«Οι ιδέες της προόδου και της συντήρησης: Δοκίμιο για την πολιτική σε ρευστούς καιρούς» του Γιάννη Μπαλαμπανίδη (κριτική)

Για το βιβλίο του Γιάννη Μπαλαμπανίδη «Οι ιδέες της προόδου και της συντήρησης: Δοκίμιο για την πολιτική σε ρευστούς καιρούς» (εκδ. Πόλις).

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

Σχεδόν πάνε κάποιοι να μας πείσουν πως δεν υπάρχει πλέον διάκριση μεταξύ προόδου και συντήρησης, μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς και πως όλα ανάγονται στο αν μια πολιτική είναι αποτελεσματική ή όχι. Όλοι και όλα στο μπλέντερ της εξομοίωσης. Θα το είχαν πετύχει, αν δεν υπήρχαν κάποιοι συγγραφείς σαν τον Γιάννη Μπαλαμπανίδη, διδάκτορα Συγκριτικής Πολιτικής, οι οποίοι σε πείσμα του κλίματος των ημερών της κεντροποίησης της πολιτικής και του φανατισμού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επιμένουν να γράφουν για το αντίθετο. Και γράφουν αρκετά πειστικά.

Πριν δώδεκα χρόνια ο Κόλιν Κράουτς (Ο περίεργος μη θάνατος του νεοφιλελευθερισμού, μτφρ. Αλέξανδρος Κιουπκιολής, εκδ. Εκκρεμές) διαπίστωνε πως παρά την αποτυχία του ο νεοφιλελευθερισμός, εξακολουθούσε να είναι ζωντανός πολιτικά. Σήμερα ο Μπαλαμπανίδης διερευνά πως και τα περίφημα trickle down economics (συγκέντρωση του πλούτου στα υψηλά και διάχυσή του μέσω των αγορών προς τα κάτω), παρόλο που ακόμη και ο Μπάιντεν κήρυξε το τέλος τους, εξακολουθούν να κυκλοφορούν ακόμη. Και το όχημα που τα μεταφέρει είναι η θεωρία του τέλους της διάκρισης μεταξύ της Αριστεράς και της Δεξιάς. Διαβάζοντας το βιβλίο του Μπαλαμπανίδη βλέπουμε πως αυτό το όχημα συντηρείται με παλαιά ανταλλακτικά. Και αυτά δεν είναι άλλα από τη διείσδυση της νεοσυντηρητικής ταυτότητας στα λαϊκά και στα μεσαία στρώματα.

Για να έρθει ο συγγραφέας στο κατ’ εμέ μείζον σημείο του έργου του. Εκεί που τονίζει τον βαθύτατα αντιπολιτικό χαρακτήρα της απολυτοποίησης της διάκρισης λαϊκιστές-αντιλαϊκιστές.

Στον 21ο αιώνα σε παγκόσμιο επίπεδο οικοδομείται μια πολιτισμική ηγεμονία συντηρητικού τύπου στα ευρύτερα στρώματα των «χαμένων» και των outsiders της παγκοσμιοποίησης. Η απάντηση κατά τον συγγραφέα δεν βρίσκεται στην προώθηση μιας ατζέντας «αξιοκρατίας» των ελίτ, αλλά σε μια ατζέντα που ακόμη και όταν προωθεί άυλες αξίες, θα εδράζεται στη διεκδίκηση αξιοπρεπούς εργασίας και μισθών. Ως προς αυτό το σημείο διακρίνει πολλά θετικά σημεία στις πολιτικές Μπάιντεν. Η αντοχή του τραμπισμού όμως, αν και είναι χαώδης, στηρίζεται σε μια μέθοδο: Αυτή του δήθεν προστάτη των «χαμένων» της παγκοσμιοποίησης. Για να έρθει ο συγγραφέας στο κατ’ εμέ μείζον σημείο του έργου του. Εκεί που τονίζει τον βαθύτατα αντιπολιτικό χαρακτήρα της απολυτοποίησης της διάκρισης λαϊκιστές-αντιλαϊκιστές. Είναι αντιπολιτική αυτή η ατζέντα και γιατί δεν υπάρχει αμιγής λαϊκισμός ή αντιλαϊκισμός, αλλά και γιατί η πολιτική εμπεριέχει εγγενώς τη σύγκρουση, από την οποία φροντίζουν να την απαλλάξουν οι θεωρίες μιας υποτιθέμενης μεσότητας ή ενός ανεύρετου «Κέντρου» – και οι θεωρίες τύπου «φίλοι» κατά «εχθρών» της Δημοκρατίας θα πρόσθετα.

Αυτό που προτείνει εναλλακτικά ο συγγραφέας είναι να επιστρέψουμε «εντέλει στην απαραμείωτη νεωτερική διάκριση Αριστεράς - Δεξιάς, της προόδου και της συντήρησης, επερωτώντας την και εμπλουτίζοντάς τη με τα νέα περιεχόμενα που αναδύονται εδώ και εκεί στον ρευστό κόσμο μας, αποδεχόμενοι ταυτόχρονα την εγγενή αντιφατικότητα της ανθρώπινης κατάστασης» (σ. 23). Και αυτός ο εμπλουτισμός του περιεχομένου της διάκρισης πρόοδος - συντήρηση, Αριστερά - Δεξιά αποτελεί τον κορμό αυτού του βιβλίου.

Γιάννης Μπαλαμπανίδης

O Γιάννης Μπαλαμπανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1980. Σπούδασε νομικά και πολιτική επιστήμη στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Είναι διδάκτωρ Συγκριτικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Συμμετέχει στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού Σύγχρονα Θέματα και είναι επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η έκδοση «Ευρωκομμουνισμός: Από την κομμουνιστική στη ριζοσπαστική ευρωπαϊκή Αριστερά» αποτελεί επεξεργασμένη εκδοχή της διδακτορικής του διατριβής.

Ο λαϊκισμός πάει με όλα

Η χρήση και η επίκληση του λαϊκισμού γίνεται για να ερμηνευτούν φαινόμενα εντελώς αντιφατικά μεταξύ τους. Ο λαϊκισμός μετατρέπεται σε συνονθύλευμα που μέσα του στοιβάζονται ετερόκλητα κοινωνικά φαινόμενα, στρατηγικές και προγράμματα αλλά και κόμματα και ηγέτες. Αποδίδεται τόσο σε δεξιόστροφα όσο και σε αριστερόστροφα κόμματα χωρίς να γίνεται καμία διάκριση ανάμεσα στον νατιβιστικό και τον συμπεριληπτικό λαϊκισμό. Αποδίδεται ακόμη και σε κόμματα που αρνούνται τη διάκριση Αριστερά - Δεξιά. Οι διαφορές, οι ομοιότητες, οι ιστορικές διαδρομές σβήνονται για να διασωθεί εντέλει το «Κέντρο» ως εναλλακτική λύση. Να διασωθεί δηλαδή η Συναίνεση της Ουάσιγκτον. Ο λαϊκισμός δια των πιο επίσημων χειλέων ανακηρύσσεται στην μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη. Έτσι ο πλούσιος σε αντιφάσεις και συγκρούσεις κόσμος της πολιτικής απισχναίνεται από το περιεχόμενό του και καταντά σκελετός χωρίς δέρμα. Ο διαχωρισμός μεταξύ λαϊκισμού-αντιλαϊκισμού δεν έχει ούτε ιστορικό βάθος, ούτε συνοχή. Αυτό δεν σημαίνει πως αυτός δεν κατέχει κεντρική θέση στην αρένα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Μόνο που μετατρέπει αυτήν την αντιπαράθεση σε αντιπολιτική.

Παρόλο που ο λαϊκισμός παρουσιάζει τον λαό ως ενιαίο σύνολο που στέκεται απέναντι στις ελίτ, αυτός εξομοιώνοντας τις αντιφάσεις, ταξικές διαιρέσεις, ανταγωνισμούς και ανισότητες εντός τους λαού στρέφεται και κατά του αντίθετου των ελίτ, κατά των «απέξω» μεταναστών αλλά και κατά όλων όσοι ζουν από την πρόνοια. Ο ενιαίος λαός στον νατιβιστικό λαϊκισμό δεν είναι και τόσο ενιαίος. Το πολεμικό δίπολο λαϊκισμός - αντιλαϊκισμός συσκοτίζει τις πραγματικές ταξικές και κοινωνικές διαφορές και διευκολύνει έτσι πολιτικές που διευρύνουν τις ανισότητες, αντί να τις μειώνουν. Το πεθαμένο «trickle down economy» βρικολακιάζει και επιστρέφει ως μόνη λύση, την οποία βεβαίως υπόσχεται η κεντροποίηση του πολιτικού. Υπό αυτήν την έννοια κατά τον Μπαλαμπανίδη αυτό το δίπολο ή μάλλον η χρήση που του γίνεται απειλούν τη δημοκρατική πλουραλιστική κουλτούρα. Γι’ αυτόν η δημοκρατία δεν είναι μια ελαφριά κατάσταση όπου συναντώνται οι πολίτες για να «τα βρουν» μεταξύ τους. Ή μάλλον για να «τα βρουν» οι πολίτες, χρειάζεται πρώτα να συγκρουστούν σε διαφορετικές πολιτικές πλατφόρμες.

Ο συγγραφέας φυσικά δεν αποφεύγει να αναφερθεί και στον αριστερό ριζοσπαστισμό, ο οποίος ξεχνώντας τον πραγματικό πολιτικό εαυτό του υιοθέτησε, κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο, ένα αντισυστημικό και λαϊκίστικο ύφος.

Όπως γράφει «η πολιτική γεννιέται μέσα στην πολλαπλότητα και τη σύγκρουση, οι διαιρέσεις είναι αναπόσπαστο στοιχείο της, και μόνο όταν βαθαίνουν οι αντιθέσεις μπορεί να αναδεικνύονται πιο καθαρά τα στοιχεία εκείνα που διαμορφώνουν τις αναγκαίες συναινέσεις, χωρίς τις οποίες η πολιτική επίσης δεν υφίσταται» (σ. 48). Δεν χρειάζεται –κατά τον Μπαλαμπανίδη– ούτε να εξοστρακίζουμε τις αντιθέσεις χάριν μια μέσης συναίνεσης ούτε να τις απολυτοποιούμε δημιουργώντας κλειστές ταυτότητες. Και αυτό κάνει η απολυτοποίηση της διάκρισης λαϊκισμός - αντιλαϊκισμός. Εξομοιώνοντας τις διαφορές αφήνει ελεύθερο το πεδίο για το σχέδιο Τραμπ. Ενισχύει την αξιακή συντηρητική παλινόρθωση και τον δεξιόστροφο ριζοσπαστισμό, ο οποίος σε αντίθεση με τον «λαϊκισμό» είναι μια συνεκτική ιδεολογία, στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται ο εθνικισμός, το ισχυρό κράτος, ο «νόμος και η τάξη», ο αυταρχισμός και ο αντί-πλουραλισμός. Και όχι σπάνια κι ένας ρηχός αντικαπιταλισμός.

Ο συγγραφέας φυσικά δεν αποφεύγει να αναφερθεί και στον αριστερό ριζοσπαστισμό, ο οποίος ξεχνώντας τον πραγματικό πολιτικό εαυτό του υιοθέτησε, κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο, ένα αντισυστημικό και λαϊκίστικο ύφος. Σήμερα η δυναμική που επέτρεψε στην ευρωπαϊκή ριζοσπαστική Αριστερά να διεκδικήσει υψηλότερη πολιτική ορατότητα, έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες της. Μόνο κόμματα του Νότου (ΣΥΡΙΖΑ, Podemos, Μελανσόν) διατηρούν κάτι απ’ αυτή τη δυναμική. Αυτές όμως οι εξελίξεις ταρακούνησαν τη σοσιαλδημοκρατία, η οποία σταμάτησε να αναζητεί απαντήσεις στη μεσότητα του Κέντρου. Ακόμη όμως δεν έχει κάνει και πολλά προς αυτή την κατεύθυνση. Ο μακρονισμός με τη σειρά του υπήρξε η επαγγελία του «ανεύρετου Κέντρου». Η κεντρώα υπόσχεση αποδείχθηκε πολύ ρηχή και διαψεύστηκε. Ήταν μια υπόσχεση για τους winners που δεν έλεγε τίποτα στους losers. Αντιθέτως τους έβγαζε στους δρόμους. Ήταν μια υπόσχεση για σαρωτική απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, περιορισμό του Κράτους Πρόνοιας, μείωση των φόρων περιουσίας και μόνο όσον αφορά την αναζωογόνηση της Ευρώπης είχε κάτι να πει.

Η επίθεση της συντηρητικής ταυτότητας

Τελικά αυτό που απομένει από τη δήθεν κατάργηση της διάκρισης Αριστερά - Δεξιά είναι η άνοδος της ριζοσπαστικής Δεξιάς. Βεβαίως ο δεξιός ριζοσπαστικός μετασχηματισμός δεν είναι κάτι εντελώς το καινούργιο, αλλά απλώς διαβάζει πιο ριζοσπαστικά κλασικά θέματα της συντηρητικής ατζέντας (διαφθορά, μετανάστευση, ασφάλεια). Η οικονομικά φιλελεύθερη και κοινωνικά συντηρητική ατζέντα του θατσερισμού μετασχηματίστηκε σε εθνικιστική βάση. Το πρόβλημα έγκειται στ’ ότι αυτή η ατζέντα γίνεται και ατζέντα κάποιων σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων και πολιτικών. Αν μπορεί κανείς –προσθέτω– να ονομάσει σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και σοσιαλδημοκράτες αυτούς που υιοθετούν αυτή την ατζέντα.

Οι ιδέες της προόδου και της συντήρησης: Δοκίμιο για την πολιτική σε ρευστούς καιρούςΠολύ χειρότερα είναι τα πράγματα με τα κλασικά δεξιά mainstream κόμματα, τα οποία έγιναν πιο νατιβιστικά, αυταρχικά και λαϊκιστικά. Η πελατεία αυτής της ριζοσπαστικής Δεξιάς είναι διπλή. Από τη μια οι εντελώς «από κάτω» και από την άλλη εκείνα τα τμήματα της εργατικής τάξης που αναπολούν τον «βιομηχανικό καπιταλισμό». Αυτό που πλέον γίνεται κοινός τόπος είναι η αποδοχή της νεοσυντηρητικής ιδέας της παρακμής. Σύμφωνα με αυτήν στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο κυριαρχούν φαινόμενα όπως η υποβάθμιση της γλώσσας, του έθνους, της εθνικής ταυτότητας, της αυθεντίας. Ιδέες που γράφονται και εκστομίζονται και από πρώην κεντροαριστερούς, πολιτικούς και διανοούμενους σημερινούς οπαδούς της Νέας Δεξιάς. Δυστυχώς. Η σοσιαλδημοκρατία απέτυχε να δημιουργήσει μια δική της ατζέντα που να απαντά στον ριζοσπαστικό συντηρητισμό. Το σύρσιμό της σε μερικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές την εμπόδισε να ανακαλύψει τον δρόμο προς τον εκδημοκρατισμό της παγκοσμιοποίησης ως δική της απάντηση. «Αν λοιπόν μοιάζει να επανακάμπτει μια «κανονική» διαίρεση Αριστεράς - Δεξιάς, παραμένει ανοικτό το ερώτημα αφενός εάν αυτή θα πάρει πιο συγκροτημένη μορφή και αφετέρου αν θα εκφραστεί πρωτίστως από τα μεγάλα κόμματα ή ιδίως οι νεότεροι θα στραφούν σε άλλους πολιτικούς παίκτες» (σ. 118).

Στο κεφάλαιο με τον τίτλο «Οκ boomer» ο συγγραφέας καταγράφει εκείνες τις γενεακές διαφορές που οδήγησαν από τα παιδιά του Μαρξ και της Coca Cola της γενιάς των boomers στα παιδιά του Netflix των millennials και κυρίως της γενιάς Z.

Πάντως κατά τον συγγραφέα το χαμένο πρωτείο της προοδευτικής πολιτικής δεν είναι εντελώς χαμένο. Και τέτοια βιβλία συμβάλλουν στην επιστροφή αυτού του πρωτείου. Οι πόλεμοι της κουλτούρας και η επίθεση που γίνεται κατά της πολιτικής ορθότητας και του wokeism, βάσει και των δικών τους υπερβολών, αποτελούν ένα άλλο πεδίο στο οποίο ακόμη και πρώην προοδευτικοί η φιλελεύθεροι καταθέτουν τον οβολό της συντηρητικοποίησής τους. Εξόχως χρήσιμη βρίσκω την ανάλυση του συγγραφέα για τη μεσαία τάξη ως φαντασιακή κατασκευή. Κατασκευή όχι γιατί δεν υπάρχει μεσαία τάξη. Το αντίθετο, υπάρχει και παραϋπάρχει. Αλλά γιατί αυτή της η ύπαρξη εργαλειοποιήθηκε υπέρ μιας αντίληψης που δηλοί πως όλοι είμαστε σε θέση να ανέλθουμε στο κοινωνικό ασανσέρ, όχι μέσα από κοινωνικές πολιτικές, αλλά μ’ έναν αυστηρά εξατομικευμένο τρόπο. Θα περίμενα εδώ ο συγγραφέας να δώσει μεγαλύτερο βάρος, απ’ αυτό που δίνει, στην κριτική της «αξιοκρατίας», η οποία στη σοσιαλδημοκρατία υποσκέλισε την ιδέα της ισότητας. Στο κεφάλαιο με τον τίτλο «Οκ boomer» ο συγγραφέας καταγράφει εκείνες τις γενεακές διαφορές που οδήγησαν από τα παιδιά του Μαρξ και της Coca Cola της γενιάς των boomers στα παιδιά του Netflix των millennials και κυρίως της γενιάς Z.

Μια έξοχη κοινωνιολογική ανάλυση που δίνει απαντήσεις στο τι μπορεί να είναι προοδευτική πολιτική και πώς μπορεί να αποκτήσει νέο περιεχόμενο σήμερα η διάκριση Αριστερά - Δεξιά μέσα από την επανεξέταση των δύσκολων εξισώσεων που βάζουν στη σοσιαλδημοκρατία και τη ριζοσπαστική Αριστερά έννοιες όπως το κράτος, το έθνος, το άτομο και η οικουμενικότητα.


* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ είναι συγγραφέας και δρ. Κοινωνιολογίας. Τελευταίο βιβλίο του, η μελέτη «Το πρωτείο της δημοκρατίας - Σοσιαλδημοκρατία μετά τη σοσιαλδημοκρατία» (εκδ. Αλεξάνδρεια).

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Έτσι, πλάι στην κλασική διχοτομία Αριστερά - Δεξιά διαμορφώνεται σήμερα, χωρίς να την αναιρεί αλλά εμπλουτίζοντάς την, μια σύνθετη δομή πολιτικής σύγκρουσης με επάλληλες διαιρέσεις και επίδικα: υλικά (οι αύξουσες οικονομικές ανισότητες και ο φόβος του κοινωνικού-ταξικού υποβιβασμού έναντι της υπόσχεσης των trickle down economics), γεωπολιτικά (ανοιχτά σύνορα και αγορές ή εθνικό κράτος και προστατευτισμός / ευρωπαϊσμός ή ευρωσκεπτικισμός), αξιακά (φιλελεύθερες αξίες: πολυπολιτισμικότητα, ατομικά δικαιώματα, οικολογία και κλιματική αλλαγή απέναντι σε παραδοσιακές – αυταρχικές: νόμος και τάξη, εθνική ομοιογένεια). Σε αυτά τα σύνθετα διακυβεύματα οι mainstream πολιτικές παράδοσης του συντηρητισμού και της σοσιαλδημοκρατίας δυσκολεύονται να δώσουν επαρκείς απαντήσεις» (σ. 72-73).

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ελευθερία, εθελοδουλία και ασημαντότητα», του Νίκου Ν. Μάλλιαρη (κριτική) – Μια σημαντική συμβολή στη μελέτη της φιλοσοφίας του Κορνήλιου Καστοριάδη

«Ελευθερία, εθελοδουλία και ασημαντότητα», του Νίκου Ν. Μάλλιαρη (κριτική) – Μια σημαντική συμβολή στη μελέτη της φιλοσοφίας του Κορνήλιου Καστοριάδη

Για το βιβλίο του Νίκου Ν. Μάλλιαρη, «Ελευθερία, Εθελοδουλία και Ασημαντότητα» (εκδ. Μάγμα).

Γράφει ο Γιώργος Δρίτσας

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης είναι ίσως μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της νεοελληνικής και ταυτόχρονα της ευρωπαϊκής φιλοσοφίας...

«Φόβος» του Κόρεϊ Ρόμπιν (κριτική) – Η πολιτική λειτουργία του φόβου στο διάβα της ιστορίας

«Φόβος» του Κόρεϊ Ρόμπιν (κριτική) – Η πολιτική λειτουργία του φόβου στο διάβα της ιστορίας

Για το βιβλίο του Κόρεϊ Ρόμπιν [Corey Robin] «Φόβος» (μτφρ. Ιουλία Πεντάζου, εκδ. Αλεξάνδρεια). Kεντρική εικόνα: Ο Λεβιάθαν κατά Χομπς © Wikimedia Commons.

Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης 

Στόχος του παρόντος βιβλίο...

«Αλλάζοντας τον κόσμο με μια μπάλα» του Βασίλη Κωστάκη (κριτική) – Το ποδόσφαιρο ως επιταχυντής κοινωνικών αλλαγών

«Αλλάζοντας τον κόσμο με μια μπάλα» του Βασίλη Κωστάκη (κριτική) – Το ποδόσφαιρο ως επιταχυντής κοινωνικών αλλαγών

Για το βιβλίο του Βασίλη Κωστάκη «Αλλάζοντας τον κόσμο με μια μπάλα» (εκδ. Διόπτρα). Κεντρική εικόνα; ο σπουδαίος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Σόκρατες, ο οποίος υπήρξε και ένας άκρως πολιτικοποιημένος άνθρωπος. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ