Μια μέρα σαν σήμερα, στις 22 Μαΐου 1859, γεννήθηκε στο Εδιμβούργο ο σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, Βρετανός συγγραφέας και γιατρός ο οποίος δημιούργησε τον πασίγνωστο ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην αστυνομική λογοτεχνία.
Επιμέλεια: Book Press
Καθώς σπούδαζε ιατρική, ο Ντόιλ άρχισε να γράφει τα πρώτα διηγήματά του. Οι δύο συγγραφείς που τον επηρέασαν περισσότερο ήταν ο Έντγκαρ Άλαν Πόε και ο Γουίλκι Κόλινς. Ο Ντόιλ έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα Σπουδή στο κόκκινο (μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδ. Ερατώ), με πρωταγωνιστή τον Σέρλοκ Χολμς όταν ήταν 27 χρόνων μέσα σε τρεις εβδομάδες, και είναι γεγονός ότι δυσκολεύτηκε να βρει εκδότη.
Ο χαρακτήρας του Χολμς ήταν εν μέρει βασισμένος στον παθολόγο Τζόζεφ Μπελ, τον αγαπημένο καθηγητή του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ. Σε μια επιστολή του προς τον καθηγητή Μπελ, ο Ντόιλ έγραψε:
«Σίγουρα χρωστάω τον Σέρλοκ Χολμς σε εσένα… με βάση τις αρχές της επαγωγής, της εξαγωγής συμπερασμάτων και της παρατήρησης, που σε άκουσα να προάγεις, προσπάθησα να δημιουργήσω έναν χαρακτήρα».
Ο συγγραφέας Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, ο οποίος ήταν καλός φίλος με τον Τζόζεφ Μπελ, επιβεβαίωσε τις ομοιότητες μεταξύ του λογοτεχνικού ήρωα και του ακαδημαϊκού.
Παρότι ο Σέρλοκ Χολμς ήταν δίχως αμφιβολία ο δημοφιλέστερος χαρακτήρας του, ο Ντόιλ άρχισε να δυσανασχετεί με την επιτυχία των ιστοριών του. Τον Νοέμβριο του 1891 έγραψε στη μητέρα του:
«Σκέφτομαι να σκοτώσω τον Χολμς... και να ξεμπερδέψω μαζί του μια και καλή. Με αποσπά από πιο ενδιαφέροντα πράγματα».
Σε μια προσπάθειά του να αποθαρρύνει τους εκδότες και να μειώσει τις απαιτήσεις τους για περισσότερες ιστορίες του Σέρλοκ Χόλμς, ο συγγραφέας ζήτησε μια μεγάλη αύξηση των απολαβών του. Οι εκδότες πρόθυμοι πλήρωσαν το ποσό που τους ζητήθηκε, κι έτσι ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ έγινε ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους συγγραφείς της εποχής του.
Σε μια προσπάθειά του να αποθαρρύνει τους εκδότες και να μειώσει τις απαιτήσεις τους για περισσότερες ιστορίες του Σέρλοκ Χόλμς, ο συγγραφέας ζήτησε μια μεγάλη αύξηση των απολαβών του. Οι εκδότες πρόθυμοι πλήρωσαν το ποσό που τους ζητήθηκε, κι έτσι ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ έγινε ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους συγγραφείς της εποχής του.
Το 1893, αποφασισμένος να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στα ιστορικά μυθιστορήματά του, ο Ντόιλ έγραψε την ιστορία Το τελευταίο πρόβλημα, στην οποία ο Σέρλοκ Χολμς και ο ορκισμένος εχθρός του, ο καθηγητής Μοριάρτι, πεθαίνουν μαζί, καθώς πέφτουν στη χαράδρα Ρέισενμπαχ των Ελβετικών Άλπεων. Δέκα χρόνια μετά, εξαιτίας της πίεσης που δέχτηκε από τους αναγνώστες, ο Ντόιλ έγραψε το αναθεωρητικό διήγημα Η περιπέτεια του άδειου σπιτιού, στο οποίο αποκαλύπτεται πως ο Χολμς επιβίωσε από τη σύγκρουσή του με τον Μοριάρτι.
Ο Χολμς εμφανίστηκε συνολικά σε πενήντα έξι διηγήματα και σε τέσσερα μυθιστορήματα του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ (...)
Ο Χολμς εμφανίστηκε συνολικά σε πενήντα έξι διηγήματα και σε τέσσερα μυθιστορήματα του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, και έκτοτε έχει εμφανιστεί σε πολλά μυθιστορήματα και ιστορίες μεταγενέστερων συγγραφέων.
Πέρα από τις περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς, ο Ντόιλ έγραψε επτά ιστορικά μυθιστορήματα, τα οποία θεωρούνται από πολλούς κριτικούς, καθώς και από τον ίδιο τον συγγραφέα, ως τα καλύτερά του έργα. Δημιούργησε, επίσης, αρκετές ιστορίες φαντασίας με πρωταγωνιστή τον καθηγητή Τσάλεντζερ. Σε αντίθεση με τον ήρεμο, φλεγματικό Σέρλοκ Χολμς, ο καθηγητής Τσάλεντζερ είναι μια επιθετική, οξύθυμη φιγούρα.
Ο Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ έφυγε από τη ζωή το 1930. Οι τελευταίες του λέξεις απευθύνονταν προς τη γυναίκα του: «Είσαι υπέροχη».