«Το αθώο» της Βασιλικής Ηλιοπούλου (κριτική) – Η αποκατάσταση της αλήθειας

Για το μυθιστόρημα της Βασιλικής Ηλιοπούλου «Το αθώο» (εκδ. Πόλις).

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

Ποια είναι η χειρότερη πληγή όλων; Γι’ αυτούς που έχουνε παιδιά, υπάρχει χειρότερη πληγή από το να τα χάσουν; Κάποιος που προκαλεί τον θάνατο του άλλου άθελά του, είναι αθώος ή ένοχος;

Όταν χάθηκε η αδερφή της η Ειρήνη, η Εύα ήταν έξι χρονών. Την Ειρήνη την είχαν πάρει μαζί τους τα παιδιά για να παίξουν, και η Εύα δεν την ξαναείδε. Μετά, χάθηκε και η μάνα τους. Η Εύα πρόλαβε να δει τα πόδια της μάνας της να αιωρούνται στο πλυσταριό, προτού το χέρι της γιαγιάς Ρηνακιώς μπει μπροστά στα μάτια της για να της κρύψει την εικόνα. Λίγο καιρό αργότερα, ένα άλλο χέρι, ανδρικό αυτή τη φορά –όχι του πατέρα της, αυτόν τον είχε καταπιεί η θάλασσα– την πήρε από το νησί της και την έφερε στην πρωτεύουσα, σε ένα ίδρυμα. Από εκεί έφυγε μετά από έντεκα χρόνια, όταν παντρεύτηκε τον Χρύσανθο, τον κηδεμόνα της. Εκείνη στα δεκαεπτά κι εκείνος πολύ μεγαλύτερος.

Στα τρία χρόνια της κοινής τους ζωής, ο Χρύσανθος «της διάλεγε ρούχα που να την προστατεύουν από το κρύο, από τη ζέστη κι από τα βλέμματα», της μάθαινε να μην μιλάει πολύ, γιατί η σιωπή είναι αρετή, της δίδασκε όλους τους κανόνες της ευπρέπειας.

Τώρα ο Χρύσανθος έχει πεθάνει. Η Εύα αποφασίζει να κάνει την κηδεία του στο νησί της, μιας και οι δυο τους έχουν κοινή καταγωγή, παρουσιάζοντάς το σαν τελευταία επιθυμία του. Έχει ανάγκη να επιστρέψει εκεί. Στα τρία χρόνια της κοινής τους ζωής, ο Χρύσανθος «της διάλεγε ρούχα που να την προστατεύουν από το κρύο, από τη ζέστη κι από τα βλέμματα», της μάθαινε να μην μιλάει πολύ, γιατί η σιωπή είναι αρετή, της δίδασκε όλους τους κανόνες της ευπρέπειας. Εκείνη ήταν υπάκουη, και ποτέ δεν έκανε πράγματα που θα προκαλούσαν τον θυμό του.

Εκτός από τα κρυφά τηλεφωνήματα σε μια χαρτορίχτρα. Πλήρωνε για να υπάρχει μια Φωνή που να της απευθύνει τον λόγο, κάποιος να ασχολείται μαζί της. Κάποιος που να λύνει τις απορίες της. Παρά το γεγονός ότι ούτε η διαμονή στο ορφανοτροφείο ούτε ο γάμος με τον Χρύσανθο ήταν δικές της επιλογές, και στις δύο αυτές συνθήκες ένιωθε προστατευμένη και ασφαλής. Τώρα είναι μόνη.

Οι απωθημένες μνήμες ξυπνούν

Συνοδεύοντας το φέρετρο του άντρα της, φτάνει στο νησί, κι εκεί, η Εύα γίνεται πάλι το Βαγγελιό της Ρούσας, της ξενομερίτισσας με τα κόκκινα μαλλιά, της διαφορετικής, εκείνης που κρεμάστηκε. Όλοι την κοιτούν περίεργα, όμως, εκείνη νιώθει ότι βρίσκεται εκεί που πρέπει. Περνάει από το πατρικό της και καθαρίζει τα αγριόχορτα της αυλής, περπατάει στο ρέμα του Χάλαζα και ακούει τον ήχο που κάνουν τα παπούτσια της πάνω στις κροκάλες, πάει στο κτήμα με τις ροδιές. Οι απωθημένες μνήμες της ξυπνούν, μαζί με τα φυλακισμένα της συναισθήματα. Το παρελθόν την κατακλύζει με την τρομακτική του δύναμη. Κι είναι τόσο ζωντανό, που τότε η αφήγηση αλλάζει, και ενώ όλο το βιβλίο είναι σε αόριστο, εκείνες τις στιγμές έχουμε χρόνο ενεστώτα. Βλέπει την αδερφή της να φοράει το κόκκινο μπουφάν και να την παίρνουν από το χέρι τα παιδιά, εκείνα τα παιδιά που ποτέ άλλη φορά δεν είχαν παίξει μαζί της. Βλέπει να της φοράνε ένα άσπρο μαντήλι στο κεφάλι. Αλλά δεν βλέπει πού την πηγαίνουν. Έχει χρέος να μάθει. Να ενώσει τα κομμάτια από το παρελθόν. Πώς χάθηκε η αδερφή της και ποιος είναι υπεύθυνος για τον θάνατό της; Η Ειρήνη δεν ήταν ένα κανονικό παιδί, ήταν «αλλιώτικο», «λειψό», καθυστερημένο, και δεν αντιδρούσε ό,τι κι αν της έκαναν. Επίσης, δεν ήταν το μόνο παιδί που χάθηκε. Και «τα χαμένα παιδιά δεν ησυχάζουν. Θέλουν να γυρίσουνε σπίτι». Όμως το νησί, απομονωμένο από τον έξω κόσμο, έχει τους δικούς του νόμους. Όλοι σε αυτή την περίκλειστη κοινωνία ξέρουν, αλλά κανείς δεν μιλάει. Οι κάτοικοί του έχουν αποδεχτεί την παντοδυναμία και τον έλεγχο του Δημάρχου, και τηρούν το νόμο της σιωπής για να προστατέψουν την όποια κανονικότητα της ζωής τους.

Βασιλική Ηλιοπούλου

Η Βασιλική Ηλιοπούλου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1948. Σπούδασε κινηματογράφο. Από το 1972 γράφει και σκηνοθετεί για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έχει σκηνοθετήσει δύο ταινίες μεγάλου μήκους («Το πέρασμα», 1990, «Με μια κραυγή», 1995) καθώς και μικρού μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ. Έχει επιμεληθεί επίσης εκπομπές για το Β΄ και το Γ΄ Πρόγραμμα της Κρατικής Ραδιοφωνίας. Το πρώτο της βιβλίο, η νουβέλα «Η Λιούμπα και άλλα αρώματα», κυκλοφόρησε το 2000 από τις εκδόσεις Εστία. Η συλλογή διηγημάτων της «Η καρδιά του λαγού» κυκλοφόρησε το 2005 από τις εκδόσεις Πόλις. Το 2010 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο της «Σμιθ» από τις εκδόσεις Πόλις. Το 2013 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη το µυθιστόρηµά της «Η άσκηση του Ροτ» και το 2017 οι ιστορίες με τίτλο «Το τέρας στο μετρό».

Ένα παράξενο αίσθημα ελευθερίας και μια ευκαιρία για επανεκκίνηση

Για πρώτη φορά στη ζωή της η Εύα καλείται να πάρει αποφάσεις. Δεν ξέρει ποιο είναι το σωστό, και προσπαθεί να κάνει ό,τι κάνουν και οι άλλοι, για να μην θεωρηθεί διαφορετική. Αναρωτιέται και για τα πιο απλά. Αντιλαμβάνεται τον κόσμο με έναν εντελώς δικό της τρόπο. Πολλές φορές μπερδεύει αυτά που έχει δει στον ύπνο της, με αυτά που όντως έχουν συμβεί. Και είναι σίγουρη ότι τα πράγματα μπορούν να τακτοποιηθούν με την ίδια ευκολία που αυτό συμβαίνει στα όνειρα. Παρατηρεί τη φύση, την τελειότητα του καρπού της πικραλίδας, την κίνηση της σαύρας, το πέταγμα των πουλιών, στοιχεία που της δίνουν ηρεμία. Γιατί η φύση έχει τον τρόπο της να τακτοποιεί τα πράγματα και να επιφέρει ισορροπία. Στη φύση κάθε τι έχει τον ρόλο του. Μένει τώρα να βρει και η Εύα τον δικό της.

Το αθώοΤο μυθιστόρημα αρχίζει με την εικόνα μιας αρκούδας, που οδεύει προς τη θανάτωσή της. Το ζώο δείχνει τρομαγμένο, ανίσχυρο κι αθώο. Όπως ήταν κι η αδερφή της όταν την πήραν μαζί τους τα παιδιά. Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου ανταλλάσσουν λίγα λόγια. Μετρημένα. Οι διάλογοι είναι μικροί και κοφτοί. Υπάρχουν όμως σκέψεις, προβληματισμοί και αμέτρητες σκηνές. Κινηματογραφικές, υποβλητικές, ανεπιτήδευτες, απόκοσμες. Τόσο ρεαλιστικές, που προκαλούν ανατριχίλα.

Εναλλάσσονται με εικόνες φανταστικές, εικόνες από παραμύθι. Ο αναγνώστης εισέρχεται σε έναν κόσμο ονειρικό και, σε αργή κίνηση, ακολουθεί την Εύα στο ταξίδι της, ακούει τις σκέψεις της, παρακολουθεί τους συλλογισμούς της, νιώθει τον σπαραγμό της, χωρίς εκείνη να τον εκφράζει ποτέ λεκτικά, και αγωνιά μαζί της για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Ένα βιβλίο για τις δυσκολίες εκείνων που φέρουν το στίγμα του διαφορετικού, για τη δύναμη της αδερφικής αγάπης, για την ενοχή και τη συγχώρεση, για την αλήθεια και την απόδοση ευθυνών. Ένα βιβλίο ιδιαίτερο, ατμοσφαιρικό, καθηλωτικό. Ένα βιβλίο το οποίο προκαλεί στον αναγνώστη έναν κόμπο στον λαιμό, που δεν τον αφήνει να σταματήσει την ανάγνωση μέχρι να φτάσει στο τέλος, ελπίζοντας πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη και θα επέλθει η κάθαρση.


* Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΥΚΟΥΛΗ είναι εκπαιδευτικός.

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Η Εύα σκέφτηκε ότι μπορεί ο χρόνος των γέρων να είναι μια σειρά από μικρά διαστήματα ύπνου και ξύπνιου, που γλιστράνε ήσυχα το ένα μέσα στο άλλο, έτσι που να μην καταλαβαίνει κανείς τη διαφορά. Και σκέφτηκε ότι μπορεί και να μοιάζει μ’ αυτό που συμβαίνει και στην ίδια λίγο πριν την πάρει για τα καλά ο ύπνος, όταν κι εκείνη γλιστράει σ’ έναν χώρο όπου οι εικόνες και οι λέξεις ανάβουν και σβήνουν και αιωρούνται και χάνουν το νόημά τους, χωρίς όμως να χάνονται και οι ίδιες, όπου και το τίποτα δεν σημαίνει τίποτα, κι όλα υπάρχουν, είναι εκεί, χωρίς νόημα, αλλά κανένας δεν νοιάζεται γι’ αυτό. Και σκέφτηκε ακόμα η Εύα, ναι, μπορεί να είναι το ίδιο πράγμα, μόνο που στους γέρους αυτό κρατάει περισσότερο από μερικές στιγμές και δεν τους προετοιμάζει για τον ύπνο, αλλά για τον θάνατο.»

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Όλες μας» του Λύο Καλοβυρνά (κριτική) – Ισχύς εν τη ενώσει

«Όλες μας» του Λύο Καλοβυρνά (κριτική) – Ισχύς εν τη ενώσει

Για το μυθιστόρημα του Λύο Καλοβυρνά «Όλες μας» (εκδ. Gutenberg). Κεντρική εικόνα: © Diego San / Unsplash.

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

Γυναικοκτο...

«Η τρέλα ν’ αλλάξουν τον κόσμο» του Ξενοφώντα Κοντιάδη (κριτική) – Μυθιστορηματική και συναισθηματική προσέγγιση του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του

«Η τρέλα ν’ αλλάξουν τον κόσμο» του Ξενοφώντα Κοντιάδη (κριτική) – Μυθιστορηματική και συναισθηματική προσέγγιση του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του

Για το μυθιστόρημα του Ξενοφώντα Κοντιάδη «Η τρέλα ν’ αλλάξουν τον κόσμο» (εκδ. Τόπος). Στην κεντρική εικόνα, ο Νίκος Μπελογιάννης. 

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

Τι άνθρωποι ήταν αυτοί που μετά την ήττα του ΚΚΕ κα...

«Ακούω φωνές» της Λουκίας Δέρβη (κριτική) – Ιστορίες που δεν βούτηξαν στα μαύρα νερά της λήθης

«Ακούω φωνές» της Λουκίας Δέρβη (κριτική) – Ιστορίες που δεν βούτηξαν στα μαύρα νερά της λήθης

Για τη συλλογή διηγημάτων της Λουκίας Δέρβη «Ακούω φωνές» (εκδ. Μεταίχμιο).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Ο συγγραφέας ως αντηχείο ενός παλλόμενου κόσμου. Ο δημιουργός ως γόνιμος υποδοχέας γεγονότων, αδιαμόρφωτων κατά βάση, όπω...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία» – μια νέα εκπομπή για τους ανθρώπους του βιβλίου απευθείας από το «υπόγειο» της Πολιτείας

«Βίος και Πολιτεία» – μια νέα εκπομπή για τους ανθρώπους του βιβλίου απευθείας από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής «Βίος και Πολιτεία» μεταδόθηκε ζωντανά την Παρασκευή και βρίσκεται ήδη στον «αέρα» του διαδικτύου. Μια πρωτοβουλία του μεγαλύτερου και πιο εν...

Λάνα Μπάστασιτς: «Στο βιβλίο μου, η Βοσνία θυμίζει τη Χώρα των Θαυμάτων του Λιούις Κάρολ»

Λάνα Μπάστασιτς: «Στο βιβλίο μου, η Βοσνία θυμίζει τη Χώρα των Θαυμάτων του Λιούις Κάρολ»

Σε συνέντευξή της στο American Booksellers Association, η Βόσνια συγγραφέας Lana Bastašić μίλησε για το βιβλίο της «Πιάσε το λαγό», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση Ισμήνης Ραντούλοβιτς.

Επιμέλεια: Book Press

...
Φεστιβάλ ΛΕΑ: Ανακοινώθηκε η λίστα με τους φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης

Φεστιβάλ ΛΕΑ: Ανακοινώθηκε η λίστα με τους φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης

Δημοσιοποιήθηκε η λίστα με τους φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ.

Επιμέλεια: Book Press

Δημοσιοποιείται η λίστα των φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκούναρ Στόλεσεν [Gunnar Staalesen] «Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» (μτφρ. Βαγγέλης Γιαννίσης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Ιουνίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Υπάρχουν κάποιε...

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Αρκτικό καλοκαίρι» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Οι δύο άντρες κάθονταν στις πο...

«Ο γυάλινος κήπος» της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ (προδημοσίευση)

«Ο γυάλινος κήπος» της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ [Tatiana Ţîbuleac] «Ο γυάλινος κήπος» (μτφρ. Άντζελα Μπράτσου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Μαΐου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Λογοτεχνία, έμφυλες ταυτότητες, πατριαρχία, φεμινιστικό κίνημα, γυναικεία γραφή. Αμάντα Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ*, Λύο Καλοβυρνάς φωτίζουν όψεις ενός ζητήματος που μας αφορά περισσότερο απ΄ όσο ίσως πιστεύουμε, ενώ ακολουθεί επιλογή βιβλίων ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας από τις πρόσφατες ...

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Σε δημοσίευσή της στον Independent, η αρθρογράφος Clarisse Loughrey ξεχώρισε τα εικοσιπέντε σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν από γυναίκες συγγραφείς. Στη φωτογραφία, μία από αυτές, η Octavia E. Butler [1947 - 2006], συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας με έντονο κοινωνικό και πολιτικό υ...

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

Φάκελος αρχαιοκαπηλία με προτάσεις τριών βιβλίων: «Επιχείρηση “Νόστος”: Ένα χρυσό στεφάνι και μια Κόρη για τον Αλέξη Καρρά» (εκδ. Τόπος), του Νικόλα Ζηργάνου, «Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων – Μουσεία, έμποροι τέχνης, οίκοι δημοπρασιών, ιδιωτικές συλλογές» (εκδ. Άγρα), του Ανδρέα Αποστολίδη και  «Ίλ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ