ouranio-roxo360

Όλα είναι θέμα αφήγησης. Κάθε ιστορία μπορεί να ευσταθεί και να επιτελεί το σκοπό της εφόσον είναι δομημένη χωρίς κενά, με ειλικρίνεια ως προς το στόχο της, με σεβασμό προς το κοινό στο οποίο απευθύνεται και, ει δυνατόν, με αγάπη. Με αφορμή το εικονογραφημένο βιβλίο της Στέλλας Μπελιά «Τα δυο μικρά αβγά», μια έκδοση για παιδιά της οργάνωσης Οικογένιες Ουράνιο Τόξο.

Της Ελένης Κορόβηλα

Η νηπιαγωγός και μέλος της ελληνικής οργάνωσης «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο» Στέλλα Μπελιά έγραψε ένα παραμύθι για να αφηγηθεί στα παιδιά οικογενειών ΛΟΑΤ* τη δική τους οικογενειακή ιστορία: Τα δυο μικρά αβγά.

Μια «αβγοκεντρική» προσέγγιση για το πώς γεννιούνται τα μωρά

Η Καφετούλα, ένα καφέ αβγό, εξηγεί στον Ασπρούλη, ένα άσπρο αβγό, πως ό,τι μορφή κι αν έχει η οικογένεια στην οποία θα γεννηθεί, το σημαντικότερο που θα χρειαστεί για να μεγαλώσει είναι η αγάπη. Φτάνει όμως η αγάπη για να είναι λειτουργική και κοινωνικά ενταγμένη μια οικογένεια; Καθώς τα παιδιά δεν γεννιούνται μόνο από τα αβγά των μαμάδων τους, τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα όταν συνειδητοποιούν πως κάτι διαφορετικό συμβαίνει στη δική τους οικογένεια.

ouranio-toxo-dyo-mikra-avgaΜέλημα της Στέλλας Μπελιά μοιάζει να είναι τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών ή μονογονεϊκών οικογενειών, κατά κύριο λόγο ενός ομοφυλόφιλου αλλά και αμφισεξουαλικού ή τρανσεξουαλικού (διαφυλικού) γονιού, να αποκτήσουν αναγνώριση μέσω της αφήγησης. Παιδιά μεγαλώνουν σε όλα τα πιθανά οικογενειακά σχήματα: πυρηνικής οικογένειας, μονογονεϊκής ετεροφυλοφιλικού γονιού ή ΛΟΑΤ γονιού, οικογένειας ομόφυλου ζευγαριού ή μικτή οικογένεια που έχει δημιουργηθεί από τα υλικά προηγούμενων οικογενειών. Το βιβλίο ωστόσο απευθύνεται επίσης και στα παιδιά των πυρηνικών οικογενειών με ετεροφυλόφιλους γονείς, τα οποία είτε από πρόθεση είτε από ελλιπή ενημέρωση των γονιών τους αγνοούν την ύπαρξη οικογενειών με διαφορετική σύνθεση από τη δική τους.

Στην Ελλάδα τα ομόφυλα ζευγάρια που μεγαλώνουν παιδιά είναι πολύ περισσότερα και υπάρχουν από πολύ παλιότερα από όσο γνωρίζουμε. Η ομοφοβία έχει επιβάλει κανόνα σιωπής σε πολλά σπίτια. Οι οικογένειες προκύπτουν με διάφορους τρόπους και σχηματισμούς (βοηθούσης και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή των παρένθετων μητέρων, ενώ και η υιοθεσία, εφόσον το νομικό πλαίσιο ήταν προσαρμοσμένο στις κοινωνικές ανάγκες, θα ήταν μια επιλογή για περισσότερους επίδοξους γονείς) και με δεδομένο πως αποτελούν απολύτως συνειδητή επιλογή έχουν ως αφετηρία την επιθυμία για ολοκλήρωση. Όσο για την αντίληψη πως τα παιδιά οικογενειών ΛΟΑΤ είναι δυστυχισμένα ή είναι λιγότερο πιθανό να ευτυχίσουν ως ενήλικες σε σχέση με τα παιδιά παραδοσιακών οικογενειών, μέχρι σήμερα τίποτα δεν το αποδεικνύει· οπότε μάλλον «τα παιδιά είναι μια χαρά».

Ενάντια στον φόβο

Μια αφήγηση που εξηγεί, καθησυχάζει, διαλύει τη σύγχυση, αίρει τους αποκλεισμούς και τις προκαταλήψεις και καταπολεμά το φόβο.

Τα δυο μικρά αβγά είναι η προσπάθεια να βρεθεί μια αφήγηση που να εξηγεί, να καθησυχάζει, να διαλύει τη σύγχυση, να αίρει τους αποκλεισμούς και τις προκαταλήψεις και –ίσως το σημαντικότερο όλων– να καταπολεμά το φόβο. Αν το εγχείρημα μπορεί να κριθεί άτεχνο, να θεωρηθεί πως έχει ελλείψεις ή παραλείψεις αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως ουσιαστικά πρόκειται για μια αυτοέκδοση των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο και στη σπουδή τους να υπάρξει το συντομότερο ένα τέτοιο παραμύθι αναφοράς για τα παιδιά τους. Πράγματι, αν κάποιος εκδοτικός οίκος είχε αναλάβει το ρίσκο αυτής της έκδοσης, το περιτύλιγμα του βιβλίου θα ήταν πιο ελκυστικό, το κείμενο του παραμυθιού επιμελημένο και η εικονογράφηση ίσως περισσότερο ευφάνταστη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η Σμαράγδα Μάγκου δεν έκανε μια τίμια προσπάθεια να αφηγηθεί με τις εικόνες που δημιούργησε την μικρή ιστορία των δυο αβγών που με αγάπη έγραψε η Στέλλα Μπελιά. Ίσως έτσι το βιβλίο να έβρισκε ευκολότερα το δρόμο του για τα ράφια των βιβλιοπωλείων, κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα στους γονείς να απλώσουν το χέρι για να το ξεφυλλίσουν και θα έκανε τους εκπαιδευτικούς πιο δεκτικούς στο να το επιλέξουν για το θέμα του και να το δουλέψουν στις τάξεις. Είναι κάτι που μάλλον δεν θα αργήσει να γίνει, αλλά σε αυτή τη συγκυρία οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο έκριναν πως τώρα ήταν η ώρα για να καλυφθεί το βιβλιογραφικό κενό. Άλλωστε, η ουσία σπάνια βρίσκεται στο περιτύλιγμα.

Εκτός από την πρόσφατη εκδοτική δραστηριότητα, οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο διοργάνωσαν υπό τον τίτλο «Η αγάπη δημιουργεί οικογένειες» μια ημερίδα προσκαλώντας πανεπιστημιακούς για να μιλήσουν από νομικής, κοινωνιολογικής και παιδαγωγικής πλευράς για το θέμα. Η αποδοχή από την Πολιτεία και η νομική αναγνώριση της ύπαρξής τους είναι το βασικότερο αίτημά τους. Η θεσμοθέτηση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων θα άνοιγε το δρόμο και για την αναγνώριση των δικαιωμάτων και των δύο γονιών στα παιδιά τους. Σε αυτή τη συγκυρία, ωστόσο, πέρα κι από τη νομική αναγνώριση ενδιαφέρονται για την ψυχική υγεία των παιδιών τους –που είναι ευάλωτη έξω από το προστατευτικό κουκούλι της οικογένειας–, την ομαλή ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον και κατ' επέκταση στην κοινωνία.

Η ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ είναι δημοσιογράφος

* Τα αρχικά ΛΟΑΤ (αγγλικά LGBT, Lesbian-Gay-Bisexual-Transgender) αναφέρονται συνολικά στα Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά και Τρανσεξουαλικά άτομα. Ο όρος μπορεί μερικές φορές να συναντάται και ως ΛΟΑΔ, ερμηνεύοντας τα τρανσεξουαλικά άτομα στην ελληνική γλώσσα ως διαφυλικά.

** Η κεντρική φωτογραφία είναι στιγμιότυπο από την ταινία "The kids are alright" (2010) της Lisa Cholodenko με πρωταγωνίστριες τις Anette Bening και Julianne Moore, οι οποίες υποδύονται ένα παντρεμμένο ζευγάρι λεσβιών που μεγαλώνουν μαζί τα παιδιά που έχουν αποκτήσει με δότη σπέρματος.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το λεωφορείο της Ρόζα Παρκς

Το λεωφορείο της Ρόζα Παρκς

Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους. Αυτή την εβδομάδα το εικονογραφημένο βιβλίο «Το λεωφορείο της Ρόζας», του Φαμπρίτσιο Σιλέι που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινο.  

Της Ελένης Κορόβηλα

 ...
Σχολική παράσταση, του Βασίλη Παπαθεοδώρου

Σχολική παράσταση, του Βασίλη Παπαθεοδώρου

Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους.

Της Ελένης Κορόβηλα

Αυτή την εβδομάδα το μυθιστόρημα για εφήβους «Σχολική παράσταση» του Βασίλη Παπα...

Ομογονεϊκότητα, μια νέα πραγματικότητα

Ομογονεϊκότητα, μια νέα πραγματικότητα

Του Σωτήρη Βανδώρου

Η τέλεση των πρώτων γάμων ομοφύλων στις αρχές Ιουνίου [2008*] προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Από τις π...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διονύσης Χαριτόπουλος: άτακτος και ακατάτακτος

Διονύσης Χαριτόπουλος: άτακτος και ακατάτακτος

Σκέψεις για τα έργα και τη γραφή του Διονύση Χαριτόπουλου (Πειραιάς, 26 Αυγούστου 1947 – Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2026).

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Ευτυχώς η λογοτεχνία έχει τόσους τρόπους, τόσους τροπισμούς, τόσες αποχρώσεις που κάθε συγγραφέας, όταν ...

Σάλι Ρούνεϊ: Αποσύρονται τα βιβλία της από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της υποστήριξής της σε φιλοπαλαιστινιακή οργάνωση, χαρακτηρισμένη ως «τρομοκρατική» από την κυβέρνηση

Σάλι Ρούνεϊ: Αποσύρονται τα βιβλία της από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της υποστήριξής της σε φιλοπαλαιστινιακή οργάνωση, χαρακτηρισμένη ως «τρομοκρατική» από την κυβέρνηση

Αίσθηση προκαλεί η απόφαση του εκδοτικού οίκου Faber να πάψει να διακινεί τα βιβλία της δημοφιλούς Ιρλανδής συγγραφέα Σάλι Ρούνεϊ (Sally Rooney) στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της υποστήριξής της στη φιλοπαλαιστινιακή οργάνωση Palestine Action, καθώς η συγγραφέας έχει δηλώσει ό...

Ίαν Ράνκιν: «Η αστυνομική λογοτεχνία που με ενδιαφέρει είναι πολιτική»

Ίαν Ράνκιν: «Η αστυνομική λογοτεχνία που με ενδιαφέρει είναι πολιτική»

«Η αστυνομική λογοτεχνία που με ενδιαφέρει είναι αυτή που εξετάζει την κοινωνία, το χάος στο οποίο βρισκόμαστε και το πώς φτάσαμε έως εκεί» είπε ο Ίαν Ράνκιν (Ian Rankin) στον Άλεξ Κλαρκ του Guardian. Τα βιβλία του Ράνκιν κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. © Wikimedia

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» του Λέοντος Τολστόι (προδημοσίευση)

«Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» του Λέοντος Τολστόι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Λέοντος Τολστόι «Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» (εισαγωγή – μτφρ. Παναγιώτης Τσιαμούρας), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρόσφατα βρέθηκ...

«Τουρισμός σε μετάβαση» της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου (προδημοσίευση)

«Τουρισμός σε μετάβαση» της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του 1ου Κεφαλαίου από το βιβλίο της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου «Τουρισμός σε μετάβαση – Πολιτική, αγορά και ανάπτυξη», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Σε ξένο δωμάτιο» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Aρχίζουν να αλληλογραφούν. Κά...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Φαντάσματα, μπαμπούλες και βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας: Πέντε καλά λογοτεχνικά βιβλία λαογραφικού τρόμου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Από τη συλλογή «Η χτυπημένη και άλλες ιστορίες με φαντάσματα» (εκδ. Ροές), παραλλαγή της κεντρικής εικόνας.

Επιλογή-παρουσίαση: ...

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου 1849, πέθανε στη Βαλτιμόρη ο Έντγκαρ Άλαν Πόε (Edgar Allan Poe). Γιατί, περισσότερα από εκατόν εβδομήντα χρόνια μετά, συνεχίζουμε να διαβάζουμε το έργο του και τρία καλά βιβλία του που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωρ...

«Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα» – 15 συλλογές σύγχρονης ελληνικής ποίησης

«Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα» – 15 συλλογές σύγχρονης ελληνικής ποίησης

Δεκατέσσερις πρόσφατες ποιητικές συλλογές συν ένα σημαντικό συγκεντρωτικό έργο συνθέτουν τα φθινοπωρινά ποιητικά μας αναγνώσματα (κάποια ήταν και καλοκαιρινά). Εικόνα: "La ramasseuse de feuilles mortes", Ερνέστ Μπιέλερ (1863-1948).

Επιλογή-παρουσίαση: Κ.Β. Κατσουλάρης ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ