Maurice Merleau Ponty

Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλοσοφίας με αφορμή την ελληνική έκδοση της «Φαινομενολογίας της αντίληψης» (μτφρ. Κική Καψαμπέλη, Εκδόσεις Νήσος), στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Την Tετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 9:30-14:30 και 17:00-21:30.

Επιμ. Απόστολος Σκλάβος

Με αφορμή την ελληνική έκδοση της Φαινομενολογίας της αντίληψης (μτφρ. Κική Καψαμπέλη, Εκδόσεις Νήσος, 2016), τη δημοσίευση τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά αυτοτελών μελετών και άρθρων και την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών και μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών για ποικίλες σημαίνουσες πτυχές του φιλοσοφικού έργου του Merleau-Ponty (1908-1961), οι Τομείς Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν πανελλήνιο φιλοσοφικό συνέδριο με αντικείμενο τον στοχασμό του μεγαλύτερου Γάλλου φαινομενολόγου μέχρι σήμερα.
Merlau PontyΟι συμμετέχοντες θα εστιάσουν το ενδιαφέρον τους:
α) στη φαινομενολογική έρευνα του Γάλλου φιλοσόφου στη Δομή της συμπεριφοράς (1942) και στη Φαινομενολογία της αντίληψης (1945).
β) Στην πνευματική του πορεία απ' αυτά τα έργα και από την ενεργό συμμετοχή του –στο πλάι του Sartre– στην περίφημη κατά τη μεταπολεμική περίοδο επιθεώρηση Les temps modernes, στην ύστερη συγγραφική του παραγωγή, ιδίως στο ανολοκλήρωτο Το ορατό και το αόρατο (1964). Πολύτιμες, σ' αυτή τη διαδρομή, υπήρξαν οι (ενίοτε εκτενείς) σημειώσεις που κρατούσε εν όψει των παραδόσεών του στο Collège de France (1952-1961), η σταδιακή δημοσίευση των οποίων φωτίζει πολλαχώς την κοπιώδη διαμόρφωση του στοχασμού του.
γ) Στο ρόλο που έπαιξε η διαρκής αναμέτρησή του με τη «μη φιλοσοφία» (τις επιστήμες, την ψυχολογία και την ψυχανάλυση, τις τέχνες, ιδίως τη ζωγραφική –αλλά και τη μουσική ή τον κινηματογράφο–, τη λογοτεχνία, την πολιτική κ.λπ.) στην εκδίπλωση και την ανέλιξη του στοχασμού του. Θα μελετηθεί εξάλλου η επίδραση που άσκησε ο Merleau-Ponty, μέσω του στοχασμού του και του τρόπου γραφής του, σε ένα σημαντικό ρεύμα της γαλλικής κριτικής της λογοτεχνίας, τη λεγόμενη «θεματική κριτική».
δ) Στις παρεμβάσεις του ως διανοουμένου στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της εποχής του.
ε) Στο ρόλο που έπαιξε ο διαρκής, κριτικός και γόνιμος διάλογός του με μακρά σειρά μειζόνων φιλοσόφων των νεοτέρων χρόνων και της εποχής του στη σταδιακή διαμόρφωση της φιλοσοφίας του και του θεωρητικού του στίγματος.
στ) Στα στοιχεία των μεθοδολογικών διερευνήσεών του και των προβλημάτων στα οποία επέλεξε να εμβαθύνει, που τον αναδεικνύουν ως έναν από τους βασικούς εκπροσώπους της «φιλοσοφικής στιγμής του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου» σύμφωνα με την προσέγγιση της «φιλοσοφίας στη Γαλλία στον εικοστό αιώνα» από τον Frédéric Worms.
ζ) Στην μέχρι τώρα παρουσία του φιλοσοφικού στοχασμού του Merleau-Ponty στην Ελλάδα και τις προοπτικές που ανοίγονται.

Διοργανωτές:
- Τομέας Φιλοσοφίας του Τμήματος Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
- Τομέας Φιλοσοφίας του Τμήματος Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Αθηνών

σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

9:30 Έναρξη του συνεδρίου – Προσφωνήσεις

Πρώτη συνεδρία
Πρόεδρος: Ευτύχης Πυροβολάκης, εκλεγμένος επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας

9:40 Γιάννης Πρελορέντζος, Καθηγητής νεότερης και σύγχρονης φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Η παρουσία της φιλοσοφίας του Merleau-Ponty στην Ελλάδα»
9:55 Εύη Γραμμάτη, Υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, «Αμφισβητώντας το προνόμιο της ζωγραφικής».
10:15 Ανέστης Μελιδώνης, Υποψήφιος διδάκτωρ φιλοσοφίας του Τμήματος ΦΠΨ του Πανεπιστημίου Αθηνών, «Η διεύρυνση του Λόγου στον Merleau-Ponty και στον Lévi-Strauss».
10:35 Αντώνης Καπετανάκης, Διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών,
«Η μουσική ως ήχος και ως έκφραση στο έργο του Merleau-Ponty».
10:55 Μαριλένα Καρρά, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, «Ο κινηματογράφος στον Merleau-Ponty: σώματα, ρυθμός, κίνηση».
10:55-11:10 Συζήτηση

11:10-11:30 Διάλειμμα

Δεύτερη συνεδρία
Πρόεδρος: Χάρης Παπαχαραλάμπους, Αναπληρωτής καθηγητής ποινικού δικαίου

11:30 Φιλιώ Πίπη, Υποψήφια διδάκτωρ φιλοσοφίας, διατμηματικό ΠΜΣ του Τομέα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Μετατόπιση και μεσοδιαστήματα: δύο σύνθετες έννοιες στον Merleau-Ponty».
11:50 Γεράσιμος Στεφανάτος, Ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, «Στα όρια της φιλοσοφίας της συνείδησης: η συνάντηση του Merleau-Ponty με την ψυχανάλυση».
12:10 Ευτύχης Πυροβολάκης, Εκλεγμένος επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Ναύπλιο), «Tο "πρωτόγονο γεγονός" της υποκειμενικότητας στον Maine de Biran: οι ερμηνείες των Merleau-Ponty και Paul Ricoeur».
12:30 Θωμάς Συμεωνίδης, Διδάκτωρ φιλοσοφίας ΕΜΠ και διδάσκων στο ΕΜΠ και στο ΕΑΠ, «Ο Merleau-Ponty μέσα από την αντιπαραβολή του με τον Emmanuel Levinas και τη σύγχρονη αισθητική θεωρία».
12:30-12:40 Συζήτηση

12:40-13:00 Διάλειμμα

Τρίτη συνεδρία
Πρόεδρος: Ιορδάνης Μαρκουλάτος, Επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας

13:00 Χαράλαμπος Παπαχαραλάμπους, Αναπληρωτής καθηγητής ποινικού δικαίου (Τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου Κύπρου): «Το δικαιοπολιτικό διακύβευμα στον Merleau-Ponty».
13:20 Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, Ομότιμη καθηγήτρια φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «Η φαινομενολογία της Ιστορίας ως πράξη και νόημα στα ύστερα κείμενα του M. Merleau-Ponty, και ο δόλος της Iστορίας».
13:40 Νίκος Μανωλόπουλος, υποψήφιος διδάκτωρ, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, «Έκφραση και πολιτική στη σκέψη του Merleau-Ponty».

14:00-14:30 Συζήτηση

Τέταρτη συνεδρία
Πρόεδρος: Πρόεδρος: Γιάννης Πρελορέντζος, Καθηγητής φιλοσοφίας

17:00 Δημήτρης Αθανασάκης, Επίκουρος καθηγητής νεότερης φιλοσοφίας του Τμήματος Φ.Π. του Α.Π.Θ., «Ο Merleau-Ponty και το καρτεσιανό cogito».
17:20 Σωκράτης Δεληβογιατζής, Καθηγητής φιλοσοφίας του Τμήματος Φ.Π. του Α.Π.Θ., «Παθητικές συνθέσεις ή το οντολογικό ανεξέργαστο ».
17:40 Χαρά Μπανάκου-Καραγκούνη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια φιλοσοφίας του 20ου αιώνα με έμφαση στην αισθητική του Πανεπιστημίου Αθηνών, «Η γνωσιοθεωρητική και οντολογική υπονόμευση του κυρίαρχου υποκειμένου στο έργο του Merleau-Ponty».
18:00 Ιορδάνης Μαρκουλάτος, Επίκουρος καθηγητής κοινωνικής και πολιτικής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Μια οντολογία του συγκεκριμένου ως πολιτισμική ανάγκη».
18:20-18:30 Συζήτηση

18:30-18:40 Διάλειμμα

Πέμπτη συνεδρία
Πρόεδρος: Δημήτρης Καργιώτης, αναπληρωτής καθηγητής συγκριτικής φιλολογίας

18:40 Δημήτρης Καργιώτης, Αναπληρωτής καθηγητής συγκριτικής φιλολογίας του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Τι είναι ύφος;»
19:00 Γεράσιμος Βώκος, Ομότιμος καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ., «Merleau-Ponty και Cézanne».
19:20 Αλέκα Μουρίκη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια αισθητικής θεωρίας και αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, «Η ομορφιά στην τέχνη γεννιέται από το βλέμμα και ξαναγεννιέται... Ορατό-αόρατο και διαρκής δημιουργία».
19:40 Νίκος-Ίων Τερζόγλου, Επίκουρος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, «Έννοιες του Χώρου στην Φαινομενολογία της Αντίληψης του Maurice Merleau-Ponty».

19:40-19:50 Συζήτηση

19:50-20:00 Διάλειμμα

Έκτη συνεδρία
Πρόεδρος: Αλέκα Μουρίκη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια αισθητικής θεωρίας

20:00 Γιώργος Ξηροπαΐδης, Καθηγητής και Κοσμήτορας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, «Χρόνος και υποκειμενικότητα στη Φαινομενολογία της αντίληψης».
20:20 Γιώργος Φαράκλας, Καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου: «Ο Merleau-Ponty και ο εγελιανός "τρόπος ζωής"»
20:40 Γιάννης Πρελορέντζος, Καθηγητής νεότερης και σύγχρονης φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, «Ο ρόλος της λογοτεχνίας στον φιλοσοφικό στοχασμό του Merleau-Ponty».
21:00 Γκόλφω Μαγγίνη, Καθηγήτρια νεότερης και σύγχρονης φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Merleau-Ponty και Patocka».

21:20-21:40 Συζήτηση

Διοργανωτές:
- Τομέας Φιλοσοφίας του Τμήματος Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
- Τομέας Φιλοσοφίας του Τμήματος Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Αθηνών

σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Οργανωτική επιτροπή
Γιάννης Πρελορέντζος, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διευθυντής του Τομέα Φιλοσοφίας του Τμήματος Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Χαρά Μπανάκου-Καραγκούνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του 20ου αιώνα με έμφαση στην αισθητική του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ιορδάνης Μαρκουλάτος, Επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Γεράσιμος Κακολύρης, Επίκουρος καθηγητής Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιστημονική επιτροπή
Χαρά Μπανάκου-Καραγκούνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Γιάννης Πρελορέντζος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Γιώργος Ξηροπαΐδης, Καθηγητής (και Κοσμήτορας) της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Ιορδάνης Μαρκουλάτος, Επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Αλεξάνδρα Μουρίκη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Με την υποστήριξη των εκδόσεων Ευρασία

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Κική Δημουλά – Η ποιήτρια»: 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης

«Κική Δημουλά – Η ποιήτρια»: 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης

Μαθητές από πολλά σχολεία και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών συμμετέχουν στο 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας με θέμα: «Κική Δημουλά – Η ποιήτρια», που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζωγράφειο Λύκειο, από τις 19 έως τις 23 Μαρτίου 2...

«Βίος και Πολιτεία»: Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου έρχεται στο Υπόγειο

Στο 71ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με τον δημοσιογράφο και δημιουργό ντοκιμαντέρ Άρη Χατζηστεφάνου με αφορμή το βιβλίο του «Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση - Πώς τις εντοπίζουμε» που κυκλοφορεί από τ...

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2025: Oι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2025: Oι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Από την Αθήνα ως τη Θεσσαλονίκη κι από την Καλαμάτα ως την Ξάνθη, όλη η Ελλάδα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με μια σειρά εκδηλώσεων να λαμβάνει χώρα από τη Δευτέρα 17 ως την Κυριακή 23 Μαρτίου. Αναλυτικά οι εκδηλώσεις. Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από τον περσινό Μαραθώνιο Ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Κική Δημουλά – Η ποιήτρια»: 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης

«Κική Δημουλά – Η ποιήτρια»: 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης

Μαθητές από πολλά σχολεία και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών συμμετέχουν στο 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας με θέμα: «Κική Δημουλά – Η ποιήτρια», που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζωγράφειο Λύκειο, από τις 19 έως τις 23 Μαρτίου 2...

Άρης Μαραγκόπουλος: «Η λογοτεχνία οφείλει με τον τρόπο της να διαφυλάσσει την ιστορική μνήμη»

Άρης Μαραγκόπουλος: «Η λογοτεχνία οφείλει με τον τρόπο της να διαφυλάσσει την ιστορική μνήμη»

Συνέντευξη με τον Άρη Μαραγκόπουλο με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός του «Απάρνηση» (εκδ. Τόπος).

Στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

Το πρόσφατο μυθιστόρημά σας ...

«Βίος και Πολιτεία»: Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου έρχεται στο Υπόγειο

Στο 71ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με τον δημοσιογράφο και δημιουργό ντοκιμαντέρ Άρη Χατζηστεφάνου με αφορμή το βιβλίο του «Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση - Πώς τις εντοπίζουμε» που κυκλοφορεί από τ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Μιχάλη Μακρόπουλου «...άμμος», το οποίο κυκλοφορεί στις 24 Μαρτίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Φυσοῦσε καὶ φυσοῦσε ἔπειτα ὁ βοριάς. Ἦταν λὲς καὶ ὁ κόσμος ἄφηνε ἐπιτέλους νὰ βγεῖ...

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη 
στην αναθεωρημένη επανέκδοση του Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] 
«Η εξομολόγηση» (μτφρ. Σ.Ι. Ζήζηλας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της νουβέλας της Γεωργίας Τάτση «γάμπαρη Αμβρακικού», με αφορμή την επανέκδοσή της από τις εκδόσεις Βακχικόν, την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Αλεξάνδρα έξι χρονών. Πικραλίδα. Φορούσε το κίτρινο ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...
«Μαύρος φεμινισμός» – Σημαντικά βιβλία, σπουδαίες γυναίκες, χθες και σήμερα

«Μαύρος φεμινισμός» – Σημαντικά βιβλία, σπουδαίες γυναίκες, χθες και σήμερα

Μαύρος φεμινισμός χθες και σήμερα: Οι σημαντικότερες μαύρες φεμινίστριες και το έργο τους. Καθώς πλέον μπορούμε να διαβάσουμε στα ελληνικά τις τρεις σημαντικότερες θεωρητικές μορφές του μαύρου φεμινισμού, ένα σημαντικό κομμάτι του άρθρου αφιερώνεται στις Audre Lorde, bell hooks και Angela Davis. 

Γ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ