paul-bond-magic-realism

Του Γιώργου Χ. Θεοχάρη 

«Νεανικές αμαρτίες» χαρακτηρίζει ο Πάνος Σκουρολιάκος τα διηγήματα που συμπεριλαμβάνονται στην έκδοση που μας χάρισε στις αρχές του Φθινοπώρου. Φυσικά διόλου αμαρτίες και καθόλου νεανικά δεν είναι τα διηγήματά του, αντίθετα έρχονται να προστεθούν στο σώμα της νεοελληνικής διηγηματογραφίας διεκδικώντας τη θέση τους ανάμεσα στις καλύτερες πρόζες που διαβάσαμε τα τελευταία χρόνια.

Ο επιθετικός προσδιορισμός νεανικά επέχει θέση επεξηγήσεως για τη χρονική περίοδο που γράφτηκαν αρκετά από τα διηγήματα της συλλογής. Πράγματι. όπως αναφέρει ο συγγραφέας στον Πρόλογό του, το διήγημα που έχει τον τίτλο «Αγκούσα» αποτέλεσε τη συμμετοχή του στην έκδοση Διήγημα ‘70, των εκδόσεων Κάλβος, στα χρόνια της δικτατορίας. Τότε ο εκδότης του Κάλβου Γιώργος Χατζόπουλος προχώρησε στην έκδοση αυτής της ανθολογίας δίνοντας βήμα έκφρασης στους νέους της εποχής, και συντάχθηκε με τις άλλες παράλληλες απόπειρες στο χώρο της ποίησης που έγιναν από τους Δ. Ιατρόπουλο, Στ. Μπεκατώρο και Αλ. Φλώράκη, Γ. Γιόση, Τ. Σπηλιάκο και Έλενα Στριγγάρη. Αυτοί ήταν οι έντυποι χώροι μέσα στους οποίους εκφράστηκαν οι συγγραφείς της γενιάς του ’70. Εκεί στις εκδόσεις Κάλβος, εργαζόταν τότε και ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος, από την ποίηση του οποίου, μας λέει ο Σκουρολιάκος, επηρεάστηκε και στη δική του ποιητική.

Ο Πάνος Σκουρολιάκος δημοσίευσε κείμενά του σε λογοτεχνικά περιοδικά και κράτησε για κάποιο διάστημα μια στήλη στην μηνιαία έκδοση του περιοδικού Η λέξη.

Μαγικός ρεαλισμός σε 25 πράξεις

Ο τόμος Ξύλινα Χάλκινα Κρουστά περιέχει 25 σύντομες πρόζες που η έκτασή τους απλώνεται από μισή τυπογραφική σελίδα έως επτάμισυ.

Τα διηγήματα του Πάνου Σκουρολιάκου δεν είναι εύκολα αναγνώσματα, είναι όμως μαγικά! Πρόκειται για γραφή κρυπτική που απαιτεί μέθεξη, διαίσθηση και ενεργητική ανάγνωση για να ξεκλειδωθεί το βαθύτερο νόημά της. Όμως ακόμη κι αν κάποτε δεν στέκεται δυνατή η τελεσίδικη αποκάλυψη των σημαινομένων, αρκεί και υπέρ αρκεί η απόλαυση της ανάγνωσης και η περιπλάνηση ανάμεσα στους μαγευτικούς δρόμους που χαράζει η πέννα του συγγραφέα μέσα στις γραμμές της αφήγησης.

Πρόκειται, θα έλεγα, για έναν υπερβατικό ρεαλισμό, όπου, διαβάζοντας τα κείμενα, στο τέλος πείθεσαι πως ο σκηνικός χώρος και οι καταστάσεις της δράσης είναι υπαρκτά ενδεχόμενα που θα τα συναπαντήσεις στην επόμενη στροφή της πορείας σου στο δρόμο.

Στις γραμμές της αφήγησης περνάνε άνθρωποι αλλόκοτοι, παράταιροι, μοναδικοί, ξεχωριστοί, γητεμένοι…

Ένας που δεν μοιάζει ούτε κύριος ούτε ζητιάνος. Φοράει ένα παλιό σακάκι σκισμένο στην πλάτη σαν κουφόπιετα, ένα παλιό καπέλο, μαύρα γυαλιά, κάτι παπούτσια άρβυλα χοντρά, κι από το χέρι του κρέμεται ένα ακορντεόν.

Ένας γύφτος που δεν βάφει παπούτσια, δεν φτιάχνει καρέκλες. Έχει έρωτα με τις ψαλμωδίες και γυροφέρνει στους ναούς ν’ ακούει.

Ένας άλλος με χέρι στραβό που ισιώνει ως δια μαγείας όταν ξύνεται. Και κάποιος άλλος με μια βαλίτσα πράσινη στα χέρια κι ένα μαγνητόφωνο.

Ένας πρόσφυγας, ένας παπάς που βρήκε φιλημένη τη γυναίκα του κι ένας παλιός επαναστάτης.

Άλλοι μ’ ένα βαθύ λάκκο μέσα τους κι ένας με μια τσάντα στα χέρια κι ένα μπουκάλι ούζο παραμάσχαλα που φοράει μια λιγδιασμένη καμπαρντίνα με ένα άνθος βυσσινί στο πέτο.

Φαντάροι που συγκροτούν μια ξεχασμένη φρουρά η οποία πηγαίνει ασύντακτη χωρίς βαθμοφόρο και ξαφνικά απογειώνεται και περιπολεί στο στερέωμα. Παλιοί φυλακισμένοι που γνωρίζονται από σημάδια μεταξύ τους κρατώντας λάβαρα αϊτών αναστενάρηδων κι άλλοι λεβέντες γέροντες μ’ ένα πανσέ στο χέρι τους.

Και κομπανίες πολλές, απόμαχοι, ένας παλιός και πρωτοκαπετάνιος άγγελος που σήκωσε αντάρτικο και αναλήφθηκε σε άλλους ουρανούς, ένας ψαράς κρατώντας αγκαλιά μια ρόμπα ασημοκέντητη δράκαινας καπετάνισσας και ξενοφιλημένης, άλλοι με λάμπες του γκαζιού στα χέρια κι ακόμα οι προτομές των μακεδονομάχων που συναντάει κανένας στην Κοζάνη και στη Φλώρινα, κι επίσης ο Μεχμέτ Αλή όπως τριγύρναγε μικρό παιδί μες στην Καβάλα κι ακόμα παλιοί Τριπολιτσιώτες έμποροι με καντηλέρια, αρχαίες γριές της επαρχίας Βοΐου Κοζάνης, των Γιαννιτσών, της Ειδομένης, της Αμφίκλειας. Ένας ναύτης και μια γυναίκα μέσα σ’ ένα μπαρ που ‘γίναν ξαφνικά πουλιά και πέταξαν. Πολεμοχαρείς με στολές παράταιρες και γυναίκες ξεμυαλισμένες. Πουλολόγοι και αλάνια. Μαγκίτες και δερβίσηδες και παζαρίτες.

Χαμάληδες, κυράδες και τσογλάνια.

Και τέλος μια γυναίκα μ’ ένα πρόσωπο σαν το φεγγάρι που ξάφνου απογειώνεται ψηλά σαν άγαλμα πραγματική και σαν την πετρωμένη.

Με ποιητική υπερβολή για τους απόκληρους, του μόνους, τους ηττημένους

Όλος ετούτος ο παράταιρος θίασος μετέχει σε μιαν αφήγηση, που, παρ’ ό,τι μοιάζει ανεξάρτητη από διήγημα σε διήγημα ωστόσο αποτελεί αδιάλειπτη συνέχεια του ίδιου μαγικού κόσμου που κατορθώνει να δημιουργήσει ο Πάνος Σκουρολιάκος σε τούτες τις υπέροχες πρόζες.

Και αν κανένας θα ήθελε να προσεγγίσει την ψίχα των κειμένων θα βρει αφηγήματα που μιλούν για μια κατάσταση δήωσης που απαντάται σήμερα στην Παλαιστίνη αλλά και στη μνημονιακή Ελλάδα, στο χθες και δυστυχώς στο σήμερα της Ιστορίας των λαών. Θα βρει καταστάσεις όπου μία φορά στη ζωή μονάχα αστράφτει η λάμψη του θαύματος κι όποιος μπορεί να καταλάβει τη σημειωτική του είναι τυχερός. Κι ακόμη κείμενα για τη μοναξιά και τις ευαισθησίες των μοναχικών ανθρώπων, των απόκληρων και ψυχικά τραυματισμένων, για τον τρόμο του θανάτου και για τον θρίαμβο του έρωτα και για τα μελαγχολικά πικροσάββατα των αποξενωμένων στα νοτιοδυτικά προάστια της Αθήνας. Και τέλος για την Αριστερά και τη θλίψη της ήττας, την πίκρα της παράδοσης των όπλων, τις εξορίες και το στραπάτσο της ζωής των αγωνιστών.

Η γραφή του Πάνου Σκουρολιάκου έχει μιαν εσάνς από τους αφηγηματικούς τρόπους και τη θεματική του Δημοσθένη Βουτυρά που ευωδιάζει πέρα ως πέρα την αφήγηση. Συσωματώνονται στοιχεία από τις Παραλογές και ευρύτερα απ’ το Δημοτικό τραγούδι, κι ακόμη κάπου κάπου αισθάνεσαι τη μυρουδιά του μπαρουτιού από τα μαϊτάπια κι απ’ τα χαλκούνια του Εγγονόπουλου. Για την ανίχνευση των επιρροών από την ποίηση του Γιώργου Μαρκόπουλου θα χρειαζόταν μια ξεχωριστή πραγματεία.

Οι πρόζες είναι τέλος ποιητικές. Χαρακτηρίζονται από μιαν extravaganza, μιαν υπερβολή που όμως εδώ πρόκειται για μια υπερβολή που είναι η πραγματικότητα, ή αλλιώς, όπως γράφει κάπου ο συγγραφέας για μια κατάσταση υπερβατική που έχει προηγηθεί: Λέγεται δε πως το άλλο θέαμα που είδαμε ήταν «η αληθής η όψη των πραγμάτων».

Οι πρόζες του Πάνου Σκουρολιάκου μοιάζουν σαν ένα ξεχείλισμα οδύνης, μια συναισθηματική πλημμυρίδα που κατακλύζει, με την ορμή που σπάζει ένα φράγμα, την πραγματικότητα. Ακροβατεί αυτή η γραφή ανάμεσα στο όνειρο, στη μαγεία και σε τσιρκολάνικες εικόνες και σκηνές και ουσιαστικά πραγματεύεται τις διαφορές που έχει ο εσωτερικός μας κόσμος με την πραγματικότητα ή πιο σωστά πραγματεύεται την πραγματικότητα του εσωτερικού μας κόσμου.

Ο Πάνος Σκουρολιάκος με τούτα τα κείμενά του εισάγει ένα μαγικό φελλινικό ουμανισμό στην πεζογραφία μας.

ΓΙΩΡΓΟΣ Χ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ

theoharis-skouroliakos-exofylloΞύλινα Χάλκινα Κρουστά
Πάνος Σκουρολιάκος
Εκδόσεις του Αυγούστου, 2013
Τιμή: € 10,60, σελ.88

 politeia-link

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Εφιάλτες με γυναίκες» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου (κριτική) – Τρεις ιστορίες για τη γυναικεία επιθυμία

«Εφιάλτες με γυναίκες» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου (κριτική) – Τρεις ιστορίες για τη γυναικεία επιθυμία

Για το βιβλίο του Βαγγέλη Ραπτόπουλου «Εφιάλτες με γυναίκες – Ο εργένης, Η απίστευτη ιστορία της Πάπισσας Ιωάννας, Μαύρος γάμος» (εκδ. Κέδρος), στο οποίο τρία παλιότερα μυθιστορήματα συυνυπάρχουν σε μία έκδοση πυροδοτώντας σκέψεις και προβληματισμούς για τη γυναικεία επιθυμία.

Γράφει η  ...

«Η οργή των μικρών ανθρώπων» της Λείας Βιτάλη (κριτική) – Στις ρωγμές της Ιστορίας και στις σιωπές που αφήνει πίσω της

«Η οργή των μικρών ανθρώπων» της Λείας Βιτάλη (κριτική) – Στις ρωγμές της Ιστορίας και στις σιωπές που αφήνει πίσω της

Για το μυθιστόρημα της Λείας Βιτάλη «Η οργή των μικρών ανθρώπων» (εκδ. Πατάκη). Εικόνα: Ο πίνακας του Διονύσιου Τσόκου «Ο Κολοκοτρώνης ορκίζει τον γιο του».

Γράφει ο Μάνος Κοντολέων 

Η Λεία Βιτάλη έχει διαμορφώσει, ...

«Ασφαλής περίφραξη» της Μαρίας Ψωμά Πετρίδου (κριτική) – Γυναίκες συνένοχες, ανάδελφες

«Ασφαλής περίφραξη» της Μαρίας Ψωμά Πετρίδου (κριτική) – Γυναίκες συνένοχες, ανάδελφες

Για τη συλλογή διηγημάτων της Μαρίας Ψωμά Πετρίδου «Ασφαλής περίφραξη» (εκδ. Τύρφη).

Γράφει η Δήμητρα Μήττα

Το βιβλίο της Μαρίας Ψωμά Πετρίδου ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Φεστιβάλ WOW 2026: Έναρξη με την παράσταση «Ο άντρας μου», σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη, και ομιλία της Ρούμενα Μπουζάροφσκα

Φεστιβάλ WOW 2026: Έναρξη με την παράσταση «Ο άντρας μου», σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη, και ομιλία της Ρούμενα Μπουζάροφσκα

Η σκηνική εκδοχή των διηγημάτων «Ο άντρας μου» (μτφρ. Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, εκδ. Gutenberg) της Ρούμενα Μπουζάροφσκα σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη ανεβαίνει στη σκηνή του Φεστιβάλ WOW - Women of the World Athens για την εναρκτήρια εκδήλωση. Μετά την παράσταση, η συγγραφέας, μεταφράστρια και καθηγήτρια στο Πανεπ...

«Η Σητεία γιορτάζει τον ποιητή της: Παράσταση «Η Αρετούσα και ο Ερωτόκριτος» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη στο πλαίσιο διήμερων εκδηλώσεων

«Η Σητεία γιορτάζει τον ποιητή της: Παράσταση «Η Αρετούσα και ο Ερωτόκριτος» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη στο πλαίσιο διήμερων εκδηλώσεων

Η «Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος» στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων «Η Σητεία γιορτάζει τον ποιητή της» παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Η Αρετούσα και ο Ερωτόκριτος» βασισμένη στον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, στο Πολύκεντρο Δήμου Σητείας στην Κρήτη. ©Στράτος Καλαφάτης.

...
Πέθανε ο Πορτογάλος συγγραφέας Αντόνιο Λόμπο Αντούνες: Από το ψυχικό τραύμα του πολέμου στη μεγάλη λογοτεχνία

Πέθανε ο Πορτογάλος συγγραφέας Αντόνιο Λόμπο Αντούνες: Από το ψυχικό τραύμα του πολέμου στη μεγάλη λογοτεχνία

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο συγγραφέας Αντόνιο Λόμπο Αντούνες, ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς της Πορτογαλίας. Την ανακοίνωση του θανάτου του έκανε ο εκδοτικός του οίκος. Στα ελληνικά βιβλία του έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πόλις και τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η Ελληνική Επανάσταση» του Γιάννη Κοτσώνη (προδημοσίευση)

«Η Ελληνική Επανάσταση» του Γιάννη Κοτσώνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Γιάννη Κοτσώνη «Η Ελληνική Επανάσταση – Η βίαιη γέννηση του έθνους-κράτους» (μτφρ. Μιχάλης Δελέγκος), το οποίο κυκλοφορεί στις 4 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Υφάντρα» της Μαρίας Ξυλούρη (προδημοσίευση)

«Υφάντρα» της Μαρίας Ξυλούρη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα της Μαρίας Ξυλούρη «Υφάντρα», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 3 Μαρτίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ολόγυρά της απλώνονταν λόφοι, κι άλλοι λόφοι, από πάνω ουρανός καταγάλανος, από ...

«Το δάκρυ της κληματαριάς και άλλες ιστορίες» του Ξάνθου Μαϊντά (προδημοσιεύση)

«Το δάκρυ της κληματαριάς και άλλες ιστορίες» του Ξάνθου Μαϊντά (προδημοσιεύση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Ξάνθου Μαϊντά «Το δάκρυ της κληματαριάς και άλλες ιστορίες» (εικονογράφηση: Βάσω Λεουνάκη), η οποία θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 δοκίμια, μελέτες, αναλύσεις για το Ιράν, τον αντισημιτισμό, την ελευθερία

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 δοκίμια, μελέτες, αναλύσεις για το Ιράν, τον αντισημιτισμό, την ελευθερία

Δώδεκα νέα βιβλία και τρεις σημαντικές επανεκδόσεις non fiction: Πολιτική επικαιρότητα, ιστορία, επιστήμη, φιλοσοφία και σημαντικές βιογραφίες, μεταξύ άλλων.

Γράφει η Φανή Χατζή

Μια επιλογή από τα πρώτα μη μυθοπλαστικά βιβλία του 2026, αλλά και λί...

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη διαμορφώνει τη γεωπολιτική, την ιατρική, τη λογοτεχνία: Τέσσερις μελέτες και μία ανθολογία διηγημάτων

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη διαμορφώνει τη γεωπολιτική, την ιατρική, τη λογοτεχνία: Τέσσερις μελέτες και μία ανθολογία διηγημάτων

Τέσσερις πρόσφατες μελέτες και μία ανθολογία διηγημάτων αναμετρώνται με τα μεγάλα ερωτήματα των καιρών μας που συνδέονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη: πώς αυτή επηρεάζει τις γεωπολιτικ...

Μακάριος, Χούντα, Αττίλας, Διεθνής Κοινότητα: 10 πρόσφατα βιβλία για το Κυπριακό

Μακάριος, Χούντα, Αττίλας, Διεθνής Κοινότητα: 10 πρόσφατα βιβλία για το Κυπριακό

Δέκα πρόσφατα βιβλία επαναδιαπραγματεύονται το Κυπριακό. Ποιοι πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα, πώς ανατράπηκε ο Μακάριος και πώς σχεδιάστηκε η παράνομη τουρκική εισβολή; Γιατί το πρόβλημα μοιάζει ανεπίλυτο; Εικόνα: Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ και ο Γεώργιος Γρίβας. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

06 Φεβρουαρίου 2026 ΣΙΝΕΜΑ

Είδαμε το «Sirat» του Όλιβερ Λάσε (κριτική) – Ο κόσμος ως προθάλαμος του Άδη

Για την ταινία του Όλιβερ Λάσε (Oliver Laxe) «Sirat», που έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στις Κάννες και είναι υποψήφια για

ΦΑΚΕΛΟΙ