papageorgiou kentriki

Σκέψεις –προσωπικός φόρος τιμής και περιδιάβαση– για το συγγραφικό έργο και την προσωπικότητα του Κώστα Γ. Παπαγεωργίου.

Της Ειρήνης Ρηνιώτη

Γνώριζα το ευθύβολο βλέμμα του από τις φωτογραφίες των βιβλίων του, που μελετούσα προτού τον γνωρίσω. Η πρώτη μας συνάντηση έγινε όταν με κάλεσε σε μιαν εκπομπή Λόγου και Τέχνης που παρουσίαζε στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Με υποδέχτηκε φιλικότατα, και νιώθοντας μαζί του εξαρχής ένα είδος «εκλεκτικής συγγένειας», συζητήσαμε στον αέρα για ποίηση με αφοπλιστική εγγύτητα. Με καθήλωσε ο λόγος του, με εντυπωσίασε η ευθυκρισία του, με συγκίνησε η σεμνότητά του. Έκτοτε, μεταπήδησε από τις σελίδες των βιβλίων του στη ζωή μου, έγινε σημείο αναφοράς στον πνευματικό δρόμο μου, αποτέλεσε για μένα μιαν ανεκτίμητη –υπαρξιακής χροιάς– φιλική σχέση, που εδράζετο στην ποίηση.

Τα πρώτα χρόνια συναντιόμασταν συχνά και κουβεντιάζαμε για λογοτεχνία. Τον θυμάμαι να διανύει τους αιώνες –με απίστευτη άνεση– μιλώντας για πρωτοπορίες και ρεύματα, έργα και συγγραφείς, ποίηση, πεζογραφία και κριτική. Κάποιες φορές, όταν είχε οίστρο, η σκέψη του κάλπαζε, ιχνηλατώντας τον συναρπαστικό και ερεβώδη κόσμο της γραφής με μοναδικό και ανεπανάληπτο τρόπο. Ισχυριζόταν ότι μόνον η οδύνη γεννά νέα πράγματα στη λογοτεχνία και θεωρούσε ότι η συναισθηματική εμπλοκή θολώνει το λογοτεχνικό τοπίο, αναχαιτίζοντας την εξελικτική δύναμη του κειμένου. Τα πάντα διακυβεύονται στην τέχνη, έλεγε, γιατί είναι ένα τολμηρό και απρόβλεπτο παιχνίδι, που απαιτεί τη σοβαρότητα, την αφοσίωση και την προσήλωση ενός παιδιού που παίζει. Έφερνε ως παράδειγμα τον Αρθούρο Ρεμπώ, ο οποίος σε μια καίρια στιγμή της ποιητικής εξέλιξης, διαθέτοντας τη μεγαλοφυή σύλληψη της νεαρής ηλικίας, διακήρυξε την ποιητική ελευθερία συλλαμβάνοντας τη δύναμη της αυτόματης γραφής, του υποσυνείδητου και του ονείρου, χρησιμοποιώντας δημιουργικά την άβυσσο των παθών του.

Δεινός μελετητής της λογοτεχνίας και βαθύτατα σκεπτόμενος άνθρωπος, για να ηνιοχήσει τη μνήμη αξιοποίησε εντέχνως τον υπαινιγμό, την αμφισημία, την ειρωνεία, τη φαντασία και τον συνειρμό, προκειμένου να δημιουργήσει νησίδες ασφαλούς προσπέλασης στη σκοτεινή θάλασσα των συναισθημάτων και να οικοδομήσει το έργο του στο στέρεο έδαφος της αποστασιοποίησης.

Μήπως, εντέλει και ο Κώστας Γ. Παπαγεωργίου δεν έπραξε με παρεμφερή τρόπο, απελευθερώνοντας τον ποιητικό λόγο από τα δεσμά του, καταθέτοντας τη βιωματική οδύνη του με παιγνιώδη διάθεση, διαμορφώνοντας μιαν άλλη αίσθηση των πραγμάτων; Όπως όλοι οι μεγάλοι της λογοτεχνίας, βιώνοντας εντόνως την υπαρξιακή αγωνία που οδηγεί στην αυτεπίγνωση, επιδίωξε συστηματικά –μέσω της ποίησης, της πεζογραφίας και της κριτικής– ν’ αναδείξει τους συνεκτικούς αρμούς που τον έδεναν με τον κόσμο. Δεινός μελετητής της λογοτεχνίας και βαθύτατα σκεπτόμενος άνθρωπος, για να ηνιοχήσει τη μνήμη αξιοποίησε εντέχνως τον υπαινιγμό, την αμφισημία, την ειρωνεία, τη φαντασία και τον συνειρμό, προκειμένου να δημιουργήσει νησίδες ασφαλούς προσπέλασης στη σκοτεινή θάλασσα των συναισθημάτων και να οικοδομήσει το έργο του στο στέρεο έδαφος της αποστασιοποίησης. Με τις λεπταίσθητες κεραίες του αντιλαμβανόταν την παράνοια, τη λαίλαπα και τον ορυμαγδό του κόσμου, και –έχοντας σαφέστατη καλλιτεχνική πρόθεση– εστίαζε με μεγάλη καθαρότητα στο καίριο, καταθέτοντας επιλεκτικά ό,τι ανταποκρινόταν στην ιδιοσυγκρασία και στον ψυχισμό του, δημιουργώντας σκοπίμως μιαν ανθρωπογεωγραφία, η οποία, ενώ αναφέρεται στον δικό του κόσμο, απευθύνεται εντέλει και αφορά τον καθένα μας.

Με την αισθητική και το ύφος του επιχείρησε εγκάρσιες τομές στο σώμα της ύπαρξης, βαθαίνοντας το νυστέρι της αυτογνωσίας ως το μεδούλι των πραγμάτων. Μίλησε με συνειδησιακή ειλικρίνεια για το: απαστράπτον ξεψύχισμα του νοήματος, και για τον λόγο: που ήταν πρώτα κλάμα, ξόρκι και ρυθμός […] και ύστερα νόμισμα στα χέρια των τρελών, δημιουργώντας στίχους –που αιωρούμενοι στ’ όνειρο– ανιχνεύουν τον εφιάλτη: Ραβδοσκόποι του ονείρου με απειλούν […].  Οπότε και τ’ όνειρο χώρος κοινόχρηστος θα είναι και άσυλο η νύχτα ακατάστατο. Η σκέψη του βουτά στο σκοτάδι για ν’ αναμετρηθεί με το φως σ’ έναν χρόνο ρευστό που καλπάζει: οι ώρες είναι ανήμερες σαν ξεχασμένοι αντάρτες που ξέμειναν κρυμμένοι στις σπηλιές της πιο άγριας ιστορίας. Ο συγκερασμός του χρόνου είναι ενδεικτικός στην ποίησή του, το παρελθόν εισχωρεί στο παρόν, το παρόν απομυζά το μέλλον, ενώ η στιγμή τα συμφύρει όλα σε μια λάμψη που επιτρέπει στο οξυδερκές μάτι του ποιητή να δει: τα πράγματα να σπαρταρούν πιασμένα στο αγκίστρι του ονόματός τους. Και άδεια ονόματα ύστερα να σέρνονται παρασυρμένα από τη δύναμη ενός τίποτα. 

Ελλειπτικός, αφαιρετικός, ανατρεπτικός ο ποιητικός λόγος του, στήνει ενέδρα στον εφησυχασμό και στην αδράνεια, αποτυπώνει λεπταίσθητες βιωματικές αποχρώσεις, καταγράφει υπόγεια συνειδησιακά ρεύματα, αναζητώντας: στα καταγώγια του ύπνου, τις μύχιες αλήθειες της ύπαρξης.

Το ποιητικό υποκείμενο, έχοντας επίγνωση αφενός της μηδαμινότητας και αφετέρου του δυνητικού ανθρώπινου μεγαλείου, ακροβατεί στα πιο απόκρυφα σημεία του αίματος, για να καταγράψει την έσωθεν και έξωθεν μαρτυρία ενός κόσμου που καταρρέει, καθώς: κάθε ιθαγένεια ταλαντεύεται ανάμεσα στη στέρηση και την ιδιοτελή φιλανθρωπία. Ελλειπτικός, αφαιρετικός, ανατρεπτικός ο ποιητικός λόγος του, στήνει ενέδρα στον εφησυχασμό και στην αδράνεια, αποτυπώνει λεπταίσθητες βιωματικές αποχρώσεις, καταγράφει υπόγεια συνειδησιακά ρεύματα, αναζητώντας: στα καταγώγια του ύπνου, τις μύχιες αλήθειες της ύπαρξης. Αλλού χιονίζει ακόμα ενώ στην κάτασπρη ποδιά του εκδορέα αίμα και ήχος δερμάτινου ακονίσματος στο γλαρωμένο βλέμμα του παιδιού που αρνήθηκε πεισματικά τη μάσκα του άντρα.

Η παραστατικότητα και η σήμανση των στίχων, υπαινικτική και ιδιαιτέρως υποβλητική, αφοπλίζει και καθηλώνει. Η αίσθηση του επερχόμενου τέλους, φαίνεται πως δεν τρομάζει τον ποιητή, ο οποίος γνωρίζει τα τεχνάσματα του αντιπάλου και σαρκάζει την ευσπλαχνία του: Ο θάνατος είναι τρυφερός και αγαπάει τους υπηκόους του. Χαρίζει εκτάσεις ύπνου απέραντες, δωρεάν τους τρέφει και τους συντηρεί, με λάσπη τους στερεώνει τα μαλλιά να μη χαλάει τη χωρίστρα τους ο αέρας. Σαρκάζει και  αυτοσαρκάζεται, προχωρώντας με σθένος προς το ποιητικό όραμά του, ράβοντας πάνω στο λευκό πουκάμισο της ποίησης ένα μαύρο κουμπί που συμπυκνώνει και ερμηνεύει διαχρονικά την πεμπτουσία του έργου του: Εγώ το μαύρο θα κρατάω έως θανάτου, και αλλού: Το μαύρο αν μίλαγε «μη με φοβάστε». Θα έλεγε «χτενίστε με στο φως, στον ήλιο. Απλώστε το αίμα μου να δείτε. Πώς πονάω όταν με ντύνεστε˙ δεν. Είμαι εγώ το σκοτεινό που σας τυφλώνει. Δεν είμαι εγώ το σκοτεινό μα το ένδυμά του»

«Ο θάνατος είναι τρυφερός και αγαπάει τους υπηκόους του. Χαρίζει εκτάσεις ύπνου απέραντες, δωρεάν τους τρέφει και τους συντηρεί, με λάσπη τους στερεώνει τα μαλλιά να μη χαλάει τη χωρίστρα τους ο αέρας».

Στην ποίηση του Κώστα Γ. Παπαγεωργίου, όλα όσα συνιστούν τη ζωή συγχωνεύονται στην παρούσα στιγμή, γίνονται ευανάγνωστα εσωτερικά εικαστικά τοπία και μεταστοιχειώνονται σε εξαίρετα δείγματα ποιητικής γραφής, μέσω μιας αυτόνομης, διαταραγμένης και αποσπασματικής γλώσσας, η οποία αντιμάχεται τη φθορά και καταλύει τον θάνατο, μέσω της αποδοχής του: Το φύλλο αυτό που αποσβολώθηκε σε βράχο επάνω και ύστερα είπαν ότι απόδειξη ζωής, σημάδι αιφνίδιας σύναξης του πράσινου μπροστά στου αφανισμού του το ενδεχόμενο, το φύλλο αυτό και τώρα ακόμα στη μνήμη του ίσκιου του θροεί. Ο ρυθμικός καλπασμός των στίχων του μαρτυρεί ότι το παρόν του ποιητικού υποκειμένου επικυρώνεται διαρκώς μέσα από την απώλεια και το πένθος, ενώ ο ίδιος ποιητής, όπως είπε στην εκπομπή Μονόγραμμα, προτείνει μιαν αξιοθαύμαστη στάση ζωής επιλέγοντας να πεθαίνει ζώντας παρά να ζει πεθαίνοντας. 

* Η ΕΙΡΗΝΗ ΡΗΝΙΩΤΗ είναι ποιήτρια.

politeia link more

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Γνώμη μου!» –  Ο υποκειμενισμός στην τέχνη ως σύμπτωμα της εποχής της μετριότητας

«Γνώμη μου!» – Ο υποκειμενισμός στην τέχνη ως σύμπτωμα της εποχής της μετριότητας

«Πόσο αντικειμενικός μπορείς να είσαι όταν έχεις να επιλέξεις μεταξύ τεράστιου όγκου μετριοτήτων όπου τίποτα δεν ξεχωρίζει τόσο ώστε να στεφθεί με τον κότινο του αριστουργήματος;». 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Η άνοδος και η εδραίωση του άκρατου υ...

«Φίλε, έλα απόψε που γιορτάζουμε...» – Μια προσωπική καταγραφή για τη φιλία σε κορυφαία λογοτεχνικά έργα

«Φίλε, έλα απόψε που γιορτάζουμε...» – Μια προσωπική καταγραφή για τη φιλία σε κορυφαία λογοτεχνικά έργα

Μια προσωπική καταγραφή για το πώς η φιλία παρουσιάζεται σε κορυφαία λογοτεχνικά βιβλία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας (30 Ιουλίου). Κεντρική εικόνα: από την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Στίβεν Κινγκ [Stephen King] «Στάσου πλάι μου». 

Γράφει ο ...

Ο Προκρούστης και η λογοτεχνία – σκέψεις για τον αναπόφευκτο υποκειμενισμό της κριτικής

Ο Προκρούστης και η λογοτεχνία – σκέψεις για τον αναπόφευκτο υποκειμενισμό της κριτικής

Κανείς δεν έχει το αλάθητο και δεν μπορεί να βγει από τον υποκειμενισμό του. Έχει ενδιαφέρον να διαφωνούμε αν ο «Στόουνερ» του Τζον Γουίλιαμς [John Williams] ή οποιοδήποτε άλλο μυθιστόρημα είναι καλό ή όχι, αλλά ας μην θεωρούμε πως η άποψή μας είναι η μόνη σωστή. Κεντρική εικόνα: ο συγγραφέας Τζον Γουίλιαμς.

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο μύθος του Προμηθέα και άλλα δοκίμια» του Πολ Λαφάργκ (κριτική) – Ένας «αιρετικός» μαρξιστής ιδεολόγος

«Ο μύθος του Προμηθέα και άλλα δοκίμια» του Πολ Λαφάργκ (κριτική) – Ένας «αιρετικός» μαρξιστής ιδεολόγος

Με μια άγνωστη πλευρά του έργου του Πολ Λαφάργκ [Paul Lafargue] έρχεται να μας γνωρίσει το βιβλίο «Ο μύθος του Προμηθέα και άλλα δοκίμια» (μτφρ. Χρήστος Κεφαλής, εκδ. Εύμαρος). Περιλαμβάνει αμετάφραστα στα ελληνικά δοκίμια του Λαφάργκ για τις αρχαίες μυθολογίες και κοινωνίες, εστιασμένα μάλιστα στην Αρχαία Ελλάδα. Μ...

«Περί ανθρώπων», της Γιούλι Τσε  – Όταν το μυθιστόρημα εξανθρωπίζει τα τέρατα

«Περί ανθρώπων», της Γιούλι Τσε – Όταν το μυθιστόρημα εξανθρωπίζει τα τέρατα

Σκέψεις με αφορμή το μυθιστόρημα της Γερμανίδας Γιούλι Τσε «Περί ανθρώπων» (μτφρ. Απόστολος Στραγαλινός, εκδ. Μεταίχμιο), που διαπραγματεύεται το ζήτημα της ανόδου της ακροδεξίας στη Γερμανία, τη σχέση κέντρου και περιφέρειας κ.ά. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από το θεατρικό ανέβασμα του έργου στη Γερμανία. ...

5 λεπτά με την Κατερίνα Καζολέα

5 λεπτά με την Κατερίνα Καζολέα

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, με την Κατερίνα Καζολέα με αφορμή το θεατρικό της έργο «Η δαμασκηνιά» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Book Press

Έχετε συγγράψει ήδη αρκετά θεατρικά έργα. Τι σας ώθησε τούτη τη φορά, μ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαρξ, Βάγκνερ, Νίτσε – Ένας κόσμος σε αναταραχή» του Χέρφριντ Μίνκλερ (προδημοσίευση)

«Μαρξ, Βάγκνερ, Νίτσε – Ένας κόσμος σε αναταραχή» του Χέρφριντ Μίνκλερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Χέρφριντ Μίνκλερ [Herfried Münkler] «Μαρξ, Βάγκνερ, Νίτσε – Ένας κόσμος σε αναταραχή» (μτφρ. Έμη Βαϊκούση), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 9 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Μ...

«Κωνσταντινούπολη – Τα γεγονότα της 6ης - 7ης Σεπτεμβρίου 1955», από το αρχείο του στρατοδίκη Φαχρί Τσοκέρ (προδημοσίευση)

«Κωνσταντινούπολη – Τα γεγονότα της 6ης - 7ης Σεπτεμβρίου 1955», από το αρχείο του στρατοδίκη Φαχρί Τσοκέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου της ελληνικής έκδοσης του αρχείου του στρατοδίκη Φαχρί Τσοκέρ [Fahri Çoker] «Κωνσταντινούπολη – Τα γεγονότα της 6ης - 7ης Σεπτεμβρίου 1955 – Φωτογραφίες και Έγγραφα», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστ...

«Ύμνος» της Άυν Ραντ (προδημοσίευση)

«Ύμνος» της Άυν Ραντ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα της Άυν Ραντ [Ayn Rand] «Ύμνος» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο κυκλοφορεί στις 14 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο Ένα

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τέσσερα δοκίμια και μία συλλογή διηγημάτων μας βοηθούν να κατανοήσουμε πλευρές της σύγκρουσης Ισραήλ - Παλαιστίνης

Τέσσερα δοκίμια και μία συλλογή διηγημάτων μας βοηθούν να κατανοήσουμε πλευρές της σύγκρουσης Ισραήλ - Παλαιστίνης

Τέσσερα δοκίμια και μια συλλογή διηγημάτων μας βοηθούν να προσεγγίσουμε το παλαιστινιακό ζήτημα, που έναν χρόνο μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της παλαιστιανικής Χαμάς στο Ισραήλ, έχει μπει σε έναν νέο κύκλο ραγδαίας κλιμάκωσης, όπως και γενικότερα όλη η περιοχή. 

Επιμέλεια: Ελεάνα Κολο...

«Εδώ είναι Βαλκάνια» – 9 λογοτεχνικά έργα από συγγραφείς της γειτονιάς μας

«Εδώ είναι Βαλκάνια» – 9 λογοτεχνικά έργα από συγγραφείς της γειτονιάς μας

Από τη Σερβία έως το Κόσοβο κι από τη Ρουμανία έως τη Β. Μακεδονία. Τα τελευταία χρόνια μεταφράζονται στα ελληνικά περισσότερα βιβλία συγγραφέων από τα Βαλκάνια. Προτείνουμε ορισμένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν ή επανακυκλοφόρησαν πρόσφατα. Στην κεντρική εικόνα, πλάνο από την ταινία «Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2024: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες και τις εβδομάδες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2024: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες και τις εβδομάδες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, γκράφικ νόβελ, βιογραφιών, δοκιμίων, μελετών, βιβλίων επιστημονικής εκλαΐκευσης κ.ά.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

01 Οκτωβρίου 2024 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024: Κι όμως, η Έρση Σωτηροπούλου «παίζει δυνατά»

Μια ανάρτηση στη σελίδα της συγγραφέα και τα στοιχεία των στοιχηματικών που δίνουν προβλέψεις και αποδόσεις για το ποιος είναι πιθανότερο να βραβευτεί φέτος με το Νόμπε

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ