mitera kentriki

Για την ποιητική συλλογή της Ιουλίτας Ηλιοπούλου «Γη μήτηρ» (εκδ. Ύψιλον). Κεντρική εικόνα: Πίνακας του James Abbott McNeill Whistler «Arrangement in Grey and Black: Portrait of the Artist’s Mother» (1881) / Philadelphia Museum of Art.

Γράφει η Paola Maria Minucci

Βρισκόμουν στην Αθήνα, και συναντήθηκα με την Ιουλίτα Ηλιοπούλου την ίδια μέρα που κυκλοφόρησε το βιβλίο της, αφιερωμένο στη μητέρα της. Ανοίγοντας το βιβλίο, ένιωσα μια βαθιά συγκίνηση από τους πρώτους κιόλας στίχους που διάβασα. Από τότε άρχισα να διαβάζω αυτά τα 28 ποιήματα, σχεδόν μεταφράζοντάς τα.

Γιατί η μετάφραση είναι ο καλύτερος και βαθύτερος τρόπος ανάγνωσης, που εδραιώνει μια διαδικασία σταδιακής συνταύτισης.

Την ίδια αρχική συγκίνηση ένιωθα πάλι σε κάθε ανάγνωση, να μεταδίδεται από ένα λεπτό και συγκρατημένο συναίσθημα που οι στίχοι «μοιράζουν απλόχερα», αποφεύγοντας κάθε ρητορική και συναισθηματισμό.

ypsilon iliopoulou gi mitir

Να εμπιστευτείς το πένθος σου για μια μεγάλη απώλεια στην ποίηση είναι ένας δύσκολος δρόμος με πολλούς κινδύνους, αλλά όχι για τους αληθινούς ποιητές που έχουν «σταθερή ανάγκη έκφρασης μέσα απ' την γλώσσα», λόγια δανεισμένα από την ίδια την Ηλιοπούλου. Αυτή ακριβώς η ανάγκη γίνεται κίνητρο για να γράψει κανείς, και τότε η γραφή –όπως επισημαίνει εύστοχα ο καθηγητής Αντώνης Κωτίδης– είναι μια άμυνα, ένας τρόπος διάσωσης του αγαπημένου και χαμένου αντικειμένου ή προσώπου από τον πραγματικό θάνατο και τη λήθη.

Έτσι, κάθε γεγονός της ζωής παύει να ανήκει στη βιογραφία του συγγραφέα και αποκτά αξία και μήνυμα συλλογικά. Η προσωπική ιστορία του συγγραφέα εκφράζει τα συναισθήματα αγάπης, θλίψης και πένθους που αντιπροσωπεύουν και τα δικά μας συναισθήματα, τα συναισθήματα του αναγνώστη.

Μια λεπτή συγκίνηση διαφαίνεται αμέσως στις πρώτες λέξεις της συλλογής, και καθρεφτίζεται στη φύση που ταυτίζεται με τη μορφή της μητέρας· το βραδινό φως σβήνει, γύρω κυριαρχεί μόνο σιωπή, μια σιωπή που συνοδεύει την αναπνοή της μητέρας... χωρίς ήχο:

«Φως του εσπερινού
Ένα ανάσασμα άηχο»

Οι στίχοι έχουν μια αργή, μακρόσυρτη μουσική, σχεδόν ένα γλυκό νανούρισμα, της ψυχής που φεύγει. 
Κάθε λέξη αποκτά βάθος, γίνεται προμήνυμα για όσα θα ακολουθήσουν και αφήνει τον απόηχο μιας βαθύτερης σημασίας:

Ωσάν κλαρί λεπτό
Ευκαλύπτου που γέρασε
                         Μαμά μου

Όπως λουλούδι που μαραίνεται
                          Στεναγμός

Ψίθυροι σαν αναστεναγμός που γίνονται λέξεις, ένα βλέμμα που σβήνει και αποξενώνεται όλο και περισσότερο από το σώμα στο οποίο πριν έδινε ζωή, και τώρα το εγκαταλείπει.

Οι λέξεις προσεγγίζουν απαλά αυτά τα βαθιά, κρυμμένα συναισθήματα και απελευθερώνουν μια γλυκιά τρυφερή μουσική που αντηχεί σε κάθε στίχο. Όλα είναι τόσο λεπτά και εύθραυστα που φοβάσαι ότι με μια απλή ματιά θα τα συντρίψεις.

Aπο το σύνολο της συλλογής, καθώς και από όλο το ποιητικό έργο της Ιουλίτας Ηλιοπούλου, ιδίως το πιο πρόσφατο, αναδύονται τρία κυρίαρχα χαρακτηριστικά: η ποιητική ειλικρίνεια και εντιμότητα, η λεπτότητα συναισθήματος και γλώσσας, η μουσικότητα.

Aπο το σύνολο της συλλογής, καθώς και από όλο το ποιητικό έργο της Ιουλίτας Ηλιοπούλου, ιδίως το πιο πρόσφατο, αναδύονται τρία κυρίαρχα χαρακτηριστικά: η ποιητική ειλικρίνεια και εντιμότητα, η λεπτότητα συναισθήματος και γλώσσας, η μουσικότητα.

Όταν μιλάω για ειλικρίνεια, ποιητική ειλικρίνεια, εννοώ ότι τα γλωσσικά μέσα που συναντάμε, όπως επαναλήψεις, συνηχήσεις, μεταθέσεις, γραμματικές και συντακτικές παραβάσεις που συμβάλλουν στη λυρικότητα και τη μουσικότητα των στίχων, δεν είναι τεχνάσματα, αλλά βρίσκουν δικαίωση και λόγο ύπαρξης στην εσωτερική τους αναγκαιότητα και στην αλήθεια του συναισθήματος.

Δεν είναι γλωσσικές υπερδομές, είναι απλώς οι σωστές, φυσικές λέξεις, οι μόνες δυνατές για να εκφράσουν τα κρυμμένα συναισθήματα της ανθρώπινης ψυχής, που αλλιώς είναι ανείπωτα.

Έτσι, το ρεφρέν «μαμά μου», που επανέρχεται επανειλημμένα, εκφράζει κάθε φορά ένα κρεσέντο συναισθημάτων σε στίχους είτε φόβου και προαίσθησης, σχεδόν μια έκκληση μπροστά στο αναπόφευκτο: Όχι, όχι ακόμα, είτε κραυγής και σπαραγμού: Ξέφτια ξέφτια ξέφτια ψυχής /Μαμά μου, είτε αγάπης και υποστήριξης: Μία Παναγία χάρτινη, κλαμένη /Να επιβλέπει / Τη μετοικεσία. Μαμά μου. Άλλοτε πάλι είναι η επίκληση και η κραυγή για βοήθεια κάποιου που ξαναέγινε παιδί και διεκδικεί τρυφερά μητρικά χάδια:

Χάδια
Χάδια μόνο να φέρεις
Σ'ένα κεφάλι πάλι παιδικό
Που σε ζητάει
Μαμά μου. Χάδια!

Αλλού οι στίχοι σηματοδοτούν τη συνειδητοποίηση της πραγματικότητας:

Ξυπνώ
Είναι αλήθεια. Μαμά μου...

Μέχρι τον τελευταίο αποχαιρετισμό:

Μες στο χιόνι του ουρανού
Έφυγε.

Αντίο
Αντίο, μαμά μου.

Τώρα δίνουν ζωή στην εικόνα της μητέρας που φαίνεται να κοιτάζει αρχικά με έκπληξη και μετά με αμφιβολία, με φόβο την αναχώρησή της:

Κοιτάς
Ξαφνιάζεσαι
Απορείς
Φοβάσαι
Που φεύγεις

Αυτές είναι οι λέξεις που μόνο η ποίηση μπορεί να βρει για να εκφράσει τα ρίγη της ευμετάβλητης ανθρώπινης ψυχής, μετατρέποντας την απουσία σε εικόνα και την εικόνα σε ήχο και μουσική.

Η PAOLA MARIA MINUCCI είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης «La Sapienza». 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ασωτία» του Παναγιώτη Κερασίδη – Η ποίηση του «δαμασμένου πάθους»

«Ασωτία» του Παναγιώτη Κερασίδη – Η ποίηση του «δαμασμένου πάθους»

Για την ποιητική συλλογή «Ασωτία» του Παναγιώτη Κερασίδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Στην κεντρική εικόνα, το έργο της Δάφνης Αγγελίδου (Crossings, 2011) που κοσμεί το εξώφυλλο.

Γράφει η Άννα Αφεντουλίδου

Ο Παναγιώτης Κερασ...

«Καύση τελεία και παύλα» του Γιώργου Ζησιμόπουλου (κριτική) – Ποίηση που ξορκίζει τον θάνατο

«Καύση τελεία και παύλα» του Γιώργου Ζησιμόπουλου (κριτική) – Ποίηση που ξορκίζει τον θάνατο

Για την ποιητική συλλογή του Γιώργου Ζησιμόπουλου «Καύση τελεία και παύλα» (εκδ. Νίκας). Εικόνα: Ο πίνακας του Χάινριχ Φούγκερ «Ο Προμηθέας φέρνει την φωτιά στην ανθρωπότητα».

Γράφει ο Γιώργος Βέης

«Ποια χέρια σφίγγουν το τιμόνι;/ Δεν είναι τ...

«Ποιήματα 1974-2023» του Γιώργου Βέη (κριτική) – Υπηρετώντας τη μουσική των λέξεων, το βάρος των νοημάτων

«Ποιήματα 1974-2023» του Γιώργου Βέη (κριτική) – Υπηρετώντας τη μουσική των λέξεων, το βάρος των νοημάτων

Για τη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Γιώργου Βέη «Ποιήματα 1974-2023» (εκδ. Ύψιλον).

Γράφει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου

Από τον ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Το Μεγάλο Φαγοπότι» & «Έργο δύο προσώπων» – Δύο «δύσκολες» παραστάσεις, δύο διστακτικές σκηνοθεσίες

«Το Μεγάλο Φαγοπότι» & «Έργο δύο προσώπων» – Δύο «δύσκολες» παραστάσεις, δύο διστακτικές σκηνοθεσίες

Δύο «δύσκολες» παραστάσεις - δύο διστακτικές σκηνοθεσίες. Για «Το Μεγάλο Φαγοπότι» του Tom Blokdijk, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου και το «Έργο δύο προσώπων» του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Νανάς Παπαδάκη. Κεντρική εικόνα: Νανά Παπαδάκη, Βαγγέλης Παπαδάκης

Γρά...

 22η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Το επαγγελματικό πρόγραμμα – Δικαιώματα, ΤΝ, «ισπανικό μοντέλο», μικρές γλώσσες, μεταφράσεις

22η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Το επαγγελματικό πρόγραμμα – Δικαιώματα, ΤΝ, «ισπανικό μοντέλο», μικρές γλώσσες, μεταφράσεις

Για τέταρτη χρονιά διοργανώνεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης ένα παράλληλο διεθνές επαγγελματικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή στελεχών και ειδικών από τον εκδοτικό χώρο που συναντώνται φέτος για να συζητήσουν το παρόν και το μέλλον του βιβλίου σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών που φέρνει η Τεχνητή...

«Ο Νίκος Καζαντζάκης και η πολιτική» του Κωνσταντίνου Δημάδη (κριτική)

«Ο Νίκος Καζαντζάκης και η πολιτική» του Κωνσταντίνου Δημάδη (κριτική)

Για τη μελέτη του πανεπιστημιακού καθηγητή Κωνσταντίνου Δημάδη «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η πολιτική – Μέσα από δημοσιογραφικά και ταξιδιωτικά του κείμενα» (εκδ. Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης Ποταμιών «Η Γκουβερνιώτισσα»).

Γράφει η Άλκηστις Σουλογιάννη

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Block Delete» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Block Delete» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Block Delete», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Γούτα «Η μελωδία των αγαλμάτων», το οποίο θα κυκλοφορήσει στα μέσα του Απριλίου από τις εκδόσεις Βακχικόν. Φωτογραφία © Ανδρέας Σφυρίδης

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Νάσος Γρηγ...

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων της Φανής Κεχαγιά «Είμαι αυτό που είμαι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μικρά θαύματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο

Μικρά θαύματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο

Η σειρά «Τα μικρά» των εκδόσεων Μεταίχμιο δίνει τη δυνατότητα στο αναγνωστικό κοινό να διαβάσει σπουδαία διηγήματα και νουβέλες της μιας ανάσας από σημαντικούς συγγραφείς. Επτά ολιλοσέλιδα τομίδια πυκνής λογοτεχνικής αξίας με τις υπογραφές των Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο.

...
Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Ανατροπές, σκοτεινοί ήρωες, μυστήριο και κοινωνικός σχολιασμός: δεκατέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας που τραβούν την προσοχή μας και μία συλλογή ημερολογίων μιας μεγάλης συγγραφέα του είδους. Εικόνα: Από την ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη.&...

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Μεγάλο αφιέρωμα στο Πάσχα και τη σύγχρονη ελληνική ποίηση. 66+1 ποιήματα εν ζωή Ελλήνων ποιητών και Ελληνίδων ποιητριών, ανθολογούνται και παρουσιάζονται σε δύο μέρη. Εδώ, το β' μέρος με 33 ποιήματα. 

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ