patriarxia kai sxeseis

Για το δοκίμιο της Μόνα Σολέ [Mona Chollet] «Εφευρίσκοντας τον έρωτα ξανά: Πώς η πατριαρχία σαμποτάρει τις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Στερέωμα). Κεντρική εικόνα: © Nathan Walker (Unsplash).

Γράφει η Ιωάννα Σπηλιοπούλου

Το δοκίμιο της Μονά Σολέ Εφευρίσκοντας τον έρωτα ξανά: Πώς η πατριαρχία σαμποτάρει τις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Στερέωμα) διερευνά τις δομές της έμφυλης κυριαρχίας στο ερωτικό πεδίο – συγκεκριμένα στο χώρο της «βαθιάς ετεροφυλοφιλίας». Το βιβλίο, που τιμήθηκε πέρυσι με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Δοκιμίου, κυκλοφόρησε φέτος στη χώρα μας στην εξαιρετική μετάφραση του Γιώργου Καράμπελα. Η Γαλλοελβετίδα δημοσιογράφος [1] (αρχισυντάκτρια της Monde diplomatique και αρθρογράφος στο φεμινιστικό περιοδικό La Déferlante) το παρουσίασε τον Ιούνιο στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων.

Με στόχο να χαρτογραφήσει έμφυλες ανισότητες αποκαλύπτοντας την αυθαίρετη φύση των αναπαραστάσεων, εν προκειμένω της θηλυκότητας, που εγκλωβίζουν τα φύλα σε σεξιστικά σχήματα, εστιάζει στην ερωτικοποίηση της βίας, ορατής ή λανθάνουσας. Η φύσει τρωτή ερωτική σχέση, ως σύνολο πράξεων, στα σύγχρονα συμφραζόμενα υπόκειται συχνά στο πλέγμα του συντηρητισμού, της συμβατικότητας, της αποστασιοποίησης, της συνεξάρτησης. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στα αποικιοκρατικά ίχνη («διπλή θηλυκοποίηση» των Ασιατισσών). Ό,τι μπορεί να ερμηνευτεί ως ατομική περίπτωση ναρκισσισμού ή «άκαμπτη αρρενωπότητα» (πόσες ώρες αναλύσεων με τις φίλες και ομοφυλόφιλους φίλους μας!) ριζώνει στην αγωγή της πατριαρχίας.

Οι ανεξάρτητες, οι άτεκνες και οι ηλικιωμένες στιγματίζονται, ανυπότακτες που πρέπει να πειθαρχηθούν.

Ανδρικό βλέμμα (male gaze), mansplaining, σιωπή που ασκεί κριτική και εξουσία: ο άντρας-φορέας του λόγου. Ανάσχεση ομιλίας, προτεραιότητα στα δικά του συναισθήματα (himpathy, σ. 156), συρρίκνωση των δικών της: η γυναίκα, διχοτομημένη ανάμεσα στην ανάγκη για πλήρη έκφραση της εαυτής της και στην ερωτική εκπλήρωση με τους συγκεκριμένους όρους, επιθυμώντας να είναι επιθυμητή, θυσιάζει κομμάτια της που ίσως δεν είναι τόσο αποδεκτά, για να ανταποκριθεί σε προσδοκίες. Η συγγραφέας θεωρεί ότι προέχουν η επίγνωση αυτής της αλλοτριωτικής διαδικασίας και η διεκδίκηση της αυτονομίας –η γυναίκα ως ερωτικό υποκείμενο–, στην κατεύθυνση του επαναπροσδιορισμού της ανθρώπινης σχέσης. Χρειάζεται, με άλλα λόγια, να ερωτικοποιηθεί η ισότητα, κατά το παλιότερο φεμινιστικό σύνθημα (σ. 97), να απελευθερωθούν οι επιθυμίες και οι φαντασιώσεις: μια διαρκής εσωτερική επανάσταση.

Μόνα Σολέ

Η Μόνα Σολέ είναι δημοσιογράφος και δοκιμιογράφος. Άλλα βιβλία της: Sorcières. La puissance invaincue des femmes (2018), Chez soi. Une odyssée de l’espace domestique (2015) και Beauté fatale. Les nouveaux visages d’une aliénation feminine (2012). Μεταφράζεται στα ελληνικά για πρώτη φορά. Το βιβλίο της Εφευρίσκοντας τον έρωτα ξανά: Πώς η πατριαρχία σαμποτάρει τις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις απέσπασε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Δοκιμίου 2022.

Και σε άλλα δοκίμιά της (τα οποία αξίζει να μεταφραστούν στη γλώσσα μας) [2], με πυρήνα τη γυναικεία εμπειρία, η Σολέ διερευνά τα σημεία τομής του ιδιωτικού χώρου (π.χ. κατοικία) και της δημόσιας σφαίρας, τη δύναμη του ρεαλισμού και την πυξίδα της φαντασίας. Στη γραμμή που χάραξε με την ανάλυσή της η Σίλβια Φεντερίτσι συσχετίζοντας την υποταγή των γυναικών με την εγκαθίδρυση του καπιταλιστικού συστήματος, την αποικιοκρατία και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, στο βιβλίο της Μάγισσες: η ανίκητη δύναμη των γυναικών (Sorcières: La puissance invaincue des femmes, 2018) επικεντρώνεται σε απεικονίσεις της μάγισσας, επικίνδυνης γυναικείας μορφής –και φιγούρας φεμινιστικής μαχητικότητας– στο συλλογικό φαντασιακό (μεταξύ αυτών και στην παπαδιαμαντική Φόνισσα). Οι ανεξάρτητες, οι άτεκνες και οι ηλικιωμένες στιγματίζονται, ανυπότακτες που πρέπει να πειθαρχηθούν.

Εφευρίσκοντας τον έρωτα ξανά: Πώς η πατριαρχία σαμποτάρει τις ετεροφυλοφιλικές σχέσειςΣτο πιο πρόσφατο βιβλίο της Από εικόνες και δροσερό νερό: ευρήματα, θησαυροί και φυλαχτά (D'images et d'eau fraîche: Trouvailles, trésors et talismans, 2022) ασχολείται με τις κοινότητες διαμοιρασμού εικόνων (κυρίως φωτογραφιών και ζωγραφικής) που δραστηριοποιούνται σε δίκτυα (Instagram, Tumblr, Flickr, Pinterest). Ως μέλος εδώ και πολλά χρόνια μιας τέτοιας ομάδας, επισημαίνει ότι το αρχείο που συγκροτείται λειτουργεί ταυτόχρονα ως ημερολόγιο και αυτοπορτέτο (απεικονίζοντας εκδοχές του εαυτού). Οι συλλογές, υπεράσπιση της ομορφιάς, εστία χαράς και οδός επιστροφής στην εφηβεία, συμβάλλουν στην «ανανέωση του κόσμου», όπως υποστήριζε ο Βάλτερ Μπένγιαμιν.

Συλλέγοντας και λέξεις από ένα ευρύ αναγνωστικό φάσμα (φιλοσοφία, τέχνη, επιστήμη, επικαιρότητα, ποπ κουλτούρα…) και συνθέτοντάς τες συνεκτικά με προσωπικές εμπειρίες και χιουμοριστικό ύφος, η Σολέ μάς καλεί να αναστοχαστούμε τις σχέσεις εξουσίας ως πηγές του φόβου, στο πλαίσιο προσωπικής και συλλογικής ενδυνάμωσης. Με τις αντηχήσεις από το έργο άλλων γραφουσών να υπογραμμίζουν την ένταξή της σε δίκτυο γυναικείας αδελφοσύνης, όπως έχει δηλώσει η ίδια σε συνεντεύξεις της, τα κείμενά της κάποτε μοιάζουν με δημοσίευση ενδοσκόπησης. Ενός αέναου διαλόγου που αναζωογονείται αμφίδρομα από τον έρωτα και τη γραφή, εύθραυστα θαύματα στα χωρικά ύδατα του μυστηρίου: «Και το γράψιμο επίσης, που σε πάει πάντα λιγάκι αλλού από εκεί που νόμιζες ότι πας, που κάνει ν’ αναφανεί κάτω απ’ τα δάχτυλά σου ένα αναπάντεχο υφαντό, μ’ έμαθε ότι κακώς φοβόμαστε μήπως στερέψουν οι εσωτερικές πηγές, είτε μιλάμε για μια μοναχική δημιουργική διαδικασία είτε για έναν ερωτικό και σεξουαλικό διάλογο» (σ. 61).


 * Η ΙΩΑΝΝΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ είναι φιλόλογος.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

[1] Το ιστολόγιό της: https://www.la-meridienne.info/
[2] Η τυραννία της πραγματικότητας (La tyrannie de la réalité, 2004), Μοιραία ομορφιά. Τα νέα πρόσωπα της γυναικείας αλλοτρίωσης (Beauté fatale. Les nouveaux visages d'une aliénation féminine, 2012), Στο σπίτι: μια οδύσσεια του οικιακού χώρου (Chez soi: Une odyssée de l'espace domestique, 2015).

politeia link more

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η βούληση του λαού» του Άλμπερτ Γουίλ (κριτική) – Συστατικό της δημοκρατίας ή επικίνδυνος μύθος;

«Η βούληση του λαού» του Άλμπερτ Γουίλ (κριτική) – Συστατικό της δημοκρατίας ή επικίνδυνος μύθος;

Για το βιβλίο του Άλμπερτ Γουίλ [Albert Weale] «Η βούληση του λαού: Ένας σύγχρονος μύθος» (μτφρ. Δημοσθένης Κούλουθρος, εκδ. Επίκεντρο). Κεντρική εικόνα: © Vlad Tchompalov (Unsplash).

Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης

...
Τέρι Ίγκλετον, Γιώργος Ν. Πολίτης: Δύο βιβλία κριτικής για τον Μαρξ στον 21ο αιώνα

Τέρι Ίγκλετον, Γιώργος Ν. Πολίτης: Δύο βιβλία κριτικής για τον Μαρξ στον 21ο αιώνα

Για το βιβλίο του Τέρι Ίγκλετον [Terry Eagleton] «Ιδεολογία» (μτφρ. Μελέτης Λάμπρου, εκδ. Πεδίο) και του Γιώργου Ν. Πολίτη «Εξουσιαστική Αριστερά» (εκδ. Αλεξάνδρεια).

Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης

«Ο μαρξισμός ως ...

«Λύκε, λύκε, είσαι εγώ; – Η παραμορφωμένη αφήγηση και η πίσω μεριά της λογοτεχνίας» της Ηλέκτρας Λαζάρ (κριτική)

«Λύκε, λύκε, είσαι εγώ; – Η παραμορφωμένη αφήγηση και η πίσω μεριά της λογοτεχνίας» της Ηλέκτρας Λαζάρ (κριτική)

Για το βιβλίο της Ηλέκτρας Λαζάρ «Λύκε, λύκε, είσαι εγώ; – Η παραμορφωμένη αφήγηση και η πίσω μεριά της λογοτεχνίας» (εκδ. Κυαναυγή). Κεντρική εικόνα: © Kiki Smith, Lying with the Wolf, 2001 (Centre Pompidou, Paris) 

Γράφει η Άννα Λυδάκη

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Ο δημοφιλής συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Τζο Νέσμπο [Jo Nesbø] αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Επιμέλεια: Ευλαλία Πάνου

...
Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Στο 10ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου, με τον Κώστα Κατσουλάρη θα συνομιλήσει ο συγγραφέας και πανεπιστημιακός Παναγής Παναγιωτόπουλος. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ.

Επιμέλεια: Book Press

Βίος ...

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

Για το βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ [Michel Houellebecq] «Κάποιοι μήνες της ζωής μου» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Εστία). 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Προβοκάτορας, φίλεχθρος, άνθρωπος που ζει από τις αντιπαραθέσεις και...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μαργιωρή «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», το οποίο κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ήρωες, μίξερ, μανταλάκια, σερβιέτες…» Μέσα στο ...

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του μεταφραστή Γιώργου Ι. Αλλαμανή, στο βιβλίο του Τζον Τέιλορ [John Taylor] «Σκληρός από τρυφερότητα – Ο Έλληνας ποιητής και λαογράφος του άστεως Ηλίας Πετρόπουλος», το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Δίχτυ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ανανεώνουν τις γνωστές υποκατηγορίες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η σκοτεινή μούσα» του Άρμιν Έρι, «Ο κώδικας του θησαυρού» της Τζάνις Χάλετ, «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» του Ντιντιέ Φασέν και «Η στρατηγική του πεκινουά» του Αλέξις Ραβέλο.

Γράφει η Χίλ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

22 Σεπτεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ