prodimosieysi mougkos

Προδημοσίευση από το φωτογραφικό λεύκωμα «Κάνα δυο φωτογραφίες» του Δημήτρη Μουγκού, στο οποίο αποτυπώνεται η καλλιτεχνική πορεία του ΛΕΞ, από το 2014 και τον πρώτο του δίσκο «Ταπεινοί και Πεινασμένοι» μέχρι και σήμερα. Το βιβλίο κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Petites-Maisons.

Επιμέλεια: Book Press

Η φωτογραφία υπήρχε στο σπίτι από την παιδική μου ηλικία· η μητέρα μου ήταν ερασιτέχνης φωτογράφος. Είχε ένα σύστημα της Pentax, τηλεφακούς, φίλτρα και προτζέκτορα για slides. Όταν το καλοκαίρι του 1996 μετακόμισα στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που γεννήθηκα, κάναμε με τον πατέρα μου την πρώτη μας εκδρομή και δημιούργησα το πρώτο μου φωτογραφικό άλμπουμ.

Η ενασχόληση του πατέρα μου με τις γραφικές τέχνες με έφερε κοντά σε έννοιες συναφείς με αυτές της φωτογραφίας: σκοτεινός θάλαμος, φιλμ, φώτισμα, εμφάνιση· κάδρο, σύνθεση, οπτική επικοινωνία. Έτσι, στην τρίτη γυμνασίου αποφάσισα ότι θέλω να δώσω εξετάσεις για τη Σχολή Καλών Τεχνών. Έκανα τρία χρόνια προετοιμασία, αλλά δεν έδωσα ποτέ. Μετά από διαφωνίες, κακά αποτελέσματα στις πανελλήνιες αλλά δύο καλά γραπτά στο σχέδιο, πέρασα στο τμήμα Φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας. Λίγα χρόνια μετά ακολούθησε το Λονδίνο και, κάπου στο 2012, η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη, όπου ζω και εργάζομαι μέχρι σήμερα.

Στο λεύκωμα αυτό παρουσιάζω μια επιλογή από φωτογραφίες που τράβηξα μετά την επιστροφή μου από την Αγγλία, την περίοδο από το 2014 ως το 2023. Είναι μια απόπειρα να μοιραστώ εικόνες και στιγμές από την αρχή της συνεργασίας μου με τον Αλέξη. Την πορεία και την εξέλιξη όλων μας. Από το διαμέρισμα που νοίκιαζα στις Σαράντα Εκκλησιές το 2014, στο σπίτι μας με τον Κώτσο στη Ναυαρίνου· και από το πρώτο live στον Μύλο το 2015, μέχρι το Καυτανζόγλειο και το Λονδίνο.

Σκοπός του λευκώματος δεν είναι η ανάδειξη της δουλειάς μου ως φωτογράφου συναυλιών ή ως φωτορεπόρτερ. Σκοπός του είναι να συμπληρώσει την ιστορία, να αποκαλύψει το πρόσωπο της σιλουέτας, να δείξει τα πράγματα από την άλλη πλευρά και να μιλήσει για τη φιλία, την ενότητα και τη μουσική.

Οι φωτογραφίες αυτές έχουν γίνει με αγάπη. Είναι το αποτέλεσμα δημιουργικού χρόνου με φίλους αδερφικούς. Έχουν ιδρώτα από στούντιο το καλοκαίρι και καπνό από πυρσούς, μυρίζουν μπίρα και τσιγάρο. Έχουν φίλους που γκρίζαραν και σπόρους που μεγάλωσαν.

Οι φωτογραφίες αυτές έχουν γίνει με αγάπη. Είναι το αποτέλεσμα δημιουργικού χρόνου με φίλους αδερφικούς. Έχουν ιδρώτα από στούντιο το καλοκαίρι και καπνό από πυρσούς, μυρίζουν μπίρα και τσιγάρο. Έχουν φίλους που γκρίζαραν και σπόρους που μεγάλωσαν. Έχουν Σαλονίκη, Φάληρο και πολυκατοικίες. Έχουν Αλέκο, Μελενίκου και Ναυαρίνου. Και έχουν και μερικά από τα live που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.

Το λεύκωμα αυτό είναι αφιερωμένο στην παρέα μου – στη δεύτερη οικογένειά μου. Στους φίλους που, είτε φαίνονται στις φωτογραφίες είτε όχι, ήταν και είναι εκεί. Σ’ αυτούς που μαζί μάθαμε να περπατάμε στους δρόμους της πόλης με χέρια βαμμένα και λερωμένα αθλητικά. Που μάθαμε να ακούμε μουσική και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο.

Στο crew, στην παρέα, στους δικούς μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους βοήθησαν και με παρότρυναν στην πορεία μου μέχρι τώρα. Κατ’ αρχάς στους γονείς μου, τη μητέρα μου Δέσποινα Βαρδάκα και τον πατέρα μου Γιάννη Μουγκό. Στον αδερφό μου Γιώργο και στον θείο μου Παναγιώτη. Στον συνεργάτη μας τα τελευταία 30 χρόνια, Δημήτρη Μηλώση. Στους φίλους του πατέρα μου, τον Μάξιμο και τον Γιάννη, για τη βοήθεια και τη στήριξη. Στους δάσκαλούς μου και ιδιαιτέρως στην κ. Μαρκίδου. Τέλος, στους συμφοιτητές, που όταν ακούνε ΣΓΤΚΣ, καταλαβαίνουν και συγκινούνται.

Δημήτρης Μουγκός

prodimosieysi mougkos 2

Με τον Μήτσο γνωριζόμαστε 25 χρόνια. Ίσως 26. Η έκφραση «μια ολόκληρη ζωή» δεν μου αρέσει για να περιγράψω τον αριθμό αυτών των χρόνων που τρέχει η σχέση μας, γιατί αν ήταν όντως «μια ολόκληρη ζωή» θα ήταν μια σύντομη ζωή. 25 χρόνια. Ίσως 26.

Πριν τα 30 μου δεν είχα ακόμα καταφέρει να κάνω αυτό που πραγματικά ήθελα· να βγάζω δίσκους και να μπορώ να βιοπορίζομαι από αυτό. Στα 30 μου άρχισαν να μπαίνουν αυτές οι βάσεις, όταν μαζί με τον Dof κυκλοφορήσαμε το Ταπεινοί και πεινασμένοι, τον πρώτο προσωπικό μου δίσκο. Τον Οκτώβριο του 2014, όταν ο δίσκος αυτός ήταν στη φάση της μείξης, φώναξα τον Μήτσο σε ένα καφέ που δούλευα τότε στη Ναυαρίνου, το οποίο πλέον δεν υπάρχει, και του είπα ότι τον Νοέμβριο βγαίνει το Ταπεινοί και πεινασμένοι. Του είπα ότι πιστεύω σε αυτό ή μάλλον, ακόμα πιο συγκεκριμένα, ότι ποντάρω σε αυτό και ότι πρέπει το μουσικό υλικό να πλαισιωθεί με φωτογραφίες ανάλογης αισθητικής, ώστε να δημιουργηθεί ένα είδος σύμπαντος. Ο Mουγκός πάντα ήταν και είναι ένας αξιόπιστος φίλος αλλά –μην έχοντας ακούσει ούτε ένα κομμάτι του δίσκου μέχρι εκείνη τη στιγμή– με κοίταξε, όπως ήταν λογικό, με ένα μείγμα απορίας, επιφυλακτικότητας και αγάπης. Ήξερα ότι αυτός είναι ο κατάλληλος άνθρωπος και ο κατάλληλος φωτογράφος.

Ο Mουγκός πάντα ήταν και είναι ένας αξιόπιστος φίλος αλλά –μην έχοντας ακούσει ούτε ένα κομμάτι του δίσκου μέχρι εκείνη τη στιγμή– με κοίταξε, όπως ήταν λογικό, με ένα μείγμα απορίας, επιφυλακτικότητας και αγάπης. Ήξερα ότι αυτός είναι ο κατάλληλος άνθρωπος και ο κατάλληλος φωτογράφος.

Οι πρώτες «Τ.Γ.Κ.» φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο διαμέρισμά του στις Σαράντα Εκκλησιές και ανέβηκαν στη σελίδα μου στο Facebook στις 11 Νοεμβρίου του 2014, την ημέρα που κυκλοφόρησε ο δίσκος. Από την εποχή αυτών των φωτογραφιών στο σπίτι στις Σαράντα, με εμένα και τον Dof στους καναπέδες του σαλονιού και με τους δυο μας πάλι στην κουζίνα, σκυφτούς πάνω από τον ευρυγώνιο, με τον Μήτσο δεν είμαστε απλά καλοί φίλοι – είμαστε πλέον ομάδα.

Ύστερα ήρθαν οι συναυλίες· από το εντός έδρας στον Μύλο, στην εκδρομή με πούλμαν για το Χυτήριο στην Αθήνα. Το ’18 επόμενος δίσκος, οπισθόφυλλο στο City Gate, συναυλία στο Ιβανώφειο και στο Γκάζι στην Αθήνα. Παράλληλα, βιντεοκλίπ, συναυλίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αράγματα στο σπίτι που συγκατοικούσαν με τον Dof στη Ναυαρίνου, συναυλία στο Hackney στο Λονδίνο και άλλα πόσα. Το ’22 Μετρό. Νέα Σμύρνη, Καυτανζόγλειο, Λονδίνο και συνεχίζουμε.

Οι αναμνήσεις είναι για τους παρευρισκόμενους και τους συμμετέχοντες. Οι φωτογραφίες, από την άλλη, είναι για όλους, και αν οι αναμνήσεις καμιά φορά ξεθωριάζουν, οι φωτογραφίες είναι εκεί για να θυμίζουν. Οπότε, Μήτσο, τράβα κάνα δυο να υπάρχουν.

ΛΕΞ

prodimosieysi mougkos 3

Πολλές φορές η εικόνα αποτυπώνει την πραγματικότητα του παρελθόντος, κρατώντας τη ζωντανή να σου θυμίζει τη διαδρομή που σε έφερε στο τώρα. Σε κάνει να ξαναζείς τη στιγμή μαζί με όλο το φορτίο που κουβαλάει· ανησυχίες, φιλοδοξίες, συναισθήματα θετικά και αρνητικά. Άλλες φορές γίνεται το αντίθετο. Η πραγματικότητα εξυπηρετεί την εικόνα. Δημιουργούμε μια στιγμή με σκοπό να την απαθανατίσουμε. Η πραγματικότητα κατασκευάζεται για τον εκάστοτε σκοπό, όμως η αλήθεια της εικόνας παραμένει. Ίσως και να ενισχύεται, αφού για να πετύχουμε τον συμβολισμό φροντίζουμε ώστε τα στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν να είναι εκεί και να υπάρχουν στον βαθμό που θέλουμε.

Η ευλογία στη δική μας περίπτωση, είτε στην αποτύπωση του αυθόρμητου είτε στη φωτογράφιση με σκοπό, είναι ότι έχουμε έναν φίλο που φροντίζει γι’ αυτό. Ένας από εμάς που, με τη χαρακτηριστική του αισθητική και τη συνέπειά του σε αυτήν, κατέγραψε με τους φακούς του τη δια-δρομή μας· και συνεχίζει να το κάνει. Είτε με χρώμα είτε σε μαύρο και άσπρο.

Η πραγματικότητα εξυπηρετεί την εικόνα. Δημιουργούμε μια στιγμή με σκοπό να την απαθανατίσουμε. Η πραγματικότητα κατασκευάζεται για τον εκάστοτε σκοπό, όμως η αλήθεια της εικόνας παραμένει.

Μου είναι δύσκολο να γράψω για το λεύκωμα του Δημήτρη, αφού δεν μπορώ να το διαχωρίσω από την ίδια τη διαδρομή. Όπως μου είναι δύσκολο να γράψω και για τον φωτογράφο Δημήτρη Μουγκό, αφού είναι αδύνατον να τον διαχωρίσω μέσα μου από τον αδερφικό μου φίλο· δεν μπορώ να τον τοποθετήσω έξω από τα γεγονότα σε ρόλο παρατηρητή, αφού είναι μέρος τους, ακόμη κι αν λείπει από τη φωτογραφία. Από το οπισθόφυλλο του Ταπεινοί και πεινασμένοι μέχρι το δεύτερο live στο Λονδίνο, από το σπίτι του Κίτσου για το «Κυνήγι» μέχρι το σπίτι στον τρίτο που μέναμε μαζί, ο Μήτσος έχει αφήσει το δικό του στίγμα σε αυτό που έγινε. Κομμάτι αυτού πλέον είναι και το φωτογραφικό του λεύκωμα. Μια ανασκόπηση των ζυμώσεων που, με πολλές άλλες, δημιούργησαν μουσική. Μια ανασκόπηση στην οποία θα επιστρέφω κάθε φορά για να μου θυμίζει την αξία της διαδρομής.

DOF TWOGEE

lex 04

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του μεταφραστή Γιώργου Ι. Αλλαμανή, στο βιβλίο του Τζον Τέιλορ [John Taylor] «Σκληρός από τρυφερότητα – Ο Έλληνας ποιητής και λαογράφος του άστεως Ηλίας Πετρόπουλος», το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Δίχτυ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Κήπος βιβλίων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Κήπος βιβλίων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τον πρόλογο του συγγραφέα Παναγιώτη Γούτα της ανθολογίας κειμένων του «Κήπος βιβλίων – Διαβάζοντας Θεσσαλονικείς και Αμερικανούς πεζογράφους», που θα κυκλοφορήσει στις 17 Μαΐου από τις εκδόσεις Νησίδες.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Αυτή είναι η βραχεία λίστα για το Βραβείο Μπούκερ 2023

Αυτή είναι η βραχεία λίστα για το Βραβείο Μπούκερ 2023

Οι έξι συγγραφείς που επιλεχτήκαν από την κριτική επιτροπή «παρουσιάζουν έργα εντυπωσιακής δομής». Ανάμεσά τους βρίσκονται δύο πρωτοεμφανιζόμενοι πεζογράφοι. Στη φωτογραφία, η υποψήφια Σάρα Μπερνστάιν [Sarah Bernstein].

Επιμέλεια: Book Press

...
Με «Το σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά ξεκινάει το πρόγραμμα της Στέγης για το φθινόπωρο

Με «Το σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά ξεκινάει το πρόγραμμα της Στέγης για το φθινόπωρο

Ο Δημήτρης Καραντζάς επιστρέφει στη Στέγη με μια περφόρμανς–παραβολή για τη βία, τον εθισμό στην εικόνα και την κατάργηση των ψευδαισθήσεων ή, αλλιώς, για την πραγματικότητα που, ό,τι κι αν κάνεις για να την αποφύγεις, αργά ή γρήγορα θα έρθει να σε βρει.

Επιμέλεια: Book Press

Από τις 30 Σεπτεμβρί...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του μεταφραστή Γιώργου Ι. Αλλαμανή, στο βιβλίο του Τζον Τέιλορ [John Taylor] «Σκληρός από τρυφερότητα – Ο Έλληνας ποιητής και λαογράφος του άστεως Ηλίας Πετρόπουλος», το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Δίχτυ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Ο Πολωνός» του Τζ.Μ. Κουτσί (προδημοσίευση)

«Ο Πολωνός» του Τζ.Μ. Κουτσί (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Τζ.Μ. Κουτσί [J.M. Coetzee] «Ο Πολωνός» (μτφρ. Χριστίνα Σωτηροπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

4 σημαντικές εκδόσεις για την Αθήνα – Όψεις μιας πόλης σε διαρκή κίνηση

4 σημαντικές εκδόσεις για την Αθήνα – Όψεις μιας πόλης σε διαρκή κίνηση

Τέσσερις εκδόσεις για τη μελέτη, το σήμερα και το άλλοτε της Αθήνας. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία της Διονυσίας Αλεξιάδου, από το λεύκωμα των εκδόσεων Καπόν «Η Αθήνα στον καιρό της πανδημίας».

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ