meyhem

Για τη συλλογή διηγημάτων του Χρυσόστομου Τσαπραΐλη «De Mysteriis» (εκδ. Αντίποδες), εμπνευσμένη από τους στίχους της black metal μουσικής των Mayhem.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Pagan fears / The past is alive / The past is alive - στίχοι από το τραγούδι «Pagan Fears», από το άλμπουμ «De Mysteriis Dom Sathanas»

Οι άνωθεν στίχοι του συγκροτήματος Mayhem αποτελούν μια ανορθόδοξη, συνοπτική περιγραφή των ιστοριών του Χρυσόστομου Τσαπραΐλη, δημιουργού που έχει καταπιαστεί με τη λογοτεχνία του τρόμου και δη, με τις φολκλορικές εκφάνσεις της. Το αξιοπρόσεκτο ντεμπούτο του, Παγανιστικές δοξασίες της θεσσαλικής επαρχίας (εκδ. Αντίποδες), συγκεντρώνει λαϊκούς θρύλους που προέρχονται, υποτίθεται, από τα χωριά της Θεσσαλίας, αλλά, στην πραγματικότητα, έχουν επινοηθεί από τον ίδιο τον συγγραφέα, που δανείζεται στοιχεία από τις αφηγήσεις του τόπου του για να συνθέσει μυθοπλασία.

Στο τρίτο βιβλίο του, το άρτι εκδοθέν De Mysteriis (εκδ. Αντίποδες), ο Τσαπραΐλης παρουσιάζει οκτώ διηγήματα, φρέσκα και εκτενέστερα από τα προηγούμενα. Διηγήσεις για την αναζήτηση μιας εκκλησίας από μαύρο λίθο στην καρδιά ενός μυστηριώδους δρυμού· για τη διοργάνωση μιας θεατρικής παράστασης που εξελίσσεται σε παγανιστική τελετή· για την παράδοση μιας επιστολής σε μια ανύπαρκτη διεύθυνση, σε μια οδό που εμφανίζεται μόνο όταν ο διαβάτης πρόκειται να πεθάνει· για μια θεραπεύτρια που βρικολακιάζει κι αψηφά τον θάνατο· για το Απόκοσμο και το Αρχέγονο που εισβάλλουν και κατακτούν τον τετριμμένο κόσμο μας.

antipodes tsaprailis de mysteriis

Το πρωταρχικό ερέθισμα για τη συγγραφή των διηγημάτων δόθηκε από τις μελωδίες του δίσκου «De Mysteriis Dom Sathanas», της νορβηγικής, μπλακ μέταλ μπάντας Mayhem. Πρόκειται για έναν δίσκο που δημιουργήθηκε όπως τα βέβηλα αντικείμενα στις αποκρυφιστικές ιστορίες - μια απλή ματιά στο χρονικό της πορείας του συγκροτήματος θα κατατοπίσει όποιον δεν γνωρίζει περισσότερα. Ο Τσαπραΐλης αντλεί έμπνευση από τους αινιγματικούς στίχους των κομματιών και φτιάχνει εξ ολοκλήρου δικές του αφηγήσεις.

Μέταλ και λογοτεχνία τρόμου 

Στα τραγούδια της μέταλ μουσικής διακρίνονται συχνά επιρροές από τη λογοτεχνία του τρόμου και του φανταστικού - από την ποίηση του Ουίλιαμ Μπλέικ, τα «κοράκια» του Στίβεν Κινγκ και του Έντγκαρ Άλαν Πόε, τα έπη του Τόλκιν και τις παράξενες ιστορίες του Λάβκραφτ. Ιδίως οι δύο τελευταίοι προαναφερθέντες έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τον Χρυσόστομο Τσαπραΐλη, που συχνά γράφει σε ύφος υψηλό, με στόμφο, για το Άγνωστο, και τον φόβο που αυτό εμπνέει, για τους τρόπους που διαταράσσεται η ησυχία και η συνέχεια του κόσμου μας.

chrisostomos tsaprailis

Ο Χρυσόστομος Τσαπραΐλης γεννήθηκε στη Λάρισα το 1984 και μεγάλωσε στην Καρδίτσα. Οι Παγανιστικές δοξασίες της θεσσαλικής επαρχίας είναι το πρώτο του βιβλίο (εκδ. Αντίποδες).

Οι περιγραφές των κτηρίων του Τσαπραΐλη είναι λεπτομερείς και ερεθιστικές, εστιάζοντας στα σύνθετα χαρακτηριστικά των οικοδομημάτων του, που περιφρονούν τους κανόνες της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και θυμίζουν τις «κυκλώπειες και εξωφρενικές κατασκευές του Λάβκραφτ», όπως γράφει κι ο Ουελμπέκ στη μελέτη του για τον Αμερικανό συγγραφέα - ως «καρπό κυκλώπειας χθόνιας γέννας που είχε ωθήσει όλη τη φύση να αποστρέψει το βλέμμα της» χαρακτηρίζει ο Τσαπραΐλης την εκκλησία που εμφανίζεται στο πρώτο διήγημά του.

Αντιστοίχως, φαίνεται πως κάποιες από τις φιγούρες του Έλληνα συγγραφέα, όπως και του Λάβκραφτ, δεν μπορεί να τις συλλάβει ο ανθρώπινος νους, ούτε να τις περιγράψουν επαρκώς οι ανθρώπινες λέξεις («Απ’ το σκοτάδι ξεπρόβαλαν δύο ισχνά χέρια, δίχως να φαίνεται το σώμα όπου ανήκαν. […] Όταν άρχισε να ξεχωρίζει η μορφή στην οποία ανήκαν τα άκρα, ξέσπασαν φωνές»).

Απομαγεμένη πραγματικότητα 

Όπως οι στιχουργοί της μπλακ μέταλ, ο Τσαπραΐλης αμφισβητεί, μέσα από τους χαρακτήρες του, την απομαγεμένη πραγματικότητά μας. Οι ήρωές της «Νεκρώσιμης ομίχλης» εναντιώνονται στη μετονομασία του χωριού τους από τις ελληνικές αρχές της δεκαετίας του ’50. Ο μοναδικός στύλος ηλεκτρικού που φωτίζει το χωριουδάκι των «Παγανιστικών φόβων» σπάει από την πέτρα που πετά ένας επαναπατρισμένος σκηνοθέτης. Στο «Από το σκοτεινό παρελθόν», τα κινητά δεν πιάνουν σήμα στο υπόγειο, στον «κάτω» κόσμο, του νοσοκομείου όπου εργάζεται μια νυχτοφύλακας ονόματι Περσεφόνη.

Σε κάθε ιστορία, η δύναμη της φαντασίας αρκεί για να διαταράξει την κανονικότητα - πολλά από τα αλλόκοτα συμβάντα προκύπτουν αφού τα σκαρφιστούν οι πρωταγωνιστές του Τσαπραΐλη.

Σε κάθε ιστορία, η δύναμη της φαντασίας αρκεί για να διαταράξει την κανονικότητα - πολλά από τα αλλόκοτα συμβάντα προκύπτουν αφού τα σκαρφιστούν οι πρωταγωνιστές του Τσαπραΐλη. Οι ήρωές του δεν διαμορφώνουν απλώς τις λαϊκές παραδόσεις, προσθέτοντας δικά τους, μεταγενέστερα, στοιχεία σε προπατορικές αφηγήσεις, αλλά, επιπλέον, υπνωτίζουν το κοινό τους με τις εξιστορήσεις τους, δημιουργούν θεωρίες συνομωσίας που ύστερα επιβεβαιώνονται με τρόπο μαγικό, και δίνουν σάρκα και οστά σε σκοτεινές παρουσίες. Νέες θεότητες και θρησκείες σχηματίζονται - οι ήρωες συμμετέχουν ακούσια σε ξένα τελετουργικά («Όταν είδε το ναό να αναδύεται πελώριος μπροστά του […] έπεσε στα γόνατα κατάκοπος», «Άπλωσε το χέρι για να βάλει το φάκελο στο κουτί, όπως όταν ήταν μικρός έριχνε στο παγκάρι ένα κέρμα σε αντάλλαγμα για κάθε κερί»).

Το De Mysteriis είναι μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στην εν προώδω εργογραφία του Χρυσόστομου Τσαπραΐλη, ενός συγγραφέα με το χάρισμα να εντάσσει αρμονικά στη λογοτεχνία μας στοιχεία από την παγκόσμια κουλτούρα, με τρόπο ώστε να προσδίδουν την αίσθηση της εντοπιότητας.

politeia deite to vivlio 250X102 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το κόμμα του καλού θεού» του Τάκη Καμπύλη (κριτική) – Όταν στο παιχνίδι μπαίνουν οι μεγάλες δυνάμεις

«Το κόμμα του καλού θεού» του Τάκη Καμπύλη (κριτική) – Όταν στο παιχνίδι μπαίνουν οι μεγάλες δυνάμεις

Για το μυθιστόρημα του Τάκη Καμπύλη «Το κόμμα του καλού θεού» (εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: Φωτογραφία © Λουκάς Βασιλικός

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Τον Απρίλιο του 2023 ο Τάκης Καμπύλης τελειώνει το τρίτο του μυθιστόρημα, πο...

«Μερκάντο» της Μαρίας Μαμαλίγκα (κριτική) – Mια ζωή εξαγορασμένη από τον θάνατο

«Μερκάντο» της Μαρίας Μαμαλίγκα (κριτική) – Mια ζωή εξαγορασμένη από τον θάνατο

Για το βιβλίο της Μαρίας Μαμαλίγκας «Μερκάντο» (εκδ. Εστία). Kεντρική εικόνα: λεπτομέρεια από το εξώφυλλο του βιβλίου.

Γράφει ο Μάνος Κοντολέων

Τη δική της πορεία έχει διανύσει η Μαρία Μαμαλίγκα στο χώρο της λογοτεχνία...

«Η πέτρα και το αυγό» του Κώστα Χατζηεμμανουήλ (κριτική) – Μια πινακοθήκη του ελληνισμού

«Η πέτρα και το αυγό» του Κώστα Χατζηεμμανουήλ (κριτική) – Μια πινακοθήκη του ελληνισμού

Για το βιβλίο του Κώστα Χατζηεμμανουήλ «Η πέτρα και το αυγό» (εκδ. Αρμός). Kεντρική εικόνα: Τσέτες του Τάγματος της Κυανής Σημαίας. 

Γράφει η Τασούλα Τσιλιμένη

Η πίστη μου στη δύναμη της φαντασίας είναι σε υπερθετικό β...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Αρβανίτης: «Το πιο δύσκολο είναι να πιστέψεις αληθινά σε αυτό που κάνεις και να υπερβείς τον εαυτό σου»

Γιώργος Αρβανίτης: «Το πιο δύσκολο είναι να πιστέψεις αληθινά σε αυτό που κάνεις και να υπερβείς τον εαυτό σου»

Ο Γιώργος Αρβανίτης μάς συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημα «Ταξίδι στον πράσινο ήλιο – Η πιο βλαχομπαρόκ χρεοκοπία που έγινε ποτέ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέα...

Θεόδωρος Γρηγοριάδης: «Κλείνει ένας κύκλος αγάπης και γραφής ταυτόχρονα»

Θεόδωρος Γρηγοριάδης: «Κλείνει ένας κύκλος αγάπης και γραφής ταυτόχρονα»

Μια συζήτηση με τον συγγραφέα Θεόδωρο Γρηγοριάδη με αφορμή το πρόσφατο μυθιστόρημά του «Ελσίνκι» (εκδ. Πατάκη).

Συνέντευξη στον Κώστα Αγοραστό 

Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης είναι ένας τολμηρός και ταυτόχρονα χαμηλών τόνων συγγραφέας. Μέχρι στιγμής έχει ...

Συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοθηκονόμοι υποδέχονται θετικά τις εξαγγελίες για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας στα γυμνάσια και λύκεια

Συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοθηκονόμοι υποδέχονται θετικά τις εξαγγελίες για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας στα γυμνάσια και λύκεια

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε τις εξαγγελίες του ΥΠΑΙΘΑ για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και τη διδασκαλία τουλάχιστον δύο ολόκληρων λογοτεχνικών έργων, από τη νέα σχολική χρονιά», σημειώνουν συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοθηκονόμοι, με αφορμή πρόσφατες εξαγγελίες του ΥΠΑΙΘΑ.

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του επίμετρου του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, από το μυθιστόρημα του Τζον Απντάικ [John Updike] «Ο λαγός έχει λεφτά» (μτφρ. Πάνος Τομαράς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουλίου από τις εκδόσεις Οξύ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Μεγάλη Αμερικανική βόλτα τε...

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 
Χρήστου Β. Μασσαλά «Σκάβοντας εντός», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξύπνησε μέσα μου η επιθ...

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

Στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον Αττίλα Ι που αποτέλεσε την πρώτη πράξη της κυπριακής τραγωδίας. Επιλέγουμε πέντε μυθιστορήματα που εξετάζουν τα επίχειρα της Ιστορίας μέσα από το πρίσμα προσωπικών καταστροφών. Εικόνα στο κέντρο του άρθρου: © Doros Partasides. 

...
Ελληνικά και μεταφρασμένα αστυνομικά – 24 επιλογές για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο

Ελληνικά και μεταφρασμένα αστυνομικά – 24 επιλογές για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο

12 ελληνικά + 12 μεταφρασμένα μυθιστορήματα, αστυνομικά και ψυχολογικά θρίλερ, είναι η αναγνωστική μας πρόταση για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο.

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

Όπως φαίνεται και από τον κατάλογο που ακολουθεί με τις επιλογές της Χίλντας...

«Διαβάζοντας σε ανοιχτούς ορίζοντες» – 50 βιβλία λογοτεχνίας για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

«Διαβάζοντας σε ανοιχτούς ορίζοντες» – 50 βιβλία λογοτεχνίας για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

Μυθιστορήματα, νουβέλες και διηγήματα από την ελληνική και μεταφρασμένη πεζογραφία που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2024: καλά βιβλία λογοτεχνίας που μας ανοίγουν ορίζοντες και μας κρατούν συντροφιά στις ημέρες των διακοπών του καλοκαιριού, αλλά και πριν και μετά από αυτές.

Επιλογή–κείμενα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ