
Τρεις νέοι ελπιδοφόροι εκδοτικοί οίκοι έχουν δώσει το στίγμα τους στο χώρο του βιβλίου. Ας τους γνωρίσουμε καλύτερα.
Του Κώστα Αγοραστού
Στα χρόνια της κρίσης και της οικονομικής αβεβαιότητας η υπέρτατη φιλοδοξία, και μαζί πρόκληση, είναι να ξεκινήσεις από το μηδέν τη δική σου δουλειά επενδύοντας κόπο, χρόνο και χρήματα, έτσι ώστε να αφήσεις το στίγμα σου και να διακριθείς με αξιώσεις.
Το τελευταίο διάστημα τρεις νέοι εκδοτικοί οίκοι έκαναν την εμφάνισή τους με ενδιαφέροντα βιβλία διαφορετικής κατεύθυνσης δίνοντας επιπλέον χώρο στην αγορά για την καλή ελληνική και μεταφρασμένη πεζογραφία καθώς και για δοκιμιακά κείμενα.
Οι εκδόσεις Αντίποδες δημιουργήθηκαν από τον Θοδωρή Δρίτσα και τον Κώστα Σπαθαράκη, δυο ανθρώπους, οι οποίοι έχουν εργαστεί για χρόνια στο χώρο του βιβλίου ως επιμελητές και μεταφραστές. Οι εκδόσεις τους φιλοδοξούν να συνδυάσουν την ελληνική και ξένη λογοτεχνία με κείμενα θεωρίας και κριτικής, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα της μετάφρασης και την συνολική αισθητική αρτιότητα του βιβλίου. Κάτι που μέχρι τώρα το έχουν επιτύχει σε απόλυτο βαθμό. Μέχρι στιγμής κυκλοφορούν τέσσερις τίτλοι. Το Γκιάκ του Δημοσθένη Παπαμάρκου, ένα βιβλίο που απασχόλησε σχεδόν όλους τους κριτικούς καθώς και τους αναγνώστες της καλής ελληνικής πεζογραφίας, η Καρδιά σκύλου (μτφρ. Ελένη Μπακοπούλου) του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, Το φάντασμα του Αλεξάντρ Βολφ (μτφρ. Ελένη Μπακοπούλου), του Γκάιτο Γκαζντάνοφ και τέλος Η δύναμη του κυρίου Δ* του Άγη Πεταλά, ενώ ετοιμάζεται το Περί βάθους (μτφρ. Θ. Δρίτσας, Κ. Σπαθαράκης) του Αλεξάντερ Πόουπ. Τέλος, να επισημάνουμε την ιδιαίτερη και προσεγμένη αισθητική των εξωφύλλων σε σχεδιασμό της Μάρως Κατσίκα.
Οι εκδόσεις Mamaya έχουν στο δυναμικό τους ανθρώπους με πείρα τόσο από τον χώρο του βιβλίου όσο και από τις ψηφιακές τεχνολογίες. Αυτό τους προσδίδει μια ιδιαίτερη ταυτότητα και έναν μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης στην προβολή και επικοινωνία του κάθε βιβλίου με τους αναγνώστες. Στόχος τους είναι να εκδίδουν λίγα και καλά βιβλία και να δημιουργούν μια στοχευμένη και εξειδικευμένη στρατηγική προώθησης για καθένα από αυτά. Το κάθε βιβλίο έχει το δικό του site και ο συγγραφέας «τρέχει» ένα blog με αναρτήσεις σχετικές με το βιβλίο. Μέχρι στιγμής κυκλοφορούν τρεις τίτλοι. Η εξαπάτηση, της Φαίης Κοκκινοπούλου, Δράκων, Βιβλίο Ι Γέννηση, του Χρήστου Κασκαβέλη και Δυο λεπτά, πολύ λεπτά, του Αντώνη Σιμιτζή, ενώ ετοιμάζεται και το Βιβλίο ΙΙ, Μεταμόρφωση του Κασκαβέλη.
Η Κατερίνα Ντούμη ξεκίνησε τις εκδόσεις Vesta το 2013 από τη Θεσσαλονίκη εκδίδοντας την Ψυχολογία του παιδιού του Olivier Houdé και Το μπιζέλι και ο Ήλιος του Leonard Wapner. Με αυτές τις επιλογές, αλλά και όσες ακολούθησαν, οι εκδόσεις Vesta δίνουν το στίγμα τους στο χώρο του δοκιμίου και των επιστημονικών συγγραμάτων με θεματολογία κυρίως από την πολιτική φιλοσοφία, την ψυχολογία και την εκλαΐκευση της επιστήμης. Στόχος τους είναι να εκδίδουν προσεγμένα βιβλία και να αναδεικνύουν ιδέες και συγγραφείς που δεν έχουν παρουσιαστεί επαρκώς στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό κι αξίζουν μεγαλύτερη προσοχή. Πλέον οι εκδόσεις Vesta έχουν «κατέβει» στην Αθήνα κι έχουν την έδρα τους στο Χαλάνδρι. Η πιο πρόσφατη κυκλοφορία τους είναι το πολύ καλό δοκίμιο του Georges Didi-Huberman Επιβίωση των πυγολαμπίδων, ενώ ετοιμάζεται το βιβλίο του Eric Rohde Η ηθική της δημοσιογραφίας.
* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.