eleni onasoglou

Η Ελένη Ονάσογλου μας συστήθηκε πρόσφατα με τη συλλογή διηγημάτων της «Το πείραμα του αστεριού και άλλα διηγήματα» (εκδ. Ιωλκός). 

Επιμέλεια: Book Press

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δε γνωρίζει τίποτε για εσάς;

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, για να με γνωρίσει. Όχι μέσα από μια περιγραφή, αλλά μέσα από τις ιστορίες μου. Εκεί βρίσκονται σκέψεις, εικόνες και κομμάτια του εαυτού μου που δύσκολα θα μπορούσαν να ειπωθούν με άλλον τρόπο.

iolkos onasoglou to peirama tou asteriou

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη μία συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;

Τίποτα καινούργιο και τα πάντα. Βρίσκω πολύ αφοριστική αυτή τη δήλωση. Όλα έχουν ειπωθεί και τίποτα ακόμη. Με την ίδια λογική, κάθε άνθρωπος που γεννιέται είναι «ένας ακόμα άνθρωπος» όμως δεν είναι έτσι. Ο καθένας από εμάς είναι μοναδικός.

bookpress deite to big 300 new

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι».

Δεν έχω ένα συγκεκριμένο «εργαστήριο» με την κλασική έννοια. Γράφω όταν νιώθω την ανάγκη και όχι με πρόγραμμα. Συνήθως ξεκινά από μια εικόνα ή μια αίσθηση που επιμένει. Πάντα με μουσική. Προτιμώ το χαρτί, αλλά καταλήγω στον υπολογιστή για πρακτικούς λόγους. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος, αλλά το σούρουπο είναι η στιγμή που όλα γίνονται πιο έντονα. Το πιο αγαπημένο μου μέρος είναι, τα καλοκαίρια, κάτω από τα δέντρα στον κήπο μας, με θέα το Αιγαίο και κλασική μουσική από ένα μικρό φορητό ηχείο.

Από την πρώτη φορά, στην εφηβεία μου, που προσπάθησα να εκδώσω το πρώτο μου ολοκληρωμένο μυθιστόρημα, μέχρι και αργότερα, έστελνα ταχυδρομικά τα κείμενά μου σε εκδοτικούς οίκους σε όλη την Ελλάδα. Κάποια στιγμή απογοητεύτηκα και σταμάτησα να γράφω, στράφηκα περισσότερο στη φωτογραφία.

Έχουν επηρεάσει άλλες τέχνες -κινηματογράφος, εικαστικά, κόμικς, μουσική κ.ά.- τη συγγραφική σας δουλειά; Αν ναι, με ποιους τρόπους;

Η μουσική, αναμφίβολα. Δεν μπορώ να γράψω χωρίς να ακούω κλασική μουσική. Είναι σαν να μου ανοίγει τον δρόμο, να με βάζει στο κλίμα και να με βοηθά να ζήσω εκείνη τη στιγμή τις ιστορίες που γράφω.

Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;

Δυστυχώς, ούτε εγώ αποτελώ εξαίρεση. Από την πρώτη φορά, στην εφηβεία μου, που προσπάθησα να εκδώσω το πρώτο μου ολοκληρωμένο μυθιστόρημα, μέχρι και αργότερα, έστελνα ταχυδρομικά τα κείμενά μου σε εκδοτικούς οίκους σε όλη την Ελλάδα. Κάποια στιγμή απογοητεύτηκα και σταμάτησα να γράφω, στράφηκα περισσότερο στη φωτογραφία.

Μέσα από τη φωτογραφία, γνώρισα τον επιμελητή μου, τον Γιάννη Κοιλή. Κάποια στιγμή τόλμησα να του πω ότι γράφω και να του ζητήσω τη γνώμη του. Mε μεγάλη μου χαρά και ευγνωμοσύνη, ανέλαβε την επιμέλεια των κειμένων και στον πρώτο εκδοτικό οίκο που τα στείλαμε, στις εκδόσεις Ιωλκός, έγιναν δεκτά.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήστος Κουκούτσης: «Οδηγός στη συγγραφή υπήρξε το έργο μεγάλων κλασικών συγγραφέων, όπως ο Παπαδιαμάντης και ο Ντοστογιέφσκι»

Χρήστος Κουκούτσης: «Οδηγός στη συγγραφή υπήρξε το έργο μεγάλων κλασικών συγγραφέων, όπως ο Παπαδιαμάντης και ο Ντοστογιέφσκι»

Ο Χρήστος Κουκούτσης μας συστήθηκε πρόσφατα με τη συλλογή διηγημάτων του «Εκείνες οι όμορφες στιγμές» (εκδ. Γραφή). 

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει...

Ελισάβετ Τζιάτα: «Γράφω μόνο το τι αισθάνονται οι πρωταγωνιστές μου»

Ελισάβετ Τζιάτα: «Γράφω μόνο το τι αισθάνονται οι πρωταγωνιστές μου»

Η Ελισάβετ Τζιάτα μας συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημά της «Τα γράμματα του Αριστοφάνη» (εκδ. Βακχικόν).

Επιμέλεια: Book Press

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;

...
Ηλίας Σωτήρχος: «Ήταν πρόκληση να μπει ένας μεγαλύτερος άνδρας στη θέση μιας νέας κοπέλας και να αφηγηθεί την ιστορία πειστικά»

Ηλίας Σωτήρχος: «Ήταν πρόκληση να μπει ένας μεγαλύτερος άνδρας στη θέση μιας νέας κοπέλας και να αφηγηθεί την ιστορία πειστικά»

Ο Ηλίας Σωτήρχος μας συστήθηκε πρόσφατα με το βιβλίο του «[Αντι]κοινωνικά Δίκτυα» (εκδ. Γραφή). 

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;

Μ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Νέκυια»: Ένα μουσικό ταξίδι στον Άδη, μέσα από τη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη, στο θέατρο Σημείο

«Νέκυια»: Ένα μουσικό ταξίδι στον Άδη, μέσα από τη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη, στο θέατρο Σημείο

Μια μουσική εκδοχή της Νέκυιας, της λ' ραψωδίας της «Οδύσσειας» σε μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη, ανεβαίνει στο Θέατρο Σημείο, σε σκηνοθεσία και σύλληψη της Φένιας Παπαδόδημα. © Νίκος Παγωνάκης

Επιμέλεια: Book Press

Μια μο...

Βραβείο Liber 2026: Στον Λεονάρδο Παδούρα για το σύνολο του έργου του

Βραβείο Liber 2026: Στον Λεονάρδο Παδούρα για το σύνολο του έργου του

Ο Κουβανός συγγραφέας Λεονάρδο Παδούρα (Leonardo Padura) τιμήθηκε με το σημαντικό Βραβείο Liber 2026. © Wikimedia

Επιμέλεια: Book Press

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Εκδοτών Ισπανίας (FGEE – Federación de Gremios de Edi...

54ο Φεστιβάλ Βιβλίου: Οι πρώτες εκδηλώσεις – Εργαστήρια, συζητήσεις, παραστάσεις, συναυλίες

54ο Φεστιβάλ Βιβλίου: Οι πρώτες εκδηλώσεις – Εργαστήρια, συζητήσεις, παραστάσεις, συναυλίες

Εργαστήρια, συζητήσεις, παραστάσεις θεάτρου σκιών, συναυλίες και δράσεις: το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 54ου Φεστιβάλ Βιβλίου από τις  4 έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2026.

Επιμέλεια: Book Press

Στις 4 Σ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Πώς εδραιώθηκε το κίνημα του «οικοφεμινισμού» και πώς εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια, πώς η σχέση του φύλου και της φύσης με την εξουσία παρουσιάζεται στη λογοτεχνία. Βιβλία που ...

Ο εργασιακός χώρος ως λογοτεχνική θεματική: Το επάγγελμα εμπνέει τη μυθοπλασία, ο χώρος δουλειάς συστήνει τη δική του δραματουργία

Ο εργασιακός χώρος ως λογοτεχνική θεματική: Το επάγγελμα εμπνέει τη μυθοπλασία, ο χώρος δουλειάς συστήνει τη δική του δραματουργία

Λογοτεχνικά βιβλία που αξιοποιούν τον εργασιακό χώρο ως θεματική και με ποιον τρόπο το κάνουν. Γιατί το επάγγελμα του δασκάλου εμπνέει περισσότερο τους συγγραφείς και πώς μιλούν για αυτό. Κάποιες σκέψεις. Εικόνα: Από ιταλική έκδοση του «Ταχυδρομείου» του Τσαρλς Μπουκόβσκι. 

Γράφε...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

19 Αυγούστου 2026 ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Η γλώσσα του τόπου και η γλώσσα της γραφής

Εκτενής ανάλυση για τη συζήτηση σχετικά με τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία, την ντοπιολαλιά και την έννοια της πρωτοπορίας, με αφορμή όσα γράφτηκαν πρόσφατα. Στην κεν

ΦΑΚΕΛΟΙ