
Του Ευθύμιου Σακκά
Μια μέρα σαν σήμερα πέθανε ο εφευρέτης Νίκολα Τέσλα ο αποκαλούμενος «προστάτης άγιος του σύγχρονου ηλεκτρισμού». Γεννημένος στη σημερινή Κροατία από μικρός θαύμαζε τις ιστορίες του Ιούλιου Βερν.
Έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες σπουδών στην Ανώτατη Πολυτεχνική Σχολή του Γκρατς και στη Φυσικομαθηματική Σχολή της Πράγας αποφασίζει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του πρακτικά στο εργασιακό πεδίο. Εργάζεται με επιτυχία στη Βουδαπέστη και στο Παρίσι και το 1884 μεταβαίνει στις Η.Π.Α., όπου θα αρχίσει και η περίοδος των σπουδαίων ανακαλύψεων.
Το εναλλασσόμενο ρεύμα, το ραντάρ, το ραδιόφωνο, το πηνίο Τέσλα, ο αυτοματισμός και η ασύρματη μεταφορά ενέργειας είναι μερικά μόνο από τα επιτεύγματά του.
Ο Τέσλα ήταν ένας ιδιόρρυθμος, εκκεντρικός χαρακτήρας και σε πολλές περιπτώσεις οι δηλώσεις και οι ισχυρισμοί του προκαλούσανε αμηχανία στον επιστημονικό χώρο και όχι μόνο. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του δημιούργησε αρκετούς εχθρούς, μεταξύ αυτών και ο Τόμας Εντισον, ορισμένοι από τους οποίους δεν διστάζανε να τον δυσφημούνε χαρακτηρίζοντάς τον τρελό, ενώ το F.B.I. δεν έπαψε να τον έχει υπό παρακολούθηση ως το τέλος της ζωής του.
Μια αναλυτική εικόνα της ζωής και του έργου του Νίκολα Τέσλα μας προσφέρει ο Γεώργιος Στάμκος με το βιβλίο του «Νίκολα Τέσλα, ο προφήτης του 21ου αιώνα» εκδόσεις Αρχέτυπο.