prodimosieysi mitsora

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Μαρίας Μήτσορα «Η κυρία Τασία και ο Γουλιέλμος Καταβάθος», που θα κυκλοφορήσει προσεχώς από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

tasiasamourai@hades.com

Η κυρία Τασία, γνωστή και ως Σαμουράι, ήταν μια μοδίστρα στην οδό Ασκληπιού, κοντά στο ζαχαροπλαστείο Τριανόν. Τελευταία ανακάλυψα, σχεδόν απέναντι από το παλιό της διαμέρισμα, πλάι στον κάδο της ανακύκλωσης, ένα πέρασμα-μικρό-πέρασμα από τον πάνω κόσμο στον κάτω. Από εκεί την είδα να βγαίνει – το Τρια­νόν έχει κλείσει εδώ και χρόνια· «Πωλείται» γράφουν κιτρινισμένα χαρτιά κολλημένα στα τζάμια του!

Για την κυρία Τασία είχα ακούσει ότι πέθανε. Πλάι λοιπόν σ’ αυτόν τον κάδο, μέσα από μια τρύπα ανάμεσα στην άσφαλτο και στο πεζοδρόμιο, είδα για μια στιγμή κάτι πιο πυκνό από καπνό να ξετυλίγεται σαν κορδέλα όταν παίζει μαζί της ο αέρας, και την επόμενη στιγμή η κυρία Τασία με τη ρόμπα της την καπιτονέ, με εκείνο το αξέχαστο εμπριμέ με τα νούφαρα, στάθηκε μπροστά μου και με άρπαξε από το μπράτσο. Πάνω στο συνθετικό σατέν, που είχε το χρώμα της ακατέργαστης ζάχαρης, τα νούφαρα άνθισαν λαμπερά, κι αμέσως μετά κεφάλι, χέρια, πόδια εμφανίστηκαν και τα χαρακτηριστικά της σταθεροποιήθηκαν όπως τα θυμόμουν, σε ένα πρόσωπο όμως αρυτίδωτο. Το στόμα της άνοιξε, μέσα από τα αραιά δόντια βγήκε βραχνή η φωνή της και μου ψιθύρισε: «Ήμουν η κυρία Τασία, που με έλεγες Σαμουράι στις φίλες σου, και πάντοτε ήθελα να σου πω ότι σε έχω μέσα στην καρδιά μου. Εκείνα τα υφάσματα που μου έφερνες, εκείνο το crêpe de Chine στο χρώμα του αίματος, μου θύμιζε τα νιάτα μου, μου θύμιζε ότι είχα πάρει λάθος άντρα».

Στεκόμασταν στη γωνία του μάρκετ, κόσμος έμπαινε κόσμος έβγαινε, η κυρία Τασία μού έδειξε με μια κίνηση του κεφαλιού: «Αυ­τό το μάρκετ δεν υπήρχε όσο ζούσα... Τώρα, ξέρεις, δεν ράβω πια, θα σου τα πω μια άλλη φορά – γιατί η βάρκα κάτω έχει καινούρια μηχανή, άσε που ο απόγονος του πρώτου Κέρβερου είναι ο πιο ανυπόμονος απ’ όλους... Δώσε όμως κανένα κέρμα».

Τρόμαξα στην ιδέα πως ζητιάνευε!

Στεκόμασταν στη γωνία του μάρκετ, κόσμος έμπαινε κόσμος έβγαινε, η κυρία Τασία μού έδειξε με μια κίνηση του κεφαλιού: «Αυ­τό το μάρκετ δεν υπήρχε όσο ζούσα... Τώρα, ξέρεις, δεν ράβω πια, θα σου τα πω μια άλλη φορά – γιατί η βάρκα κάτω έχει καινούρια μηχανή, άσε που ο απόγονος του πρώτου Κέρβερου είναι ο πιο ανυπόμονος απ’ όλους... Δώσε όμως κανένα κέρμα».

«Θέλω δύο χάλκινα», η φωνή της αγρίεψε, «αν η κόρη μου η ανεπρόκοπη μου είχε βάλει τα χάλκινα κέρματα στα μάτια μπορεί και να είχα ησυχάσει, αλλά χωρίς το σωστό αντίτιμο, χωρίς το σωστό εισιτήριο, δεν ησυχάζει κανένας, να το ξέρεις!». Τα άρπαξε σχεδόν στον αέρα, τα έσφιξε στη χούφτα της, έκανε να φύγει αλλά κοντοστάθηκε. «Τι λέγαμε; Λοιπόν, σου είπα δεν ράβω πια, έχω όμως ανοίξει Γραφείο Ευρέσεως».

«Τι Ευρέσεως, κυρία Τασία μου;» ρώτησα τραυλίζοντας σχεδόν. «Απολεσθέντων; Απολωλότων;»

«Γραφείο Ευρέσεως Φαντασμάτων. Γι’ αυτό σου λέω πως θα με χρειαστείς. Ψάξε με στο GhostWeb, ή καλύτερα… θα φροντίσω να βρεις το μέιλ μου στην τσέπη σου. Ξέρω πως έχασες μιαν αυλή, ξέρω πως έχασες την πανσέληνο του Αυγούστου, ενημερώθηκα όμως για κάτι άλλο. Τώρα στην Αθήνα έχεις έναν κήπο που τον στόλισες με επιτοίχιες παραστάσεις της Δήμητρας και της Περσεφόνης και τελεί υπό την προστασία της Παλλάδος και του Φοίβου Απόλλωνα».

Η παλάμη της απότομα κάλυψε τον καρπό μου με μια παγωνιά χωρίς βάρος. «Καλά, δεν το νιώθεις ότι σε περπατάει το φάντασμα μιας μύγας; Να πλυθείς τώρα που θα πας σπίτι σου, με παγωμένο νερό. Κι όταν θα είσαι έτοιμη για το δείπνο της Εκάτης, αν δεν με βρεις αμέσως εδώ, σ’ αυτή την τρύπα ρίψε σημείω­μα με τη λίστα των φαντασμάτων που επιθυμείς για καλεσμένους. Εγώ μόνο κόλλυβα θέλω να μου αφήνεις τα Ψυχοσάββατα στο εκκλησάκι του Αγίου Ισιδώρου στον Λυκαβηττό. Και, ψιτ, πού είσαι! Να μου γράφεις με κόκκινο μελάνι».

Ένας γάτος άσπρος, σχεδόν άυλος, διέσχισε με κόκκινο φανάρι τη Λασκάρεως, κόρνες πίσω του, παρά λίγο τρακάρισμα, ήρθε και τριβόταν στα πόδια της με χάρη. Τον αναγνώρισα από τα χρυσά μάτια και τη φουντωτή ουρά.

Mitsora ex«Έλα, Δάσκαλε, να σας συστήσω. Αυτή ήταν η αγαπημένη μου πελάτισσα που σου έλεγα. Έραβε συνέχεια φουστάνια ΑποΧαιρετισμών». Μου έριξε μια ματιά από την κορυφή ως τα νύχια λες και μου έπαιρνε πάλι τα μέτρα. «Αυτός εδώ, που είναι και δεν είναι γάτος και τον φωνάζω Δάσκαλο, είναι ο Γουλιέλμος ΚαταΒάθος… Πάμε τώρα, πάμε, η βάρκα σήμερα περιμένει στον Ποδονίφτη» του είπε πολύ τρυφερά. Και την επόμενη στιγμή είχαν χαθεί.

Ψάχνοντας τα κλειδιά στο πανωφόρι μου, βρήκα στην τσέπη ένα διπλωμένο χαρτί με το μέιλ που είχα δει στον ύπνο μου, tasiasa­mourai@hades.com.

Ήταν τόσο ακατανόητο αυτό που μόλις είχε συμβεί, που προσπαθούσα να πιαστώ από κάποια πραγματική ανάμνηση σχετικά με την κυρία Τασία. Είχαν περάσει πολλά χρόνια! Πόσα φορέματα ΑποΧαιρετισμού μού είχε ράψει; Τρία θυμάμαι μου τα είχε τελειώσει – και οι σχέσεις με τον Γιάννη, τον Γιώργο και τον Νίκο είχαν έγκαιρα διακοπεί. Δύο άλλα όμως είχανε μείνει στη μέση, με συνέπειες ολέθριες.

Ο Θήτα Θήτα, λοιπόν, έβαζε ξυλοπόδαρα και με παρακολουθούσε από τις μπαλκονόπορτες του διαμερίσματος στη Δεινοκράτους. Μετακόμισα διά νυκτός στη Νεάπολη. Σωστά όμως επέμενε πως του είχα κλέψει την καρδιά, την άκουγα να χτυπάει δυνατά στην κρεβατοκάμαρα της Νικηφόρου Ουρανού. Το ήξερα, το διαισθανόμουν, αυτή η ιστορία δεν θα τελείωνε αναίμακτα!

Ούτε το φόρεμα που σχεδίαζα για μια τελευταία συνάντηση με τον Χ. δεν ολοκληρώθηκε· τα δάχτυλα της κυρίας Τασίας ήσαν παραμορφωμένα από τα αρθριτικά. Επτά ολόκληρα χρόνια το βαλς των δισταγμών, το ταγκό μιας άγριας τρυφερότητας, ξαφνικές γέφυρες τη νύχτα, λαχανιασμένοι συναντιόμασταν, με λύσσα προσπαθούσαμε να μπούμε ο ένας μέσα στο σώμα του άλλου, να γίνουμε, για λίγο έστω, εγώ εκείνος κι εκείνος εγώ· κάθε φορά –ήσυχα στο τέλος, χωρίς φωνές– σχεδόν σκοτωνόμασταν.


Η Μαρία Μήτσορα γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Παρίσι (Σορβόννη και Vincennes), όπου κατέθεσε μια εργασία της πάνω στη δυναμική των μικρών ομάδων. Έχει ταξιδέψει από τον Πολικό Κύκλο έως την Αϊτή, από το Πεκίνο έως τη Νικαράγουα των Σαντινίστας, τον Ορινόκο και τη Σάντα Φε ντε Μπογκοτά. Έχει εκδώσει τις συλλογές διηγημάτων «Άννα, να ένα άλλο» (Άκμων, 1978, β έκδ. Πατάκης, 2007), «Από τη μέση και κάτω» (Πατάκης, 2014) και τα μυθιστορήματα «Σκόρπια δύναμη» (Οδυσσέας, 1982), «Περίληψη του κόσμου» (Κέδρος, 1985), «Ο ήλιος δύω» (Οδυσσέας, 1996), «Καλός καιρός/μετακίνηση» (Πατάκης, 2005), καθώς και το αυτοβιογραφικό αφήγημα «Με λένε λέξη» (Πατάκης/σειρά «Η κουζίνα του συγγραφέα», 2008). Διηγήματά της και ταξιδιωτικά της κείμενα έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«My HERoines» της Μαρίας Αμανατίδου (προδημοσίευση)

«My HERoines» της Μαρίας Αμανατίδου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή αφηγημάτων της Μαρίας Αμανατίδου «My HERoines – Μικρές ιστορίες, μεγάλες ηρωίδες», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Μηκραίνεις»

...
«Με το στανιό» του Γιάννη Νταουλτζή (προδημοσίευση)

«Με το στανιό» του Γιάννη Νταουλτζή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Γιάννη Νταουλτζή «Μελένικο, Γανόχωρα, Με το στανιό στη Δράμα», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Γεννήθηκε, όπως οι πρόγονοί της το ’χαν συν...

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Εύας Στάμου «Σωματογραφία», το οποίο κυκλοφορεί στις 2 Δεκεμβρίου από τος εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 2ο

Εκείνη την εποχή καταπιανόμουν με την κατα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς φωσφορίζει η ομορφιά – Φιλικό ραβασάκι προς τον Διονύση Σαββόπουλο

Πώς φωσφορίζει η ομορφιά – Φιλικό ραβασάκι προς τον Διονύση Σαββόπουλο

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον «Σάκο Εκστρατείας» του μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, με αφορμή την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας του Διονύση Σαββόπουλου «Γιατί τα χρόνια τρέχουν χύμα» (εκδ. Πατάκη), γράφει στον Νιόνιο ένα ραβασ...

Διαβάζοντας με τη Φραντσέσκα Μινουτόλι

Διαβάζοντας με τη Φραντσέσκα Μινουτόλι

Πρόσωπα από τον χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Francesca Minutoli.

Επιμέλεια: Book Press

Ποι...

Ο συγγραφέας και η εποχή του – Τι αναζητάμε σε ένα λογοτεχνικό έργο;

Ο συγγραφέας και η εποχή του – Τι αναζητάμε σε ένα λογοτεχνικό έργο;

Υφίσταται ο διαχωρισμός μορφής / περιεχομένου; Τι αναζητάμε στο έργο ενός συγγραφέα; Ταυτιζόμαστε με τους χαρακτήρες και τις κοινωνικές συνθήκες ή είμαστε «ανοιχτοί» στην αποδόμηση της τρέχουσας ηθικής και αισθητικής;

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Γερτρούδη» (μτφρ. Ειρήνη Γεούργα), το οποίο κυκλοφορεί στις 22 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ίμτχορ ήταν χήρος, ζούσε σε ένα από τα παλι...

«Αυτή η κυρία δεν αστειεύεται!» της Γιάρα Μοντέιρο (προδημοσίευση)

«Αυτή η κυρία δεν αστειεύεται!» της Γιάρα Μοντέιρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γιάρα Μοντέιρο [Yara Monteiro] «Αυτή η κυρία δεν αστειεύεται!» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

22 ...

«Βαλτιμόρη» της Γελένα Λένγκολντ (προδημοσίευση)

«Βαλτιμόρη» της Γελένα Λένγκολντ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γελένα Λένγκολντ [Jelena Lengold] «Βαλτιμόρη» (μτφρ. Γιούλη Σταματίου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΕΞΙ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Εξήντα ποιητικές συλλογές, δέκα από τις οποίες είναι ποίηση μεταφρασμένη στα ελληνικά: Μια επιλογή από τις εκδόσεις του 2024.

Επιλογή: Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος

...

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, στις 5 Ιανουρίου 2025 σε ηλικία 88 ετών (1936-2025), μας οδηγεί και στα βιβλία του στα οποία διαφυλάσσεται η πολιτική του παρακαταθήκη αλλά και η προσωπική του διαδρομή. 

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

«Το αγαπημένο μου του 2024»: 20 συντάκτες της Book Press ξεχωρίζουν ένα βιβλίο

«Το αγαπημένο μου του 2024»: 20 συντάκτες της Book Press ξεχωρίζουν ένα βιβλίο

Ρωτήσαμε τους συντάκτες και σταθερούς συνεργάτες της Book Press ποιο ήταν το αγαπημένο τους βιβλίο από τη χρονιά που μόλις αφήσαμε πίσω μας. Οκτώ βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας και επτά μεταφρασμένης είναι οι κατηγορίες που κυριαρχούν, αλλά δεν λείπουν και τα δοκίμια ή κι ένα βιβλίο-έκπληξη για αναγνώστες κάθε ηλικίας...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

05 Ιανουαρίου 2025 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Το αγαπημένο μου του 2024»: 20 συντάκτες της Book Press ξεχωρίζουν ένα βιβλίο

Ρωτήσαμε τους συντάκτες και σταθερούς συνεργάτες της Book Press ποιο ήταν το αγαπημένο τους βιβλίο από τη χρονιά που μόλις αφήσαμε πίσω μας. Οκτώ βιβλία ελληνικής λογοτ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ