beck risk

Για το εμβληματικό έργο Κοινωνία της διακινδύνευσης - καθ' οδόν προς μια άλλη νεωτερικότητα του Γερμανού πολιτικού επιστήμονα Ulrich Beck (μτφρ. Ηρακλής Οικονόμου, εκδ. Πεδίο)

Του Γιώργου Σιακαντάρη

Ο Ούλριχ Μπεκ γεννήθηκε το 1944 στην Πομερανία, στο γερμανικό τότε Στολπ και σήμερα πολωνικό Σλουσκ, όπου λειτουργεί το γνωστό ομώνυμο Πανεπιστήμιο, με το οποίο και συνεργάστηκε. Γιατί, βλέπετε, οι άνθρωποι ακόμα εκεί δεν μαλώνουν για τα ονόματα. Γι' αυτό και στη γερμανική και στην πολωνική πλευρά οι πινακίδες αναγράφουν και τις δυο ονομασίες, και τη νέα πολωνική και την παλιά γερμανική.

Πέθανε ξαφνικά ένα χρόνο πριν, την πρώτη μέρα του 2015, βυθίζοντας σε λύπη πολλούς από τους ανθρώπους που στο πρόσωπό του διέκριναν μια πολύ σοβαρή κριτική φωνή στο αποκαλούμενο από τον ίδιο φαινόμενο του μερκιαβελλισμού. Ο Μπεκ θεωρούσε πως αν θέλουμε «περισσότερη Ευρώπη», πρέπει να γυρίσουμε πίσω στην κοινωνία και οι πολιτικές της «γερμανικής» Ευρώπης ξεχνούν αυτήν την Ευρώπη. Την ξεχνούν πολύ και επικίνδυνα. Αν θέλουν «περισσότερη Ευρώπη», όπως δηλώνουν οι Μέρκελ-Σόιμπλε, υποστήριζε ο Μπεκ, ο χειρότερος δρόμος για να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο είναι να πιέζουν την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες να συνεχίσουν στο διηνεκές την πολιτική της λιτότητας. Ήταν ένας από τους πιο μεγάλους πανεπιστημιακούς κοινωνιολόγους της εποχής μας, αλλά και ιδιαίτερα ενεργός, πολιτικά, πολίτης.

Ο Μπεκ εδώ καταθέτει ένα νέο κοινωνιολογικό παράδειγμα, για το πώς πρέπει να διαβάζονται οι αλλαγές και η μετάβαση από τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανικής κοινωνίας στον αναστοχαστικό εκσυγχρονισμό.

Στα ελληνικά έχουν ήδη εκδοθεί αρκετά βιβλία του που διαπραγματεύονται το φαινόμενο της Παγκοσμιοποίησης. Εκεί όμως που έδωσε το επιστημονικό του στίγμα, αλλάζοντας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το πώς διαβάζαμε μέχρι τότε τις επερχόμενες, στα τέλη του 20ου αιώνα κοινωνικές αλλαγές, ήταν με αυτό εδώ το έργο, το οποίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1986. Ακολούθησαν έκτοτε μεταφράσεις σε πάρα πολλές γλώσσες και επανεκδόσεις. Ο Μπεκ εδώ καταθέτει ένα νέο κοινωνιολογικό παράδειγμα, για το πώς πρέπει να διαβάζονται οι αλλαγές και η μετάβαση από τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανικής κοινωνίας στον αναστοχαστικό εκσυγχρονισμό ή η μετάβαση από την πρώτη νεωτερικότητα στη δεύτερη, αυτή που χαρακτήρισε ως κοινωνία της διακινδύνευσης.

Τριάντα χρόνια μετά την έκδοση αυτού του έργου ο εκδοτικός οίκος «Πεδίο» τον παρουσιάζει στους Έλληνες αναγνώστες υπό την επιστημονική επιμέλεια του Νικήτα Πατινιώτη, ο οποίος στο κατατοπιστικό εισαγωγικό του σημείωμα παρουσιάζει τον Μπεκ ως εκείνον τον επιστήμονα «που ερευνούσε την παγκοσμιοποίηση ως εξωτερικό παράγοντα μετασχηματισμού εσωτερικών κοινωνικών καταστάσεων».

Δημιουργικές καταστροφές

Ο Μπεκ, κατά τη γνώμη μου, ξαναβλέπει τον κόσμο μέσα από τα μάτια μιας επικαιροποιημένης σουμπετεριανής «δημιουργικής καταστροφής». Ο νέος κόσμος που ήδη έκανε τα πρώτα σκιρτήματά του στην τελευταία δεκαπενταετία του 20ου αιώνα δεν σηματοδοτούσε ούτε το τέλος της ιστορίας, αλλά ούτε ακόμη και πολύ περισσότερο την αποτυχία της πρώτης νεωτερικότητας. Η δεύτερη νεωτερικότητα δεν είναι μια αποτυχημένη πρώτη, αλλά μια εντελώς διαφορετική νεωτερικότητα, που εμφανίστηκε επειδή ακριβώς η πρώτη ολοκλήρωσε το έργο της. Ο αναστοχαστικός εκσυγχρονισμός είναι απόρροια της επιτυχίας του πρώτου ή του απλού εκσυγχρονισμού.

beckΑν κανείς επιδιώξει να διαβάσει τον Μπεκ ως ένα σύγχρονο προφήτη καταστροφών, τότε μάλλον δεν θα έχει πολλές ευκαιρίες να κατανοήσει τον πλούτο της σκέψης του και την ανανέωση της κοινωνιολογίας που αυτός φέρει. Η εξατομίκευση που περιγράφει δεν ανάγεται στο δήθεν μοναχικό και απομονωμένο άτομο. Το αντίθετο. Εδώ «τα άτομα απελευθερώνονται από τις βεβαιότητες και τους τρόπους ζωής της Βιομηχανικής Εποχής – ακριβώς όπως «απελευθερώθηκαν» από την αγκάλη της Εκκλησίας στην κοινωνία από την εποχή της Μεταρρύθμισης... Στην κοινωνία της διακινδύνευσης οι αρχές της νεωτερικότητας λυτρώνονται από τις διακρίσεις και τους περιορισμούς τους μέσα στη βιομηχανική κοινωνία» (σ.37).

Πολύ σημαντικό στοιχείο για την κατανόηση της κοινωνιολογικής ματιάς του Μπεκ είναι η διευκρίνιση της έννοιας της διακινδύνευσης. Αυτή δεν είναι ο φόβος μπροστά στον άγνωστο κίνδυνο, ο φόβος από τις προκλήσεις του νέου, δεν είναι γενικά φόβος ή μόνο κίνδυνος. Είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των κινδύνων και των ανασφαλειών που προκαλούνται και εισάγονται από τον ίδιο τον εκσυγχρονισμό. Η παρανόηση της έννοιας της διακινδύνευσης οδήγησε πολλούς να διαβάζουν τον Μπεκ, όπως ήδη ανέφερα, ως ένα καταστροφολόγο, ως προφήτη της ατομικής απομόνωσης, της διάλυσης των ταξικών συνθέσεων, να διαβάζουν τις προβλέψεις του σαν να διαβάζουν τον Πατέρα Παΐσιο, ή έστω ως γερμανική, πιο σοβαρή, εκδοχή των «ψεκασμών». Αυτά όμως καμία σχέση δεν έχουν με τη δική του κριτική στις παλιές κατηγορίες ανάλυσης της κοινωνικής πραγματικότητας.

Αόρατες διακινδυνεύσεις

Ο Μπεκ σημειώνει πως οι κατηγορίες της κλασικής κοινωνιολογίας και των μεθόδων της έχουν εξαντλήσει την ικανότητά τους να ερμηνεύουν τη σύγχρονη πραγματικότητα. Η αντιμετώπιση των νέων κινδύνων των πυρηνικών και χημικών παραγωγικών δυνάμεων διαφέρει από τους κινδύνους της πρωτογενούς εκβιομηχάνισης. Σήμερα κατηγορίες και έννοιες όπως χώρος και χρόνος, εργασία και σχόλη, εργοστάσιο, έθνος-κράτος, ακόμα και τα σύνορα ανάμεσα στις ηπείρους δεν μπορούν να αποδώσουν τα είδη διακινδύνευσης της δεύτερης νεωτερικότητας.

Οι «παλιές» διακινδυνεύσεις ήταν ορατές. Η ανισότητα, η φτώχεια, οι κοινωνικές τάξεις ήταν ορατές· ενώ η ραδιενέργεια, οι τοξίνες, η ρύπανση του αέρα και των υδάτων είναι αόρατες και κατά συνέπεια εξαιρετικά ανοικτές στην κατασκευή τους. 

Διακινδυνεύσεις υπήρχαν και την εποχή του βιομηχανικού εκσυγχρονισμού. Μόνο που οι σημερινές διαφέρουν ποιοτικά και ουσιαστικά από αυτές, από τις διακινδυνεύσεις του πλούτου. Οι «παλιές» διακινδυνεύσεις ήταν ορατές. Η ανισότητα, η φτώχεια, οι κοινωνικές τάξεις ήταν ορατές· ενώ η ραδιενέργεια, οι τοξίνες, η ρύπανση του αέρα και των υδάτων είναι αόρατες και κατά συνέπεια εξαιρετικά ανοικτές στην κατασκευή τους. Οι κοινωνικές συνέπειές τους εμφανίζονται αιφνίδια και ενώ οι παλιές κάθετες ταξικές διακινδυνεύσεις δεν καταργούνται, αυτές του νέου εκσυγχρονισμού δρουν οριζόντια. «Η οικολογική καταστροφή και η ατομική έκρηξη αγνοούν τα σύνορα των κρατών και, επιπλέον, απειλούν ακόμα και τους πλούσιους και τους ισχυρούς» (σ.50).

Στο σύστημα των διακινδυνεύσεων δεν είναι μόνο πιο δύσκολο να προσδιοριστεί ποιος ωφελείται και ποιος βλάπτεται απ' αυτό, αλλά και ποιο είναι το αίτιο και το αποτέλεσμα. Ο κοινωνιολόγος Μπεκ ανακαλύπτει σχισμές και κενά ανάμεσα στην επιστημονική και την κοινωνική ορθολογικότητα ή με άλλα λόγια γνωρίζει πως η ορθολογικότητα της επιστήμης μπορεί ενίοτε να χρησιμοποιείται κατά της ορθολογικότητας της κοινωνίας. Δεν του διαφεύγει «πως η επιστημονική ορθολογικότητα χωρίς και κοινωνική ορθολογικότητα παραμένει κενή» αλλά την ίδια στιγμή θεωρεί πως και «η κοινωνική ορθολογικότητα χωρίς επιστημονική παραμένει τυφλή» (σ.63).

Στο σύστημα της νεωτερικότητας κυριαρχούσε το γεγονός των υπαρκτών ανισοτήτων, ενώ αυτό των διακινδυνεύσεων αυτοπροσδιορίζεται από «το όχι ακόμα γεγονός». Σε αντίθεση με τις σαφείς επιπτώσεις της κατοχής πλούτου, οι διακινδυνεύσεις έχουν κάτι μη πραγματικό. Για παράδειγμα –γράφει– γνωρίζουμε πως οι υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικού οξέος από τα αζωτούχα λιπάσματα ελάχιστα έχουν διεισδύσει στον υδροφόρο ορίζοντα, απ' όπου παίρνουμε το πόσιμο νερό. Παρατηρούσε τότε, το 1986, πως αυτό δεν σημαίνει πως στο μέλλον η απόπλυση του νιτρικού οξέος δεν θα φτάσει σε βαθύτερα στρώματα του υδροφόρου ορίζοντα. Σήμερα η «προφητεία» τείνει να είναι γεγονός, τότε ήταν «το όχι ακόμα γεγονός».

Αποδυνάμωση της πολιτικής - ενδυνάμωση της κοινωνίας

Καταργούν όμως οι διακινδυνεύσεις τους ταξικούς διαχωρισμούς; Αυτές –υποστηρίζει– φαίνεται να ενδυναμώνουν, αντί να καταργούν την ταξική κοινωνία. Παρόλα αυτά όμως οι κοινωνίες διακινδύνευσης δεν είναι όμοιες με τις ταξικές κοινωνίες του άνισα κατανεμημένου πλούτου. Οι θέσεις διακινδύνευσης δεν είναι ταξικές θέσεις. Αυτές χαρακτηρίζονται «από ένα σύνδρομο κοινωνικού μπούμερανγκ ως προς τη διασπορά τους: ούτε οι πλούσιοι ούτε οι ισχυροί είναι πιο ασφαλείς» (σ.74). Βεβαίως κατανοεί και διευκρινίζει πως ο πλούτος συμβάλλει στο κάποιοι να γλυτώνουν από τις βλαβερές συνέπειες, για παράδειγμα της μόλυνσης των υδάτων, αλλά τι γίνεται όμως με τον πυρηνικό όλεθρο; Με ένα ατακαδόρικο τρόπο υποστηρίζει αυτήν του την άποψη, γράφοντας πως ενώ «η φτώχεια είναι ιεραρχική, το νέφος είναι δημοκρατικό». Εκείνο που εδώ έχει μείζονα σημασία δεν είναι η γνώση, όπως στις κοινωνίες του άνισα κατανεμημένου πλούτου όπου η φτώχεια και ο πλούτος είναι αναγνωρίσιμα πράγματα. Εδώ σημασία έχει η άγνοια των κινδύνων. Η άγνοια και η παγκοσμιοποίησή τους.

Αν στις ταξικές κοινωνίες το πολιτικό υποκείμενο είναι το προλεταριάτο, στην κοινωνία της διακινδύνευσης τέτοιο πολιτικό υποκείμενο είναι η θυματοποίηση όλων από περισσότερο η λιγότερο χειροπιαστούς μαζικούς κινδύνους. 

Τι συμβαίνει τότε με την πολιτική; Αν στις ταξικές κοινωνίες το πολιτικό υποκείμενο είναι το προλεταριάτο, στην κοινωνία της διακινδύνευσης τέτοιο πολιτικό υποκείμενο είναι η θυματοποίηση όλων από περισσότερο η λιγότερο χειροπιαστούς μαζικούς κινδύνους. Σ' αυτές τις κοινωνίες στις οποίες αλλάζει ο χαρακτήρας της εργασίας, της επαγγελματικής εκπαίδευσης και απασχόλησης, η σχέση της επιστήμης με την πολιτική, δεν μπορεί να μη αλλάζει και ο χαρακτήρας της πολιτικής. Στην κοινωνία της διακινδύνευσης «ο πολιτικός εκσυγχρονισμός αποδυναμώνει και αποσαθρώνει την πολιτική και πολιτικοποιεί την κοινωνία» (σ. 333).

Ο Μπεκ διαχωρίζει την κεντρική πολιτική που το διακύβευμά της είναι η εξουσία από τις σφαίρες της υποπολιτικής. Η πολιτική γίνεται όλο και πιο τεχνοκρατική. Το να είσαι επαγγελματίας πολιτικός σημαίνει να ξέρεις να κυβερνάς. Η πολιτική μεταναστεύει από τους επίσημους στίβους –κοινοβούλιο, κυβέρνηση, πολιτική διοίκηση– στην γκρίζα ζώνη του κορπορατισμού των ειδικών. Από την άλλη όμως η πολιτική απελευθερώνεται –σύμφωνα με τον Μπεκ– και διοχετεύεται στα κανάλια της συμμετοχής και των ομάδων πίεσης. Αυτό ο Μπεκ το χαρακτηρίζει εκδημοκρατισμό που οδηγεί στην αποδυνάμωση της πολιτικής.

Κίνδυνοι και προκλήσεις

Εδώ πιστεύω πως είναι και το σημείο που, αν δεν προσεχθεί, μπορεί να οδηγήσει στα μονοπάτια της αποθέωσης της μετανεωτερικής πολιτικής και δημοκρατίας, στα μονοπάτια της διαβούλευσης, της πολιτικής ως συζήτησης διαδικτυακών κύκλων και μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ). Σ' αυτή την αντίληψη η πολιτική είναι μια ανοικτή διαβούλευση, κάτι σαν το διαδίκτυο, όπου σε τελική ανάλυση όλοι είμαστε «φίλοι», αφού μας απειλούν οι ίδιοι κίνδυνοι και δεν μένει τίποτα άλλο από το διαβουλευόμενοι να κατανοήσουμε, μέσα από το διάλογο, τις κοινές απειλές. Δεν είναι βεβαίως αυτή η αντίληψη του Μπεκ για την σφαίρα της πολιτικής και τις σφαίρες της υποπολιτικής (διαβούλευση, ομάδες πίεσης, συλλογική διαπραγμάτευση, επαγγελματική κριτική, νέα κινήματα, κοινωνικά δίκτυα, ενώ προσθέτει ακόμη τις αυτονομούμενες από την κεντρική πολιτική σκηνή δικαστική και ιατρική εξουσία). Κινδυνεύει όμως να ερμηνευτεί έτσι.

Οι κοινωνίες της διακινδύνευσης είναι και ταξικές κοινωνίες.

Δυστυχώς οι επιστημονικές ανησυχίες και προβληματισμοί στα χέρια και τα μυαλά επιδερμικών πολιτικών μετατρέπονται σε κοινότοπες βεβαιότητες. Σ' αυτή τη σχέση δεν έχουν θέση τα υποκείμενα της παλιάς πολιτικής (κόμματα, τάξεις, κράτος, έθνος, λαός) παρά μόνο τα νέα (ΜΚΟ, εθελοντικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις, ηλεκτρονικές δικτυώσεις), ενώ τη θέση των ταξικών συλλογικοτήτων καταλαμβάνουν κατηγορίες όπως μετανάστες, νεολαία, γυναίκες, εθελοντές κ.ά. Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως δεν είναι έτσι. Οι κοινωνίες της διακινδύνευσης είναι και ταξικές κοινωνίες.

Ο Μπεκ του 1986 κολυμπά αντίθετα στο ρεύμα του ποταμού του δογματικού εφησυχασμού, αλλά πολλές φορές «κολλάει» στα λασπόνερα της μετανεωτερικής κριτικής. Αργότερα διόρθωσε πολλά από τα δικά του «κολλήματα». Ο μεγάλος Γερμανός κοινωνιολόγος μάς έμαθε εδώ και τριάντα χρόνια πώς η παγκοσμιοποίηση δεν είναι ένα πλοίο με το οποίο ταξιδεύουν «άγγελοι ή διάβολοι», αλλά μια πλεύση της παλιάς, πλέον, νεωτερικότητας προς την αναστοχαστική, νέα νεωτερικότητα.

Είναι όμως στο χέρι των πολιτών και της πολιτικής να σπρώξουν αυτές τις αλλαγές σε προοδευτική κατεύθυνση; Δεν το γνωρίζω. Μπορούν όμως να το επιχειρήσουν. Βέβαια, όποιος κολυμπά αντίθετα στο ρεύμα αναλαμβάνει και τα ρίσκα του.

* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ είναι συγγραφέας και διδάκτωρ κοινωνιολογίας.

beck koinonia tis diakinduneusisΚοινωνία της διακινδύνευσης
Καθ' οδόν προς μια άλλη νεωτερικότητα
Ulrich Beck
Μτφρ. Ηρακλής Οικονόμου
Επιμ. Νικήτας Πατινιώτης
Εκδόσεις Πεδίο
Σελ. 424, τιμή εκδότη € 25,00
politeia link
 
 
 
 
 
 
 
 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το σαθρό υλικό του ανθρώπου

Το σαθρό υλικό του ανθρώπου

Για τη συλλογή κειμένων του Isaiah Berlin Το σαθρό υλικό του ανθρώπου (μτφρ. Γιώργος Μερτίκας, εκδ. Κριτική)

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...
Τι κάνει ένα κράτος πρόνοιας;

Τι κάνει ένα κράτος πρόνοιας;

Για το βιβλίο Οι τρεις κόσμοι του καπιταλισμού της ευημερίας του Gosta Esping Andersen (εκδ. Τόπος) 

Του Γιώργου Σιακαντάρη

Όποιος νομίζει ότι τα κράτη πρόνοιας είναι θεσμοί που ασ...

Γερμανική Ευρώπη ή ευρωπαϊκή Γερμανία;

Γερμανική Ευρώπη ή ευρωπαϊκή Γερμανία;

Του Σωτήρη Βανδώρου

Ο Ούλριχ Μπεκ είναι ένας από τους δυο-τρεις επιφανέστερους Γερμανούς διανοούμενους μετά τον Γιούργκεν Χάμπερμας. Η εξέλιξη της ευ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ