stis floges kentriki

Για το βιβλίο της Naomi Klein «Στις φλόγες – Το καυτό θέμα της κλιματικής αλλαγής» (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος, εκδ. Κλειδάριθμος).

Της Λεύκης Σαραντινού

Το Στις φλόγες, της γνωστής συγγραφέως, δημοσιογράφου και ακτιβίστριας Ναόμι Κλάιν (Naomi Klein), είναι ένα βιβλίο που προκαλεί θλίψη, αλλά κυρίως βαθιά οργή για την εγωιστική αντίληψη από την οποία διακατέχονται ορισμένοι συνάνθρωποί μας, και κυρίως κάποιες αδηφάγες και άπληστες εταιρείες διψασμένες για ολοένα και μεγαλύτερο κέρδος. Αυτή η αντίληψη πρεσβεύει ότι μπορεί ο άνθρωπος να «αρμέγει» κατά βούληση τον πολύπαθο πλανήτη που μας συντηρεί, χωρίς καμία απολύτως συνέπεια.

Αυτή η κοσμοθεωρία είναι απόρροια της επικράτησης των μονοθεϊστικών θρησκειών και του αχαλίνωτου καπιταλισμού και νεοφιλελευθερισμού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παλαιότερα, όταν οι άνθρωποι λάτρευαν σαν θεότητα τη Μητέρα Γη, την πρόσεχαν πολύ περισσότερο και σέβονταν τον κύκλο της ζωής. Σήμερα, στον βωμό του κέρδους, καταστρέφουμε ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον, χωρίζοντας τον κόσμο μας στους πλούσιους προνομιούχους και στους φτωχούς, οι οποίοι σύντομα θα αναγκαστούν να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς και να ξεριζωθούν από τις εστίες τους λόγω των φυσικών καταστροφών που θα πλήξουν αναπόφευκτα τις χώρες τους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παλαιότερα, όταν οι άνθρωποι λάτρευαν σαν θεότητα τη Μητέρα Γη, την πρόσεχαν πολύ περισσότερο και σέβονταν τον κύκλο της ζωής. Σήμερα, στον βωμό του κέρδους, καταστρέφουμε ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον, χωρίζοντας τον κόσμο μας στους πλούσιους προνομιούχους και στους φτωχούς.

Η Κλάιν επισημαίνει την αδικία ότι, παρά το γεγονός ότι οι πλούσιες χώρες είναι αυτές που ρυπαίνουν και καταναλώνουν ασυλλόγιστα, τον «λογαριασμό» τον πληρώνουν κυρίως οι φτωχές, υποανάπτυκτες χώρες, μαζί με εκείνες που βρίσκονται «στο μάτι του κυκλώνα» της κλιματικής αλλαγής, ήτοι οι χώρες του Ισημερινού και τα νησιά του Ειρηνικού, τα οποία απειλούνται από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, μια μοιραία απόρροια της υπέρογκης ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα.

Naomi Klein at Berkeley
Η Ναόμι Κλάιν γεννήθηκε το 1970 στο Mόντρεαλ και ζει στο Tορόντο, στον Kαναδά. Eίναι δημοσιογράφος και αρθρογραφεί σε πολλά έντυπα μεταξύ των οποίων: "The Guardian", "The New York Times", "Newsweek International". Tο βιβλίο της No Logo έγινε διεθνές μπεστ σέλερ, μεταφράστηκε σε είκοσι οκτώ γλώσσες και χαρακτηρίστηκε «βίβλος των κινημάτων». H Nαόμι Kλάιν είναι ενεργό μέλος του αντι-εταιρικού ακτιβισμού, και συμμετέχει σε εκδηλώσεις στη B. Aμερική, την Aσία, τη Λ. Aμερική και την Eυρώπη.

 

Η Ναόμι Κλάιν υιοθετεί μια φαινομενικά αριστερή θεώρηση στην παράθεση των ποικίλων άρθρων του βιβλίου της, μία προσεκτικότερη όμως ματιά στο πρόβλημα θα βρει πιθανότατα σύμφωνους με την άποψή της τους περισσότερους αναγνώστες. Διότι δεν πρόκειται πλέον για ζήτημα αριστερών ή δεξιών πολιτικών ή πεποιθήσεων. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε τέτοια πράγματα όταν το σπίτι μας φλέγεται. Το ζητούμενο είναι να προβούμε σε ριζικές αλλαγές, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και στην οικονομία, την κοινωνία, τις πολιτικές και την ίδια την κουλτούρα μας.

Η συγγραφέας πρεσβεύει, μέσα από εύλογα παραδείγματα του βιβλίου της, το δόγμα της συλλογικότητας, το οποίο πρέπει απαραιτήτως να ενστερνιστεί η ανθρωπότητα, αν θέλει να αποτρέψει τη διατάραξη της ισορροπίας του πλανήτη που απειλεί την ίδια την επιβίωση του είδους μας πάνω σ' αυτόν. Με τους επιστήμονες να προειδοποιούν, τα λόγια τους όμως να προσκρούουν στα κωφεύοντα ώτα των πολιτικών ήδη από τη δεκαετία του ’80, οι επιλογές είναι πλέον λιγοστές: ο άνθρωπος πρέπει να αφήσει πίσω του την ιδεολογία και πρακτική του αχαλίνωτου καταναλωτισμού και να ενστερνιστεί το δόγμα ενός νέου Πράσινου Νιου Ντιλ, που θα προσφέρει εργασία και ευημερία σε όλους –και όχι μόνο στους λίγους–, αν θέλει να υπάρχει αύριο για την επόμενη γενιά, η οποία στις μέρες μας παρουσιάζεται –ευτυχώς– όλο και πιο ευαισθητοποιημένη.

Η Κλάιν παραθέτει στο βιβλίο της μια σειρά από άρθρα, ομιλίες και δημοσιεύσεις τις οποίες έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια, στα οποία ασχολείται ενεργά με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Θα μας εξηγήσει μέσα από αυτά τις αδυναμίες του συστήματος της γεωμηχανικής, γιατί αυτό δεν αποτελεί τη λύση στο πρόβλημά μας. Θα μας ξεναγήσει σε τόπους οι οποίοι υπέστησαν μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές, προκειμένου να μας ευαισθητοποιήσει. Δεν θα διστάσει να επιρρίψει ευθύνες σε όσους ισχυρούς εγκλημάτησαν σε βάρος του πλανήτη, όπως ο Τραμπ και οι πρωθυπουργοί της Βραζιλίας, της Αυστραλίας και του Καναδά, για τις απαράδεκτες περιβαλλοντικές αποφάσεις τους.

Η Κλάιν παραθέτει στο βιβλίο της μια σειρά από άρθρα, ομιλίες και δημοσιεύσεις τις οποίες έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια, στα οποία ασχολείται ενεργά με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Θα επιχειρηματολογήσει με σαφήνεια πώς θα επιτευχθεί η απεξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, η οποία πρέπει να γίνει άμεσα – ως το 2050. Και, τέλος, θα μας παραθέσει πώς θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο ισότητας και δικαιοσύνης για όλους τους ανθρώπους, και όχι μόνο για λίγους προνομιούχους.

Πρόκειται για ένα δυνατό βιβλίο που θα μας βάλει σε σκέψεις, για το οποίο ο Jeff Goodell των New York Times έγραψε: «Αν ήμουν πλούσιος, θα αγόραζα 254 εκατομμύρια αντίτυπα του Στις φλόγες και θα τα μοίραζα, χέρι με χέρι, σε κάθε Αμερικανό ψηφοφόρο».

* Η ΛΕΥΚΗ ΣΑΡΑΝΤΙΝΟΥ είναι συγγραφέας, ιστορικός και καθηγήτρια μουσικής. Τελευταίο της βιβλίο, η μελέτη «Μύθοι που έγιναν ιστορία» (εκδ. Ενάλιος).


klein exΣτις φλόγες
ΤΟ ΚΑΥΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
NAOMI KLEIN
Μτφρ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ 2020
Σελ. 320, τιμή εκδότη €19,90

 

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ NAOMI KLEIN
 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η βούληση του λαού» του Άλμπερτ Γουίλ (κριτική) – Συστατικό της δημοκρατίας ή επικίνδυνος μύθος;

«Η βούληση του λαού» του Άλμπερτ Γουίλ (κριτική) – Συστατικό της δημοκρατίας ή επικίνδυνος μύθος;

Για το βιβλίο του Άλμπερτ Γουίλ [Albert Weale] «Η βούληση του λαού: Ένας σύγχρονος μύθος» (μτφρ. Δημοσθένης Κούλουθρος, εκδ. Επίκεντρο). Κεντρική εικόνα: © Vlad Tchompalov (Unsplash).

Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης

...
«Εφευρίσκοντας τον έρωτα ξανά: Πώς η πατριαρχία σαμποτάρει τις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις» της Μόνα Σολέ (κριτική) – Ερωτικοποιήστε την ισότητα, όχι τη βία!

«Εφευρίσκοντας τον έρωτα ξανά: Πώς η πατριαρχία σαμποτάρει τις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις» της Μόνα Σολέ (κριτική) – Ερωτικοποιήστε την ισότητα, όχι τη βία!

Για το δοκίμιο της Μόνα Σολέ [Mona Chollet] «Εφευρίσκοντας τον έρωτα ξανά: Πώς η πατριαρχία σαμποτάρει τις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Στερέωμα). Κεντρική εικόνα: © Nathan Walker (Unsplash).

Γράφει η Ιωάννα Σπηλιοπούλου ...

Τέρι Ίγκλετον, Γιώργος Ν. Πολίτης: Δύο βιβλία κριτικής για τον Μαρξ στον 21ο αιώνα

Τέρι Ίγκλετον, Γιώργος Ν. Πολίτης: Δύο βιβλία κριτικής για τον Μαρξ στον 21ο αιώνα

Για το βιβλίο του Τέρι Ίγκλετον [Terry Eagleton] «Ιδεολογία» (μτφρ. Μελέτης Λάμπρου, εκδ. Πεδίο) και του Γιώργου Ν. Πολίτη «Εξουσιαστική Αριστερά» (εκδ. Αλεξάνδρεια).

Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης

«Ο μαρξισμός ως ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τίλντα Σουίντον, Θεόδωρος Τερζόπουλος, Πάτι Σμιθ & Λένα Πλάτωνος, μεταξύ πολλών άλλων, στο φετινό πρόγραμμα της Στέγης

Τίλντα Σουίντον, Θεόδωρος Τερζόπουλος, Πάτι Σμιθ & Λένα Πλάτωνος, μεταξύ πολλών άλλων, στο φετινό πρόγραμμα της Στέγης

Τίλντα Σουίντον, Θεόδωρος Τερζόπουλος, Πάτι Σμιθ & Λένα Πλάτωνος, μεταξύ πολλών άλλων, κοσμούν το φετινό, πλουσιότατο και άκρως ερεθιστικό, πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. «Και τώρα, τι κάνουμε; Δεν περιμένουμε. Ούτε συνεχίζουμε αμέριμνοι. Μιλάμε και φωνάζουμε για τις πληγές, που πρέπει να τις νιώ...

«Χορός στα ποτήρια» της Γεωργίας Τάτση (κριτική) – Δύο καλογραμμένες νουβέλες με ιστορικές και πολιτικές ρίζες

«Χορός στα ποτήρια» της Γεωργίας Τάτση (κριτική) – Δύο καλογραμμένες νουβέλες με ιστορικές και πολιτικές ρίζες

Για την επανακυκλοφορία του βιβλίου της Γεωργίας Τάτση «Χορός στα ποτήρια» (εκδ. Βακχικόν, δύο νουβέλες). Κεντρική εικόνα: Φωτογραφία από την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Θίασος» (1974-’75) 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Iεροτελεστικός από τη...

Διαβάζοντας με τον Γιώργο Τζαβάρα

Διαβάζοντας με τον Γιώργο Τζαβάρα

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Τζαβάρας.

Eπιμέλεια: Book Press

Ποιο βι...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μαργιωρή «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», το οποίο κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ήρωες, μίξερ, μανταλάκια, σερβιέτες…» Μέσα στο ...

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του μεταφραστή Γιώργου Ι. Αλλαμανή, στο βιβλίο του Τζον Τέιλορ [John Taylor] «Σκληρός από τρυφερότητα – Ο Έλληνας ποιητής και λαογράφος του άστεως Ηλίας Πετρόπουλος», το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Δίχτυ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ανανεώνουν τις γνωστές υποκατηγορίες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η σκοτεινή μούσα» του Άρμιν Έρι, «Ο κώδικας του θησαυρού» της Τζάνις Χάλετ, «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» του Ντιντιέ Φασέν και «Η στρατηγική του πεκινουά» του Αλέξις Ραβέλο.

Γράφει η Χίλ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

22 Σεπτεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ