Για 5ο χρόνο οι εκδ. Γαβριηλίδης αφιερώνουν τον Ιανουάριο στη μνήμη του Ολοκαυτώματος με το σύνθημα «Θυμόμαστε, δεν χρησιμοποιούμε». Θα προβληθούν δύο ταινίες, μια στις 17 και μια στις 18 Ιανουαρίου στο Poems n' Crimes (Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι).
Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης
Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019, 8:30 μ.μ. / «Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης» (1997)
Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης ήρθαν από την Ισπανία το 1492, όταν η Ιερά Εξέταση τους εξανάγκασε σε μαζική φυγή προκειμένου να αλλαξοπιστήσουν. Επί αιώνες συνέβαλαν στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.
Ζούσαν αρμονικά μαζί με τους Έλληνες και τους Τούρκους, αποτελούσαν δε τη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα της πόλης, κάτι που συνεχίστηκε και μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 από τον ελληνικό στρατό.
Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως, η εβραϊκή κοινότητα έμελλε να ξεκληριστεί. Από τους 55.250 Θεσσαλονικείς Εβραίους αφανίστηκε ολοσχερώς στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί το 96%. Στο ντοκιμαντέρ καταγράφονται οι μαρτυρίες από πολλούς επιζήσαντες, τόσο για τα ωραία χρόνια, όσο και για το δράμα του Ολοκαυτώματος.
Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019, 8:30 μ.μ. / «Η Θυσία του Κόρτσακ» (1990)
Η ταινία αποτίει φόρο τιμής στον Πολωνό-Εβραίο γιατρό, παιδαγωγό και συγγραφέα Γιάνους Κόρτσακ, ο οποίος θεωρείται και πρόδρομος της χάρτας των δικαιωμάτων του παιδιού. Ο Κόρτσακ, ιδρυτής δυο ορφανοτροφείων στην προπολεμική Βαρσοβία, αφιέρωσε τη ζωή του στα ορφανά παιδιά, τα οποία και ακολούθησε στην μετακόμισή τους στο Γκέτο της Βαρσοβίας, αλλά και τους θαλάμους αερίων του χιτλερικού στρατοπέδου της Τρεμπλίνκα το 1942.
-Για τον Γιάνους Κόρτσακ θα μιλήσουν από την παιδαγωγική ομάδα «Το Σκασιαρχείο» οι Αγγελική Βαρελά, συγγραφέας, Μπεάτα Ζουλκιέβιτς, φιλόλογος-μεταφράστρια, Χαράλαμπος Μπαλτάς, δάσκαλος και Φωτεινή Παπαρήγα, εκπαιδευτικός-μεταφράστρια.