Guardian

Τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών σύμφωνα με τον Γκάρντιαν, όπως τα επέλεξε ομάδα 170 συγγραφέων, κριτικών και ακαδημαϊκών από όλον τον κόσμο.

Επιμέλεια: Book Press

Πολύ πρόσφατα στον ιστότοπο της βρετανική...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ