magiko koritsi

Για την ποιητική συλλογή του Γιάννη Κόκκινου «Μαγικό κορίτσι» (εκδ. Σμίλη). Φωτογραφία © Ιωάννα Βουρακίδου.

Του Νίκου Ξένιου

Ένα φωτεινό, διερευνητικό βλέμμα γίνεται πηγή έμπνευσης για τον Γιάννη Κόκκινο, που στην πρώτη του ποιητική συλλογή Μαγικό Κορίτσι (εκδ. Σμίλη) ισορροπεί ανάμεσα στην έκλυση του ερωτικού συναισθήματος και στην εκλογικευμένη, φιλοσοφική ενατένιση. Ο χρόνος μοιράζεται ανάμεσα στην προ-έρωτος εποχή και σ’ αυτήν την αποκαλυπτική πηγή ανάτασης που το ερωτικό βίωμα εγκαινιάζει για τη ζωή. «Αβαρής σαν φύλλο» ο ποιητής περνά συνειδητά από μια περίοδο θρησκευτικής αναζήτησης της σωτηρίας στην περίοδο της αναγωγής του έρωτα σε αυτόνομο σύστημα πίστης. Παλιές, πλατωνικές συλλήψεις υλοποιούνται, τώρα, αιφνίδια: σαν να προϋπήρξε ένα στάδιο μακράς αναμονής και σαν τώρα, στην ωριμότητα, ο δημιουργός να ανακάλυψε την απτή τους διάσταση σ’ ένα κιαροσκούρο καινοφανές, που αναδεικνύεται μέσα από τις φωτογραφίες της Ιωάννας Βουρακίδου.

Αυτή η νέα εμπειρία (που στον αναγνώστη εμφανίζεται ανεπεξέργαστη και πρωτοείδωτη, ενώ φυσικά για τον ποιητή είναι η απόρροια εμπεριστατωμένης φροντίδας της φόρμας) διανοίγει ορίζοντες υπαρξιακής εξιχνίασης του βιώματος που ξεπερνούν τη θρησκευτική, μεταφυσική προσέγγιση, ενώ η έκπληξη του ποιητικού υποκειμένου συνίσταται στη συνάντηση με την αλήθεια που αποκαλύπτει το «βλέμμα» της ψυχής, τόσο στη φωτογραφική, όσο και στην ποιητική του εξεικόνιση. Επίσης (και αυτό είναι αξιοπερίεργο), η εστία απ’ όπου αναβλύζει το φως στη φιλοτέχνηση του πορτρέτου της αγαπημένης γυναίκας δεν είναι μια πηγή υπερφυσική, αλλά ένα σύνολο από φωτιστικές πηγές ενδογενείς στο ποιητικό σύμπαν, που προσδίδουν οικείο, κλασικό, γνωστό σε όλους μας ποιητικό περιεχόμενο: «συλλέκτρια δεινή η αγάπη». Σε μια παλάμη συγκεντρώνονται τα αγγίγματα μιας ολόκληρης ζωής και ζυγοσταθμούν με συγκεκριμένα αντίβαρα την πλοήγηση στον έρωτα, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση του ταξιδιού.

Ο χώρος μετασχηματίζεται σ’ ένα είδος λατρευτικού βωμού, όπου η γυναικεία φιγούρα ενέχει τη θέση ιέρειας και εξιδανικεύεται, σε μια διαδικασία συνειδητής αναγωγής των χαρακτηριστικών της στο Απόλυτο.

Και σ’ αυτό ακριβώς το σημείο πρωτοτυπεί η μούσα του Γιάννη Κόκκινου: η ερωτική εμπειρία, κοινή για όλους τους ανθρώπους, παράγει ένα καλλιτέχνημα που αντιβαίνει στην ειθισμένη ματιά και φωτίζεται από αυτόνομη πηγή φωτός. Οι αισθήσεις συνθέτουν το πορτρέτο του αγαπώμενου προσώπου και, ως ώφειλαν, εντοπίζονται σε αντικείμενα του περιβάλλοντος χώρου: στους υαλοκαθαριστήρες, στην πετσέτα του μπάνιου, στα υφάσματα και στις διαφορετικές υφές που αγκαλιάζουν το αντικείμενο του πόθου και το περιβάλλουν με μια γυμνότητα εξωγενή, απότοκο του αισθησιακού προτύπου που επικρατεί ως μουσική variation σε αυτά τα ποιήματα. Ο χώρος μετασχηματίζεται σ’ ένα είδος λατρευτικού βωμού, όπου η γυναικεία φιγούρα ενέχει τη θέση ιέρειας και εξιδανικεύεται, σε μια διαδικασία συνειδητής αναγωγής των χαρακτηριστικών της στο Απόλυτο. Η ποίηση του Κόκκινου βαδίζει προσεκτικά στο εύθραυστο αυτό άδυτο του έρωτα, ακραγγίζοντας με δέος τα μέλη της αγαπημένης γυναίκας, τηρώντας άγραφους νόμους σεβασμού, εγκαθιδρύοντας καθεστώς σιωπής και απεμπολώντας όλα τα πιθανά κατηγορήματα κοινοτοπίας που πιθανόν θα μόλυναν την αδιαπραγμάτευτη μαγεία και ιερότητα.

Σπάνια η ποίηση στρέφεται σε τόσο κλασικά κατηγορήματα του Ωραίου, ώστε να επιτύχει την επιθυμητή συνεκδοχή πραγματικότητας και διανοητικής σύλληψης. Απελευθερωτικοί, λυτρωτικοί, οραματικοί, οι στίχοι τηρούν στάση ευγνώμονα στη χρονική καθυστέρηση που προηγήθηκε της ερωτικής ολοκλήρωσης: η μοναξιά περασμένων χρόνων «επιπλώνει» το οικοδόμημα της αγάπης. «Θέλω να σε φορέσω στον καθρέφτη – σαν όστια να σε καταπιώ»: από το μικροσύμπαν της συλλογής αναδύεται μια γυναικεία μορφή άγρια, ατίθαση, αριστοκρατική. «Κρύφτηκε το κορίτσι στην πλατεία – και στοίβαζε λέξεις πλάι της». Η συνύπαρξη του ερωτικού ζεύγους μεταστοιχειώνεται σε θέαμα που προκαλεί τον φθόνο των ανθρώπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο μέσω αυτής της ματιάς τους υφίστανται οι «άλλοι» σε αυτά τα ποιήματα.

smili kokkinos magiko koritsiΕίναι ξεκάθαρη η πρόθεση δικαίωσης μετά την αναμονή αυτής της φωτοχυσίας, ως επιστέγασμα υψηλών προσδοκιών, ως κατασίγαση εξεγερμένων πόθων, ως καταπράυνση οξυμμένης ανυπομονησίας, ως επανεύρεση του «χαμένου χρόνου». Ιδιαίτερα στην «Τριλογία της Ανησυχίας», το ανησυχαστικό μοτίβο της παροδικότητας, του εφήμερου χαρακτήρα του έρωτα, λειτουργεί απροσδόκητα προς επίρρωσιν της απόλυτα ψύχραιμης διαχείρισης που το ποιητικό υποκείμενο κάνει στη ρεαλιστική αυτήν προοπτική. Ο «άκαρδος» Απρίλιος του Έλιοτ εδώ τείνει να μετασχηματιστεί σε φάσμα εξισορρόπησης και κατευνασμού του άγχους για μια πιθανή απώλεια της ιδεώδους στιγμής. «Ξέρω πως θα σε θέλω κι αύριο». Η διαβεβαίωση αυτή, που προϋποθέτει αναπόφευκτα την εξιδανίκευση, παύει είναι μια φορμαλιστική διέξοδος από την ισοπέδωση που επιφέρει η καθημερινότητα. Αντίθετα, θεμελιώνεται στην ταύτιση των δύο υπάρξεων και στην αναψηλάφηση του κοινού λατρευτικού τόπου που έχει θεσπίσει η συνάντησή τους «εν χρόνω».

Η εναλλαγή συναισθημάτων, το πισωγύρισμα σε πρότερες, έωλες ψυχικές καταστάσεις εξορκίζονται σε κάθε μεμονωμένο ποίημα, παραχωρώντας τη θέση τους σε μιαν εκρηκτική βεβαιότητα παγίωσης της Απόλυτης μορφής. Εις πείσμα, βέβαια, αυτής της συνεκτικής δομής, την ύφανση της συλλογής διαπερνά σποράδην μια ανατριχίλα εγκατάλειψης, μιαν εναπομείνασα νότα απόγνωσης από άλλες εποχές, ένα φτερούγισμα θανάτου, μια υπόνοια καταστροφής, ένας ψίθυρος ικεσίας. Δυστυχώς για τη ζωή και ευτυχώς για την Ποίηση!


 Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Τα σπλάχνα» (εκδ. Κριτική).

ΑΓΡΙΑ ΣΚΕΨΗ

Ατίθαση καταιγίδα
γυρεύει εδώ και τώρα
να ξεσπάσει
κι οι λέξεις
οι μυστικές του γητευτή
χαϊδεύουν την άγρια σκέψη της
πως δεν θα χάσει δύναμη
αν μάθει και αυτή
να περιμένει

Να καταδέχεται
τα σκοτεινά περάσματα
μα και τις χαραμάδες
ώστε να βγει σε άλλον ουρανό
κι από ψηλότερα
πιο δυνατά να πέσει
κι ας έφτασε
το καλοκαίρι
κι ας μην την περίμενε κανείς

Εγώ στο ξέφωτο
θα σε φιλάω
κι οι άλλοι
απ' το υπόστεγο
θα μας κοιτούν κρυμμένοι

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Σκοτεινός καθρέφτης» του Νίκου Λάζαρη (κριτική) – Μια ευσύνοπτη ελεγεία αδελφικής αγάπης

«Σκοτεινός καθρέφτης» του Νίκου Λάζαρη (κριτική) – Μια ευσύνοπτη ελεγεία αδελφικής αγάπης

Για την ποιητική συλλογή του Νίκου Λάζαρη «Σκοτεινός καθρέφτης» (εκδ. Κουκκίδα). Κεντρική εικόνα: © Peter H (Pixabay).

Γράφει ο Αντώνης Μακρυδημήτρης

Ι

Εισα...

«Αποδείξεις και Θεωρίες: Δοκίμια για την ποίηση» της Λουίζ Γκλικ (κριτική)

«Αποδείξεις και Θεωρίες: Δοκίμια για την ποίηση» της Λουίζ Γκλικ (κριτική)

Για τη συλλογή δοκιμίων της Λουίζ Γκλικ [Louise Glück] «Αποδείξεις και Θεωρίες: Δοκίμια για την ποίηση» (μτφρ. Γιώργος Λαμπράκος, εκδ. Στερέωμα). Στην κεντρική εικόνα, η Λουίζ Γκλικ.

Γράφει η Άλκηστις Σουλογιάννη

Τη Λουίζ Γ...

«Τα συντρίμμια και η αναστήλωσή τους – Η αλληλέγγυα ποιητική της Λύντιας Στεφάνου» του Αλέξη Ζήρα (κριτική)

«Τα συντρίμμια και η αναστήλωσή τους – Η αλληλέγγυα ποιητική της Λύντιας Στεφάνου» του Αλέξη Ζήρα (κριτική)

Για το δοκίμιο του Αλέξη Ζήρα «Τα συντρίμμια και η αναστήλωσή τους – Η αλληλέγγυα ποιητική της Λύντιας Στεφάνου» (εκδ. Θράκα). Στην κεντρική εικόνα, η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου στο σπίτι της ζωγράφου Νέλλης Ανδρικοπούλου (1948).

Γράφει η Χλόη Κουτσουμπέλη ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ήλιος με ξιφολόγχες» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη (κριτική) – Μεσοπόλεμος εντός, εκτός και επί ταυτά

«Ήλιος με ξιφολόγχες» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη (κριτική) – Μεσοπόλεμος εντός, εκτός και επί ταυτά

Για το μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Ήλιος με ξιφολόγχες» (εκδ. Πατάκη).

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη ξεκινάει άκρως δελεαστικά. Εν έτει 1931 μια τυχαία φωτιά σε χαμοκέλα της Θεσσαλο...

«Στο σπίτι των ονείρων» της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο (κριτική) – Γιατί μια κουίρ γυναίκα παραμένει σε μια κακοποιητική σχέση;

«Στο σπίτι των ονείρων» της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο (κριτική) – Γιατί μια κουίρ γυναίκα παραμένει σε μια κακοποιητική σχέση;

Για το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο «Στο σπίτι των ονείρων»  (μτφρ. Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Αντίποδες). Κεντρική εικόνα, πλάνο από την ταινία Ταρ, του Τοντ Φιλντ, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάζεται μια κακοποιητική σχέση ανάμεσα σε δύο γυναίκες.

Γράφει η ...

Άνα Μαρία Σούα: «Η ζωή είναι τρελή, παράλογη, κωμική και τραγική – το ίδιο και οι ιστορίες μου!»

Άνα Μαρία Σούα: «Η ζωή είναι τρελή, παράλογη, κωμική και τραγική – το ίδιο και οι ιστορίες μου!»

Συνέντευξη με την Αργεντινή συγγραφέα Άνα Μαρία Σούα [Ana María Shua], με αφορμή την ανθολογία διηγημάτων της «Σκυλίσια ζωή και άλλες ακροβασίες» (μτφρ. Άννα Βερροιοπούλου, εκδ. Βακχικόν). Η συγγραφέας θα βρεθεί στην Αθήνα τις επόμενες μέρες, καλεσμένη του 15ου Φεστιβάλ ΛΕΑ.

Συνέ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκούναρ Στόλεσεν [Gunnar Staalesen] «Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» (μτφρ. Βαγγέλης Γιαννίσης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Ιουνίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Υπάρχουν κάποιε...

«Έρωτες, έρωτες, έρωτες» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου (προδημοσίευση)

«Έρωτες, έρωτες, έρωτες» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Βαγγέλη Ραπτόπουλου «Έρωτες, έρωτες, έρωτες» – δώδεκα ιστορίες με πρωταγωνιστές που επιμένουν να παλεύουν για την ικανοποίηση της ερωτικής τους επιθυμίας. Δώδεκα παραλλαγές πάνω στο ίδιο θέμα, με την τελευταία και μεγαλύτερη να αγκαλιάζει όλες τις προηγούμενες. Κυκλο...

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Αρκτικό καλοκαίρι» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Οι δύο άντρες κάθονταν στις πο...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δύο αξιοπρόσεκτα ελληνικά αστυνομικά

Δύο αξιοπρόσεκτα ελληνικά αστυνομικά

Δύο ελληνικά αστυνομικά μυθιστορήματα που ξεχωρίζουν: «Το τελευταίο κορίτσι» (εκδ. Τόπος), του Γιάννη Ξανθόπουλου και «Το σπάσιμο» (εκδ. Μεταίχμιο), του Τάσου Παπαναστασίου.

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

...

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Λογοτεχνία, έμφυλες ταυτότητες, πατριαρχία, φεμινιστικό κίνημα, γυναικεία γραφή. Αμάντα Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ*, Λύο Καλοβυρνάς φωτίζουν όψεις ενός ζητήματος που μας αφορά περισσότερο απ΄ όσο ίσως πιστεύουμε, ενώ ακολουθεί επιλογή βιβλίων ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας από τις πρόσφατες ...

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Σε δημοσίευσή της στον Independent, η αρθρογράφος Clarisse Loughrey ξεχώρισε τα εικοσιπέντε σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν από γυναίκες συγγραφείς. Στη φωτογραφία, μία από αυτές, η Octavia E. Butler [1947 - 2006], συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας με έντονο κοινωνικό και πολιτικό υ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ