papagerorgiou250

Συνέντευξη στον Δημήτρη Αργασταρά

Ο Μηνάς Παπαγεωργίου ανήκει σε μια νέα γενιά δημοσιογράφων που αντιμετωπίζουν με κριτική ματιά την πραγματικότητα. Δραστηριοποιήθηκε από νωρίς στο χώρο της εναλλακτικής αναζήτησης ως ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Αναζήτησης Πανεπιστημίου Αιγαίου (Κ.Α.Π.Α.) και αργότερα ως ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Αναζήτησης του Μεταφυσικού (metafysiko.gr), του μεγαλύτερου ελληνικού διαδικτυακού φορέα μελέτης και αναζήτησης φιλοσοφικών, ιστορικών και παράξενων θεμάτων.

Σήμερα εργάζεται ως αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο περιοδικό “Φαινόμενα” που κυκλοφορεί μαζί με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”. Τον Ιανουάριο του 2010 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, η δημοσιογραφική έρευνα “Υπόθεση Παιδιά του 1983 – Οι Έλληνες Indigo (εκδ. Δίον), ενώ τον Ιούνιο του 2011 εξέδωσε μια συλλογή 30 δημοσιογραφικών κειμένων για την εναλλακτική επικαιρότητα υπό τον τίτλο “Δούρειος Ίππος” (εκδ. Iwrite).

Γνωρίζοντας τον Μηνά τους τελευταίους μήνες διαπίστωσα πως πρόκειται για έναν αυθεντικό άνθρωπο, ένα καλό παράδειγμα ζωντάνιας, ενεργητικότητας και επιμονής, για κάποιον που θέλει να ασχολείται με όσα πραγματικά τον ενδιαφέρουν και να «κάνει πράγματα» πάνω σε αυτά. Με το τελευταίο του βιβλίο είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω την μεθοδικότητα και τη σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζει τα θέματά του. Έτσι, σκέφτηκα να κάνουμε μια κάπως πιο συγκεκριμένη συζήτηση πάνω σε όλα αυτά… 

Λοιπόν Μηνά, τι ακριβώς σημαίνει ο όρος ‘‘εναλλακτική επικαιρότητα’’;

Με λίγα λόγια πρόκειται για τις σχετικά άγνωστες ή τις αθέατες πτυχές της επικαιρότητας που για διάφορους λόγους δεν προβάλλονται από τα συμβατικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αντιλαμβάνεσαι πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο μέσα στο χρόνο σύνολο περιπτώσεων, το ίδιο «ρευστό» και με την ίδια την «επικαιρότητα» άλλωστε.

Η φύση της επικαιρότητας, της ειδησεογραφικής προτεραιότητας, αλλάζει συνεχώς μέσα στο χρόνο. Μια ματιά στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων περασμένων δεκαετιών αποτελεί την αδιάψευστη απόδειξη για το γεγονός αυτό. Θέματα τα οποία σήμερα αποκαλούνται «εναλλακτικά», θα μπορούσαν σε μια δεκαετία να αποτελούν κεντρικά ζητήματα συζήτησης στα ηλεκτρονικά ή τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Και το αντίστροφο φυσικά.

Πιστεύεις ότι υπάρχει ενδιαφέρον για αυτή στον σύγχρονο Τύπο και στο ελληνικό κοινό;

Ως γνωστόν παρατηρείται μια κρίση της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης στις μέρες μας. Σε συνδυασμό με την ραγδαία ανάπτυξη του διαδικτύου, το ελληνικό κοινό έχει ήδη οδηγηθεί στην αναζήτηση εναλλακτικών μέσων ενημέρωσης, που με τη σειρά τους έχουν καταστήσει αυτού του είδους την επικαιρότητα περισσότερο «mainstream». Θεωρώ ότι, μέσα στα πλαίσια μιας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας, ο κόσμος διψά σήμερα για μια περισσότερο πλατιά και αντικειμενική ενημέρωση. Νομίζω ότι το διαδίκτυο είναι το μόνο Μέσο που μπορεί να προσφέρει κάτι τέτοιο τη δεδομένη στιγμή. Το επόμενο βήμα σχετίζεται με την ελεύθερη και ανεξάρτητη έκφραση της τεκμηριωμένης «γνώμης». Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκα στην περίπτωση του «Δούρειου Ίππου».

doureiosipposΤι περιλαμβάνει ο ‘‘Δούρειος Ίππος’’; Και γιατί επέλεξες τον συγκεκριμένο τίτλο; Έχει να κάνει με αυτό που λες ότι «γύρω μας μαίνεται ένας αδιάκοπος πόλεμος πληροφόρησης»;

Θα ξεκινήσω από την τελευταία ερώτηση. Όπως γράφω και στην εισαγωγή του βιβλίου, αυτού του είδους η διανοητική μάχη πληροφόρησης που παρατηρείται στις μέρες μας, κερδίζεται κάθε φορά «από τα πιο σκληρά και ανθεκτικά μιμίδια (memes), ένας όρος που εισήχθη στην επιστημονική ορολογία τις τελευταίες δεκαετίες με σκοπό να περιγράψει τις πληροφορίες, τις αντιλήψεις και τις πρακτικές που εισέρχονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο και που μπορούν να μεταβιβαστούν αναλλοίωτα, σαν άλλα νοητικά αντίγραφα, σε άλλους εγκεφάλους. Στην ουσία τα μιμίδια αποτελούν ένα είδος συμπεριφορικών γονιδίων που, αν μη τι άλλο, επηρεάζουν την παιδεία, τον πολιτισμό, την καθημερινότητα, αλλά και το μέλλον μας». Το βιβλίο αποτελεί ουσιαστικά ένα χρονογράφημα 30 φαινομενικά ετερόκλητων μεταξύ τους γεγονότων, που απασχόλησαν την εναλλακτική εγχώρια και διεθνή επικαιρότητα από τον Οκτώβριο του 2010 έως και τον Μάιο του 2011. Υπό αυτή την οπτική το έργο δύναται να λειτουργήσει σαν ένας πραγματικός Δούρειος Ίππος για τον αναγνώστη, προσφέροντάς του γνώσεις, εικόνες και οπτικές που θα ισχυροποιήσουν τα διανοητικά του εφόδια/μιμίδια.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερα για το περιεχόμενο της πειραματικής αυτής έκδοσης μέσα από την ιστοσελίδα http://trojan.iwrite.gr, που αποτελεί παράλληλα και το μοναδικό μέσο διάθεσής του έργου.

Είσαι ο αρχισυντάκτης της καινούριας έκδοσης του ένθετου περιοδικού ‘‘Φαινόμενα’’, το οποίο αισίως έχει φτάσει στο 35ο τεύχος του. Ποια είναι η εμπειρία σου από αυτό;

Η νέα έκδοση των «Φαινομένων» ξεκίνησε το ταξίδι της τον Σεπτέμβριο του 2010. Είναι η τρίτη φορά που το έντυπο αυτό εκδίδεται, πάντα μέσα από την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Η σχέση μου με το περιοδικό ήταν έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερη, μιας και πρόκειται για το πρώτο εξωδιαδικτυακό Μέσο που έκανε αναφορά στην ύπαρξη και δράση της Κοινότητας του Μεταφυσικού κατά το μακρινό 2002. Έκτοτε οι σχέσεις μου με τον διευθυντή του περιοδικού, Απόστολο Αντωνάκη, υπήρξαν άριστες και διαχρονικές. Γεγονός που οδήγησε στη φετινή «πρόκληση» της ανάληψης της αρχισυνταξίας του περιοδικού.

Πρόκειται για μια συναρπαστική έως τώρα εμπειρία κατά την οποία ένας αναγνώστης των «Φαινομένων» έχει μετατραπεί σε βασικό συντελεστή της έκδοσής τους. Παράλληλα έτυχε τα πρώτα μου βήματα στη δημοσιογραφία να συνδυαστούν αρμονικά με ένα γνώριμο σε εμένα θεματολογικό πεδίο. Νιώθω πολύ τυχερός σε αυτόν τον τομέα.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να κάνω και στο συγγραφικό «δυναμικό» των Φαινομένων, που αποτελείται από μια ομάδα άκρως αξιόλογων συνεργατών, εξειδικευμένων στα θέματα με τα οποία καταπιάνονται. Νομίζω ότι έχουμε δημιουργήσει κάτι πραγματικά ποιοτικό για τα δεδομένα του Τύπου στην Ελλάδα παρ’ όλες τις αντιξοότητες που υπάρχουν στην εποχή της οικονομικής κρίσης.

Έχω την εντύπωση πως η αμφισβήτηση του κόσμου για αυτά τα θέματα είναι αρκετά υψηλή και πολλές φορές εκφράζεται έντονα. Τι θα απαντούσες σε όσους απορρίπτουν συλλήβδην αυτή την θεματολογία;

Κατ’ αρχάς αυτού του είδους τη θεματολογία πρέπει να την προσδιορίσουμε, διαφορετικά ίσως υπάρξουν παρανοήσεις. Με τους συνεργάτες μου στην Κοινότητηα του Μεταφυσικού (metafysiko.gr) προσπαθούμε εδώ και 10 περίπου χρόνια να αναδείξουμε τη σοβαρή επιστημονική έρευνα στο πεδίο της παραψυχολογίας, να τονίσουμε τη σημασία της μελέτης άγνωστων πτυχών της ιστορίας μας, τη στενή σχέση που συνδέει μια σειρά από ανεξήγητα φαινόμενα (τα περισσότερα από τα οποία ίσως τελικά να μην οφείλονται και σε τόσο… εξωγενείς παράγοντες), την αναζήτηση της πορείας των φιλοσοφικοθρησκευτικών σχολών μέσα στο χρόνο…

Σε όσους απορρίπτουν συλλήβδην την ενασχόληση με τέτοιου είδους θέματα δεν έχω να απαντήσω κάτι, μιας και μια τέτοια στάση μαρτυρά σε πρώτο επίπεδο μια απόλυτη και δογματική θέση. Σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίον προσεγγίζει κανείς αυτά τα ζητήματα (η μελέτη των οποίων ανοίγει κατά τη γνώμη μου τους πνευματικούς ορίζοντες και την κριτική σκέψη του ερευνητή) και όχι τα ίδια τα ζητήματα. Στην πρώτη περίπτωση μπορούμε όντως να εντοπίσουμε πολλές παρανοήσεις, απάτες και ευτράπελα που δυστυχώς έχουν επικρατήσει στις συνειδήσεις μιας μεγάλης μερίδας του κόσμου.

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρεις στο βιβλίο, υπάρχουν και εκείνοι που αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο περιοδικό να φιλοξενούνται θέματα όπως τα μεταλλαγμένα, ο πόλεμος για το νερό, οι χημικές ουρές των αεροπλάνων (chemtrails), θέματα δηλαδή που ακούγονται πιο συμβατικά…

Όπως είπα και παραπάνω, πρόκειται για μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της θεματολογίας που μπορεί να αφορά τον εναλλακτικό αναζητητή στο κατώφλι του 21ου αιώνα. Ο νέος αυτός τύπος ερευνητή «οφείλει» πάνω από όλα να είναι και συνειδητός πολίτης. Να χρησιμοποιεί δηλαδή τις γνώσεις και τα διανοητικά εφόδια που έχει αποκτήσει από την τριβή του με ένα πλήθος θεματολογικών ενοτήτων, με απώτερο στόχο να γίνει χρήσιμος για την ίδια την κοινωνία. Το παράξενο, η μελέτη του αρχαίου ελληνικού -και όχι μόνον- πολιτισμού, η ιστορία, η θρησκειολογία, η προωθημένη επιστήμη, η φιλοσοφία, η γεωπολιτική, όλες αυτές οι γνώσεις μπορούν να αποδειχτούν εξαιρετικά χρήσιμες για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας. Φυσικά από όλα αυτά τα θέματα, άλλα μπορούν να κρύβουν όντως κάτι το αξιόλογο, αλλά να έχουν μπλέξει την ιστορία με τον μύθο και άλλα να αποτελούν απλώς ανοησίες. Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη τους θεωρώ ότι βελτιώνει την ατομική μας υπόσταση. 

Υπάρχουν στην Ελλάδα αξιόλογοι ερευνητές αυτών των θεμάτων; Έχουν γίνει κάποιες σημαντικές προσπάθειες ή δουλειές στο παρελθόν που θα ήθελες να μας αναφέρεις;

Σαφέστατα και υπάρχουν εξαιρετικές δουλειές ανθρώπων που αφορούν όλες αυτές τις θεματικές ενότητες στις οποίες αναφερθήκαμε πιο πάνω. Εξέχουσα θέση κατέχει χωρίς αμφιβολία το έργο του Άγγελου Τανάγρα στη «χρυσή εποχή» της έρευνας της Παραψυχολογίας στη χώρα μας (περίοδος 30’-60’). Ερχόμενος πιο κοντά στο παρόν, θα πρέπει να κάνουμε μνεία στην προσφορά των Γιώργου Μπαλάνου, Χρήστου Λάζου και Θανάση Βέμπου σε ό,τι αφορά την έρευνα του παράξενου, του Βλάση Ρασσιά για τις μελέτες του σχετικά με το χαρακτήρα του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Εντελώς πρόχειρα στο μυαλό μου έρχονται και άλλοι αξιόλογοι ερευνητές όπως ο Γιώργος Ιωαννίδης, ο Χρήστος Κασταμονίτης, ο Κωνσταντίνος Κούρος και ο Χρήστος Μόρφος.

Σε ότι αφορά τις συλλογικότητες θα πρέπει να αναφέρω «ευλογώντας τα γένια μας», την Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού (2002 και συνεχίζει…) και τις δύο πανεπιστημιακές ομάδες Κ.Α.Π.Α και Κ.Α.Π.Θ που είχε συγκροτήσει παλαιότερα σε πανεπιστήμιο Αιγαίου και Αριστοτέλειο αντίστοιχα. Την ΦΛΕΦΑΛΟ (Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας), τα παιδιά από το outer.gr αλλά και την ομάδα «Κοσμική Πυξίδα» τη δεκαετία του ΄90. Σίγουρα υπάρχουν ή υπήρξαν και άλλες αξιόλογες μονάδες ή ομάδες και ζητώ συγνώμη για την παράλειψη αναφοράς του ονόματός τους εδώ.

Σε απασχολούν αρκετά συχνά θέματα της Ιστορίας και της εθνικής μας ταυτότητας. Τελικά, πόσο καλά πιστεύεις ότι γνωρίζουμε και πόσο ειλικρινείς είμαστε με τους εαυτούς μας ως Έλληνες;

Αυτή η ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί τόσο εύκολα, μιας και σχετίζεται με τις ιδιαίτερες πεποιθήσεις του καθενός από εμάς σχετικά με τους όρους Έλληνας, εθνική ταυτότητα, έθνος κτλ. Όμως ανεξάρτητα από όλα αυτά, προσπαθώ κάθε φορά να τεκμηριώνω τις θέσεις μου ευνοώντας την ανάπτυξη του υγιούς διαλόγου με τον εκάστοτε συνομιλητή ή αναγνώστη μου.

Θεωρώ ότι υπάρχει ένα τεράστιο κενό γνώσης και συνείδησης σχετικά με το πραγματικό παρελθόν μας και τους παράγοντες εκείνους που διαμόρφωσαν μέσα στο χρόνο το σημερινό προφίλ του νεοέλληνα. Η ανάδειξη αυτού του γνωσιακού «κενού» σχετίζεται όντως με ένα κομμάτι της συγγραφικής μου δραστηριότητας, παρ’ όλα αυτά το δύσκολο κομμάτι πιστεύω ότι έχει να κάνει με αυτή τη «μαγική» λέξη που ανέφερες στην ερώτησή σου, την ειλικρίνεια. Μόνο όντας ειλικρινής απέναντι στον ίδιο σου τον εαυτό έχεις τη δυνατότητα να κατανοήσεις πραγματικά αυτό που μαθαίνεις, αλλάζοντας παράλληλα την κατάσταση γύρω σου. Εδώ νομίζω υστερούμε αρκετά ως λαός και σε αυτόν ακριβώς τον λόγο οφείλονται όλα τα συμπλέγματα που μας ακολουθούν τους τελευταίους 16 περίπου αιώνες της ιστορίας μας…

Όπως θίγεις σε ένα κείμενό σου, βλέπουμε και στην χώρα μας κατά καιρούς το φαινόμενο λογοτεχνικά βιβλία να θεωρούνται βλάσφημα ή ανήθικα και να καίγονται δημοσίως ή να μπλέκουν σε δικαστικές διαμάχες. Ποιά είναι η άποψή σου για όλα αυτά;

Η ιστορία της λογοκρισίας των ιδεών είναι μακρά στην παγκόσμια ιστορία αλλά και στον ελληνικό χώρο. Θα μας έπαιρνε σελίδες ολόκληρες για να αναλύσουμε εδώ περιπτώσεις όπως του Πλήθωνα, του Παμπλέκη, του Καϊρη, του Κοραή, του Κορνάρου, του Μάρα, του Ανδρουλάκη κ.α.

Παρ’ όλα αυτά, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι κατά την τελευταία 20ετία το θρησκευτικό –κυρίως– κατεστημένο της χώρας μας έχει αλλάξει την τακτική του προτιμώντας να μην αντιδρά στην έκδοση πονημάτων που στέκονται απέναντι στα συμφέροντά τους. Αυτό συνέβη αφ’ ενός γιατί το moto «αρνητική διαφήμιση = διαφήμιση» πήρε σάρκα και οστά, και αφ’ εταίρου λόγω της ίδιας της φύσης των Μέσων (ηλεκτρονικών και έντυπων) που αποδεσμεύτηκαν κάπως περισσότερο από τα κατεστημένα κέντρα εξουσίας. Σαφέστατα και δεν ζούμε σε μία «κοινωνία αγγέλων», παρ’ όλα αυτά θεωρώ πως –παρά τα χίλια δυο τραγικά που βιώνουμε καθημερινά– διανύουμε μια χρυσή εποχή σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης.

Ποιά είναι η άποψή σου για τις διάφορες συνομωσιολογίες που εμφανίζονται κατά καιρούς με αφορμή θέματα της πολιτικής, της θρησκεία κ.ά;

Θεωρώ ότι η ανάπτυξη τέτοιου είδους θεωριών είναι σημάδι παρακμής της εκάστοτε κοινωνίας. Η τυφλή πίστη ενός ανθρώπου στις συνωμοσίες καταδεικνύει την ενδόμυχη παραδοχή του πως ο ίδιος είναι εξαιρετικά αδύναμος απέναντι στο σύστημα. Με τα προηγούμενα φυσικά και δεν αποκλείω την ύπαρξη μηχανορραφιών ή μυστικών σχεδίων μέσα στην ανθρώπινη ιστορία…

Δεν είμαι συνωμοσιολόγος, γοητεύομαι όμως από τη μελέτη των ιστοριών αυτών, στην προσπάθειά μου να ανιχνεύσω τις συνθήκες ή τα συμφέροντα που ευνόησαν την ανάπτυξη και διάδοσή τους. Τελευταία ερευνώ τα κίνητρα των πολιτικοθρησκευτικών εκείνων κύκλων που «δαιμονοποίησαν» τους Εβραίους και τους Ιλλουμινάτι κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα στον ευρωπαϊκό χώρο. Οι μισοί από αυτούς που εξακολουθούν να τους κατακεραυνώνουν σήμερα, θα ντρέπονταν αν κατανοούσαν τις σκοταδιστικές ιδεολογικές ρίζες των υποθέσεων αυτών…

Όπως διάβασα στο βιογραφικό σου δραστηριοποιείσαι πολιτικά στους κόλπους του πανευρωπαϊκού κινήματος για την Άμεση Δημοκρατία. Θες να μας πεις λίγα λόγια για αυτόν τον όρο που ακούγεται όλο και πιο συχνά τελευταία;

Με τη μελέτη του πεδίου της Άμεσης Δημοκρατίας ήρθα σε επαφή το 2005 μέσω της ΜΚΟ «Βήμα για Δημοκρατία Πολιτών» (επικεφαλής της ο δικηγόρος Γιώργος Κόκκας), που με τη σειρά της ανήκει σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο δίκτυο συλλογικοτήτων (World Wide Direct Democracy Movement) που μελετά θεσμικά την αρχαία ελληνική δημοκρατία προτείνοντας σύγχρονες εφαρμογές της στο σήμερα. Περιλαμβάνει έννοιες και όρους όπως η ισοπολιτεία, η ισηγορία, τα δημοψηφίσματα, η ανακλητότητα, η κλήρωση, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες πολιτών κ.ά. Αποσκοπεί στην συμμετοχή όλων των ενεργών πολιτών στη λήψη των αποφάσεων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, έχω συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια σε αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις και ομιλίες που σχετίζονταν με τη διάδοση των ιδεών αυτών, έχοντας παράλληλα ολοκληρώσει και ένα mini project αμεσοδημοκρατικών συνεντεύξεων με Έλληνες βουλευτές που βρίσκεται δημοσιευμένο στο blog μου.

Η Άμεση Δημοκρατία ταυτίζεται στην ουσία με την «πραγματική δημοκρατία» που ζητά το κίνημα των Αγανακτισμένων την τελευταία περίοδο και στη χώρα μας. Φαίνεται πως ο όρος «Άμεση Δημοκρατία» (σχεδόν άγνωστος μέχρι τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας), κατάφερε να κάνει το ταξίδι του στις συνειδήσεις του κόσμου όλο αυτό το διάστημα, βγαίνοντας στην επιφάνεια την κατάλληλη στιγμή. Γενικότερα, αυτό το παράξενο ταξίδι νέων ή άγνωστων λέξεων και εκφράσεων μέσα στις κοινωνίες είναι ένα θέμα που με έχει απασχολήσει και συνεχίζει με απασχολεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Δεν σου κρύβω ότι κατά καιρούς προβαίνω σε διάφορους σχετικούς πειραματισμούς.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

Μαριάννα Σκυλακάκη – Στέλλα Κάσδαγλη: «Τα σημερινά κορίτσια είναι πιο ''δουλεμένα'', εξερευνούν την ταυτότητα και τις επιθυμίες τους»

Μαριάννα Σκυλακάκη – Στέλλα Κάσδαγλη: «Τα σημερινά κορίτσια είναι πιο ''δουλεμένα'', εξερευνούν την ταυτότητα και τις επιθυμίες τους»

Τι ζητούν τα σημερινά κορίτσια; Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι τους και πώς τοποθετούνται απέναντι στα αιτήματα του φεμινισμού, αλλά και την έμφυλη βία; Με αφορμή το βιβλίο «Μικρές επικίνδυνες - 100 ιστορίες από 100 γενναία κορίτσια» (εκδ. Key Books) συνομιλήσαμε με τις Μαριάννα Σκυλακάκη και Στέλλα Κάσδαγλη που μ...

Κώστας Νασίκας: «Οι απεργίες πείνας είναι μια μορφή πάλης, μέχρι θανάτου, του απεργού με τον αντίπαλό του»

Κώστας Νασίκας: «Οι απεργίες πείνας είναι μια μορφή πάλης, μέχρι θανάτου, του απεργού με τον αντίπαλό του»

Mε αφορμή το βιβλίο του «Βία και καταναλωτισμός» (εκδ. Αρμός) συζητάμε με τον ψυχαναλυτή και συγγραφέα Κώστα Νασίκα για την ψευδεπίγραφη ευμάρεια των σύγχρονων κοινωνιών, αλλά και πώς η τροφή μπορεί να γίνει «όπλο» στους απεργούς πείνας και σε εκείνους που νηστεύουν. 

Συνέντ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ