levinas 3

Για το βιβλίο της Κορίν Πελλυσόν (Corine Pelluchon) «Για να κατανοήσουμε τον Λεβινάς – Ένας φιλόσοφος για την εποχή μας» (μτφρ. Γιώργος Φαράκλας, εκδ. Πόλις). Κεντρική φωτογραφία: Εμμανουέλ Λεβινάς.

Του Γεράσιμου Κακολύρη

Το βιβλίο της φιλοσόφου Κορίν Πελλυσόν (γενν. 1967) Για να κατανοήσουμε τον Λεβινάς – Ένας φιλόσοφος για την εποχή μας, που εκδόθηκε στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2020, αποτελεί μια πρώτης τάξης εισαγωγή στον Εμμανουέλ Λεβινάς (1906-1995). Γραμμένο σε απολύτως κατανοητή γλώσσα χωρίς να υπεραπλουστεύει –η καλή μετάφραση του Γιώργου Φαράκλα βοηθάει την ανάγνωση του βιβλίου– καλύπτει σημαντικές πτυχές της φιλοσοφίας του. Επίσης, όταν εξετάζει τη σκέψη του Λεβινάς σε σχέση με άλλων φιλοσόφων, κυρίως του Χούσσερλ και του Χάιντεγκερ, προκειμένου να καταδείξει τι δανείζεται από εκείνους αλλά και πώς διαφοροποιείται ριζικά, η Πελλυσόν δεν παραλείπει να δώσει πρώτα με ευκρίνεια τη δική τους θέση. Βασική της άποψη είναι ότι ένα από τα κλειδιά για την ανάγνωση του Λεβινάς είναι η κατανόηση της φαινομενολογικής διάστασης του έργου του.

Η Πελλυσόν αναφέρεται στην ιδιάζουσα φαινομενολογία του Λεβινάς ως «φαινομενολογία της παθητικότητας», η οποία «στρέφει την προσοχή της σε φαινόμενα τα οποία αντιστέκονται στην αποβλεπτικότητά μου και στην ικανότητά μου να συγκροτώ νοήματα». Στη φανέρωση του άλλου, το εγώ παραμένει παθητικό, εφόσον ο άλλος δεν ισοδυναμεί με κάποια σημασία που το εγώ του προσδίδει, αλλά αυτοπαρουσιάζεται ο ίδιος ως κάτι «καθεαυτό» που σημαίνει από μόνο του για το εγώ, χωρίς να ετεροκαθορίζεται από το φως που θα έριχνε πάνω του η αντίληψη ή η γνώση. Λόγω της απειρότητάς του, ο άλλος δεν μπορεί να εγκλειστεί σε μια παράσταση που μπορεί το εγώ να έχει γι’ αυτόν, όπως συμβαίνει με τα αντικείμενα, αλλά διαρκώς την υπερβαίνει, ξεχειλίζει έξω από αυτή. Δεν υπάρχει καμία ιδέα ικανή να περιλάβει τον άλλο. Ο άλλος ονομάζεται από τον Λεβινάς «πρόσωπο» (visage) επειδή δεν μπορεί να αναχθεί σε καμία ολότητα και είναι ευρύτερος από τη φαινομενικότητά του. Αυτή η λέξη δίνει έμ­φαση στον υπερβατικό χαρακτήρα του άλλου ανθρώπου, στο γεγονός ότι δεν περιορίζεται στην εκδήλωσή του, στην όψη του ή σε ό,τι συλλαμβάνουμε από αυτόν εν γένει (γι’ αυτό και το «πρόσωπο ως όψη», όπως κάποιες φορές αποδίδεται το visage στο ελληνικό κείμενο, μου φαίνεται προβληματικό).

Αντιμέτωπη με το άπειρο της εξωτερικότητας ή με το «ύψος» του άλλου, η «αφελής βούληση για ζωή» του εγώ, η «χαρούμενη κτήση του κόσμου» του, ντρέπεται για τον εαυτό της, με συνέπεια το εγώ της απόλαυσης και της κτήσης να μετασχηματίζεται σε ευθύνη για τον άλλο άνθρωπο.

Μέσω της εκδήλωσής του ως «προσώπου», ο άλλος αμφισβητεί το εγώ μου, αρνείται την κυριότητά μου, τη δύναμή μου. Ωστόσο, αυτή η εκδήλωση, που ο Λεβινάς ονομάζει «έκφραση», δεν έχει απλώς αρνητική χροιά, δεν εξαντλείται στο να θέτει απλώς τις δυνάμεις του εγώ υπό αμφισβήτηση. Αντιμέτωπη με το άπειρο της εξωτερικότητας ή με το «ύψος» του άλλου, η «αφελής βούληση για ζωή» του εγώ, η «χαρούμενη κτήση του κόσμου» του, ντρέπεται για τον εαυτό της, με συνέπεια το εγώ της απόλαυσης και της κτήσης να μετασχηματίζεται σε ευθύνη για τον άλλο άνθρωπο. Έτσι, πηγή της ευθύνης, καταγωγή της ηθικής δεν είναι ο ορθός λόγος μου ή οι δεσμεύσεις που έχω αναλάβει και είμαι υπεύθυνος γι’ αυτές καθότι αποτελούν δική μου επιλογή, αλλά ο άλλος που μου είναι απολύτως εξωτερικός και δεν μπορώ να εγκολπωθώ.

Η Πελλυσόν εντοπίζει δύο «δυσκολίες» στην ηθική του Λεβινάς. Η πρώτη αφορά τη θέση που (δεν) καταλαμβάνει το ζώο στην ηθική του, ενώ η δεύτερη το κατά πόσο πηγή της ευθύνης είναι η απειρότητα του προσώπου και όχι η σωματικότητα. O Λεβινάς δεν μίλησε ποτέ για ευθύνη προς τα ζώα. Όταν κάποτε τον ρώτησαν αν «μπορεί ένα ζώο να θεωρηθεί ως ο Άλλος που πρέπει να καλωσορίσουμε;», η απάντησή του ήταν: «Δεν ξέρω εάν ένα φίδι έχει πρόσωπο. Δεν μπορώ ν’ απαντήσω αυτή την ερώτηση. Απαιτείται πιο συγκεκριμένη ανάλυση». Άποψη της Πελλυσόν είναι ότι η έννοια της τρωτότητας που αναπτύσσει ο Λεβινάς στο Αλλιώς από το είναι ή επέκεινα της ουσίας (1974), το οποίο εκδόθηκε δεκατρία χρόνια μετά το Ολότητα και άπειρο (1961), μας επιτρέπει να επεκτείνουμε την ηθική σε άλλα έμβια όντα. Είμαι «για-τον-άλλο» σημαίνει είμαι τρωτός στη σχέση μου μαζί του, μπορώ να επηρεάζομαι απ’ ό,τι του συμβαίνει. Ο Λεβινάς μιλά για «τραύμα», για έναν τραυματισμό που επιφέρει η οδύνη του άλλου στο υποκείμενο και που θα μπορούσε, σύμφωνα με την Πελλυσόν, να επιφέρει εξίσου η οδύνη του ζώου. Για την Πελλυσόν, η δυνατότητα να επηρεάζεται το σώμα μου από την τρωτότητα του άλλου, αυτή η «παθητικότητα που είναι πιο παθητική από την ίδια την παθητικότητα» όπως λέει ο ίδιος ο φιλόσοφος, μας επιτρέπει να «σκεφτούμε την ευθύνη για τον άλλο ακόμα και όταν δεν του προσδίδουμε ένα πρόσωπο με την έννοια του Λεβινάς». Το σώμα είναι που συνδέει εμένα με τον άλλο και όχι το πρόσωπό του.

Όμως ο Λεβινάς, πριν περιγράψει τη σχέση του εγώ με τον άλλο άνθρωπο, δηλαδή την ηθική σχέση, αφιερώνει το δεύτερο μέρος του Ολότητα και άπειρο με τίτλο «Εσωτερικότητα και οικονομία» στη σχέση του εγώ με τον κόσμο. Κατ’ αυτόν, η σχέση μας με τον κόσμο, όπως και η σχέση μας με τον άλλο, δεν είναι απλώς γνωστική. Ζούμε από τον κόσμο, τρεφόμαστε από εκείνον, κατοικούμε εντός του. Η χαρά που αποκομίζουμε από την οικειοποίηση του κόσμου αποκαλείται από τον Λεβινάς «απόλαυση» (jouissance). Έτσι, αυτό που καθοδηγεί τη σχέση του εγώ με τον κόσμο είναι η ηδονή, δηλαδή το εγώ, στη σχέση του με τον κόσμο, σκέφτεται μόνο τον εαυτό του. Η διάρρηξη της σολιψιστικής, εγωιστικής, απολαυστικής σχέσης του εγώ με τον κόσμο θα επέλθει, σύμφωνα με τον Λεβινάς, από την παρουσία του άλλου. Το εγώ νιώθει ένοχο γι’ αυτόν τον άμετρο, εγωιστικό σφετερισμό του κόσμου, πράγμα που θα οδηγήσει να βγάλει τη μπουκιά από το στόμα του για να τη δώσει στον άλλο.

Η Πελλυσόν στέκεται επικριτικά απέναντι στο διαχωρισμό από τον Λεβινάς του κόσμου των τροφών από την ηθική και τη δικαιοσύνη. Ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε χρήση των εδαφών, των πόρων και της τροφής έχει αντίκτυπο στους άλλους, συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών άλλων, καθώς και των ζώων.

Από τις συγκεκριμένες αναλύσεις που φέρνουν στο προσκήνιο την υλικότητα της ύπαρξης, η Πελλυσόν δανείζεται την έννοια των «τροφών» προκειμένου να επεξεργαστεί, στο βιβλίο της Οι τροφές. Φιλοσοφία του πολιτικού σώματος, μια «οικο-φαινομενολογία» που υπογραμμίζει τη σημασία του περιβάλλοντος και της Γης για την ύπαρξή μας. Επιπλέον, εισηγείται τη συμπερίληψη της προστασίας τους στις σκοπιμότητες της πολιτικής «δίπλα στα καθήκοντα που αποδίδονται κλασικά στο κράτος, όπως είναι η ασφάλεια και η μείωση των ανισοτήτων». Ωστόσο, η Πελλυσόν στέκεται επικριτικά απέναντι στο διαχωρισμό από τον Λεβινάς του κόσμου των τροφών από την ηθική και τη δικαιοσύνη. Ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε χρήση των εδαφών, των πόρων και της τροφής έχει αντίκτυπο στους άλλους, συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών άλλων, καθώς και των ζώων. Όπως σημειώνει: «Όταν τρώω, πάντα είμαι σε επαφή με τους άλλους, ακόμα και αν δεν κάθεται κανείς στο τραπέζι μου!». Κατά συνέπεια, το ενέργημα του τρώω είναι ηθικό, οικονομικό και πολιτικό. Το ίδιο ισχύει και για την κατοίκησή μας στη γη. Δεν κατοικούμε μόνοι μας τον κόσμο αλλά πάντα μαζί με άλλους, πράγμα που σημαίνει ότι οφείλουμε να τους αφήνουμε χώρο στις ζωές μας, στις πόλεις μας ή ακόμη και στα σπίτια μας (π.χ. φιλοξενία).

pelluchon

Η Corine Pelluchon γεννήθηκε το 1967 στη Charente της Γαλλίας. Είναι φιλόσοφος, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Paris-Est-Marne-La-Vallée και μέλος του Διεπιστημονικού Εργαστηρίου Πολιτικών Σπουδών Hannah Arendt. Το 2020 βραβεύτηκε με το βραβείο κριτικής σκέψης Günther Anders. Το 2021 τιμήθηκε από το Γαλλικό Κράτος με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής για το έργο της ως πανεπιστημιακός, φιλόσοφος και ειδικός της πολιτικής φιλοσοφίας και της εφαρμοσμένης δεοντολογίας (philosophie politique et éthique appliquée). Το 2022, προτάσεις της για τη διατροφή και τη γεωργία έγιναν αποδεκτές από τη Γερμανία για το φόρουμ των G7.

Ωστόσο, σε αυτό το σημείο, η Πελλυσόν φαίνεται να παραβλέπει ένα από τα βασικά ζητούμενα του Λεβινάς: να περιγράψει τη διυποκειμενική σχέση εκκινώντας από ένα «χωρισμένο» εγώ που είναι εντελώς ανεξάρτητο από το άλλον και αύταρκες, έτσι που η μεταξύ τους ριζική διαφορά ή απόσταση να μπορεί να παραμένει απαραμείωτη, χωρίς να καθορίζεται η σχέση τους από τη αναφορά τους σε ένα όλο ή τη θέση τους σε ένα σύστημα. Αντιθέτως, η εξέταση του εγώ και του άλλου ως δύο αλληλεξαρτώμενων οντοτήτων, αλληλεξάρτηση που θα συμπεριλάμβανε τις τροφές και την κατοίκησή τους, θα τα ενέτασσε σε ένα κοινό όλο και η μεταξύ τους απόλυτη ετερογένεια, δηλαδή εξωτερικότητα, θα εξανεμιζόταν.

Σύμφωνα με την Πελλυσόν, η μετατόπιση από το υποκείμενο της ελευθερίας στο υποκείμενο της ευθύνης «αντιπροσωπεύει τη μείζονα συνεισφορά του Λεβινάς στην ηθική και πολιτική φιλοσοφία». Για τις φιλελεύθερες πολιτικές θεωρίες που εδράζουν τον πολιτικό συνεταιρισμό και το κοινωνικό συμβόλαιο στην ελευθερία και την ευημερία του υποκειμένου, «σκοπός της πολιτικής είναι ο συμβιβασμός των ελευθεριών και των ατομικών συμφερόντων». Καθήκον της πολιτείας είναι η ασφάλεια, η μείωση των αθέμιτων ανισοτήτων και η διασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων. Αν όμως ο πολιτικός συνεταιρισμός στηρίζεται μόνο στην ελευθερία χωριστών ατόμων, τότε αυτό που θα δομεί τη μεταξύ τους κοινωνικότητα θα είναι «η αλληλοεξυπηρέτηση και το πάρε-δώσε». Κι ενώ μια τέτοια θεμελίωση μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια και μια σχετική σταθερότητα σε περιόδους αφθονίας, τα πράγματα δυσχεραίνουν όταν οι πόροι συρρικνώνονται, οι ανισότητες βαθαίνουν και τα άτομα επικεντρώνονται στη δική τους ευημερία αδιαφορώντας για το τι απαιτεί το δικαίωμα του άλλου από την κοινωνία και τον καθένα από εμάς. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο «κοινωνικός δεσμός καταλύεται, η αλληλεγγύη καταντά μια απλή λέξη, σχεδόν ένα σύνθημα». Αντιθέτως, για τον Λεβινάς, θεμέλιο της κοινωνικότητας αποτελεί η ευθύνη. Σε αυτή την περίπτωση, ο πολιτικός συνεταιρισμός βασίζεται σε ένα υποκείμενο που «αισθάνεται υπεύθυνο για τον άλλο και τους άλλους αντί να σκέφτεται μόνο τον εαυτό του». Όπως επισημαίνει η Πελλυσόν, αναγκαία προϋπόθεση για να λειτουργούν πραγματικά οι θεσμοί είναι τα άτομα να νοιώθουν ότι ο άλλος τους αφορά.

Για τον Λεβινάς, θεμέλιο της κοινωνικότητας αποτελεί η ευθύνη. Σε αυτή την περίπτωση, ο πολιτικός συνεταιρισμός βασίζεται σε ένα υποκείμενο που «αισθάνεται υπεύθυνο για τον άλλο και τους άλλους αντί να σκέφτεται μόνο τον εαυτό του». Όπως επισημαίνει η Πελλυσόν, αναγκαία προϋπόθεση για να λειτουργούν πραγματικά οι θεσμοί είναι τα άτομα να νοιώθουν ότι ο άλλος τους αφορά.

Το υλικό για το βιβλίο προέρχεται από σειρά μαθημάτων που έδωσε η Πελλυσόν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ιατρικά ανθρωπιστικά θέματα» στο Πανεπιστήμιο Γκυστάβ Εφέλ, όπου διδάσκει. Ωστόσο, σε αντιδιαστολή με την ηθική και την πολιτική, η προσέγγιση τέτοιων θεμάτων υπό τη σκέψη του Λεβινάς είναι περιορισμένη στο βιβλίο. Για την Πελλυσόν, η σχέση γιατρού και ασθενή αποτελεί ενδεχομένως το υπόδειγμα σχέσης με τον άλλο, επειδή έχει ως «αφετηρία τον άρρωστο, την οδύνη του, το παράπονό του και την αγωνία του θανάτου του». Η φροντίδα του γιατρού για τον ασθενή του αποτελεί τη δική του «ατομική απάντηση σε μία ιδιαίτερη περίπτωση και σε ένα καθέκαστο ον». Ωστόσο, πηγή της ευθύνης δεν είναι ο ίδιος ο γιατρός που απλώς από επαγγελματική υποχρέωση θα είχε το καθήκον να φροντίσει τον άλλο, αλλά η έκκληση του άλλου μέσω του πόνου του, του βλέμματός του, τα οποία τον αδράχνουν και δεν τον αφήνουν σε ησυχία.

polis pelluchon gia na gnorisoume ton levinasΣύμφωνα με τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει η Πελλυσόν τον Λεβινάς, «πρέπει να φυλαγόμαστε από το να θεματοποιούμε τον άλλο», πράγμα που σημαίνει ότι ένας γιατρός ή κάποιος που προσφέρει νοσηλευτικές φροντίδες δεν πρέπει να ανάγει τον ασθενή στην ασθένειά του ή στις «αναπηρίες (όταν έχει), δεν θα πρέπει να τον πραγμοποιεί ή να τον αντικρίζει σαν μια ενδιαφέρουσα περίπτωση, χρήσιμη για την βελτίωση των γνώσεών του για τη νόσο». Αντιθέτως, οφείλει να τον «ακούσει με προσοχή και να μην τον υποκαθιστά επιβάλλοντας σιωπή». Θα πρέπει να λαμβάνεται προπαντός υπόψη η μοναδικότητά του.

Ενώ κάποιες φορές η Πελλυσόν χρησιμοποιεί μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις του Λεβινάς, τη διάκριση μεταξύ λέγειν (dire) και λεχθέντος (dit), δεν εξηγεί ποτέ τη μεταξύ τους διαφορά. Το λεχθέν αποτελεί αυτό που λέγεται κατά τη γλωσσική επικοινωνία. Εντός του λεχθέντος, το κάθε άτομο διατυπώνει αυτό που θέλει να πει. Ωστόσο, χωρίς την κατάσταση ή το συμβάν της ουσιώδους έκθεσής μου στον άλλο που είναι το λέγειν, δεν θα υπήρχε ούτε λεκτική εκφορά ούτε νόημα, δηλαδή δεν θα υπήρχε λεχθέν. Συνεπώς, βασική προϋπόθεση κάθε επικοινωνίας είναι η ευθύνη που νοιώθει κανείς να ανταποκριθεί στην κλήση του άλλου, δηλαδή να τείνει ευήκοον ους προς αυτόν, ακόμη κι αν πρόκειται στη συνέχεια να διαφωνήσει μαζί του, κάτι που καταδεικνύει την ηθική διάσταση κάθε επικοινωνίας.


Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΚΟΛΥΡΗΣ διδάσκει σύγχρονη ευρωπαϊκή φιλοσοφία στο Τμήμα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ορθόδοξη θεολογία, ψυχοθεραπεία και βιοηθική – Δύο βιβλία, δύο χριστιανικές θεωρήσεις

Ορθόδοξη θεολογία, ψυχοθεραπεία και βιοηθική – Δύο βιβλία, δύο χριστιανικές θεωρήσεις

Για τα βιβλία «Η θεραπεία της ψυχής – Πατέρες και ψυχολόγοι σε διάλογο», του Αλέξιου Ιερομόναχου Καρακαλλινού, και «Τα θεμέλια της βιοηθικής – Μια χριστιανική θεώρηση» (μτφρ. Πολυξένη Τσαλίκη-Κιοσόγλου), του Τρίσταμ Χ. Ένγκελχαρτ (Tristam H. Engelhardt Jr), που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αρμός.

Γ...

«Η ιστορία της αθεΐας» του Ζορζ Μινουά (κριτική) – Μια περιδιάβαση στις περιπέτειες του αθεϊσμού στον Δυτικό κόσμο

«Η ιστορία της αθεΐας» του Ζορζ Μινουά (κριτική) – Μια περιδιάβαση στις περιπέτειες του αθεϊσμού στον Δυτικό κόσμο

Για το βιβλίο του Ζορζ Μινουά [Georges Minois] «Η ιστορία της αθεΐας – η αθεΐα στον Δυτικό κόσμο» (μτφρ. Βάλια Σερέτη, εκδ. Νάρκισσος).

Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης

Ο αθεϊσμός είναι ένα ίσως από τα επιδραστικά πνευματικά κινήματα του σύγχρονου κό...

«Ο δρόμος της ομορφιάς» του Βίτο Μανκούζο – Αναζητώντας έναν τρόπο να βλέπουμε

«Ο δρόμος της ομορφιάς» του Βίτο Μανκούζο – Αναζητώντας έναν τρόπο να βλέπουμε

Για το βιβλίο του Βίτο Μανκούζο [Vito Mancuso] «Ο δρόμος της ομορφιάς» (μτφρ. Παναγιώτης Αρ. Υφαντής, εκδ. Αρμός). Κεντρική εικόνα: ο πίνακας του William Turner “Dutch Boats in a Gale” [«Ολλανδικές βάρκες σε θύελλα»], 1801 © The Capricorn Foundation.

Γράφει ο Διονύση...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η Τσεχία στην πρωτοπορία της Ευρώπης: Καθιερώνει μηδενικό ΦΠΑ στα βιβλία

Η Τσεχία στην πρωτοπορία της Ευρώπης: Καθιερώνει μηδενικό ΦΠΑ στα βιβλία

Μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία, την Ιρλανδία, την Ουκρανία και τη Γεωργία, η Τσεχία είναι η επόμενη χώρα της Ευρώπης που θεσπίζει μηδενικό ΦΠΑ στα βιβλία. Όλο και περισσότερες χώρες αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει ο κλάδος του βιβλίου στην ανάπτυξη και στην πολιτισμική πολυμορφία. «Είμαστε επιτέλους στην ...

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άιρις Μέρντοχ [Iris Murdoch] «Μέσα στο δίχτυ» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη), το οποίο κυκλοφορεί στις 6 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν είδα τον Φιν να με περιμένει στη γωνία το...

Τα βραβεία του «Χάρτη» 2023 - Ο μακρύς κατάλογος

Τα βραβεία του «Χάρτη» 2023 - Ο μακρύς κατάλογος

Το διαδικτυακό περιοδικό Λόγου και Τέχνης Χάρτης (www.hartismag.gr) συνεχίζει για τρίτη χρονιά την απονομή ετήσιων βραβείων, με σκοπό την ανάδειξη των σημαντικότερων βιβλίων που κυκλοφόρησαν το περασμένο έτος. Η διάκριση αυτή προέρχεται από μια ευρεία ομάδα τακτικών συνεργατών του περιοδικού που, χωρίς δεσμεύσεις ή ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άιρις Μέρντοχ [Iris Murdoch] «Μέσα στο δίχτυ» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη), το οποίο κυκλοφορεί στις 6 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν είδα τον Φιν να με περιμένει στη γωνία το...

«Η τέχνη της μέθης» του Λοράν ντε Σουτέρ (προδημοσίευση)

«Η τέχνη της μέθης» του Λοράν ντε Σουτέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του βραβευμένου Βέλγου δοκιμιογράφου και καθηγητή Νομικής Λοράν ντε Σουτέρ [Laurent de Sutter] «Η τέχνη της μέθης» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 6 Μαρτίου από τις εκδόσεις Το Μέλλον.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Depeche mode» του Σέρχι Ζαντάν (προδημοσίευση)

«Depeche mode» του Σέρχι Ζαντάν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Σέρχι Ζαντάν [Serhiy Zhadan] «Depeche mode» (μτφρ. Δημήτρης Τριανταφυλλίδης), το οποίο κυκλοφορεί στις 21 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Καθισμένος εδώ,...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μικρές εισαγωγές» σε μεγάλες θεματικές από τις εκδόσεις Οξύ – 5 βιβλία που μας κάνουν σοφότερους

«Μικρές εισαγωγές» σε μεγάλες θεματικές από τις εκδόσεις Οξύ – 5 βιβλία που μας κάνουν σοφότερους

«Τρέλα», «Αντίληψη», «Αισθητική», «Πληροφορία», «Χιούμορ»: Πέντε βιβλία της άκρως επιτυχημένης σειράς του Oxford University Press κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οξύ και μας βοηθούν να κατανοήσουμε βασικές πτυχές της ανθρώπινης νόησης και συμπεριφοράς. Η επιμέλεια της σειράς είναι του Θάνου Καραγιαννό...

Δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Είναι η Ευρώπη σε πόλεμο; – Τα βιβλία που δίνουν τις απαντήσεις

Δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Είναι η Ευρώπη σε πόλεμο; – Τα βιβλία που δίνουν τις απαντήσεις

«Είμαστε εξαιρετικά τυχεροί που ζούμε στην Ευρώπη» μας έλεγε σε πρόσφατη συνέντευξή του για την Book Press, o ευρωπαϊστής ιστορικός Τίμοθι Γκάρτον Ας. Δύο χρόνια μετά από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατρέχουμε στα άρθρα που γράψαμε για βιβλία που διαβάσαμε και προτείναμε όλο αυτό το διάστημα. Το...

Φεβρουάριος: «Μήνας Μαύρης Ιστορίας» – 15 καλά μυθιστορήματα «μαύρης λογοτεχνίας» που κυκλοφόρησαν τον τελευταίο χρόνο

Φεβρουάριος: «Μήνας Μαύρης Ιστορίας» – 15 καλά μυθιστορήματα «μαύρης λογοτεχνίας» που κυκλοφόρησαν τον τελευταίο χρόνο

Με αφορμή το γεγονός ότι ο Φεβρουάριος έχει ανακυρηχθεί «Μήνας Μαύρης Ιστορίας» [Black History Month] γεγονός που έχει τις ρίζες του πίσω στο 1915, επιλέγουμε 15 καλά μυθιστορήματα που μιλούν ανοιχτά για τον ρατσισμό, τις φυλετικές διακρίσεις, τις αγωνίες και τα όνειρα των μαύρων.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ